Το τέλος των Sex Pistols..

Το 1981 ήταν πραγματικά μια κρίσιμη χρονιά για την Αγγλία, ειδικά από άποψη πολιτικής και πολιτισμικής αλλαγής. Η πτώση του μύθου των Sex Pistols συνδέεται με το τέλος μιας εποχής που είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1970 με την ανάδειξη του punk rock ως μια αντιδραστική και αντισυστημική κίνηση. Οι Sex Pistols, αν και είχαν γίνει σύμβολα του punk, είχαν διαλυθεί το 1978 και η φήμη τους άρχισε να εξασθενεί λίγο αργότερα. Ωστόσο, το κίνημα του punk συνέχισε να εξελίσσεται, αν και το 1981 το πολιτικό κλίμα είχε αλλάξει σημαντικά.
Η Αγγλία, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν υπό την ηγεσία της Θάτσερ, η οποία είχε εφαρμόσει αυστηρά νεοφιλελεύθερα μέτρα, περιλαμβανομένων απολύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που οδήγησαν σε μαζική ανεργία και κοινωνική αναστάτωση. Η ανάπτυξη της punk σκηνής συνέπεσε με αυτήν την οικονομική κρίση και ήταν σε μεγάλο βαθμό μια έκφραση της δυσαρέσκειας των νέων απέναντι στην πολιτική και οικονομική κατάσταση.
Η μουσική του punk έγινε η φωνή της αντίστασης και της απογοήτευσης για πολλούς νέους στην Αγγλία, ενώ παράλληλα το στυλ και η αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων που παρουσίαζαν τα συγκροτήματα όπως οι Clash, οι Buzzcocks και άλλοι, συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κουλτούρας του punk.
Το 1981 ήταν επίσης η χρονιά των γνωστών “riots” (ταραχών) στις εργατικές συνοικίες του Λονδίνου και άλλων πόλεων, οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των κοινωνικών και οικονομικών πιέσεων. Οι ταραχές αυτές, μαζί με την πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα και μια εποχή έντονων πολιτικών και κοινωνικών αλλαγών.
Το τέλος των Sex Pistols δεν σηματοδότησε το τέλος του punk, αλλά την εξέλιξή του σε μια πιο πολυδιάστατη και εξελισσόμενη κουλτούρα που άφησε ισχυρό αποτύπωμα στην πολιτική και την κοινωνία της Αγγλίας.