September 8, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Mε τον Συγγραφέα Δημήτρη Μανιάτη για το βιβλίο «Πάνος Γαβαλάς – Μια φωνή όλο φως»

Η πρώτη μου ακουστική επαφή με τη φωνή του Πάνου Γαβαλά χρονολογείται από το έτος 1968 , όταν δηλαδή απόκτησα ένα 45αρι βινύλιο της εταιρείας Sonata  προσφορά τότε των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Fina, εφόσον γέμιζες με τα υγρά της καύσιμα το ρεζερβουάρ του οχήματος σου, έπαιρνες ως δώρο ένα 45αρι βινύλιο .

Αρκετά χρόνια μετά , κατηφορίζοντας την οδό Ιπποκράτους με κατεύθυνση την Ακαδημίας ,στη συμβολή της με τη Σόλωνος στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Λιβάνη , αντίκρισα ένα βιβλίο , συγγραφέας του ο Δημήτρης Μανιάτης και ο τίτλος του ένας και  μοναδικός  ΄΄Πάνος Γαβαλάς – Μια φωνή όλο φως΄΄…

Έτσι λοιπόν 50 χρόνια μετά την πρώτη μου ακουστική επαφή, με τη φωνή του Δημιουργού και Λαϊκού μας Βάρδου Πάνου Γαβαλά ,από εκείνο το 45αρι , η έκδοση αυτού του  βιβλίου μου έδωσε την ευκαιρία να εκπληρώσω το ανεκπλήρωτο όνειρο μου , για μια συνέντευξη… με τον Πάνο Γαβαλά.

Αυτή τη φορά όμως ο Πάνος Γαβαλάς θα μας κοιτούσε από ψηλά … στη διάρκεια της συνομιλίας μου με το συγγραφέα-βιογράφο του, το  Δημήτρη Μανιάτη…

ATHENS  CALLING : Καταρχήν ,εάν μας επιτρέπεις και μου επιτρέπουν, θα ήθελα  να εκφράσω τα αμέτρητα ευχαριστώ ,εκ μέρους όσων – τόσων διάβασαν το βιβλίο που έγραψες , για τον Πάνο Γαβαλά , έναν από τους μεγαλύτερους μας Δημιουργούς και Ερμηνευτές  του Λαϊκού Πενταγράμμου .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση του Αthens Calling να συζητήσουμε με αφορμή την εργασία για τον Πάνο Γαβαλά. Νομίζω πως χρωστάμε σε αυτούς τους μεγάλους βάρδους.

ATHENS  CALLING : Πέρασαν όμως περίπου συν 30 χρόνια , από αυτό το ταξίδι του Πάνου  Γαβαλά προς την αιωνιότητα και  αναρωτιέμαι γιατί μετά από τόσα χρόνια αυτό το βιβλίο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ανεξόφλητος συλλογικός λογαριασμός που καλείται κάποιος να υπενθυμίσει. Ο Γαβαλάς λατρεύτηκε από τον κόσμο στον ενεστώτα χρόνο του. Το βιβλίο, απλώς ξαναστήνει- ή επιχειρεί να το πράξει- τον μεγάλο αυτό δημιουργό τοποθετώντας τον στον χρόνο και στον τόπο του.

ATHENS  CALLING : ΄Ενας  40αντάρης λοιπόν ,όπως εσύ, που δεν έζησες αυτές τις χρυσές σελίδες της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής ,γράφεις για όλους εμάς τους μεγαλύτερους σε ηλικία ,αλλά και τους νεώτερους, επιλέγοντας ένα Μουσικό βιογραφικό ταξίδι στο χθες και πάλι αναρωτιέμαι γιατί ,προς τι αυτός ο θαυμασμός στο παρελθόν.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Κανένας εξιδανικευμένος θαυμασμός. Δεν μπορείς όμως να μην δεις με προσοχή πως υπήρξαν 2 δεκαετίες όπου συγκροτήθηκε το μέγα ρεύμα του Λαϊκού μας Τραγουδιού με κορυφαίους ερμηνευτές, συνθέτες, οργανοπαίχτες και κέντρα. Μαζί ή παράλληλα και παραγωγοί ηγεμονικοί, χαρισματικοί, όπως ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, ηχολήπτες, εργάτες του ήχου. Ο βιότοπος εκείνος, το πανηγύρι της προφορικότητας, του ανταγωνισμού, κατέληξε σε μεγάλα τραγούδια και στιγμές στην δισκογραφία που αξίζει αν μη τι άλλο να ξαναφορτιστούν. Σκεφτείτε, θα το ξέρετε προφανώς και βιωματικά, πως ο 40άρης το 1965 μπορούσε την ίδια νύχτα ακόμη να δει στα πάλκα, τον Καζαντζίδη (τελευταία χρόνια στα live του), τον Μπιθικώτση., τον Αγγελόπουλο, τον Γαβαλά με την Ρία  Κούρτη, τον Ζαμπέτα, τον Μενιδιάτη, τον Τόλη, την Γκρέυ, την Πόλυ και δεκάδες ακόμη τεράστιους καλλιτέχνες.  

ATHENS  CALLING : Σήμερα λοιπόν ,χωρίς αμφιβολία, από  ένα μεγάλο μέρος των  ραδιοφωνικών σταθμών  υπάρχει μια σιωπή ,γύρω από το Λαϊκό τραγούδι του χθες Πως το κρίνεις αυτό.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Θλιβερό μα λογικό. Από την μία η εμποροπανήγυρις των play list πληρωμένων συχνά και τοποθετημένων από εταιρείες (παρεμπιπτόντως όχι μόνον δισκογραφικές), από την άλλη η μη επάρκεια των παραγωγών. Δεν βλέπω κάποια άλλη οργανωμένη πρόθεση πάντως, γύρω από αυτό αν και το μυαλό μου συχνά στριφογυρίζει σε μια θέση: πως αποδιώχνουμε τα μεγάλα μεγέθη για να μινιμάρουμε τις νέες προσδοκίες και να κανονικοποιήσουμε  τον χαμηλό πήχη.

ATHENS  CALLING : Εσύ τι τραγούδια επιλέγεις και ακούς σήμερα .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Εγώ ακούω  τα πάντα κυριολεκτικά. Και νέας σοδειάς και παλιάς. Και ξένη και ελληνική μουσική.  Η ακρόαση προϋποθέτει ανεξιθρησκία.

ATHENS  CALLING : Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Ρ/φ Παραγωγός. Αλήθεια ποια από τις ιδιότητες αυτές επιλέγεις στο πρόσωπο σου .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Δημοσιογράφος και δη του πολιτικού ρεπορτάζ. Τίποτε παραπάνω.

 ATHENS  CALLING : Πάμε πάλι πίσω στο βιβλίο για να σε ρωτήσω , για το πότε νομίζεις ότι είναι αξιόπιστη μια βιογραφία. Όταν  δηλαδή ο βιογραφούμενος είναι εν ζωή ή μετά θάνατον και ποιούς πιθανούς κινδύνους αντιμετωπίζει ο βιογράφος σε αυτές τις περιπτώσεις .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Έχει να κάνει με την έρευνα και την μεθοδολογία. Κακά τα ψέματα αν βάλει το χεράκι του ο ζώντας βιογραφούμενος, μια μυθοποίηση ή ανασκευή παίζει ως πιθανότητα. Νομίζω πως η βιογραφία αποτελεί μια δεύτερη ζωή για τον βιογραφούμενο, άρα προϋποθέτει τεράστια σοβαρότητα και έχει μεγάλη ευθύνη. Βέβαια απέναντι στην οικογένεια του βιογραφούμενου. Παρεμπιπτόντως ευχαριστώ από καρδιάς τον Γιάννη και την Ειρήνη, παιδιά του Πάνου, αξιοπρεπείς και σοβαρούς ανθρώπους.

ATHENS  CALLING : Μας επιτρέπεις  τώρα να κάνουμε ένα ΄΄ταξιδάκι΄΄,στο διαδίκτυο και από το Face book σου , βλέπω μεταξύ των αγαπημένων σου, είναι και ένας ποδοσφαιριστής  ο Μίμης Δομάζος , πάλι από το χθές .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ο μεγαλύτερος όλων σε διάρκεια και απόδοση. Είμαι Παναθηναϊκός για αισθητικούς λόγους.

ATHENS  CALLING : Παναθηναϊκός λοιπόν …ας πάμε στο σήμερα και να μας πεις πως βλέπεις την ομάδα , στο ποδόσφαιρο αλλά και στο μπάσκετ.

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Δεν παρακολουθώ, μην λέω ψέματα. Το λίγο που καταλαβαίνω, είναι πως στην μπάλα, φτιάχνεται ένας νέος κορμός παιχτών που αν βοηθηθούν μπορεί να δούμε θαύματα.

ATHENS  CALLING : Συνέχεια των προτιμήσεων σου η Μύκονος … Why Mykonos

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Τόπος καταγωγής μου, και των δύο γονιών μου. Το νησί των παιδικών χρόνων και της μποεμίας. Μαγικό και αφομοιωτικό νησί που σήμερα βρίσκεται σε σταυροδρόμι μεταμόρφωσης.  

ATHENS  CALLING : Πάμε πάλι πίσω στον Π. Γαβαλά και να ρωτήσω σχετικά με την προτίμηση σου ,στα τραγούδια του. Πιο είναι για σένα το αγαπημένο σου τραγούδι και σε που το αφιερώνεις .

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Δύσκολη ερώτηση. Θα επέλεγα το Πόσο μου χεις λείψει. Θα το αφιέρωνα στον φίλο μου συγγραφέα Διονύση Χαριτόπουλο που μου το έμαθε.

ATHENS  CALLING : Αν μου επιτρέπεις τώρα θα ήθελα να σταθώ σε ένα τραγούδι του Πάνου Γαβαλά   του ΄70 … ‘’Πήρε φωτιά μια καρδιά ‘’ … τι τραγούδι και αυτό Αλήθεια σήμερα πότε πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει φωτιά μια καρδιά .

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : 1968, εταιρεία Sonata! Μεγάλο άσμα. Νομίζω μόνον από προδοσία μπορεί να καεί μια καρδιά, στις υπόλοιπες περιπτώσεις, απλώς επιταχύνει τον παλμό της.

ATHENS  CALLING : Και τα μελλοντικά σου σχέδια …

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Βιβλία.

ATHENS  CALLING : Να είσαι καλά και καλοτάξιδο … ότι και αν κάνεις

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ευχαριστώ και πάλι για τον χώρο και τον χρόνο σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back