April 20, 2024

Συνέντευξη …Peter, Bjorn and John Plisskën Festival 21:50/27 Ιουνίου 2019

Οι Peter Bjorn και John είναι ένα indie pop/rock, από τα πιο επιτυχημένα trios στην Σουηδία, αφετηρία στη καριέρα τους το έτος 1999 και μέχρι σήμερα στο ενεργητικό τους 8 albums και EPs… και 9 προς το παρόν Singles!
Τους αποτελούν, ο Peter Morén (φωνητικά, κιθάρα ,αρμονία), ο Björn Yttling (μπάσο, πλήκτρα, φωνητικά)και ο John Eriksson, γνωστός στο σόλο έργο του ως Hortlax Cobra (τύμπανα, κρουστά και φωνητικά).
Tο 2006 έγιναν γνωστοί σε όλο τον κόσμο με το single ‘’Young Folks’’από το τρίτο τους album ‘’Writer’s Block’’ , το οποίο έχει στο You Tube περισσότερα από 36.600.000 views , ένα video clip με κινούμενα σχέδια σε ύφος Archie Comics !
Ο ήχος τους ξεχωριστός & καθαρός, με έντονη τη παρουσία όλων των οργάνων και με άρτια φωνητικά, δημιουργεί ένα δικό τους ύφος εκτέλεσης στα τραγούδια τους.
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μεγάλη επιτυχία στο διαδίκτυο έχουν και άλλα τραγούδια τους, όπως τα ‘’Objects Of My Affection’’,‘’ Second Chance’’ αλλά και τα ‘’Up Against the Wall’’ , ‘’Breakin’ Point ‘’, What You Talking About’’, ανάλογα φυσικά με τα γούστα της οπτικοακουστικής, του καθενός!
Για παράδειγμα στα προλεγόμενα μας , περί της οπτικοακουστικής, εκφράζουμε την άποψη ότι το ‘’May Seem Macabre’’ αν και είναι από τα αρτιότερα τραγούδια τους σε ήχο, στίχο και φωνητικά στο You Tube… αδικείται με μόλις 45.000 views.
Οι Peter Bjorn και ο John από τη Σουηδία, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στην Αθήνα, για να μας παρουσιάσουν τις αξιόλογες μουσικές τους δημιουργίες εμφανιζόμενοι στο PLISSKEN FESTIVAL 2019, στις 27 Ιουνίου!
Οι συμπατριώτες του Markus Berg , δηλαδή το trio των Σουηδών Peter, Bjorn και John από το ξεκίνημα τους, μας είχανε δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις όσον αφορά τη καθαρότητα του ήχου τους .
Το PLISSKEN FESTIVAL 2019 λοιπόν, με την επί σκηνής εμφάνιση τους στις 27/06 μας έδωσε την ευκαιρία στο να τους ΄΄ συναντήσουμε ΄΄ , διαδικτυακά και έτσι να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τον ένα εκ των τριών … τον Peter Morén !

ATHENS CALLING: Peter, Bjorn and John…καλωσορίζοντας σας πρέπει να σας πω ότι αισθανόμαστε ευτυχείς που μας δίνετε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε μέσω του διαδικτύου μαζί σας… Γεια σου Peter!
PETER: Και εμείς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση για αυτήν τη συνομιλία με εσάς και Πολύ ενθουσιασμένοι που θα παίξουμε για πρώτη φορά στην Αθήνα .
ATHENS CALLING: Άποψη μας είναι ότι παράγετε εκπληκτική μουσική με καθαρό ήχο και εξαίρετα φωνητικά. Εσείς αλήθεια πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας Και σε ποιο είδος θα την τοποθετούσατε?
PETER: Σας ευχαριστώ!!! Είμαστε αρκετά εκλεκτικοί. Μας αρέσουν οι μελωδίες και αγαπάμε το καλό swinging beat, αλλά και το rootsy power- trio- thing. Στα live είμαστε περισσότερο “ροκ” και ίσως στις ηχογραφήσεις, είμαστε πιο “pop”. Έτσι θα έδινα το χαρακτηρισμό… υποθέτω pop-rock ή indie-pop. Άλλα μουσικά είδη με τα οποία συνορεύουμε είναι το ψυχεδελικό pop, το folk-rock, το power pop και σχεδόν groovy soul / disco-pop μερικές φορές. Αρκετοί μας λένε electronic , αλλά εμείς σπάνια χρησιμοποιούμε synths και drum-machines, αλλά ο ήχος της disco και της synthpop εξακολουθούν να επηρεάζουν τη μουσική μας.
ATHENS CALLING: Πως δημιουργείται τα τραγούδια σας ?
PETER: Όλοι γράφουμε μουσική και στίχους, αλλά μερικές φορές γράφουμε μαζί τους στίχους ή τη μουσική ή και μερικές φορές, ο ένας γράφει τους στίχους στον άλλον που δημιουργεί τη μουσική. Υπάρχουν φορές όπου το τραγούδι ξεκινά με ένα riff ή και με μια μελωδία, μερικές φορές με μια λυρική ιδέα, εμείς δηλαδή έχουμε δοκιμάσει τα πάντα!
ATHENS CALLING: … Και για το 8ο album το ”Darker Days”.Γιατί επιλέξατε αυτό τον τίτλο και το ονομάσατε έτσι ?
PETER: Είχαμε ένα τραγούδι που ονομάζεται “Darker Days” που δεν μπήκε στο album, αλλά μας έδωσε την έμπνευση και μας καθοδήγησε, για τους στίχους και τη μουσική για αυτό το άλμπουμ . Έτσι έγινε ο τρόπος δηλαδή να πλαισιώσουμε ή να βάλουμε μια ομπρέλα πάνω από τα τραγούδια … Αφού ολοκληρώσαμε το άλμπουμ, τελικά ηχογραφήσαμε αυτό το τραγούδι και το συμπεριλάβαμε στο EP με τον τίτλο “EPBJ”.
ATHENS CALLING: Πιο από τα 11 τραγούδια του ”Darker Days” είναι το αγαπημένο σου?
PETER: Αυτό αλλάζει από μέρα σε μέρα… διότι είναι ένα πολύ καλό άλμπουμ. Αλλά εκείνο… I keep returning to most… είναι το “Heaven and Hell” επειδή αυτό έχει το πολύ ξεχωριστό μελαγχολικό δυναμισμό, με ποιητικούς στίχους και αυτό το απαλό τελείωμα και αυτοσχεδιασμό που μου αρέσει πολύ. Αλλά επίσης και το “Living a dream” Λατρεύω την παραγωγή, τη μελωδία και το folk-pop-style αυτού. Είναι πολύ προσωπικό και ειλικρινές.
ATHENS CALLING: Albums και Festivals, τι αλήθεια σας αρέσει περισσότερο από τα δύο ? Να ηχογραφείτε ή να παίζετε σε συναυλίες ή ακόμη και σε clubs?
PETER: Αγαπάμε και τα δύο! Αυτά όμως είναι δύο εντελώς διαφορετικές μορφές τέχνης … αλλά χρειάζονται και τα δύο ,για να υπάρχει αλληλοεπίδραση στην ενέργεια μας .
ATHENS CALLING: … Και περί των αναμνήσεών σου?
PETER: Όταν ήμουν πολύ νεαρός, έζησα σε ένα μικρό χωριό, στη μέση θα έλεγα του πουθενά, στη Σουηδία χωρίς κατάστημα δίσκων και προφανώς δεν υπήρχε και ροή στο διαδίκτυο. Αλλά αυτό έκανε ακόμα πιο συναρπαστικές τις διακοπές με τους γονείς μου. Αλλά εκεί … WAS shows in my area and 50’s rock’n’roll was really big there which meant I got to see Chuck Berry and Buddy Hollys old backing band The Crickets… Όταν ήμουν πραγματικά νέος , όχι μακριά από το σπίτι μου, το οποίο είναι τρελό , από τη στιγμή που δεν είναι μια μεγάλη πόλη ή οτιδήποτε άλλο. Νομίζω ότι αυτό έκανε σε εμένα μεγάλη εντύπωση και έτσι νωρίς το rock’n’roll και το rockabilly είναι ακόμα μια από τις μεγάλες επιρροές μου, κυρίως στην κιθάρα.
ATHENS CALLING: … Και για τις μουσικές σου προτιμήσεις? Δώσε μας παρακαλώ κάποια από τα αγαπημένα σου ονόματα ,μουσικών, γκρουπ ή CD’s?
PETER: Oh yikes… Ας πούμε από τα ΄΄χειρότερα ΄΄ ερωτήματα. Συμβαίνουν τόσα πολλά στη Μουσική. Αλλά είναι κάποια πραγματικά σπουδαία νέα στοιχεία που μου αρέσουν, για παράδειγμα η Little Simz,η Soak και οι Tiny Ruins. Αλλά αυτή την εποχή παρακολουθώ old soul and R’n’B. Επίσης, προτείνω ειλικρινά το νέο album από τον φίλο μου και είδωλο μου Robert Forster “Inferno” το οποίο είναι εκπληκτικό! Επίσης το lp των Papercuts ( Jason Robert Quever ) που τώρα μόλις πήρα.
ATHENS CALLING:  Έχετε κάτι να μας πείτε για τα μελλοντικά σας σχέδια;
PETER: Ηχογραφούμε όλη την ώρα και με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουμε την διατήρηση μας στο να δημιουργούμε μουσική.
ATHENS CALLING: Κάτι τώρα πριν σε αποχαιρετήσουμε για την εμφάνιση σας στο ATHENS PLISSKEN FESTIVAL 2019 show. Τι θα μας παρουσιάσετε?
PETER: Περισσότερη ενέργεια, craziness and rock’n’roll από ό, τι θα πίστευε κανείς ότι θα ήταν δυνατό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Και τραγούδια από όλη μας την καριέρα…Get Ready!!
ATHENS CALLING: Να είστε καλά Peter, ευχαριστούμε για τα όσα μας είπες!
PETER: Σας ευχαριστώ και εγώ!!

https://www.youtube.com/watch?v=D1VLC-x2qCU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back