April 25, 2024

Σπύρος Γραμμένος, μια συνέντευξη με τον τραγουδοποιό με τις κόκκινες τιράντες!

Πάντα μας εντυπωσίαζαν από το χώρο της Εγχώριας αλλά και από την Διεθνή   Καλλιτεχνική Σκηνή τα όσα όλα, ήταν διαφορετικά και ακολουθούσαν δηλαδή άλλους δρόμους προβολής στο έργο τους … πέρα από το συνηθισμένο!

Έτσι λοιπόν με αυτές τις σκέψεις προγραμματίσαμε για το Φλεβάρη του 2021, να περιπλανηθούμε εντός συνόρων και να συναντήσουμε εν μέσω διαδικτύου, με σκοπό να συζητήσουμε μαζί του, τον ΣΠΥΡΟ ΓΡΑΜΜΕΝΟ… ένα νέο, εμφανισιακά σχετικά ωραίο, μάλλον ταλαντούχο και κινούμενο με την πλατειά έννοια του όρου, σε ένα ευρύ και άνευ συνόρων χώρο της τέχνης!

Athenscalling.gr: Να ξεκινήσω λέγοντας σου ότι στέλνοντας email- request για να κάνουμε μια κουβέντα μαζί σου, η αρχική απάντηση ήταν αρνητική, γιατί είχες δώσει λέει πολλές συνεντεύξεις και μας πρότειναν να μιλήσουμε αργότερα, όταν   δηλαδή κυκλοφορήσεις το νέο σου βιβλίο και το δίσκο. Τελικά αγαπητέ Σπύρο μετά από αμοιβαίες εξηγήσεις και χωρίς παρεξηγήσεις, μας δόθηκε το πράσινο φως και σε καλωσορίζουμε στο… ακηδεμόνευτο Athenscalling.gr  webzine !

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: …   

Athenscalling.gr: Συνεντεύξεις πολλές συνεντεύξεις ρε Σπύρο, στο διαδίκτυο… και γενικά στα ΜΜΕ, με θέμα εσένα, τελικά κάνουν καλό? ή υπάρχει ο κίνδυνος να σε τοποθετήσουν στη κατηγορία των ΄΄μαϊντανών΄΄?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:   Νομίζω πως ο μαϊντανός, είναι το μοναδικό μυρωδικό που δεν μου αρέσει. Τουλάχιστον ωμό, όπως το βάζουν πάνω από κάτι μακαρονάδες και σε κάτι σαλάτες ενώ ο άνηθος είναι κάτι που θα μπορούσα να το χρησιμοποιώ παντού. Ο μαϊντανός σου αφήνει και κάτι στυφό, μια περίεργη επίγευση που νομίζω πως καλύπτει άλλες γεύσεις του φαγητού που δεν αξίζει να χαθούν.
Ο άνηθος απ’ την άλλη, στην σωστή ποσότητα βέβαια, μπορεί να δώσει την πινελιά που χρωματίζει την γεύση, χωρίς να την μουτζουρώσει.   

Athenscalling.gr: Σε ρώτησα αυτό προηγουμένως, για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι, γιατί ξαφνικά σε ανακάλυψαν και αρκετά συστημικά  ΜΜΕ… πως το βλέπεις αυτό φορώντας γυαλιά ή και χωρίς αυτά?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Το να χρειαστείς γυαλιά, δεν έχει τόσο να κάνει με το φως καθαυτό του ήλιου. Έχει να κάνει πιο πολύ με τις αντανακλάσεις στο περιβάλλον.
Θέλω να πω πως, ο ήλιος στην θάλασσα δεν είναι όσο ενοχλητικός είναι ο ήλιος στο χιόνι. Οπότε κι εγώ, προσπαθώ να κρατάω το περιβάλλον μου σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μην με ενοχλούν οι αντανακλάσεις. Σίγουρα όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που μπορεί, αν όχι να χρησιμοποιήσω γυαλιά, τουλάχιστον να κατεβάσω λίγο τα βλέφαρα για να προστατεύσω τις κόρες μου.

Athenscalling.gr: Εσύ τι θεωρείς για τον εαυτό σου είσαι εντός ή εκτός σε αυτό που λέγεται σύστημα?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Δεν υπάρχει κανείς που να είναι εκτός του συστήματος.
Απ’ την στιγμή που έχεις πιστοποιητικό γεννήσεως, έχεις καταγραφεί στο σύστημα. Αργότερα έρχεται η στιγμή να δώσεις για
Lower όπου πρέπει να βγάλεις ταυτότητα και να μάθεις και τον αριθμό της απ’ έξω. Έχεις  ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και ένα σωρό συνδέσεις με το σύστημα. Το θέμα είναι να το χρησιμοποιείς όσο πιο ανώδυνα για σένα  μπορείς και να το αφήνεις να σε χρησιμοποιεί ως εκεί που δεν επηρεάζει την ηθική και την αισθητική σου.

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα στα της μουσικής … γράφεις και τους στίχους και τη μουσική, με ποια πηγή έμπνευσης?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Έμπνευση είναι η καθημερινότητα. Η ζωή σου, οι σχέσεις σου, οι φίλοι, οι εχθροί και ένα κάρο ερεθίσματα που σου προσφέρει η καθημερινότητα. Η μαγική στιγμή, είναι όταν αυτά τα ερεθίσματα γίνονται λέξεις με μελωδία και ρυθμό.    

Athenscalling.gr: Και να ρωτήσω τώρα … about your influences?  

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: Η Αγαπημένη μου στιγμή στα social media. Δεν θα ήθελα να πω κάτι άλλο.

Athenscalling.gr: Αν το θέλεις τώρα, θα σου προτείνω να ταξιδέψεις στο παρελθόν και να θυμηθείς… τη μία και ίσως μοναδική αγαπημένη σου στιγμή!

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Αυτό νομίζω είναι ότι πιο δύσκολο με έχουν ρωτήσει.
Είμαι σίγουρος πως όποια στιγμή και να διαλέξω, σίγουρα θα αδικήσω κάποιαν άλλη. Αν με ρωτούσες ποια στιγμή στο μέλλον θα είναι η αγαπημένη μου, θα μπορούσα να σου πω, αλλά δεν ρώτησες αυτό.

Athenscalling.gr: Το μέλλον το θεωρώ τουλάχιστον επί του παρόντος …αβέβαιο! Ας πάμε τώρα στα ΜΜΕ,ακούς ρ/φ? διαβάζεις εφημερίδα? Βιβλία? βλέπεις TV?   ασχολείσαι με το διαδίκτυο? ή σου έχουν κόψει κάποια στιγμή το ρεύμα?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Το ρεύμα μόνο για λόγους βλάβης. Δεν έχω προλάβει ακόμα να τους αφήσω να μου το κόψουν από χρέος. Το διαδίκτυο είναι μέρος της ζωής και της δουλειάς μας, οπότε ασχολούμαι όσο μπορώ .Έχω τηλεόραση στο σπίτι, αλλά δεν έχω κεραία. Την χρησιμοποιώ για να βλέπω ταινίες, αλλά μπαίνοντας στο διαδίκτυο, θέλοντας και μη, όλο και κάτι βιντεάκια  βλέπεις από τηλεοπτικά πυροτεχνήματα. Εφημερίδες διαβάζω. Αραιά και που, αλλά διαβάζω.
Βιβλία διαβάζω. Κλέβω χρόνο απ’ αυτόν που θα χαλούσα στο διαδίκτυο και διαβάζω. Τελευταία διάβασα “Τα σκισμένα ημερολόγια” του Δημήτρη Μητσοτάκη(Συγγραφέας- Μουσικός/ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ) . Το ραδιόφωνο είναι το αγαπημένο μου μέσω. Και να κάνω και να ακούω. Τελευταία την έχω βρει με τα podcast.

Athenscalling.gr: … Και μια που αναφερθήκαμε στα ΜΜΕ ποια από όλα θεωρείς ότι βοηθούν σήμερα ένα καλλιτέχνη, στο να κάνει γνωστό το έργο του στο κόσμο Το ραδιόφωνο? Η Τηλεόραση? Το διαδίκτυο? … ή κάποια έντυπα?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: Οι  ζωντανές εμφανίσεις. Όλα τα άλλα βοηθάνε στο να φέρεις τον κόσμο στους χώρους που παίζει μουσική. Αυτό έχω καταλάβει.
Αν ο άλλος δεν σε δει ζωντανά  ώστε να συνδεθείς μαζί του, όσα ραδιόφωνα και να σε παίξουν, όσες τηλεοράσεις και να σε δείξουν, δεν έχει τόσο νόημα.
Αυτή είναι μια εντελώς προσωπική άποψη. Μπορεί άλλους να τους έχει βοηθήσει και κάποιο απ’ τα μέσα που ανέφερες.

Athenscalling.gr:… Και με τις Δισκογραφικές εταιρείες ,τι γίνεται σήμερα και ποιο ρόλο παίζουν όσον αφορά τη Δισκογραφία?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: …    

Athenscalling.gr: … Στο ΄΄βιοΓΡΑΦΙΚΟ΄΄ σου αναφέρεις ότι δεν έχεις αγαπημένο χρώμα  και όμως φοράς χρωματιστές κόκκινες τιράντες… και γιατί όχι κάποιο άλλο χρώμα?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Στις περισσότερες παραστάσεις  βγαίνω με τις πράσινες τιράντες, σε πράσινο του ΠΑΣΟΚ, μέχρι το πρώτο διάλειμμα και μετά φοράω τις κόκκινες. Δεν έχω αγαπημένο χρώμα. Έχω όμως αγαπημένους συνδυασμούς χρωμάτων. 

Athenscalling.gr: Στο ΄΄βιοΓΡΑΦΙΚΟ΄΄ σου αναφέρεις ότι τσακώθηκες με τον δάσκαλό σου στην κιθάρα… γιατί ρε Σπύρο?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Γιατί δεν είχε τρόπους ο τύπος. Και να σου πω και κάτι, δεν την λες στον Γραμμένο όταν είναι Γ΄ Δημοτικού.

Athenscalling.gr: Ετοιμάζεις κάτι καινούργιο σε Δίσκο και Βιβλίο, αν δεν κάνω λάθος…θέλεις να μας προαναγγείλεις τι ακριβώς θα είναι?

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:   Ο δίσκος είναι μια επιλογή από τα κομμάτια που έγραψα απ’ όταν κυκλοφόρησε ο προηγούμενος δίσκος. Είναι μια προσπάθεια που μας βοήθησε πολύς κόσμος μέσω crowdfunding και μας έκανε πολύ χαρούμενους. Είναι ο πρώτος μου δίσκος που θα πάρουν αμοιβή όσοι εργάστηκαν γι’ αυτό και με κάνει πολύ χαρούμενο. Το βιβλίο “Οι Ιστορίες Του Χόρχε” θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις ΚΨΜ και είναι μια συλλογή διηγημάτων, με πρωταγωνιστή ένα τύπο που μεγαλώνει σε ένα χωριό της Ελλάδας, παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω του και τα σχολιάζει.

Athenscalling.gr: Και παραλίγο να το ξεχάσω, με την καρα Ντίνα… τι κάνεις  πως περνάς τις ώρες σου μαζί της?

 ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Εγώ κάτι κάνω λάθος στην ζωή μου και σε όποια κατάσταση έχω βρεθεί, δεν μου φτάνουν οι ώρες της μέρας. Ευτυχώς βέβαια, γιατί ξέρω πως δεν θα άντεχα να μην κάνω κάτι. 

Athenscalling.gr: Θα σου έλεγα ότι δεν μου έρχεται αυτή τη στιγμή να σε ρωτήσω κάτι άλλο … εκτός εάν εσύ θέλεις να προσθέσεις κάτι, σε όλα αυτά που είπαμε.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:    Θα ήθελα να προσθέσω λίγη ανθρωπιά σε όσους δεν έχουν και λίγη αγάπη, αλληλεγγύη και χαμόγελο σε όσους το στερούν αυτοί που δεν έχουν ανθρωπιά.  

Athenscalling.gr: Σπύρο πραγματικά σε ευχαριστώ για τα όσα κουβεντιάσαμε και από καρδιάς σου εύχομαι τα καλύτερα για όσα εσύ επιθυμείς να γίνουν το 2021.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ:  Να είμαστε καλά και να βρεθούμε πάλι στης σκηνές, στα πατάρια, στα πάλκα, όπου αγαπάει ο καθένας και αγκαλιά με όσους επιθυμούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back