April 20, 2024

Σπύρος Πετρουλάκης, Ένα Πολυεργαλείο της Τέχνης!

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα , οι ρίζες του όμως είναι από τη Κρήτη, όπου έζησε και εκεί, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά!

Πολυεργαλείο των τεχνών θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κάποιος, λόγω του ότι στο πάζλ της εικόνας του περιέχονται, ο Συγγραφέας, ο Συνθέτης, ο Στιχουργός και ακόμη ο Φωτογράφος, αλλά και ο Αφηγητής παραμυθιών!

Μέσα σε όλα αυτά και περί της Τέχνης ο λόγος, ο Σπύρος Πετρουλάκης είναι και προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα της Πολεμικής Τέχνης Taekwondo!

Εμείς γνωρίσαμε το Σπύρο Πετρουλάκη, το 2014, όταν σε ένα ταξίδι μας στα Χανιά σε ένα καφενείο στο Βάμο, έπεσε στα χέρια μας και διαβάσαμε το βιβλίο του, με τον τίτλο  ΄΄Το Παράθυρο της Νεφέλης΄΄, ένα διήγημα εντυπωσιακό και πέρα για πέρα ανθρώπινο, που πραγματικά θαυμάσαμε την αμεσότητα, αλλά και την αλήθεια  της γραφής του!

Από το 2014 μέχρι και σήμερα παρακολουθώντας τη συγγραφική πορεία, του Σπύρου Πετρουλάκη, στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, λίγο φθαρμένα από το διάβασμα και το δανεισμό σε φίλους, υπάρχουν τα βιβλία του, Η εξομολόγηση (2015),H Παναγιά της φωτιάς (2016),Το τελευταίο δαχτυλίδι(2017),Αμαλία(2018), Σασμός (2019), Η νύχτα της αλήθειας (2020) αλλά και τα επίσης ενδιαφέροντα βιβλία που έγραψε για τα παιδιά και που διαβάζονται με ενδιαφέρον και από τους μεγάλους, Στα χνάρια του κουρσάρου Μπαρμπαρόσα (2014), Ο θησαυρός του Κυβερνήτη (2015), Ο δράκος Μπουρμπουλήθρας (2016), Η συνταγή της ευτυχίας (2016) και Το αθάνατο νερό (2019)… Πρόσφατα δε διαβάσαμε και το νέο του βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Απρίλη, με τον τίτλο ΄΄Το Ναυάγιο΄΄!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα βιβλία του, κυκλοφορούν σε πολύ προσεγμένη εμφάνιση και με εντυπωσιακά εξώφυλλα, από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ!

Διαβάζοντάς τον, αλλά και ζώντας τον από κοντά και σύμφωνα με τα όσα μας είπαν κάποιοι φίλοι του, εμείς θα χαρακτηρίσουμε το Σπύρο Πετρουλάκη, ως ένα  ΄΄Πολυεργαλείο της Τέχνης΄΄!

Έτσι λοιπόν κάποιες μέρες μετά τις αρχές του Μάη, συναντήσαμε στο διαδίκτυο τον άνθρωπο… ΄΄Πολυεργαλείο της Τέχνης΄΄, Σπύρο Πετρουλάκη και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα και εφ΄όλης της ύλης συζήτηση!

Athenscalling.gr: …  ΄΄ Τραγούδι κάνω τον καημό και σου τον ταργουδίζω.

Κι όλα τα δάκρυα που΄χυσα! Για σένα στα χαρίζω΄΄! 

 Έτσι λοιπόν με τους στίχους του τραγουδιού σου, με το τίτλο ΄΄Χαλάλι σου ΄΄, θα σε καλωσορίσουμε στο Athenscalling.gr, αγαπητέ Σπύρο και θα ρωτήσουμε εν αρχή…  με ποια αιτία και αφορμή έγραψες αυτό το τραγούδι?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Κάθε τραγούδι μπορεί να έχει χίλιους διαφορετικούς λόγους για να γεννηθεί. Άλλες φορές βγαίνει αμέσως κι άλλες φορές όταν η ίδια η στιγμή κρίνει τον χρόνο της γέννησής του. Παραδόξως το τραγούδι αυτό, παρά τη μελαγχολία του, δεν βγήκε μετά από κάποια ερωτική απογοήτευση. Ίσως ήταν κάποια στιγμιαία μοναξιά που το προκάλεσε ή κάποιο καλά κρυμμένο παράπονο.

Athenscalling.gr: Στα της μουσικής θα επανέλθουμε αργότερα. Θα πρέπει τώρα να ξέρεις  ότι σε χαρακτηρίζουμε ως Πολυεργαλείο της Τέχνης, με αφορμή δηλαδή τα ταλέντα σου, αυτά τα οποία και συνθέτουν το πάζλ της εικόνας σου! Έχουμε και λέμε, Συγγραφέας, Συνθέτης, Στιχουργός, Φωτογράφος, αλλά και ο Αφηγητής παραμυθιών! Ποιό τελικά από όλα είναι το αγαπημένο σου και πριν δώσεις την απάντηση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε και την ιδιότητά σου στις Πολεμικές Τέχνες… Taekwondo!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το καθετί που γοητεύει την ψυχή του ανθρώπου είναι και η αδυναμία του. Εμένα είναι η μουσική, αν και τελευταία κρατάμε μικρές αποστάσεις. Νιώθω ότι μου βαστά «αμάχη» γιατί είναι κάπως παραμελημένη σε σχέση με το παρελθόν.    

Athenscalling.gr: Να μας επιτρέψεις να ξεκινήσουμε, πρώτα από τον Συγγραφέα, μιά που από εκεί ένα Φθινόπωρο του 2014, σε ένα καφενείο στο Βάμο στα Χανιά, σε ΄΄γνώρισαμε΄΄ διαβάζοντας το βιβλίο σου  ΄΄Το Παράθυρο της Νεφέλης΄΄ που μας εντυπωσίασε η τόσο αληθινή γραφή του, κάπου ζήσαμε από πολύ κοντά την όλη ιστορία, ζήσαμε μαζί με τους ήρωες της και εδώ το ερώτημα που σίγουρα θα γεννηθεί στο μυαλό του κάθε αναγνώστη. Αλήθεια πως ξεκίνησες να γράφεις με ποια αιτία και αφορμή!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Αφορμή για να γράφω γενικά στάθηκε η κεφαλή μου. Από παιδί οι λέξεις και οι έννοιες στριμώχνονταν μέσα μου και έψαχναν δρόμο και τρόπο απόδρασης. Σκάρωνα ρίμες και στιχάκια και μετά πολύ αργότερα ήρθε και η συγγραφή μέσα από τις λέξεις ενός παραμυθιού. Ωστόσο αυτό που με ώθησε προς τη δημιουργία μυθιστορημάτων ήταν το πείσμα της συντρόφου μου. Της Μέμης! Εκείνη διέκρινε κάτι το οποίο δεν το είχε δει κανένας πρωτύτερα. Ούτε εγώ ο ίδιος. Της οφείλω πολλά και την ευγνωμονώ γι’ αυτό.  

Athenscalling.gr: Από το 2014 λοιπόν, μέχρι και σήμερα, με το πρόσφατο έργο της γραφής σου, που κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2021,με τον τίτλο ΄΄Το Ναυάγιο΄΄, αν δεν έχουμε λάθος είναι 8 βιβλία, κάθε έτος και βιβλίο, συν τα 5 για παιδιά και όχι μόνο, μιά που διαβάζονται και από τους μεγάλους, δηλώνοντας αναγνώστες τους! Κάθε χρόνο δηλαδή και βιβλίο, κατά παραγγελία συμβολαίου με τον εκδότη ή από την ανάγκη της έμπνευσης και θέλουμε απάντηση Κρητικιά … με αλήθεια αλλά και κουζουλάδα!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατά απαίτηση δικής μου ανάγκης. Από τη στιγμή που μπήκα στη διαδικασία της συγγραφής δεν έχω πάψει ούτε στιγμή να γράφω ή να σκέφτομαι νέες αφορμές για καινούριες περιπέτειες. Γιατί αυτό ακριβώς είναι για μένα και η συγγραφή. Μια τρελή περιπέτεια που δεν ξέρω για πόσο καιρό θα κρατήσει. Δεν αισθάνομαι ούτε έχω νιώσει ποτέ ότι ήρθα για να μείνω στον χώρο ή να αφήσω το στίγμα μου και άλλα τέτοια βαρύγδουπα. Θέλω να χαίρομαι τη στιγμή και να απολαμβάνω τη γραφή, κάτι που γνωρίζει πολύ καλά και ο εκδότης μου ο οποίος δεν με έχει πιέσει ποτέ. Το αντίθετο θα έλεγα, καθώς μου έχει δηλώσει ότι αν κάποια στιγμή αισθανθώ «κουρασμένος» καλό θα ήταν να αποσυρθώ για λίγο καιρό ώστε να ξεκουραστώ τόσο εγώ όσο και οι αναγνώστες μου.      

Athenscalling.gr: Και το άξιο θαυμασμού είναι ότι παραμένεις πιστός σε έναν εκδότη,στις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, όπου όλα τα προαναφερθέντα βιβλία είναι εκεί και είσαι τόσα χρόνια ,χωρίς μεταγραφή! Αλήθεια πόσο εύκολο ή και δύσκολο είναι σήμερα για ένα συγγραφέα, να είναι σε ένα εκδοτικό οίκο τόσα χρόνια!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ευχή Θεού είναι για μένα οι Εκδόσεις Μίνωας αφού, όσο κι αν ακουστεί τετριμμένη η φράση μου, θέλω να δηλώσω ότι για μένα είναι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου, με τους δικούς μου ανθρώπους. Με την οικογένειά μου. Δεν μου άφησαν ποτέ το περιθώριο να νιώσω διαφορετικά. Οπότε όσο τιμητικές και να είναι οι προτάσεις που κατά καιρούς έχουν έρθει, εγώ παραμένω κάτω από τη στέγη ενός από τους πιο ιστορικούς εκδοτικούς οίκους της χώρας μας.    

Athenscalling.gr: Θα πούμε σε αυτό το σημείο ότι εικαστικά τα βιβλία σου, όσον αφορά το εξώφυλλο τους,… εικαστικά δηλαδή και για να μη κατηγορηθούμε ως ΄΄δωροδοκούμενοι΄΄, με άριστα το 10, βαθμολογούνται με 9 και κάτι! Εκπληκτικά εξώφυλλα … Αλήθεια ποιός τα επιλέγει?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει μια ομαδική δουλειά με πρωτοστάτη τον γραφίστα Ιάκωβο Ψαρίδη  και το αποτέλεσμα προκύπτει μετά από ζύμωση και επεξεργασία πολλών ωρών σκέψης και πράξης και έμπνευσης.     

Athenscalling.gr: Συγγραφικής ιδιότητας συνέχεια στη κουβέντα μας και ενώ και τα 8 βιβλία σου, έχουν πλοκή και δράση, είναι ρε παιδί μου ενδιαφέροντα όλα , όσον αφορά την υπόθεση τους, επιλέγουν το βιβλίο ΄΄Σασμός΄΄ από το κανάλι του  ALPHA για να γίνει σήριαλ! Τι ήτανε εκείνο που τράβηξε την προσοχή τους, η 16η χιλιάδα στη κυκλοφορία του , τι τους τράβηξε, η εμπορικότητα ή το θέμα?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για μένα είναι πολύ τιμητικό που μια τόσο μεγάλη εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών, όπως αυτή του Γιάννη Καραγιάννη, αλλά και ένα τόσο ισχυρό κανάλι σαν τον ALPHA, επέλεξαν το βιβλίο μου μέσα από χιλιάδες άλλα καλά βιβλία που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να είναι τελικά αυτό που γοήτευσε τους υπεύθυνους. Ίσως η πλοκή, το θέμα, ίσως βέβαια και το καλό που αντικατοπτρίζει από μόνη της η λέξη «Σασμός».   

Athenscalling.gr: ΄΄Σασμός΄΄ λοιπόν και εσύ επιλέγεις το φτιάξιμο, το κλείσιμο της βεντέτας, το Σασμό , το δύσκολο δρόμο για τη βεντέτα στη Κρήτη, πως και έτσι?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είμαι θετικός άνθρωπος και αισιόδοξος. Έτσι δεν θα μπορούσα να πάω προς την πλευρά της «κατάρας», αλλά προς εκείνη της «Ευλογίας» όπως είναι και ο Σασμός.     

Athenscalling.gr: … Και οι βεντέτες στη Κρήτη συνεχίζονται και πολλές φορές τις περισσότερες… διά ασήμαντον αφορμή! Πότε θα σταματήσουν άραγε, για τούτο αναρωτιούνται οι πάντες εν Ελλάδι… Πότε?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Η βεντέτα είναι ένα εθιμικό δίκαιο που ταλαιπωρεί και στοιχειώνει ολόκληρο το τόξο της Μεσογείου από τα αρχεία χρόνια και χρειάζεται πολύ δουλειά μέσα μας για να αποτινάξουμε αυτό το βάσανο. Εγώ σαν συγγραφέας από την πλευρά μου θεωρώ ότι με το βιβλίο μου έβαλα ένα μικρό λιθαράκι προς τη θετική πλευρά. Γιατί όσο παλιά είναι και η βεντέτα, άλλο τόσο είναι και ο Σασμός. Ας επικρατήσει το καλό…   

Athenscalling.gr: Βεντέτες στη Κρήτη και ποια θεωρείς ότι άφησε… ΄΄ ιστορία΄΄?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα. Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο πολύ. Ωστόσο έστω και ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του θεωρώ ότι είναι ένα στίγμα στην ιστορία του νησιού μας.

Athenscalling.gr: Να περάσουμε τώρα για λίγο και στη Μουσική, το Στίχο και την Ερμηνεία των τραγουδιών που φτιάχνεις, πόσο αγαπάς αυτό το κομμάτι του παζλ της γενικής σου εικόνας?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Καθετί είναι ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Αν λείπει κάτι από αυτά, δεν ολοκληρώνεται τίποτα μέσα μου. Μένει μετέωρο, ανούσιο, κενό.  

Athenscalling.gr: Αλήθεια ποιος ήτανε ο πρώτος δίσκος που αγόρασες?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Το Roxanne από τους Police όταν ήμουν 15 ετών.

Athenscalling.gr: Σήμερα ποια μουσική επιλέγεις… Τι ακούς?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Έντεχνη Ελληνική μουσική και επιλεγμένα λαϊκά τραγούδια.  

Athenscalling.gr: Ξέρεις θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, λόγω των όσων δημιουργείς, αλλά σε αυτό το σημείο θαρρώ ότι σε ενδιαφέρει και να πεις κάποια πράγματα για το καινούργιο σου βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και μιλώ για το βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Απρίλη με τον τίτλο ΄΄Το Ναυάγιο΄΄!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το νέο μου βιβλίο έχει ως φόντο το τραγικό γεγονός της Φαλκονέρας, με το ναυάγιο του πλοίου «Ηράκλειον» το 1966. Παράλληλα δε υπάρχει και μια άλλη ιστορία που κυλά στην απέναντι ράγα και οδηγεί τον αναγνώστη σε μια καταιγιστική πορεία αγωνίας και ανατροπών. Το μυθιστόρημά μου κινείται στο χθες και στο σήμερα και εύχομαι το αναγνωστικό κοινό να το αγαπήσει όπως έκανε και με τα προηγούμενα βιβλία μου.    

Athenscalling.gr: Και με τη πολεμική τέχνη με το Taekwondo, πως συνδυάζονται όλα αυτά?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Είναι αυτό που έλεγαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Για μένα η άσκηση με το συγκεκριμένο άθλημα άρχισε το 1980 και κράτησε για πάνω από 30 χρόνια, περνώντας από το στάδιο του αθλητή σε εκείνο του προπονητή. Είμαι ευγνώμων στον δάσκαλό μου τον Κώστα Τζιδημόπουλο για τη διδασκαλία του και στους μαθητές μου που χρόνια και χρόνια με δίδασκαν και με μάθαιναν όχι το πως να είμαι δάσκαλος, αλλά το πως να είμαι άνθρωπος.  

Athenscalling.gr: Και έχουμε και hobbies σου… την αναρρίχηση και την κατάδυση!

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ε, ναι. Πότε του ύψους και πότε του βάθους…     

Athenscalling.gr: Και ομάδα … Ο.Φ.Η, ΧΑΝΙΑ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ή κάτι άλλο?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ:  Με πατέρα Παναθηναϊκό και γεννημένος λίγα χρόνια πριν το έπος του Γουέμπλεϊ δεν θα μπορούσαν να ήμουν άλλη ομάδα. Είμαι περήφανος παρότι η ομάδα μου τα τελευταία χρόνια δεν πρωταγωνιστεί στους τίτλους, παρά μόνο στις καρδιές των γνήσιων φιλάθλων.    

Athenscalling.gr: Σπύρο κάθε άνθρωπος έχει κάποιο όνειρο. Το δικό σου?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δεν κάνω εξωπραγματικά όνειρα. Απλά σχέδια και μικρά βήματα την κάθε φορά ακόμα κι ας στοχεύω στην κορφή. Έτσι κάνω πάντα και ότι έχω καταφέρει το οφείλω κυρίως στη δουλειά, στην πειθαρχεία αλλά όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο αυτό, και στην κουζουλάδα μου.      

Athenscalling.gr: Και από το όνειρο ή τα όνειρα, προσγείωση έστω και απότομη στο σήμερα! Εποχή καραντίνας, άνοιγμα και κλείσιμο, αγορές με διάφορα click,  εγκλεισμός και απομόνωση και συ… αλήθεια πως περνάς αυτές τις ημέρες?

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όπως όλοι μας. Ανησυχώ, αγωνιώ και προσμένω τη μέρα «μηδέν». Τη μέρα που η επιστήμη με τη δική μας συμμετοχή θα κλείσει αυτόν τον κύκλο και θα πάμε παρακάτω. Αρκεί να είμαστε αν όχι όλοι, οι περισσότεροι εδώ και όσο το δυνατόν αλώβητοι από αυτή τη λαίλαπα.    

Athenscalling.gr: … Καλό ταξίδι σε ότι κάνεις και σε ευχαριστώ για τα όσα μας είπες.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ώρα καλή και ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα μας. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back