March 29, 2024

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ- ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ

Μεσημέρι και κάπου στην Αθήνα από το ανοιχτό παράθυρο ενός αυτοκινήτου ακούγονται ήχοι και στίχοι που φέρνουν στη μνήμη την ιστορία του ήρωα ενός τραγουδιού ,από την ετικέτα Ελληνική ρόκ της δεκαετίας του ‘70 !

‘’Μαζεύετε πλήθος ,χαρούμενες φάτσες και για το Γαρύφαλλο λένε …… ‘’

Να ήταν το πλήθος; Οι χαρούμενες φάτσες; Το άριστο ηχητικό του αποτέλεσμα ή τελικά ο ίδιος ο κ. Γαρύφαλλος αυτοπροσώπως, που μέχρι σήμερα ακούμε την ιστορία του από το ομώνυμο τραγούδι της δεκαετίας του ΄70 και παιγμένο από τους ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ!

Δεκαετία του ΄70 και το συγκρότημα των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ είναι ένα από τα κομμάτια του πάζλ , που συνθέτουν το Ελληνικό ροκ του τότε !

Αρκετά παράξενο το όνομα του γκρουπ , που σε πρώτη φάση σχηματίστηκε ως ΔΑΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ , η μόδα όμως των Λατινικών ,επειδή υπήρχε τότε αυτή η μανία της γραφής που οδηγούσε στην ανάγνωση, άλλαξε το ΔΑΛΟΜΑ σε ΠΕΛΟΜΑ . Νονοί στην ονομασία ,ήταν τα δύο πρώτα ξαδέλφια ,οι Ν.ΔΑΠΕΡΗΣ και Γ.ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ ,ιδρυτικά μέλη των Π.Μ ,ο πρώτος τραγουδιστής και δεύτερος συνθέτης του αθάνατου τραγουδιού ,όπως ακριβώς ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά !

ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ λοιπόν και οι συλλαβές των επιθέτων τους ,σχημάτισαν το όνομα του γκρουπ ,που έμεινε στην ιστορία της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής ! ΔΑΠΕΡΗΣ –ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ-ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ = ΠΕ ΛΟ ΜΑ ακολούθησαν οι επόμενοι ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ – ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ = ΜΠΟ ΚΙΟΥ !

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΕΝΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Για το συγκεκριμένο κομμάτι έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά ,η αλήθεια είναι όμως μόνο μία και μας την περιγράφει με μοναδικό τρόπο ο δημιουργός του , που δεν είναι άλλος από τον τραγουδοποιό ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ . Απέναντι μας λοιπόν ο συνθέτης και στιχουργός του ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ αποκλειστικά για το ATHENS CALLING G.R ξετυλίγει το κουβάρι μίας αληθινής ιστορίας ……

‘’ Το κομμάτι αυτό λοιπόν γράφτηκε επί Δικτατορίας …κατά λάθος ! Μετά το συγκρότημα των LOUBOGG , και το τραγούδι ‘’She’s Cool ‘’ που ακούγετε στη ταινία του Αντώνη Κόκκινου ‘’Τέλος Εποχής’’ ,σταμάτησα να παίζω μουσική γιατί έπρεπε να διαβάσω , ήθελα να μπω στο Πανεπιστήμιο ,διάβασα και πέρασα στη Θεσσαλονίκη!

Ζούσα Θεσσαλονίκη ,ως φοιτητής και επιστρέφοντας στην Αθήνα πήγα και έπαιξα στους M.G.C ,έτσι το καλοκαίρι του ’69 ,παίζοντας μουσική ξαναμπαίνω στα κόλπα . Ήταν λοιπόν εκείνο το καλοκαίρι που με πήραν στο τηλέφωνο από την ιστορική δισκογραφική εταιρεία LYRA του αείμνηστου Πατσιφά και μου μίλησε ο Τ.Φαληρέας,ο οποίος έχει φύγει δυστυχώς και αυτός από κοντά μας! Ο Τάσσος ,παραγωγός τότε στη LYRA, μου είπε ότι είχαν ακούσει πολλά για εμένα από τον καιρό που έπαιζα στους LOUBOGG και να φανταστείτε ήμουνα τότε μόλις 15 χρονών !

‘’ Είσαι πολλά υποσχόμενος συνθέτης και θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σου ’’ μου είχε πει ο Τάσσος ,με ρώτησε μάλιστα αν γράφω ακόμη τραγούδια και αν ναι , με Ελληνικό στίχο . Εκείνη τη στιγμή ,το ένστικτο της αυτοσυντήρησης με οδήγησε να πω ένα διπλό ψέμα ,ότι δηλαδή έγραφα ακόμη τραγούδια ,όχι μόνο με Ξένο αλλά και Ελληνικό στίχο!

Είμαστε τώρα στο σημείο εκείνο ,όπου έχω πει ένα διπλό ψέμα ,αυτό φυσικά δεν έγινε αντιληπτό ,άρεσε η απάντησή μου στο Φαληρέα και μου πρότεινε να φτιάξω μια κασέτα και να πάω την επόμενη ημέρα στη LYRA ,για να την ακούσει ο Πατσιφάς και αν άξιζαν τα τραγούδια ,τότε θα υπέγραφα συμβόλαιο ! Αυτά όλα έγιναν το καλοκαίρι του ΄69 πριν το σχηματισμό των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ. Έτσι άρχισα να αναρωτιέμαι τι να κάνω ,ή δεν πήγαινα και τους έστηνα ,οπότε έχανα τη πιθανή ευκαιρία του συμβολαίου ή πήγαινα με μια κασέτα με τραγούδια άλλου και τους έλεγα ότι ήτανε δικιά μου. Ξαφνικά το βράδυ κατά τις 8,είμαι σπίτι μου και λέω ,τώρα θα γράψω δύο τραγούδια και ότι βγει βγήκε , δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να χάσω την ευκαιρία της επαφής και αν δεν τους άρεσαν ,θα τους έλεγα ότι είχα και κάποια άλλα ,πιο ωραία ,που θα τα πήγαινα κάποια άλλη φορά . Έτσι κάθισα και με τη πίεση της ιδέας αυτής ,δηλαδή της μεγάλης ευκαιρίας του συμβολαίου, γράφω 2 τραγούδια το ένα ο ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ,που πιστέψτε με δεν ξέρω πως γράφτηκε ο στίχος και η μουσική ,το έγραψα μια και έξω ! Το άλλο ήτανε το ΜΗ ΛΥΠΗΘΕΙΣ ,που αργότερα το τραγούδησε η ΜΑΡΙΝΑ , τα έβαλα σε μια κασέτα και τους τα πήγα ,να τα ακούσουν !

Η απάντηση ήρθε σε μια εβδομάδα και ήταν κεραυνός ,αρνητική ήτανε αρνητική ! Μου είπαν ότι ήμουν ατάλαντος και χωρίς φαντασία και ότι θα ήταν να ασχοληθώ με κάτι άλλο . Το περιεχόμενο της κασέτας δεν άρεσε παρόλα αυτά παρέμεινε στη LYRA ,για να το ακούσουν με μεγαλύτερη προσοχή ,όπως μου είπαν . Τελικά μετά από ένα 8μηνο ,εν μέσω μεγάλης κόντρας μαζί τους ,βλέπετε μου είχαν θίξει τον εγωισμό μου , φτιάχνονται και οι ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ,ανέφερα το 8μηνο γιατί στο διάστημα αυτό τα είχα βρει με τον Πατσιφά που μου είπε προχώρα και εμείς θα σου βρούμε ένα τραγουδιστή να πει τα τραγούδια σου!

Φυσικά δεν δέχτηκα να τα ερμηνεύσουν άλλοι ,γιατί ήδη είχαν φορμαριστεί με τους ΠΕΛΟΜΑ που ήδη είχαν δημιουργηθεί . Έτσι πέτυχα ένα συμβόλαιο και οι ΠΕΛΟΜΑ βγήκανε προς τα έξω ! Το single λοιπόν περιείχε στη Α’ πλευρά το ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ και στην Β’ πλευρά το ΜΗ ΚΛΑΙΣ ,σημειώστε παρακαλώ ότι τόσο στις 45’’ στροφές όσο και στις 33’’ στροφές το τραγούδι είναι ερμηνευμένο από το ΝΙΚΟ ΔΑΠΕΡΗ!’’

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η ιστορία του ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ , που έγινε η αφορμή για το δισκογραφικό ξεκίνημα των ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ ! Σε μια εποχή που άνθιζε το Ελληνικό ροκ με συγκροτήματα όπως οι SOCRATES, οι ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΛΟΣ , οι POLL τα ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ , ΔΑΜΩΝ και ΦΙΝΤΙΑΣ ,οι ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ,οι ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ και άλλοι !

Όμως ποιός ήτανε τελικά ο ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ ; υπήρχε ; ή έτσι απλά ήτανε κάποιο πρόσωπο της φαντασίας του συνθέτη και δημιουργού του Γ. ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ?

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ κ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ !

‘’ Ο ΓΑΡΥΦΑΛΟΣ, λέει συνεχίζοντας την αφήγηση του ο Γ.ΚΙΟΥΡΤΣΟΓΛΟΥ ήτανε υπαρκτό πρόσωπο ,η δε ιστορία του ένα δημιούργημα της νεανικής μου φαντασίας ! Έτσι στην αρχή έγινε ο δανεισμός του ονόματος , ήθελα πάση θυσία στο μέτρο του τραγουδιού , ένα τετρασύλλαβο όνομα έτσι λοιπόν ο ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ , ήταν ότι έπρεπε ! Σαν ιστορία δεν υπήρχε ,ήταν δημιούργημα όπως προείπα της φαντασίας μου και το ξαναλέω ,όλα γράφτηκαν τυχαία με τη πίεση να μην μου κλείσει τη πόρτα η LYRA.Όμως σαν άτομο ο ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΣ υπήρξε ,ήτανε ένας ατσαλάκωτος κύριος ,συνταξιούχος γύρω στα 70 χρόνια που έμενε τότε στο Κολωνάκι και έκανε βόλτες,στη περιοχή της Μαρασλείου Σχολής ! Ο κ. Γαρύφαλλος , αγαπούσε πάρα πολύ τα παιδιά ,όταν περνούσε από τη περιοχή της Μαρασλείου που έπαιζαν τα παιδιά τους μοίραζε καραμέλες και διάφορα άλλα ζαχαρωτά. Όλα τα παιδιά τον αγαπούσαν και μόλις τον έβλεπαν έτρεχαν αμέσως κοντά του! Όμως κατάλαβε καλά ότι εκείνος ο Γαρύφαλλος της Μαρασλείου,δεν έχει ουδεμία σχέση ,με τις περιπέτειες του ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ που λένε οι στίχοι του τραγουδιού!

Είπαμε αυτό το όνομα μπήκε προς χάρη του μουσικού μέτρου ,το τραγούδι χρειαζότανε 4σύλλαβο όνομα και μπήκε αυτό !Πιστέψτε με ,το λέω με το χέρι στη καρδιά,απορώ λοιπόν πως έγινε επιτυχία αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι! Έτσι που λέτε έχει η ιστορία του ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ και αυτή είναι η όλη αλήθεια για το συγκεκριμένο τραγούδι ’’ !

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back