June 18, 2024

Ο διάσημος βρετανός αστέρας της indie pop Tom Odell επιστρέφει στηνΑθήνα την Τρίτη 27 Ιουνίου

O Tom Odell δεν ταίριαξε ποτέ στην εικόνα που έχει ο κόσμος για αυτόν: “Υπάρχει η αίσθηση ότι η μουσική μου είναι προϊόν των μεγάλωνδισκογραφικών” λέει ο ίδιος αναστενάζοντας. Στο ξεκίνημα της καριέρας του, ίσως επειδή εμφανίστηκε πλήρως εξοπλισμένος με το Critics’ Choice Award των Brits, ένα πανταχού παρόν hit single (το Another Love) και ένα συμβόλαιο με μεγάλο label, οι κριτικές αμφισβητούσαν το κατά πόσο είναι “αυθεντικός” – σαν να ήταν κάτι αρνητικό το ταλέντο του να φτιάχνει κολλητικές μελωδίες. “Δεν με πειράζει το να μην αρέσει στονκόσμο η μουσική μου, αλλά όσοι έλεγαν πως ήμουν δημιούργημα τωνδισκογραφικών δεν είχαν ιδέα πόσο σκληρά είχα δουλέψει”. λέει. Επιπλέον, κανείς δεν ήξερε πού να τον τοποθετήσει: “οι εναλλακτικοί μεθεωρούν ποπ, και οι λάτρεις της ποπ θεωρούν πως παραείμαιεναλλακτικός”.
Μετά την αποχώρησή του από τη Sony απαλλάχθηκε από εξωτερικές πιέσεις και κυκλοφόρησε τον δίσκο που τον έκανε να νιώθει καλά ο ίδιος. “Ως ανεξάρτητος καλλιτέχνης νιώθω απελευθερωμένος.Αλήθεια, υπάρχειμεγάλη ανακούφιση στο να γράφω ακριβώς τη μουσική που θέλω, στο νακάνω ακριβώς αυτό που θέλω. Στη συγκεκριμένη φάση δεν αποζητούσασυσσώρευση hooks, ούτε πολλά εμφανή ρεφρέν που κυριαρχούν στακομμάτια, ήθελα απλώς να δημιουργήσω ένα περιβάλλον στο οποίο οακροατής θα απολαύσει τη μουσική και θα αναπνεύσει”. Το αποτέλεσμα είναι ο δίσκος Best Day Of My Life, που τον θεωρεί τον καλύτερό του, ένα δημιούργημα μινιμαλιστικής ομορφιάς που αποτελείται από φωνή, πιάνο και ίσως το τρίξιμο του σκαμπό πού και πού. Η ζωή, η οικογένεια, η αγωνία, η αγάπη και η απόγνωση αποτελούν τον θεματικό πυρήνα ενός δίσκου που ξετυλίγεται νοηματικώς μέσα σε ένα 24ωρο. “Υπάρχουνθέματα στον δίσκο για τα οποία ούτε καν σκόπευα να γράψω” συνεχίζει. “Ποτέ δεν είχα ηχογραφήσει άλμπουμ μόνο με ένα πιάνο και σκέφτηκαότι θα ήταν συναρπαστικό, οπότε δεν υπάρχει τίποτα άλλο εδώ, κανέναόργανο εκτός από πιάνο και φωνή. Ήταν πραγματικά απίστευτο ναδουλεύω με αυτούς τους αυτο-περιορισμούς”.

Ο Odell είναι ένας βιρτουόζος πιανίστας. Σε κάθε κομμάτι, το πιάνο είναι κομψό – τη μια ελπιδοφόρο, την άλλη μελαγχολικό, πάντα με αξιοσημείωτη έκταση συναισθημάτων. Με έμπνευση τον Erik Satie, τον Philip Glass και τις ταινίες του Studio Ghibli, τις οποίες έβλεπαν με τον συνεργάτη του Laurie Blundell, επιχείρησαν να δημιουργήσουν όχι απλώς όμορφα τοπία, αλλά, ακριβώς όπως στα animations, και μια αίσθηση διάβρωσης και θλίψης.

Πρόκειται για τον πιο προσωπικό δίσκο του καλλιτέχνη ως τώρα, ένα δημιούργημα που τον γυρίζει πίσω σε μέρες σκοτεινές και οδυνηρές. “Δεν ήθελα να
φανεί το άλμπουμ υπερβολικά συναισθηματικό, αλλά περισσότεροευάλωτο, σαν ακατέργαστο διαμάντι – έπρεπε να βεβαιωθώ ότι θαυπάρχει χώμα γύρω του”.

“Πέρασα μια δύσκολη περίοδο, έχασα την όποια αίσθηση σταθερότητας, και κατά μία έννοια αυτός ο δίσκος είναι ένα απελευθερωτικό ταξίδι. Στοτελευταίο κομμάτι ένιωσα
ειλικρινά ότι είχα φτάσει κάπου καλύτερα από εκεί που ήμουν πριν”. Ο Odell κάνει διαλογισμό τα τελευταία έξι χρόνια και επιτέλους αφέθηκε, επιτρέποντας στα οφέλη του να
καθοδηγήσουν τη μουσική του. “Παρατηρώ μια ηρεμία, μια γαλήνη, όχιτην ορμή που έβλεπα στον προηγούμενο δίσκο, όπου ήθελα τρόπον τινάνα καταστρέψω πράγματα, να σκίσω τον καμβά. Είναι οδυνηρό καιδυσκολευόμουν να τον ακούσω ο ίδιος – αλλά εδώ, τώρα, υπάρχουν οιόμορφες στιγμές που με κάνουν υπερήφανο και που προβλέπω ότι θα συνεχίσουν να με κάνουν υπερήφανο και όταν, στο μέλλον, επιστρέφωστον συγκεκριμένο δίσκο”.

TICKETS: https://eventation.gr/odell , https://www.viva.gr/tickets/music/tom-odell/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back