March 29, 2024

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ … Ο ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ!

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ … 1995-2022!

Ήταν κάποια μέρα το Φθινόπωρο του 1995… όταν για πρώτη φορά είχα έλθει σε επαφή με τον Κώστα Λειβαδά, παίζοντας στα ερτζιανά το τραγούδι του ¨Είμαι ακόμα ζωντανός¨, από το album ¨ Γιώργος Δημητριάδης και οι Μικροί Ήρωες, Τεύχος Δεύτερο¨.

Ένα χρόνο μετά συνάντησα και πάλι ηχητικά το Κώστα Λειβαδά, να τραγουδά το ¨Επί Πτυχίω¨ ένα από τα 13 τραγούδια, συλλογικής δισκογραφικής δουλειάς με εμπνευστή και παραγωγό τον Θανάση Γκαϊφύλλια!

Στα 24 του χρόνια εντυπωσιάζει τους φίλους της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής και όχι μόνο, με τη κυκλοφορία της πρώτης του δισκογραφικής παρουσίας με το τίτλο ¨ Κάθε Μπαλκόνι Έχει Άλλη Θέα¨ (σύνθεση και ερμηνεία), που περιέχει, μεταξύ άλλων, το ομώνυμο τραγούδι και το “Καράβι Για Τη Φολέγανδρο”.

Το 1998 συνεργάζεται πάλι με το Γιώργο Δημητριάδη στο album ¨ Σαν να μην Πέρασε μια Μέρα» γράφοντας μαζί το ομότιτλο τραγούδι!

Έτος 1999 και ο Κώστας Λειβαδάς δημιουργεί 3 νέα τραγούδια, που σίγουρα όλοι μας τα έχουμε τραγουδήσει, συνοδεύοντας την Ελένη Τσαλιγοπούλου και που είναι το “Πιάσε Με”, το “Παραμιλητό Μου” και τα “Λόγια της Σιωπής”.

Μακρύς είναι ο κατάλογος των επιτυχιών και των συνεργασιών του συνθέτη στιχουργού και ερμηνευτή Κώστα Λειβαδά , με δημιουργούς και ερμηνευτές της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής, όλα αυτά από το 2000 και μέχρι το καλοκαίρι του 2004, όπου θα βρεθούμε για πρώτη φορά τετ α τετ, να μιλάμε στα ερτζιανά για το ¨Τι Χρονιά Κι Αυτή¨.

Από τότε μέχρι σήμερα έχουμε βρεθεί και έχουμε μιλήσει αρκετές φορές βλέπετε εκτός της αγάπης μας για τη μουσική … υπάρχει και η αγάπη μας για τη Κρήτη!

Νοέμβρης του 2022 και ο Κώστας Λειβαδάς δημιουργεί συνεχώς καινούργια διαμάντια στο πεντάγραμμό έχοντας στο ενεργητικό του ήδη, τις αξιόλογες μουσικές του προτάσεις, με 11 albums, 10 singles & EPs και πολλές άλλες δισκογραφικές συμμετοχές και φυσικά το εκπληκτικό 2πλο CD, κόσμημα θα πω για κάθε δισκοθήκη, με τον τίτλο ¨18 Χρόνια Δρόμος¨ του 2015!

Φθινόπωρο του 1995, όταν για πρώτη φορά είχα έλθει σε επαφή με τον Κώστα Λειβαδά … Αρκετά χρόνια μετά, ένα Φθινοπωρινό απόγευμα του 2022 με βρήκε να συνομιλώ και πάλι με το Κώστα Λειβαδά και να δίνουμε κοινή υπόσχεση να τα ξαναπούμε για μία ακόμη φορά εκτός ερτζιανών και εφ όλης της ύλης… στις αρχές του Νοέμβρη!


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ… ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΩΣΤΑ ΛΙΒΑΔΑ!

Athenscalling.gr: Πραγματικά… είναι από τις λίγες φορές που προβληματίζομαι πώς να ξεκινήσω τη κουβέντα μας! Θα μου πεις το γιατί… Ξέρεις είναι πολύ θα έλεγα δύσκολο να συναντάς ένα φίλο και να του κάνεις … κατά τα λεγόμενα μια συνέντευξη! Στη μπάντα λοιπόν … και έρχεται ο Λοσάντα, τέρμα οι τυπικότητες! Κώστα χαίρομαι πραγματικά που τα ξαναλέμε! Καλώς όρισες λοιπόν φίλε στο Athenscalling.gr το Webzine of Culture!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Να είσαι καλά!
Athenscalling.gr: Ξεκίνησα, αναφερόμενος στο όνομα του Λοσάντα… περί στρογγυλής θεάς ο λόγος …και ερωτώ αλήθεια πόσο αγαπάς τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Χα χα… με αιφνιδιάζεις… Φυσικά και είναι μεγάλη μου αγάπη ο Ολυμπιακός και κατ’ επέκταση ο Πειραιάς, αν και δεν τον έχω ζήσει πολύ, μιας και ο πατέρας μου Αλέκος Λειβαδάς έπαιξε εκεί στη μεγάλη ομάδα του Μπούκοβι από το 1965 ως το 1968. Χρονιές που η ομάδα βγήκε διαδοχικά πρωταθλήτρια. Με συγκινεί πολύ που βλέπω το όνομά του στο μουσείο της ομάδας όπως και όποτε πηγαίνω στο γήπεδο ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκές βραδιές και θυμάμαι τις διηγήσεις του για το παλιό Καραϊσκάκη και για την παθολογική αγάπη του στην ομάδα της καρδίας του που τον έκανε τότε, αν και τον διεκδικούσε πολύ έντονα και ο Παναθηναϊκός,(στον οποίο είχε έτοιμη θέση ) να διαλέξει τον Θρύλο. Βέβαια πρέπει να σου πω πως αγαπώ πολύ όλα τα σπορ, όλη μου η οικογένεια ήταν αθλητική και όσοι δεν έκαναν, παρακολουθούσαν μανιωδώς τα σπορ (ο θείος μου πολλά χρόνια στον στίβο ) Σκέφτομαι πολλές φορές, επειδή πραγματικά οι γνώσεις μου γύρω από όλα τα σπορ είναι πολλές και σφαιρικές, πως ιδανικά αν δεν είχα ασχοληθεί με το τραγούδι, αν δεν είχα γεννηθεί τραγουδοποιός, θα ήμουν αθλητικογράφος παλιάς εποχής και κοπής. Όταν ακόμα και μεγάλοι λογοτέχνες έγραφαν τις ανταποκρίσεις τους στις εφημερίδες και ζωντάνευαν μεγάλους τελικούς σαν να τους βλέπεις. Μαζί με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον στίβο τα τελευταία χρόνια βλέπω πολύ τένις ξανά και βέβαια σνούκερ!

Athenscalling.gr: Φέτος όμως η ομάδα δεν πάει καλά, γιατί?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Ε, όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους και τώρα προφανώς η ομάδα έχει μπει σε ένα νέο κύκλο, αναζητώντας ποιο θα είναι το καινούργιο σχήμα, ο καινούργιος της τρόπος…Μη ξεχνάς πόσο πολύ κρατάνε σε διάρκεια αυτές οι μεταβατικές περίοδοι ακόμα και σε κολοσσούς του εξωτερικού πολύ συχνά…θα χρειαστεί υπομονή

Athenscalling.gr: Μάλιστα… αφήνοντας το ποδόσφαιρό λέω να πάμε στα της πενταγραμμικής σου πορείας, που σε συναντώ αυτόν τον καιρό, σε κάποιες ζωντανές εμφανίσεις, σε studio δημιουργώντας, κάποια νέα σου τραγούδια ή αραχτό στην κατοικία σου?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Αυτές τις εβδομάδες ετοιμαζόμαστε για δυο live παρέα σταθερά με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και με καλεσμένους αυτή τη φορά και για πρώτη φορά σε live μας, από το χώρο του stand, τον εξαιρετικό και αστείρευτο κωμικό Δημήτρη Χριστοφορίδη που είναι και φίλος και περνάω πάντα καλά μαζί του, όχι μόνο στις παραστάσεις του αλλά και στην παρέα και με το πιο νέο αίμα, τον Αλέξανδρο Χαριζάνη και τον Θάνο Αυγερινό από τη Θεσσαλονίκη που με την περσινή τους παράσταση ΜΗ-ΑΣΜΑΤΑ ενθουσιάστηκε και ο Χριστοφορίδης αλλά και εμείς πολύ, μιας και οι δυο τους είναι και πολύ καλοί μουσικοί και το stand up τους είναι μουσικό! Είχαμε μια πολύ ευχάριστη περιοδεία το καλοκαίρι με την Ανδριάνα και θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε μέσα στη χρόνια… κατά τα αλλά ναι, καινούργια τραγούδια για άλλους και προετοιμασία για επόμενες θεματικές παραστάσεις. Να σου πω εδώ πως είμαι πολύ χαρούμενος, γιατί έδωσα για πρώτη φορά ένα τραγούδι σε μουσική δική μου και στίχους της Αγλαΐας Σφήκα, στην Μαρίζα Ρίζου, που εκτιμώ και θαυμάζω πάρα πολύ και παρακολουθώ την πορεία της. Γνωρίζοντάς την δε, διαπίστωσα με χαρά πως έχουμε καταπληκτική χημεία. Το τραγούδι θα κυκλοφορήσει μέσα στον Νοέμβριο και θα περιλαμβάνεται στο νέο δίσκο της Μαρίζας. Χρόνο αποσυμπίεσης, καθαρό χρόνο δηλαδή προσπαθώ πάντα να κλέβω και να σώζω κάθε μέρα. Μένοντας πολύ μακριά από το κέντρο είναι πιο εύκολο!
Athenscalling.gr: Το ¨Περιοδεία Εντός¨, που κυκλοφόρησε το 2020 από την Walnut Entertaiment, είναι ο τίτλος της πρόσφατης δισκογραφικής σου παρουσίας, αν δεν κάνω λάθος, με συμμετέχοντες, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, το Κώστα Μακεδόνα, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Τάσο Σκούρα. Ένα ακόμη διαμάντι, μου επιτρέπεις να πω, από εσένα στην Ελληνική δισκογραφία, και το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια σου και χαίρομαι ιδιαίτερα που σου άρεσε, γιατί εκτιμώ το γούστο και τη γνώμη σου πολύ !Σαν διαδικασία προπαραγωγής και μετά ηχογράφησης 2 χρόνια και 3 μήνες με διαλείμματα και μεγάλες ανακατατάξεις λόγω Κορωνοιού… Αλλά ο δίσκος εκτός από δυο αρκετά παλιότερα τραγούδια που εδώ κούμπωναν σαν υλικό ιδανικά, γεννήθηκε από σκέψεις εικόνες και θέματα που ζήσαμε και βίωσα και επεξεργάστηκα μέσα στην 5ετια …μη ξεχνάς ότι και με τον ιό δεν ήταν εύκολο να βρισκόμαστε πολλοί μαζί στο στούντιο και να γράφουμε live ,στην αρχή δε καθόλου. Πολλές ηχογραφήσεις έγιναν σε διαφορετικά στούντιο ο καθένας μόνος του. Ο βασικός πυρήνας όμως ήταν live παιξίματα και της μπάντας και αυτό φαίνεται σε όλο το δίσκο. Έπειτα έχει 16 τραγούδια! Σε όσους το έλεγα μου έλεγαν είσαι τρελός? Ποιος ακούει πάνω από δυο τραγούδια πια σε κάθε δίσκο? Ναι αλλά εγώ ανήκω στην τελευταία γενιά που έμαθε στη δύναμη του άλμπουμ και είναι πια αργά για μένα για εκπτώσεις !

Athenscalling.gr: Ξεκινώντας τη κουβέντα μας για τα 16 τραγούδια συν το bonus track του album ¨Περιοδεία Εντός¨, θα σταθώ στους στίχους που είναι γεμάτοι νόημα και που από αυτούς γεννιούνται εικόνες, πολλών ιστοριών διαφορετικού περιεχομένου, μα όλες μέσα από τα όσα ζούμε σήμερα. Στιχουργός Εσύ, η Αγλαΐα Σφήκα σε τρία τραγούδια, ο Κώστας Φασουλάς σε ένα και ακόμη στη διασκευή του ¨Ασπρα θα φορέσω¨ του Γιώργου Κατσαρού οι στίχοι του Πυθαγόρα!

Εδώ λοιπόν χωρίς να σχολιάσω, όσα φαιδρά ακούμε σε στίχους Ελληνικών Ασμάτων την εποχή που ζούμε, θα σε ρωτήσω για τους στίχους των τραγουδιών σου, από το ξεκίνημα σου λοιπόν, διακρίνω μια ιδιαίτερη αδυναμία από εσένα στο στίχο των τραγουδιών. Με ποια αφορμή και αιτία, μια που σήμερα…κακά τα ψέματα, με μια ξεπέτα στο στίχο και με καλή μουσική επένδυση … φτιάχνεις τραγούδι και γίνεται και επιτυχία!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Δεν ξέρω ειλικρινά τι να πω…τι να πρωτοπώ? Είναι τόσα πολλά τα χρόνια που οι προβολείς έπεσαν πάνω σε τραγούδια που δεν σεβάστηκαν τον εαυτό τους και άρα κυρίαρχα το στίχο τους που η καταστροφή που έχει συντελεστεί στις γενιές που διαμορφωθήκαν μέσα σε αυτή είναι χειρότερη από εποχές που η χώρα πάλευε να ορθοποδήσει και ο μόχθος του κόσμου τον κρατούσε μακριά από τα γράμματα.

Όποιος θέλει πια δηλώνει ότι θέλει και φυσικά και ο καθένας είναι στιχουργός ή και ποιητής. Όλοι έχουμε μεγάλη ευθύνη σε αυτό αλλά πάνω απ’ όλα οι εταιρίες, τα κανάλια και οι καλλιτέχνες.

Μετά η ανοχή των γονιών και η αίσθηση πια ότι η μουσική και το τραγούδι δεν είναι το κλειδί για τον παράδεισο της ψυχής και το καθημερινό μας φάρμακο, αλλά ένα χαλί συνοδευτικό τις περισσότερες φορές και άλλες φορές ένα πεδίο ψεύτικων κραυγών και τηλεοπτικών προσώπων.

Εγώ από την άλλη είμαι πρώτα απ’ όλα επαγγελματίας ( χα χα) , ας πούμε αναγνώστης και ακροατής. Κάποιος που είδε τη ζωή του να αλλάζει μέσα από τις Τέχνες και τον μαγικό κόσμο τους ,το σύμπαν με τους κώδικές του τους μυστηριώδεις και αρμονικούς… ίδια παρεξήγηση και με το ροκ μη νομίζεις, μέχρι το 90 πολλοί διακεκριμένοι και συνάδελφοι αξιολογούσαν ξένα συγκροτήματα και δημιουργούς χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα. Μα το τραγούδι είναι λόγος πρώτα απ’ όλα. Είναι το θαύμα της ιστορίας και του μετασχηματισμού της πραγματικότητας. Αν δεν ξέρεις τα λόγια τι σημαίνουν ,οκ ο ήχος ,η αισθητική ,το όραμα, αλλά άποψη ολοκληρωμένη δεν μπορείς να έχεις.

Το πάλεψα πολύ…το παλέψαμε πολύ πάντα και με τους συνεργάτες μου. Σκεφτόμουν με εικόνες από μικρός…έτσι ήμουν και μετά προφανώς έπαιξε ρολό η οικογένειά μου και οι δάσκαλοί μου και όλα όσα ακολουθήσαν.

Η σημασία του στίχου ,η κινηματογραφική καταγραφή ,η δύναμη της εικόνας, το ένστικτο στην αρχή και το πώς βρίσκεις τη φωνή σου μέσα από τις επιρροές σου. Η συνεργασία μου με μεγάλους στιχουργούς ,και βέβαια τι άλλο? Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα…

Ναι είναι δράμα η κατάσταση γιατί είναι σε δραματική κατάσταση και η παιδεία και ο πολτός που δημιουργεί το διαδίκτυο και οι παρατακτικες πληροφορίες του!

Σε λίγο θα μιλάνε οι οθόνες για μας…

Χαίρομαι πολύ που η συνοδοιπόρος μου και στη ζωή Αγλαΐα Σφήκα έδειξε το μεράκι της με απλότητα και ταπεινότητα ειδικά σε αυτό το τραγούδι δηλαδή στο ‘ Αν εμεις χωρισουμε’ που είναι γραμμένο για τη σχέση μας και βέβαια χαίρομαι πάντα όταν συναντιέμαι με τον αγαπημένο φίλο και πολύπειρο και αγαπητό δημιουργό Κώστα Φασουλά. Μεγαλο δώρο το «Όσο δεν είμαστε μαζί» …Έχουμε μια από τις μεγαλύτερες παραδόσεις στον στίχο στον κόσμο, μαζί με τους Κινέζους. Αλλοίμονο μας αν το ξεγράφουμε έτσι στυγνά χωρίς έλεος.

Athenscalling.gr: Όμορφα και με τη Μουσική, προηγείται του στίχου ή ανάλογα με το τραγούδι?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Για μένα σχεδόν πάντα προηγείται ο στίχος και η ιστορία που θέλω να πω, η οποία μου δείχνει και το θέμα. Ο στίχος έχει μουσική μέσα, είναι ο υποβολέας. Όμως ναι ,ανάλογα με το τραγούδι και τη στιγμή… Άλλοτε γράφεις πάνω σε μια μουσική είτε δική σου είτε αλλού και το πιο ενδιαφέρον είναι να τα πλάθεις μαζί και να εκπλήσσεσαι και εσύ ο ίδιος. Είναι μια τελείως άλλη ιστορία το γραφώ τους στίχους και τη μουσική μαζί μόνος μου, ένας διπλός σταυρός και μια διπλή αγωνιά. Φυσικά κρύβουν και μια διπλή ευχαρίστηση και διπλή ανταμοιβή στο τέλος.

Athenscalling.gr: Συνεργασίες και Συμμετοχές στα Μουσικά Έργα ουκ ολίγες! Αλήθεια πως ¨χτίστηκε¨ αυτό από εσένα, πως το δημιούργησες?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Δεν ξέρω πραγματικά, ήμουν πολύ τυχερός και ευλογημένος και σε πολλές συγκεκριμένες στιγμές την κατάλληλη ώρα εκεί. Βέβαια ήμουν πάντα ανοιχτός και με ανάγκη για μοίρασμα και παιχνίδι. Επίσης έγραφα και πολλά τραγούδια που ξεπερνούσαν τη φωνή μου και μουσικά και στιχουργικά. Από πολλά διαφορετικά είδη Έμαθα να εμπιστεύομαι την τυχαιοτητα και το ένστικτο. Μετά τα πρώτα τραγούδια που επικοινώνησαν και αγαπήθηκαν από μεγάλο μέρος του κοινού της χώρας, άρχισαν και προτάσεις. Αλλά πήγαινα πάντα με την καρδιά και τη συγγένεια, έστω και την εκλεκτική και όχι με άξονα το πρόσκαιρο κέρδος και τον ντόρο. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Athenscalling.gr: Θυμάσαι πόσα τραγούδια έχεις γράψει και με πόσους έχεις συνεργαστείς… θέλω παρακαλώ αριθμούς, γιατί ο κατάλογος των συνεργασιών σου είναι αρκετά μεγάλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : (Χα..χα χα) Ειλικρινά δεν ξέρω…πόσα τραγούδια και πόσα ορχηστρικά …300 όλα μαζί ? … αυτά που έχουν κυκλοφορήσει εννοώ. Από την άλλη δεν ξέρω και τον αριθμό των ερμηνευτών η των συγκροτημάτων. Σίγουρα πάνω από 40 επίσημα στη δισκογραφία. Και σαν μουσικός μπάντας είμαι σε πολλές ηχογραφήσεις που ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Να τώρα ας πούμε θυμήθηκα ότι το Μοίρα μου έγινες το τραγούδησε και μια Καναδό-Ιρανή τραγουδίστρια. Κόρη μάλιστα σημαντικής μορφής του τραγουδιού, με τίτλο Λεηλά! Η επίσης η συνάντηση μου με τον θρύλο του Γερμανικού τραγουδιού ΟΥΝΤΟ ΛΙΝΤΕΝΜΠΕΡΓΚ ήταν από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μου.

Athenscalling.gr: Από τα όσα τόσα χρόνια υπάρχεις στο χώρο, να πω από το 1995,που τουλάχιστον προσωπικά ήρθα σε επαφή με το τραγούδι σου ¨Είμαι ακόμα ζωντανός¨, από το album ¨ Γιώργος Δημητριάδης και οι Μικροί Ήρωες, Τεύχος Δεύτερο¨, θυμάσαι την καλύτερη αλλά και τη χειρότερη στιγμή στη πορεία σου?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Όχι, δεν είμαι καθόλου κάλος σε αυτά. Μου λένε κάνε μας μια λίστα με τα 10 αγαπημένα σου τραγούδια της δεκαετής του 90… και στέλνω με 500. Σίγουρα διαλέγω για σήμερα το ότι το τραγούδι μου, Παιδιά των δρόμων, συνόδευσε την Εθνική μπάσκετ το 2005 στην πορεία για το χρυσό μετάλλιο στο Βελιγράδι και χειρότερη? Να σου πω δυο πρόσφατες. Ο θάνατος του Σταύρου Λογαρίδη , που αν και ξεκουράστηκε από πολυετή μάχη με τον καρκίνο μου στοίχισε πολύ. Επίσης για να πω κάτι πολύ πιο καθημερινό στεναχωρήθηκα πολύ για τη συναυλία μου, που δεν έγινε λόγω καιρού στις 21 Σεπτέμβρη στα Βριλήσσια, τη μοναδική μέρα που χάλασε ο καιρός,!!!!

Έχει πολύ πίκρα πάντως αυτή η δουλειά, πολύ περισσότερη πίκρα από ότι χαρές, όχι όμως το γράψιμο και το παίξιμο το καθημερινό. Αυτά είναι μόνο χαρά. Μόνο θεραπεία !

Athenscalling.gr: Για να δούμε τώρα…¨ κάτι που με αρρωσταίνει σε αυτήν την πολιτεία, και παίρνω σβάρνα τα καφενεία¨. Κώστα ποια είναι η γνώμη σου για τα Talent Show αφ ενός και αφ ετέρου υπάρχει πιθανότητα να σε δούμε ίσως σε κάποια τηλεοπτική εκπομπή στη θέση της κριτικής επιτροπής?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Εύχομαι να μη χρειαστεί ,γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και είναι και μια δουλειά και η δική μας…Καθόλου δε θα ήθελα ,καθόλου δε μου αρέσει τίποτα σε αυτή τη διαδικασία και την αισθητική της και τίποτα δεν προσφέρει στους διαγωνιζομένους κατά 90 % , για να μη πω και λίγο παραπάνω! Παραμορφώνει δε και παραχαράσσει τη σημασία του τραγουδιού και την αγάπη που μας οδηγεί σε αυτό που μόνο την αναγνωσιμότητα δεν πρέπει να έχει σαν στόχο. Αυτή έρχεται μετά… και καλό είναι όταν έρχεται πολύ μετά.

Τα show αυτά είναι καλά κυρίως για τα κανάλια και τους παρουσιαστές τους. Όπως και για μοναχικούς ανθρώπους που ακούν μουσικούλα πριν κοιμηθούν όπως λένε, δεν βλέπω κάτι άλλο!

Athenscalling.gr:Και μια που μιλάμε για τηλεόραση, βλέπεις ίσως κάτι σε αυτήν, κάποια σειρά, κάποια εκπομπή, ειδήσεις ή… τηλεπαιχνίδια ?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Κυρίως και πάνω απ’ όλα αθλητικά κανάλια αλλά και εκπομπές για τις Τέχνες και ενημέρωση από πολλά και διαφορετικά ξένα μέσα. Ταινίες ναι, λίγο απ’ όλα τα απογευματινά για να ενημερώνομαι για τη δουλειά καμιά φορά. Και στην τηλεόραση προσπαθώ να ζω σε έναν δικό μου κόσμο, καθόλου τοξικά.

Ταξιδιωτικά ας πούμε ντοκιμαντέρ ή ιστορικά και πολύ συχνά για το περιβάλλον και τα ζώα, βλέπω πολλά και τα ευχαριστιέμαι με την καρδιά μου . Ακούω όμως πολύ ραδιόφωνο πάντα. Το ραδιόφωνο ,την πρώτη και μεγαλύτερη μου αγάπη!

Athenscalling.gr: Τον ελεύθερο χρόνο σου πως τον περνάς?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Ταξίδια, βόλτες στο βουνό και στη θάλασσα- γιατί μένω πολύ μακριά από την πόλη- και πολύ πολύ γράψιμο, διάβασμα και φυσικά ΜΟΥΣΙΚΗ .Επίσης οι αγαπημένοι φίλοι και συγγενείς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Επίσης εφαρμόζω καθημερινά το ρητό’ Στους δυο τρίτος δεν χωρεί… αν με εννοείς, και αυτό είναι καταλυτικό …Ο ελεύθερος ή ο καθαρός μας χρόνος σωστότερα, είναι στ’ αλήθεια η πραγματική μας ζωή,εκείνη που εμείς την οφείλουμε στον εαυτό μας.

Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας στο παρελθόν ας θυμηθούμε μαζί το πρώτο δίσκο που αγοράσαμε. Ήμουνα 9 χρονών και με το χαρτζιλίκι μου, από τα δισκάδικα της Στοάς Φέξη, είχα αγοράσει το ¨ Speedy Gonzales¨ με τον Pat Boone στις 45 στροφές… Εσύ θυμάσαι το πρώτο δίσκο που αγόρασες?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : ΝΑΙ! ΜΕ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΗΜΑΤΑ από τα κάλαντα αγόρασα πρώτη φορά ο ίδιος τον δίσκο – συλλογή του David Bowie «GOLDEN YEARS» από το δισκάδικο του Χρηστού Παλληγιανόπουλου το TAKE FIVE στη στοά του Μπρόντγουεη. Είμαι ευγνώμων στο σύμπαν που πρόλαβα στη ζωή μου την περίοδο που μόνο στην Πατησίων και περί αυτής είχε 30 δισκάδικα, 20 κινηματογράφους και 20 θέατρα…Τι μαγεία !

Athenscalling.gr: Και από μουσικές τι ακούς?

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Την άμμο της θάλασσας από όλα τα είδη, παλιά και ολοκαίνουργια… η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Καμιά φορά παίζουν εναλλάξ τρεις διαφορετικές πήγες. Επίσης βλέπω ατελείωτα live streaming και periscope μεταδόσεις. Αυτόν τον καιρό ακούω ηχογραφήσεις του ιερού τέρατος στο Hammond , οργανίστα Τζιμμυ Σμιθ… με ξεκουράζει πολύ… Πήρα όμως και τον καινούργιο δίσκο του Νίκου Ξυδάκη να ακούσω στο αυτοκίνητο, που μου έχει λείψει….

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα να παίξουμε ένα παιχνίδι λέξεων και παρακαλώ εσύ χρησιμοποιώντας τα πρώτα γράμματα του ονόματος σου να συμπληρώσεις τα κενά με όποιες λέξεις θέλεις! Νάτα λοιπόν…. (Κ)…(Ω)…(Σ)…(Τ)…(Α)…(Σ)… ο λόγος σε εσένα!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ :
(Κ) ΑΛΟΣΥΝΗ,

(Ω) ΡΙΛΑ(με αυτά που ακούμε)!

(Σ) ΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ,

(Τ) ΥΧΑΙΟΤΗΤΑ,

(Α) ΣΤΑΜΑΤΗΤΟ,

(Σ) ΑΓΑΠΩ ή (Σ)ΩΣΤΕ ΤΑ ΔΑΣΗ (είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να σοβαρευτούμε και να ασκήσουμε κριτική σε οποίον δεν κάνει αυτά που πρέπει για τον αληθινό μας θησαυρό! Εκείνον της φύσης μας! Του περιβάλλοντος μας του πληγωμένου .
Athenscalling.gr: Κώστα σε αυτό ακριβώς το σημείο να σε ευχαριστώ από καρδιάς για τα όσα μας είπες … και λίγο πριν το τέλος, Κάνε Μια Ευχή!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ : Η ευχή μου ολόψυχα είναι να δείχνουμε στα παιδιά, δίνοντας το παράδειγμα σαν εικόνα ,ότι κάθε μέρα είναι μια αληθινά κερδισμένη μέρα διαβάζοντας τα μεγάλα κείμενα και ακούγοντας τις αξέχαστες μουσικές επαναλαμβάνοντας συχνά πως και αυτά χωρίς την ανθρωπιά και την αγάπη είναι κούφια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back