ΗΡΩ… ”Κινητήριος Δύναμη της Ζωής η Μουσική!”

”Στη ζωή μου, η μουσική ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη”… αυτή λοιπόν η πρόταση είναι γραμμένη από την Ηρώ,γραμμένη στο πεντάγραμμο, μετά από το κλειδί του sol… ακολουθούν οι νότες που εκείνη επέλεξε για να δημιουργήσει τα δικά της τραγούδια αλλά και να ερμηνεύσει … κάποια από αυτά που έχει αγαπήσει!
Ηρώ (Λεχουρίτη)και περί αυτής ο πρόλογος της σημερινής μας, μικρής βιογραφικής ιστορίας!
Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη από νότες, που γεννήθηκε στη Πάτρα και έζησε εκεί μέχρι τα 20 της χρόνια, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αγαπούσε τη μουσική,με τη μητέρα της να είναι δασκάλα μουσικής!
Η Ηρώ μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο ήχους, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από πολύ μικρή ηλικία και έμαθε να επικοινωνεί μέσα από τη μουσική.
Σταδιακά, εδραίωσε τις γνώσεις της μελετώντας θεωρία και ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, αποφοιτώντας με άριστα στην αντίστιξη (fugue). Παρά όμως τις πολλές υποτροφίες και διακρίσεις που απέσπασε κατά τη διάρκεια των σπουδών της, αυτό που πάντα καθόριζε τη μουσική της πορεία ήταν το έμφυτο ταλέντο της να μετατρέπει τους ήχους σε συναισθήματα!
Η μουσική έγινε ο απόλυτος στόχος της ζωής της και, γι’ αυτό, αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τις σπουδές της στη Νοσηλευτική, ώστε να αφοσιωθεί πλήρως σε αυτό που φαινόταν να είναι η πραγματική της κλίση.
Ξεκίνησε την καριέρα της σε μικρά μουσικά στέκια και κλαμπ στην Πάτρα για τριάμισι χρόνια, αλλά σύντομα συνειδητοποίησε ότι το τραγούδι ήταν αυτό που εκείνη ήθελε να ακολουθήσει επαγγελματικά.
Μετακομίζει από την Πάτρα στην Αθήνα και αρχικά εργάστηκε για δύο χρόνια σε ένα μουσικό κλαμπ στο Νέο Ψυχικό, παίζοντας πιάνο και ερμηνεύοντας ελληνικά και ξένα τραγούδια. Στη συνέχεια, στράφηκε στη συνεργασία με ορχήστρες, θέλοντας να εξελιχθεί ως καλλιτέχνις και να δοκιμάσει τις ικανότητές της σε πιο απαιτητικές μουσικές ενορχηστρώσεις με περισσότερα όργανα.
Όταν άρχισε να εμφανίζεται σε μεγαλύτερους συναυλιακούς χώρους, μπροστά σε ευρύτερο κοινό, ένιωσε ότι επικοινωνεί πραγματικά με τον κόσμο, ενώ η μουσική συνέχιζε να αποτελεί την «κινητήρια δύναμη» στη ζωή της.
Τα επόμενα χρόνια, εξελίχθηκε καλλιτεχνικά ως συνθέτρια, αλλά και ως στιχουργός, δημιουργώντας ένα ρεπερτόριο με πάνω από εκατό τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων ορχηστρικών συνθέσεων, καθώς και πλήθος ζωντανών εμφανίσεων σε πιάνο, φωνητικών ερμηνειών και ενορχηστρώσεων,παράλληλα, συνεργάστηκε με γνωστούς Έλληνες συνθέτες, μουσικούς, ηθοποιούς και τραγουδιστές.Στο ενεργητικό της δισκογραφικά μας παρουσιάζει 11 σημαντικά albums και 6 & EPs!
ΜΙΑ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΡΩ…
Athenscalling.gr: «Στη ζωή μου, η Μουσική ήταν πάντα η κινητήρια δύναμη.»… Αυτή λοιπόν η πρόταση που υπάρχει στην αρχή του βιογραφικού σου σημειώματος μου δίνει την αφορμή να ξεκινήσω τη κουβέντα μας , σε αυτήν την Ανοιξιάτικη μας συνάντηση & έχοντας απέναντί μου,εσένα Ηρώ,θα ήθελα χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα της λέξης ΜΟΥΣΙΚΗ, να συμπληρώσεις τα κενά με όποιες λέξεις επιθυμείς!
Ηρώ:(Μ)νήμη, (Ο)πτική, (Υ)πομονή, (Σ)υναίσθηση, (Ι)αση, (Κ)άθαρση, (Η)ρώ!
Athenscalling.gr: Μουσική… μια λέξη που γεννά εικόνες απείρου κάλλους, πόσες άραγε μπορεί να είναι?
Ηρώ: Κάθε στιγμή σε κάθε χωρόχρονο οι εικόνες είναι λόγος έμπνευσης, τα φαινόμενα είναι λόγος έμπνευσης, όλα τα συναισθήματα που γεννιούνται για έναν καλλιτέχνη είναι Έμπνευση.
Athenscalling.gr: Ξεκινάς λοιπόν από μικρή να έρχεσαι σε επαφή με τη μουσική, σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που αγαπά τη μουσική! Θυμάσαι άραγε το πρώτο τραγούδι που αγάπησες … ακούγοντάς το?
Ηρώ: Θυμάμαι το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα ετών τρία με τον τίτλο Τσε Γκεβάρα,του Μάνου Λοϊζου. Μέσα σε ένα αντίσκηνο καλοκαίρι χούντα όπου με χειροκροτούσαν όσο πιο σιγά μπορούσαν για να μην ακουστούμε… ετών 3!!!!
Athenscalling.gr:… Και το πρώτο album που αγόρασες, ποιο ήταν?
Ηρώ: Barbra Streisand.
Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι πολλές φορές, σχετικά με το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καθιερωθεί σήμερα ο/η μουσικός δημιουργός και τι τελικά χρειάζεται για να γίνει αυτό?
Ηρώ: Ζούμε σε μια νέα εποχή όπου όλα είναι υπό μελέτη και αμφισβήτηση. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η τέχνη δεν συγκαταλέγεται σε αυτό; Όλα πωλούνται και αγοράζονται. Και όλα είναι εν δυνάμει επιτυχημένα ή αποτυχημένα, χωρίς ίχνος βαρύτητας στην ποιότητα… Όλα έχουν μια τιμή, μα όχι απαραίτητα Αξία. Συνεπώς ένας νέος καλλιτέχνης και γιατί όχι και ένας παλιός καλείται να προσαρμοστεί ενώ, θα έπρεπε να είναι ελεύθερος στην δημιουργία του. Πως αλλιώς λογίζεται τέχνη ένα έργο που γίνεται κατά παραγγελίαν, είτε των ιθυνόντων είτε ως δούλος της «ανάγκης». Δεν ξέρω, είμαι αισιόδοξη ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη μουσική και αυτό θα τον οδηγήσει σε λύσεις.
Athenscalling.gr: Τα τηλεοπτικά talent show, που έχουν σχέση με το τραγούδι… αν έχουν… βοηθάνε να εμφανιστούν νέα πρόσωπα?
Ηρώ: Φυσικά και έχουν σχέση με το τραγούδι. Είναι η νέα εποχή όπου οι καλλιτέχνες προσπαθούν να γίνουν γνωστοί και οι τρόποι είναι πολύ συγκεκριμένοι γιατί δεν υπάρχουν μουσικές εκπομπές, δεν υπάρχουν ραδιόφωνα με προσωπικότητα παραγωγού, δεν υπάρχουν παρά μόνο πληρωμένα ακροάματα. Σε αυτόν τον κόσμο κατακρημνίζεται η τέχνη. Επομένως, οι καλλιτέχνες ως ναυαγοί πιάνονται από όπου μπορούν για να βρουν χώρο να υπάρξουν.
Athenscalling.gr:Μάλιστα!Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε και όμως δε θα ξεχάσω ποτέ τη πρώτη ακουστική επαφή που είχα το 1999, ακούγοντας και μελετώντας τη δημιουργία σου που έχει τον τίτλο ” Έτσι είμαι εγώ ”…
Έτσι είμαι εγώ
και δεν μπορώ
ούτε και θέλω ν’ αλλάξω
Έτσι είμαι εγώ,
να σ’ ονειρεύομαι μου ειν’ αρκετό……
Αυτοί οι στίχοι μου δίνουν την αφορμή να σε ρωτήσω … εάν από τότε μέχρι σήμερα έχεις αλλάξει, στις μουσικές σου επιλογές, εάν τελικά ”άνοιξες πανιά”,ταξιδεύοντας και φθάνοντας σε άλλα ”μουσικά λιμάνια”.
Ηρώ:Ταξιδεύω διαρκώς, ωριμάζω, παρατηρώ, αισθάνομαι, υπάρχω ως πολίτης και ως γυναίκα, ως μάνα και ως συνθέτης ή και λίγο στιχουργός, Σίγουρα μουσικός και πιανίστα. Φυσικά και ταξιδεύω διαρκώς σε νέα μονοπάτια. Κάνω δισκογραφικές δουλειές και μάλιστα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια νέα πολύ πολύ σύντομα. Το έτσι είμαι εγώ, δεν είναι μια στείρα φράση. Είναι μια κατάσταση που μεταβάλλεται και αλλάζει μαζί μας, μας ακολουθεί αφουγκράζεται καινούριες ανάγκες και γίνεται συνοδοιπόρος στις καινούριες θάλασσες. Πως αλλιώς πλάθεται ένας καλλιτέχνης αν όχι από την εξέλιξη της ψυχής του;
Athenscalling.gr: Δεν ξέρω κατά πόσο σε ενοχλεί να μιλάω για κάτι … που συνέβη αρκετά χρόνια πριν … αλλά θέλω να σημειώσω ότι οι στίχοι σε εκείνα τα τραγούδια αλλά και στα όσα ακολούθησαν… αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές κάθε ανθρώπου, αυτό τουλάχιστον μου το έχουν πει πολλοί, που σε ακολουθούν πιστά από τότε μέχρι σήμερα… Ποιο ρόλο αλήθεια παίζει ο στίχος σε κάθε σου τραγούδι και με ποιες αφορμές τους δημιουργείς?
Ηρώ: Απλά πράγματα. Παρατήρηση, εν- συναίσθηση, νοιάξιμο, ανακάλυψη, εγρήγορση και προσαρμογή. Ακούστε, αν δεν πονέσεις τον πόνο του άλλου ανθρώπου, αν δεν γελάσεις με τη χαρά του, αν δεν σταθείς δίπλα του να του πιάσεις το χέρι όταν νιώθει τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια του, αν δε συμμετέχεις στα κοινά, αν δεν ζορίζεσαι μέσα σου με όσα συμβαίνουν γύρω σου, εάν τα έχεις όλα λυμένα, θα είσαι ένας στείρος δημιουργός, εγωπαθής, συμφεροντολόγος, ματαιόδοξος, επαρμένος, νάρκισσος. Χρειάζεται να πονέσεις πολύ τον εαυτό σου, να μάθεις να τον αγαπάς, για να προσφέρεις στους άλλους. Είτε την τέχνη σου είτε εσένα την ίδια.
Athenscalling.gr: Τελικά σήμερα τα πάντα όλα γύρω από τη μουσική περνάνε στο διαδίκτυο, δίσκοι δεν κυκλοφορούν και εάν ναι με τσουχτερά euro και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία… αναπολούν τη ”Χαμένη Άνοιξη του Βινύλιου”… Όμως το διαδίκτυο ζει και υπάρχει ανάμεσά μας… κατά πόσο βοηθά τους δημιουργούς του Μουσικού Πλανήτη?
Ηρώ: Αυτό είναι ένα πρακτικό κομμάτι που αλλάζει συνεχώς. Αυτό που θα έπρεπε να με ρωτάτε είναι τι θα συμβεί με την εικονική πραγματικότητα και τι σημαίνει αυτό για τον Άνθρωπο. Εκεί λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα. Ευελπιστώ ότι ο Άνθρωπος θα αντισταθεί με πάθος γιατί πλέον απειλείται η δομή του Ανθρωπίνου είδους. Η μοναδικότητα του αποτυπώματος. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά ούτε φαντασιώσεις. Το ανθρώπινο είδος για πρώτη φορά απειλείται από την τεχνολογία πρόσωπο με πρόσωπο. Και μόνο ο Άνθρωπος μπορεί να αλλάξει αυτή την καταστροφική εξέλιξη.
Athenscalling.gr: Κάτι που εικαστικά θέλω να σημειώσω και το οποίο σε αφορά είναι και το λογότυπό σου, αυτά τα μικρά εντυπωσιακά γράμματα που λένε …. ηρώ, ποια η ιστορία του? Του κατά τη γνώμη μου … εντυπωσιακού λογότυπου!
Ηρώ: Ω! είναι η πρώτη φορά που με ρωτάνε κάτι τόσο σοβαρό για μένα. Και σας ευχαριστώ. Το λογότυπο το έκανε πράξη ένας υπέροχος άνθρωπος . Τη σκέψη την είχα εγώ. Αλλά η απεικόνιση στο χαρτί ήταν δίκη του. Ήθελα να φτιάξω ένα λογότυπο που να έχει μέσα πουλιά και θάλασσα. Το η είναι τα πουλιά. Τα ω είναι η θάλασσα. Ο Γιώργος Γεράνιος το έκανε πράξη και του οφείλω την αγάπη μου και το ευχαριστώ μου.
Athenscalling.gr: Με αφορμή λοιπόν το λογότυπο… ηρώ, το όνομα σου δηλαδή, σε καλώ χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα… να δώσεις με τρεις λέξεις την εικόνα σου …
Ηρώ: (Η)λιος (Ρ)ακοσυλλέκτης εμπειριών (Ω)ραίο
Athenscalling.gr: Άνοιξη του 2025 και όπου να είναι έρχεται και το καλοκαίρι… Υπάρχουν κάποια σχέδια για νέα δισκογραφική παρουσία …. για ζωντανές εμφανίσεις, για συνεργασίες?
Ηρώ: Είχα στο τέλος Μαρτίου 4 εμφανίσεις στο HalfNoteJazzClubμε το τίτλο… Ελάτε να τραγουδήσουμε τους ποιητές, με επιμέλεια της ‘Ολγας Λασκαράτου και την συμμετοχή εξαιρετικών μουσικών. Παράλληλα κάθε Σάββατο τον Απρίλιο θα εμφανίζομαι στο «Καφεθέατρο» συνεχίζοντας το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα με τα λαϊκά τραγούδια, που έχει απίστευτη προσέλευση κόσμου και το αγκάλιασαν όλοι σαν να το είχαν ανάγκη, και πιθανόν να το είχαν όντως…
Athenscalling.gr: Ηρώ πραγματικά σε ευχαριστούμε για τα όσα μας είπες, υπάρχει όμως και κάτι ακόμα να μας πεις, αποχαιρετώντας μας?
Ηρώ:Ναι. Θέλω να σας πω: Ο Άνθρωπος θα σώσει τον Άνθρωπο. Όλοι μαζί για έναν και ένας για Όλους…Σας ευχαριστώ πολύ.