SPYROS METAXAS… ΠΟΠ & ΡΟΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ των ΄60s.
ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ…
Πραγματικά δεν ξέρω εάν είναι μια ετικέτα χαρακτηρισμού ενός μουσικού είδους, ή μια πενταγραμμική επανάσταση, που δημιούργησαν τότε τη δεκαετία του ΄60 οι παρέες των νέων παιδιών κάθε γειτονιάς στη χώρα μας, φτιάχνοντας μουσικά συγκροτήματα, δίνοντας έτσι έναν άλλο ήχο στα μέχρι τότε ακούσματα της Ελληνικής Μουσικής Σκηνής!
Ο λόγος λοιπόν για το Ελληνικό ΠΟΠ & ΡΟΚ, που ουσιαστικά ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα τη δεκαετία του΄60, μια εγχώρια μουσική έκφραση, ουράνιο τόξο, επηρεασμένη από όσα συνέβαιναν τότε, στη Παγκόσμια Μουσική Σκηνή με ELVIS PRESLEY, BEATLES,ROLLING STONES,ANIMALS, KINKS, WHO, BEACH BOYS, JOHNNY HALLYDAY , ADAMO, SERGIO ENDRIGO και τόσους άλλους!
Εκπρόσωποι της λεγόμενης ΠΟΠ & ΡΟΚ μουσικής κίνησης στην Ελλάδα των 60s… οι FORMINX, JUNIORS, LOUBOGG, SOUNDS, M.G.C, CHARMS, IDOLS, STORMIS, WE FIVE, BLUE BIRDS, OLYMPIANS και ακόμη οι με σόλο καριέρα…οι ΔΑΚΗΣ, ΤΑΜΜΥ, ΤΕΡΗΣ ΧΡΥΣΟΣ , ΖΩΗ ΚΟΥΡΟΥΚΛΗ και τόσοι άλλοι που χωρίς πρόθεση, έχουμε παραλείψει!
Σήμερα το μουσικό μας ταξίδι στην δεκαετία του ΄60 θα κάνει μία στάση και θα συναντήσει έναν μουσικό με βαρύ βιογραφικό, το ΣΠΥΡΟ ΜΕΤΑΞΑ, ιδρυτικό μέλος των STORMIS και αργότερα του super group των WE FIVE, που εδώ και 47 χρόνια… ζει και δημιουργεί τις μουσικές του αναζητήσεις στη Γαλλία!
ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΕΤΑΞΑ…
Το Σπύρο Μεταξά συνάντησα στο διαδίκτυο μέσω του Face book, αυτό θα πω ότι είναι μία από τις θετικές πλευρές στα social media, ανάμεσα στα μύρια όσα παράξενα και ότι άλλο μπορούν να συμβούν σε αυτά, με τις κάθε είδους και λογής αναρτήσεις!
Ο Σπύρος λοιπόν, ήταν και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια στο πάζλ των μουσικών προτιμήσεών των πρώτων Καλύτερών μου Χρόνων, αυτών δηλαδή της 10ετίας του ΄60!
Λίγο μετά τα μέσα της προαναφερόμενης δεκαετίας με θυμάμαι να ακούω και να ξανακούω από εκείνο το Garrard, το μονοφωνικό μου πικάπ, μέσα από ένα 45αρι βινύλιο και από τη φωνή του Σπύρου Μεταξά το… ΄΄ Κάποιο Αγόρι όπως κι εγώ λάτρευε Beatles και Rolling Stones΄΄, διασκευασμένο τραγούδι από τα Ιταλικά που ακούστηκε να ερμηνεύει για πρώτη φορά, ο Gianni Morandi!
Εκείνη την εποχή της ερμηνείας του τραγουδιού, ο Σπύρος ήταν ένας από τους WE FIVE, του κατά γενική ομολογία Super Group της Δεκαετίας του ΄60, στην Ελλάδα!
Μετά από τα email που ανταλλάξαμε με το Σπύρο … έφτασε η μεγάλη στιγμή να συνομιλήσω … με εκείνο το αγόρι, τον Σπύρο Μεταξά!
Athenscalling.gr: Ιδιαίτερη στιγμή για εμάς θα πω,που συναντάμε εκείνο το αγόρι που λάτρευε Beatles και Rolling Stones! Αγαπητέ Σπύρο Μεταξά καλώς όρισες στο Athenscalling.gr!
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Καλώς σας βρήκα!!
Athenscalling.gr: Πόσο λοιπόν λάτρευες τότε τους Beatles και τους Stones?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Η αλήθεια είναι ότι λάτρευα μόνο τους Beatles, τους Rolling Stones δεν τους είχα και τόσο σε εκτίμηση εκείνη την εποχή τους θεωρούσα κατώτερο συγκρότημα από τους Beatles, στην ουσία βέβαια τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, οι Rolling Stones δεν ήταν ούτε κατώτεροι ούτε ανώτεροι από τους Beatles, ήταν απλά διαφορετικοί. Θυμάμαι ότι εκείνη την εποχή τους άκουσα να τραγουδάνε το I Wanna Be Your Man των lennon McCartney και είχα πει ΄΄αυτοί δεν θα πάνε πολύ μακριά΄΄. Τελικά έκανα λάθος, πήγαν πάρα πολύ μακριά και μετά από μια καριέρα 60 χρόνων είναι ακόμη εδώ και κάνουν κονσέρτα.
Athenscalling.gr: Παραμένω στο τραγούδι και ρωτώ πως έγινε η επιλογή να το ερμηνεύσεις εσύ και όχι ο Demis, που τραγουδούσε και εκείνος στους WE FIVE?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Το ρεπερτόριο στους WE FIVE ήταν μοιρασμένο, εγώ τραγουδούσα τα πιο μελωδικά τραγούδια και ο Demis τραγουδούσε τα ΄΄νέγρικα΄΄, όπως τα λέγαμε εκείνη την εποχή ή γενικά τα πιο άγρια. Επομένως εγώ τραγούδησα το κομμάτι του Gianni Morandi ΄΄Κάποιο Αγόρι όπως κι εγώ λάτρευε Beatles και Rolling Stones΄΄ και ο Ντέμης τραγούδησε το κομμάτι του Lucio Dalla ΄΄Quando ero soldato΄΄ το ΄΄Σαν ήμουν στρατιώτης΄΄. Ο στίχος του τραγουδιού είναι ο εξής: Σαν ήμουν στρατιώτης / Πάει καιρός / Η ζωή ήταν ωραία / Κι εγώ ο χοντρός…./ Όπως καταλαβαίνεις δεν ήταν δυνατόν εγώ που ήμουν πολύ αδύνατος να τραγουδήσω στίχο που έλεγε… Κι εγώ ο χοντρός…./ Ο Ντέμης πάντοτε ήταν εύσωμος, παχουλούτσικος κι επομένως αυτός ο στίχος του πήγαινε καλύτερα.
Athenscalling.gr: Αντιπολεμικό τραγούδι για εκείνη την εποχή, τι απήχηση είχε μια που κάποιους μήνες μετά ακολούθησε στην Ελλάδα η Δικτατορία?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν αυτό το τραγούδι είχε κάποια απήχηση στους Έλληνες εκείνης της εποχής ή όχι. Άλλωστε τη στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων ακροατών άκουγε λαïκά τραγούδια δεν νομίζω ότι υπήρχαν περιθώρια για ένα τραγούδι σαν κι αυτό να γίνει επιτυχία και να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά το Ελληνικό ακροατήριο.
Athenscalling.gr: Ξεκινάς λοιπόν να είσαι ένας από τους θεμέλιους λίθους στην Ετικέτα με την ονομασία Ποπ & Ροκ στην Ελλάδα, από τους Beatniks το 1964, ακολουθούν ένα χρόνο μετά οι Stormies και με αυτούς τα πρώτα σου βήματα στη δισκογραφία, γράφοντας 3 τραγούδια, που ερμηνεύει ο Θέμος Πέτρου! Αλήθεια πόσο εύκολο ή δύσκολό ήταν τότε ένα νεανικό Ελληνικό group να κάνει κάποιο δίσκο… μέσα στα τόσα που κυκλοφορούσαν στην αγορά, με καλλιτέχνες από το εξωτερικό?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Δεν γνωρίζω για άλλα συγκροτήματα αν είχαν δυσκολίες για να κάνουν κάποιο δίσκο. Προσωπικά με τους Stormies δεν αντιμετωπίσαμε καμία δυσκολία. Εγώ έγραψα τη μουσική, ο Νίκος Μαστοράκης το στίχο και αυτό ήταν όλο. Θυμάμαι ότι είμαστε στο σπίτι του Αλέκου του Γλύκα, εγώ είχα πάρει μια κιθάρα και έπαιζα το τραγούδι και ο Μαστοράκης έγραφε το στίχο σε χρόνο dt.
Athenscalling.gr: Και μετά τους Stormies, σχηματίζεται το 1966 το super group των We Five, που θυμάμαι να είσαστε το κάτι άλλο τότε. Πως και έγινε η όλη αυτή συγκέντρωση μουσικών, όλη αφρόκρεμα της εποχής…Ντέμης Ρούσσος, Λάκης Βλαβιανός, Μάκης Σαλιάρης, Αλέκος Καρακαντάς και φυσικά Εσύ!
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Στην ουσία για να δημιουργηθούν οι We Five διαλύθηκαν δύο άλλα συγκροτήματα, από τους Stormies έφυγαν ο Μάκης Σαλιάρης κι εγώ, από τους Juniors ο Αλέκος Καρακαντάς και ο Λάκης Βλαβιανός και από τους Idols o Ντέμης Ρούσσος. Στους We Five δεν υπήρξα ιδρυτικό μέλος, θυμάμαι ότι είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στον Γιώργο Τσίκνη (τραγουδιστής των Juniors) και σε εμένα και τελικά διάλεξαν εμένα γιατί έπαιζα κιθάρα και επιπροσθέτως δεν ήθελαν να έχουν τραγουδιστή πίστας.
Athenscalling.gr: Και ενώ είσαστε στο Πικ της δημοτικότητας σας, το 1967 κατεβάζετε ρολά και το συγκρότημα διαλύεται προς μεγάλη λύπη των teenagers της εποχής, πως και έγινε αυτό?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Η διάλυση του γκρουπ ξεκίνησε ως εξής: Εκείνη την εποχή παίζαμε στο club του ξενοδοχείου Ακροπόλ και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ερχόταν κάθε βράδυ να μας ακούσει. Ο Βαγγέλης είχε κατά νου να φτιάξει ένα συγκρότημα με το οποίο θα φεύγανε στο εξωτερικό.
Διάλεξε λοιπόν σαν τραγουδιστή και μπασίστα του γκρουπ τον Ντέμη Ρούσσο με τον οποίο αργότερα σχημάτισαν τους Aphrodite’s Child. Για αντικαταστάτη του Ντέμη δοκιμάσαμε τον Γιώργο Πετρίδη ο οποίος μας είχε πει ότι έπαιζε και μπάσο. Δυστυχώς ο Πετρίδης, ο οποίος ήθελε να γίνει μέλος των We Five, μας είχε πει ψέματα ότι έπαιζε μπάσο. Τότε τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ μου είπαν να παίξω μπάσο εγώ. Η ιδέα δεν μου άρεσε καθόλου και έτσι πήρα την απόφαση να εγκαταλείψω κι εγώ το συγκρότημα. Στην θέση του μπασίστα πήρανε τον Δημήτρη Κατακουζηνό. Με αυτό το σχήμα κράτησαν μερικούς μήνες ακόμα και μετά διαλυθήκανε τελείως. Σημειωτέον ότι με αυτό το σχήμα δεν ηχογράφησαν ποτέ τίποτα, όλοι οι δίσκοι και οι ηχογραφήσεις έγιναν με τους αρχικούς We Five.
Athenscalling.gr: Ενώ έχεις μια μεγάλη και αξιόλογη θα πω πορεία, στο χώρο του πενταγράμμου, το κοινό σε θεωρεί εκπρόσωπο των Stormies και φυσικά έναν από τους We Five. Έτσι ακολουθώντας το πλήθος, θα σε ρωτήσω για το πώς δημιουργήθηκαν οι Stormies και για το πως βρέθηκαν εκείνη την εποχή να παίζουν μαζί 5, από τους σημαντικότερους στο είδος μουσικούς και να έχουμε τους We Five.
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Το χειμώνα του 1964 πήγαινα καθημερινώς στο σπίτι του Αλέκου Γλύκα και παίζαμε μαζί, ήμαστε κάτι σαν ντουέτο. Στην πιάτσα τότε είχε βγει η είδηση ότι υπήρχαν δύο καλοί κιθαρίστες που έπαιζαν μαζί οι οποίοι ψάχνανε μουσικούς για να φτιάξουν ένα συγκρότημα. Καθημερινώς, λοιπόν, ερχόντουσαν διάφοροι μουσικοί για να τους ακούσουμε. Μάλιστα θυμάμαι ότι μια φορά είχε έρθει και ο Τίτος Καλλίρης, όχι για να τον ακούσουμε βέβαια αλλά για να παίξουμε μαζί. Κάποια στιγμή ήρθε στο σπίτι ο Λουκάς Σιδεράς και μας είπε ότι αν ενδιαφερόμαστε έχει έναν πολύ καλό μπασίστα, εμείς του απαντήσαμε καταφατικά κι έτσι μας έφερε τον Ντέμη Ρούσσο και δημιουργήσαμε τους Beatniks. Με αυτό το συγκρότημα παίξαμε τον χειμώνα του 1964 στο Blueberry Hill στην πλατεία Αμερικής. Στο τέλος της σαιζόν το συγκρότημα ήταν υπό διάλυση και εγώ με τον Αλέκο το Γλύκα ετοιμαζόμαστε για να πάμε στο στρατό. Τότε εμφανίστηκε ο Μάκης Σαλιάρης ο οποίος μας σύστησε το Θέμο Πέτρου. Ο Θέμος είχε παίξει στους Forminx και γνώριζε τον Νίκο Μαστοράκη. Μας πρότεινε λοιπόν να φτιάξουμε ένα συγκρότημα και να μπούμε στούντιο για να ηχογραφήσουμε. Έτσι και έγινε, μας σύστησε τον Νίκο Μαστοράκη με τον οποίο έγραψα τρία τραγούδια, μπήκαμε στούντιο, ηχογραφήσαμε και κυκλοφόρησαν δύο single δίσκοι και έτσι δημιουργήθηκαν οι Stormies. Για τους We Five, ήταν θέμα συγκυρίας, απλά διαλέξαμε 5 πολύ καλούς μουσικούς και επομένως το συγκρότημα που φτιάξαμε ήταν ένα από τα καλύτερα.
Athenscalling.gr:…Μάλιστα! Τα επόμενα χρόνια σε συναντάμε να παίζεις στους Sounds, στο 8μελές Underground και jazz-rock group των Something και πριν φύγεις από την Ελλάδα το 1976 δημιουργείς τους Nemesis! Ταλαιπωρία θα πω εγώ και διορθώνοντας θα τονίσω… ανήσυχος και ψαγμένος μουσικά! Γιατί τόσο πολύ ψάξιμο και τόσες μετακινήσεις από μπάντα σε μπάντα?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Στους Sounds πήγα γιατί έπρεπε να δουλέψω. Τους Something τους φτιάξαμε με σκοπό να φύγουμε στο εξωτερικό όπως και έγινε. Τους Nemesis επίσης τους έφτιαξα γιατί ήθελα να φύγω στο εξωτερικό. Μάλιστα είχα βρει και δουλειά στη Γαλλία, αλλά έφυγε ο οργανίστας και διαλυθήκαμε. Σε γενικές γραμμές οι μετακινήσεις από μπάντα σε μπάντα έγιναν γιατί δεν ήθελα πλέον να συνεχίσω την καριέρα μου στην Ελλάδα. Έτσι μετά και τη διάλυση των Nemesis πήρα την απόφαση και έφυγα για τη Γαλλία μόνος μου.
Athenscalling.gr: Α… και παραλίγο να το ξεχάσω, έτος 1975 και το album σου ΄΄Κεραυνός και Πεταλούδα ΄΄ με 12 τραγούδια και ένα πραγματικά εκπληκτικό εξώφυλλο τι τύχη είχε?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Δεν είχε καμία τύχη, το άλμπουμ ήταν πολύ πρωτοποριακό για την εποχή του. Αυτό που γνωρίζω μόνο είναι ότι οι ειδικοί σήμερα το χαρακτηρίζουν σαν ένα από τα πρώτα 5 άλμπουμ της δεκαετίας του ’70.
Athenscalling.gr: Το 1976 φεύγεις από την Ελλάδα με προορισμό το Παρίσι, όπου και παραμένεις εκεί. Στο Παρίσι λοιπόν γράφεις με τον Λάκη Βλαβιανό τη μεγάλη επιτυχία ΄΄Drigi Drigi Mana mou΄΄ σε στίχους του Πυθαγόρα, που τραγούδησε ο Demis και η Μαρινέλλα … Πραγματικά τι συνέβη τότε με αυτό το τραγούδι ποιος τελικά είναι ο συνθέτης?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Οι συνθέτες είναι ο Λάκης Βλαβιανός και ο Σπύρος Μεταξάς. Το τι συνέβη με αυτό το τραγούδι είναι απλό. Ο τότε ΄΄υποτίθεται΄΄ καλός μου φίλος Λάκης Βλαβιανός μου την έφερε, για να το πω πιο λαïκά, και υπέγραψε το τραγούδι μόνος του. Από αυτή την υπόθεση έχασα περίπου 250.000 Γαλλικά Φράγκα όπως και επίσης μου στοίχισε στην μετέπειτα καριέρα μου.
Athenscalling.gr: Έτος 1976 και εσύ ζεις και δημιουργείς στη Γαλλία ζώντας στο Παρίσι αν δεν κάνω λάθος. Πως είναι εκεί τα πράγματα και η συνεργασία σου με τον Jean-Jacques Souplet?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Τα πράγματα στο Παρίσι έχουν αλλάξει από την εποχή των Aphrodite’s Child. Πλέον οι εταιρείες προτιμούν τραγούδια με γαλλικό στίχο και όχι αγγλικό. Ο Jean-Jacques Souplet ήταν ένας αναγνωρισμένος παραγωγός ο οποίος είχε κάνει παραγωγή στους Dave, Gérard Lenorman Francis Cabrel και άλλους γνωστούς καλλιτέχνες. Ο δίσκος δεν πήγε καλά και ο Souplet μου πρότεινε να τραγουδήσω στα γαλλικά κάτι σε στιλ Variété. Εγώ δεν ήμουν και τόσο ενθουσιασμένος με την ιδέα και έτσι του είπα ψέματα ότι φεύγω για Ελλάδα, με απώτερο σκοπό να σπάσω το συμβόλαιό μου.
Athenscalling.gr: Από αυτή τη συνεργασία θα μου επιτρέψεις να σε ρωτήσω για το πώς δημιούργησες το τραγούδι ΄΄Far Away΄΄, αξιόλογο θα πω και πραγματικά δεν με ενδιαφέρει, τι απήχηση είχε στη Γαλλία…
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Το ‘’Far Away’’, το έγραψα μαζί με τον καλό μου φίλο Χρήστο Περτσινίδη.
Athenscalling.gr: 47 Χρόνια στη Γαλλία, έριξες δηλαδή ΄΄ μαύρη πέτρα΄΄ πίσω σου και τι γίνεται, θα ρωτήσω γιατί δεν γνωρίζω, στην Ελλάδα σκοπεύεις να κάνεις κάτι?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Όχι, δεν σκοπεύω να κάνω κάτι στην Ελλάδα.
Athenscalling.gr: Άκουγα στο YouTube το … ΄΄Ι ‘m Loving You ΄΄… κομματάρα ρε Σπύρο, πω πω όλα τα έχει μέσα, πες μας για αυτό…. Στίχοι, Μουσική και για την όλη δημιουργία του!
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Στίχοι Μουσική είναι δικά μου. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε το 1985 και το 1987 έγραψα κάτι πρόσθετα track. Στο κομμάτι έχουν συμμετέχει ο Κώστας Παπαδούκας: Keyboards, ο Χρήστος Περτσινίδης: κιθάρα και ο Stephane Jolly (οργανίστας του Manu Dibango) : Hammond.
Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι τι ακριβώς σημαίνει για σένα … ΜΟΥΣΙΚΗ και εδώ θα σε καλέσω χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα της λέξης, να συμπληρώσεις τα κενά με όποιες λέξεις, εσύ επιθυμείς, (Μ)…..(Ο)…..(Υ)…..(Σ)…..(Ι)…..(Κ)…..(Η)..…
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: ( Μ ) ότσαρτ, ( O ), ( Y ) πέροχος, ( Σ ) άλτσμπουργκ, ( Ι ) διαίτερα, ( Κ ) αταπληκτικός, ( Ή ) ταν!
Athenscalling.gr: Από την όλη σου καλλιτεχνική πορεία τι είναι εκείνο που πραγματικά δεν θέλεις να θυμάσαι και τι δεν πρόκειται να ξεχάσεις ποτέ?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Από όλη μου την καλλιτεχνική πορεία εκείνο που πραγματικά δεν θέλω να θυμάμαι είναι το ΄΄επεισόδιο με τον Βλαβιανό΄΄ και αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω ποτέ είναι το…….΄΄επεισόδιο με τον Βλαβιανό ΄΄.
Athenscalling.gr: Αλήθεια σήμερα τι μουσική ακούς?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Ακούω ότι άκουγα, πάντοτε Ποπ Ροκ αλλά περισσότερο Τζαζ και κλασική μουσική.
Athenscalling.gr: Στην Ελλάδα που θεωρείς ότι βρισκόμαστε, όσον αφορά τα μουσικά δρώμενα… έχεις να ξεχωρίσεις κάποιον ….κάποια?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Δεν παρακολουθώ τα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας οπότε δεν γνωρίζω κάποιον καλλιτέχνη ή κάποια καλλιτέχνιδα για να τους ξεχωρίσω.
Athenscalling.gr: Μουσική λοιπόν η αγαπημένη σου … τι άλλο υπάρχει στη ζωή σου?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Η γυναίκα μου.
Athenscalling.gr: Ζώντας τόσα χρόνια στην Ευρώπη… θα ήθελα να σε ρωτήσω, εάν και κατά πόσο πιστεύεις ότι είναι ενωμένη …
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Είναι ενωμένη στα χαρτιά, στην πραγματικότητα όχι.
Athenscalling.gr: Και τον Μακρόν πως θα τον χαρακτήριζες?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Βασιλέα ή Καίσαρα της Γαλλίας.
Athenscalling.gr: Τι άλλο θα ήθελες εσύ να πεις, που δεν είπαμε
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα είπαμε όλα, δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Athenscalling.gr: Και για το τέλος … Σπύρο στείλε ο δικό σου μήνυμα για το 2023!
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Υγεία, Ευτυχία, Αγάπη, Ειρήνη.
Athenscalling.gr: Όχι αγαπητέ μου φίλε δεν τελειώσαμε ακόμη και τούτο με αφορμή τη δημιουργία σου … ΄΄Τα Όνειρα της Νύχτας Μετανάστες΄΄ τι τραγούδι τι στίχοι … κλείνουμε με αυτό, εσύ τι λες?
ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ: Έγραψα τη μουσική πάνω σε στίχους του καλού μου φίλου, στιχουργού, συγγραφέα και ζωγράφου, Χρήστου Χαρατσάρη. Το τραγούδι το χαρακτηρίζω ‘’καταπληκτικό’’.