March 28, 2025

PEDRO FABIAN… Το Μουσικό Διαμάντι, από το Περού …στην Ελλάδα!

Πριν από κάποιες ημέρες, μου τηλεφώνησαν κάποιοι συγγενείς από τα Χανιά και μιλώντας μεταξύ των άλλων ήταν φυσικό η συζήτηση κάποια στιγμή να οδηγηθεί και στη μουσική,μια που στη Κρήτη μαζί με τη ρακί, τη φιλοξενία και τον έρωτα,συμπληρώνει το παζλ του μεγαλείου, αυτού του νησιού!

Με ρώτησαν λοιπόν εάν είχα ακούσει τη διασκευή του ριζίτικου ”Σε ψηλό Βουνό” από τον Περουβιανό Τραγουδοποιό τον Pedro Fabian…
Η απάντησή μου ήταν άμεση, πέρα για πέρα αληθινή…και ήταν όχι!

Τον Pedro φυσικά τον ήξερα σαν μουσικό, από τη συμμετοχή στους Tierra Brava και όχι μόνο, όμως το τραγούδι ομολογώ, ότι δεν το είχα ακούσει!

Με οδηγό μου λοιπόν το διαδίκτυο και σερφάροντας δια μέσου του YouTube,συνάντησα τον Pedro και πραγματικά έμεινα άφωνος, ακούγοντας και ξανακούγοντας εκείνο το ριζιτικό τραγούδι, από τον Pedro Fabian και το συμπατριώτη μου Βασίλη Δραμουντάνη!

Δεν θα ήταν μάλιστα και υπερβολή εάν σας έλεγα… ότι ναι!
Βρέθηκα εκεί… νοερά, μα με μια μεγάλη δόση αλήθειας, βρέθηκα σε εκείνα τα Άγια χώματα της λεβεντογένας Κρήτης, περιμένοντας να λιώσουνε εκείνα τα χιόνια που ήταν επάνω στα βουνά… να λιώσουν με την ανατολή του ήλιου!

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟ PEDRO FABIAN

Athenscalling.gr: Μια Ελληνική παροιμία λέει ότι …”Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια”, άρα θα μου επιτρέψεις να μπω ευθείς στο καλωσόρισμα και να σου πω ότι είμαι ακόμα εντυπωσιασμένος, με την δημιουργία από εσένα της εκτέλεσης του Ριζίτικου ‘’Σε ψηλό βουνό’’, που καθυστερημένα άκουσα πριν λίγες μέρες και που έγινε η αφορμή να σε συναντήσω!
Pedro Fabian… πιστεύω ότι είσαι μια από τις νότες, ενός διαμαντένιου πενταγράμμου!

PEDRO FABIAN: Γειά σου Θοδωρή και ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμα και για αυτή την συνάντηση. Συγνώμη αν ξεκινάω με μια άρνηση. Δεν θεωρώ ότι είμαι μια νότα στο διαμαντένιο πεντάγραμμο. Πάντως ευχαριστώ για την γενναιοδωρία σου. Θεωρώ απλώς ότι αυτή η εκτέλεση είναι αποτέλεσμα της βούλησης για συνδιάλεξη και συναναστροφή δύο μουσικών από διαφορετικούς και μακρινούς τόπους μεταξύ τους. Η συνάντηση με το διαφορετικό πολλές φορές μπορεί να είναι συναρπαστική.

Athenscalling.gr: Να ξεκινήσω λοιπόν με διπλή ερώτηση που αφορά το Ριζίτικο και να σε ρωτήσω με το πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα της διασκευής του Ριζίτικου… και γιατί επέλεξες να διασκευάσεις ένα τραγούδι από τη Κρήτη, τι ήταν αυτό που σε οδήγησε εκεί.

PEDRO FABIAN: Το 2016 στο Φεστιβάλ Υακίνθεια στα Ανώγεια, συνόδευσα ως κρουστός τον φίλο μου κιθαρίστα Φλαμένκο Χρήστο Τζιφάκη . Σε αυτή την παράσταση κάναμε ένα μουσικό «πάντρεμα» με Κρητικό και Φλαμένκο χορό. Μετά από εμάς, σε αυτό το πανέμορφο θεατράκι στα Υακίνθεια, θα έπαιζε ένα Ανωγειανό συγκρότημα «Η Παρέα του Υακίνθου» οι οποίοι με κάλεσαν να παίξω μαζί τους καχόν (Άφρο Περουβιάνικο κρουστό). Τους είπα … παιδιά εγώ δεν ξέρω να παίζω Κρητική μουσική….και μου απαντάει ο Βασίλης Δραμουντάνης ο τραγουδιστής, ….
”Με δύο τσικουδιές θα μάθεις”.
…Και μάλλον έτσι έγινε!
Εκείνη την βραδιά άκουσα για πρώτη φορά αυτό το ριζίτικο. Με συγκίνησε βαθιά. Αμέσως αυτή η μελωδία του Ψηλό Βουνό με ταξίδεψε στις Άνδεις. Αμέσως σκέφτηκα ότι αυτό το πανέμορφο τραγούδι θα μπορούσα να το συνοδεύσω με όργανα από τα μέρη μου.
Πάντα η Κρήτη ήταν κάτι ξεχωριστό στο δικό μου μυαλό, αλλά ήταν μάλλον η συγκυρία που με οδήγησε να κάνω αυτή την διασκευή.

Athenscalling.gr: Από το Περού λοιπόν ταξίδι προς την Ελλάδα… μια χώρα τόσο μακρινή από την δική σου και τελικά μένεις εδώ,πόσα χρόνια? … και από ότι ξέρω επιλέγεις μόνιμη κατοικία το Κιάτο της Κορινθίας…

PEDRO FABIAN: Είμαι σχεδόν 30 χρόνια στην Ελλάδα. Στο Κιάτο είμαι τα τελευταία 10 χρόνια λόγω του ότι η σύντροφός μου είναι από εδώ, από ένα χωριό κοντά στο Κιάτο, που λέγεται Κρυονέρι.

Athenscalling.gr: Έρχεσαι το λοιπόν στην Ελλάδα και σπουδάζεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνική Ανθρωπολογία και παίρνεις και το πτυχίο σου και αναρωτιέμαι γιατί αυτή η συγκεκριμένη επιλογή στο Πάντειο… μια δύσκολη θα έλεγα επιλογή που γίνεται δυσκολότερη πιστεύω για κάποιον που σπουδάζει μακριά από τη χώρα του και εννοώ τη γλώσσα μας και τους ιδιωματισμούς της και τη γενικά πολυμορφία της Ελληνικής γλώσσας, στο σχηματισμό και την έννοια.

PEDRO FABIAN: Η Ανθρωπολογία ήταν απλώς ένα μάθημα που είχα όταν εγώ σπούδαζα Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Περού. Τρόπον τινά η Ανθρωπολογία ήταν σαν το Ριζίτικο. Μαγεύτηκα με το πρώτο μάθημα.
Όταν έφυγα από το Περού, χωρίς να τελειώσω τις σπουδές μου, είχα ως στόχο να σπουδάσω αυτή την επιστήμη.
Πάντως ευγνωμονώ την Ελλάδα και μάλλον ευγνωμονώ περισσότερο κάποιους ανθρώπους, εκτός από τους καθηγητές μου, οι οποίοι εφάρμοσαν σε αυτό το μέρος κάποιες Κοινωνικές Πολιτικές που έδωσαν ισότιμες ευκαιρίες για να σπουδάζουμε όλοι.
Σχετικά με τη γλώσσα ναι, πραγματικά ήταν δύσκολη.
Πέρα από τους ιδιωματισμούς και την πολυμορφία της Ελληνικής γλώσσας θεωρώ ότι η δυσκολία βρισκόταν στον επιστημονικό λόγο και τις επιστημονικές έννοιες τα οποία έπρεπε να μελετήσω.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την όμορφη εμπειρία στο Πάντειο.
Δεν θα κουραστώ να πω ότι οι καθηγητές ήταν καταπληκτικοί.
Η Δημόσια Παιδεία δεν πρέπει να υπονομεύεται.

Athenscalling.gr: Σπουδές και μουσική στην Ελλάδα και τα δύο μαζί! Θα σταματήσω όμως εδώ και συνεχίζοντας Pedro, θα σε ρωτήσω για το εδώ μουσικό σου ξεκίνημα, στη χώρα μας δηλαδή… ποια ήταν η αφετηρία του ?

PEDRO FABIAN: Θα μπορούσα να πω ότι υπήρχαν, εν μέρη, δύο αφετηρίες.
Το πρώτο είναι οι δρόμοι.
Όταν ξεκίνησα με την μουσική στην Ελλάδα, τα τρία πρώτα χρόνια έπαιζα στους δρόμους με το συγκρότημα Σιπάν και πουλάγαμε τότε κασέτες και δίσκους.
Η δεύτερη αφετηρία είναι το μαγαζί στο οποίο μεγάλωσα μουσικά. Λεγόταν και λέγεται Palenque. Είναι από τα πρώτα μπαρ που ασχολήθηκαν με Λατίνοαμερικάνικη μουσική εδώ στην Ελλάδα. Συναναστράφηκα με Έλληνες, Χιλιανούς, Κουβανούς, Κολομβιανούς, Βενεζολάνους, Ισπανούς και Μεξικανούς μουσικούς.
Είχα την ευκαιρία και να μάθω πολλά πράγματα από τους τραγουδιστές και μουσικούς που κατά καιρούς έφερνε το Palenque στην Ελλάδα.
Όπως τους Van Van από τη Κούβα και διάφορους τραγουδιστές από την Νέα Υόρκη.

Athenscalling.gr: Αλήθεια πως υποδέχεται το εδώ ”Μουσικό Κατεστημένο”, έναν εκτός συνόρων Τραγουδοποιό,γενικά. Αλλά αν θες και ειδικά εσένα?

PEDRO FABIAN: Δεν θα έβαζα εμένα ως τραγουδοποιό. Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
Πιστεύω ότι υπάρχει ένα ενδιαφέρον τόσο από το κοινό όσο και από το καλλιτεχνικό περιβάλλον.
Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι μουσικοί και τραγουδιστές μας προσέγγισαν για να κάνουμε συνεργασίες.
Ως παράδειγμα έχω τον φίλο μου τον Alejandro Diaz, τον Daniel Armando από τους Apurimac, την Martha Moreleon, τον φίλο μου Κουβανό Joel Soto και διάφορους άλλους που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται με Έλληνες καλλιτέχνες.
Προσωπικά συμμετείχα και εγώ σε δίσκους και ζωντανές παραστάσεις με φίλους καλλιτέχνες όπως τη Χάρις Αλεξίου,το Βασίλη Λέκκα,το Μάρκο Κούμαρη,τους Locomondo,επίσης με το Γιώργο Νταλάρα, τον Απόστολο Μόσσιο και άλλους.

Athenscalling.gr: Bajo el mismo Sol (Κάτω από τον ίδιο Ήλιο) by Pedro Fabian… ένα εκπληκτικό πενταγραμμικό δημιούργημα από εσένα, που προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί να ‘’ντύσει’’ ένα ντοκιμαντέρ με το τίτλο … πες μου ένα τίτλο και περίμενε και ετοιμάζω την επόμενη ερώτηση!

PEDRO FABIAN: Πραγματικά δεν μου έρχεται τίποτα στο μυαλό μου. Συγνώμη Θόδωρε!

Athenscalling.gr: Περί του Bajo el mismo Sol (Κάτω από τον ίδιο Ήλιο), συνέχεια και εσύ αναφέρεις σε ανάρτησή σου το έτος 2023 στο F/B …..
”Πριν δυο χρόνια σμίξαμε μουσικοί από την Ελλάδα και την Λατινική Αμερική για να ανταλλάξουμε ήχους και χρώματα. Όλος ο κόσμος, όλη τη Γη ζει Κάτω από τον ίδιο Ήλιο και ο Ήλιος δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους. Από τον δίσκο Bajo el mismo Sol”…..
Σοφές κουβέντες θα πω φίλε Pedro…
Όμως από ”πρώτο χέρι”, θα επιθυμούσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη παραγωγή…

PEDRO FABIAN: Ουσιαστικά αυτό που ήθελα με αυτή την παραγωγή ήταν να σμίξω, όσο μπορούσα, διαφορετικά στοιχεία, διαφορετικά μουσικά χρώματα, έτσι όπως είναι φτιαγμένος ο κόσμος μας, και να δείξω έστω και συμβολικά, ότι οι άνθρωποι μπορούμε να συνυπάρχουμε αρμονικά αν θέλουμε.
Και εδώ μου έρχεται ένα απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, που λέει…..
”Γιατὶ ἐμεῖς δὲν τραγουδᾶμε γιὰ νὰ ξεχωρίσουμε ἀδελφέ μου ἀπ᾿ τὸν κόσμο…Ἐμεῖς τραγουδᾶμε γιὰ νὰ σμίξουμε τὸν κόσμο!”.
Δυστυχώς η ηχογράφηση έγινε σε καιρούς εγκλεισμού.
Δεν μπορούσαμε να είμαστε πάνω από τρία άτομα στο στούντιο. Σε αυτή την μικρή παραγωγή είχα την μεγάλη τύχη να συνεργαστώ με πολύ καλούς μουσικούς, αλλά πάνω από όλα με πολύ καλούς ανθρώπους.
Ήμασταν ο Βασίλης Δραμουντάνης, ο Νίκος Παραουλάκης, ο Χρήστος και ο Θοδωρής Σκόνδρας, ο Γιώργος Κοντογιάννης, η Σεμέλη Παπαβασιλίου, ο Δημήτρης Κλωνής, ο Joel Soto, ο AlejandroDiaz, o Παναγιώτης Μπουραζάνης, η Odalis Palma, o Oscar Pozo, o Σπύρος Νίκας, η Σοφία Ευκλείδου, η Ζωή Προκοπίου, ο Περικλής Τιμπλαλέξης, ο Herman Mayr, η Στεφανία Σιδέρη, ο Hugo Canasa, και το Grupo Omelenkó με τον Σταύρο Δαδούς, την Λουκία Μαυροειδή και τον Ανδρέα Τριανταφυλόπουλο.

Athenscalling.gr: Μάλιστα! Ας πάμε τώρα για λίγο στο παρελθόν στα έτη και τις ημέρες σου στο Περού, για να σε ρωτήσω … αλήθεια ποια ήταν εκείνη η στιγμή που δεν θα ήθελες να ξεχάσεις ποτέ μα ποτέ?

PEDRO FABIAN: Πολύ ωραία ερώτηση.
Είναι η στιγμή όταν ο πατέρας μου μου πήρε για πρώτη φορά την πρώτη μου φλογέρα.
Το Siku, είναι μια παραδοσιακή φλογέρα από τις Άνδεις.
Εκείνη τη βραδιά δεν κοιμήθηκα από την χαρά μου!

Athenscalling.gr: Σου λείπει η χώρα σου … οι δικοί σου άνθρωποι … η γειτονιά που μεγάλωσες … οι παιδικοί σου φίλοι?

PEDRO FABIAN: Ναι μου λείπει, αλλά όχι τόσο όπως ήταν πριν από 20 χρόνια.
Ίσως επειδή νιώθω την Ελλάδα την άλλη μου πατρίδα, το σπίτι μου.
Πάντως από το Περού μου λείπουν κάποιοι άνθρωποι, μου λείπει την γαστρονομία που έχει αυτή η χώρα.

Athenscalling.gr: Να μείνω για λίγο στο παρελθόν και να σε ρωτήσω αν θυμάσαι τον πρώτο σου δάσκαλο, στα μουσικά σου βήματα…

PEDRO FABIAN: Ήταν ένας φίλος μου από το σχολείο. Ήμουν τότε 12 χρονών.
Ο Kike Arenas είχε ένα μικρό συγκρότημα με μουσική από τις Άνδεις. Είχα λαχτάρα να συμμετέχω τουλάχιστον σε αυτό το σχήμα και με δέχτηκε. Λέω τουλάχιστον διότι το σχολείο μου είχε μια φιλαρμονική μπάντα και δυστυχώς δεν με δέχτηκαν ποτέ εκεί. Είχα μια πίκρα.

Athenscalling.gr: Θυμάσαι …Το πρώτο δίσκο ή κασέτα που αγόρασες?

PEDRO FABIAN: Ήταν ένα βινύλιο από ένα Βολιβιάνικο συγκρότημα που λέγεται Los Kjarkas.
Ήταν εποχές που καθόμασταν στο σαλόνι απλώς για να ακούσουμε μουσική, ήταν σαν να βλέπαμε μια ταινία απέναντι από την κονσόλα!

Athenscalling.gr: Λες λοιπόν …
” Όλος ο κόσμος, όλη η Γη ζει Κάτω από τον ίδιο Ήλιο και ο Ήλιος δεν ξεχωρίζει τους ανθρώπους”
Όμως Pedro βλέπεις, γίνεται χαμός παντού… πόλεμοι- βία- ρατσισμός και ακόμη τόσα άλλα που δυστυχώς αμφισβητεί, τα όσα λες και που φυσικά προσωπικά συμφωνώ μαζί σου και τα ασπάζομαι πέρα για πέρα όσα λες!
Όμως υπάρχουν και αυτοί που τα αγνοούν! Τι γίνεται …υπάρχει τελικά φως στο τούνελ?

PEDRO FABIAN: Πραγματικά και εγώ σοκάρομαι όταν βλέπω τι γίνεται σε αυτόν τον όμορφο κόσμο. Η ανθρωπότητα τα έχει καταφέρει πολύ καλά τεχνολογικά όμως κοινωνικά και ανθρωπιστικά νιώθω ότι παραμένει στο ίδιο σημείο.
Η μνήμη μας διαχρονικά γίνεται πιο εύθραυστη και σε αυτό έχει βοηθήσει σίγουρα ο τρόπος πώς μαθαίνουμε την ιστορία.
Δεν ξέρω αν με τη σωστή μελέτη της θα άλλαζαν τα πράγματα διότι οι συγκυρίες της κάθε εποχής είναι διαφορετικές.
Πιστεύω όμως ότι η κριτική σκέψη μέσα στην μελέτη της θα αμφισβητούσε, θα αποδομούσε μια προπαγάνδα περί ταυτότητας, περί έθνους, περί ποιος είναι ο καλός και ποιος είναι ο κακός.
Είναι αδιανόητο στη σύγχρονη ιστορία να μη ξέρουμε ότι πολλοί συνεργάτες των Ναζί δεν καταδικάστηκαν ποτέ για όλα αυτά τα εγκλήματα.
Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η εξουσία δεν κατέστρεψε ποτέ το αυγό του φιδιού!
Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά αυτό το φως πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς!

Athenscalling.gr: Πάμε τώρα στα ”Προσωπικά Μουσικά δεδομένα”… Εκτός της μουσικής τι άλλο αγαπάς να κάνεις?….Τι μουσική επιλέγεις να ακούς?

PEDRO FABIAN: Αγαπώ πολύ να διαβάζω κυρίως βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία, τη φιλοσοφία και την ανθρωπολογία.
Προσπαθώ να μην χάσω επαφή με το αντικείμενο που σπούδασα.
Και σχετικά με τη μουσική, ακούω όλα τα είδη χωρίς διαχωρισμούς εκτός από reguetón και τραπ διότι δεν είναι καθόλου μέσα στα γούστα μου!

Athenscalling.gr: Σχετικά με την πενταγραμμική σου πορεία, έχεις κάτι νέο να μας παρουσιάσεις … Album ή κάποιες εμφανίσεις τώρα το καλοκαίρι,ή κάποια άλλα μελλοντικά σχέδια?

PEDRO FABIAN: Προσωπικά δεν ετοιμάζω τίποτα προς το παρόν.
Όμως με ένα συγκρότημα latin μουσικής στον οποίο συμμετέχω, ξεκινάμε δειλά δειλά να γράφουμε κάποια κομμάτια με επηρεασμένα από μουσικές της Καραϊβικής.
Οι εμφανίσεις το καλοκαίρι θα γίνουν στο όμορφο νησί της Ρόδου.
Παίζουμε με ένα τρίο που λέγεται Viva Zapata σε διάφορα μαγαζιά και σε κάποια ξενοδοχεία.
Είναι ωραία εμπειρία.
Για μελλοντικά σχέδια έχω κάτι στο νου μου, το επεξεργάζομαι!….

Athenscalling.gr: Κάτι ίσως που θα ήθελες να πεις και το προσπεράσαμε…

PEDRO FABIAN: Όχι πιστεύω ότι δεν προσπεράσαμε τίποτα. Μου άρεσε πολύ αυτή η συνέντευξη.

Athenscalling.gr: Φίλε Pedro, να είσαι πάντα καλά και να είναι ατελείωτοι και όλο φως οι δικοί σου πενταγραμμικοί σου δρόμοι!

PEDRO FABIAN: Σε ευχαριστώ πολύ amigo mío για την ευκαιρία που μου έδωσες στο να πω κάτι πάρα πάνω για τη δουλειά μου και όχι μόνο. Σου είμαι ευγνώμων. Ελπίζω να τα ξαναπούμε. Να είσαι καλά και εσύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back