July 14, 2024

Nefelopetra… Ζώντας στο Μαγικό Κόσμο μιας Αληθινής Μυθοπλασίας!

Nefelopetra…

Δεν είναι και λίγες οι φορές εκείνες που όταν βλέπεις κάτι το εκπληκτικό το φαντασμαγορικό, να αναρωτιέσαι… ”Άραγε είμαι ζωντανός ή ονειρεύομαι?”. Αυτό αναρωτήθηκα και εγώ, βλέποντας την Nefelopetra… μιά ομάδα που δημιουργεί και παρουσιάζει ένα πραγματικά φανταστικό οπτικοακουστικό θέαμα… και με όλη τη σημασία της λέξης Μαγικό show!

Όλα που εξελίσσονταν επί της σκηνής είχαν μια διαφορετικότητα από ότι παρόμοιο είχαμε δει μέχρι σήμερα, μέχρι να δούμε δηλαδή την Ομάδα Nefelopetra, που την αποτελούσαν 5 performers, όπου είχαν προσγειωθεί από έναν άλλο πλανήτη …στη Γη!

Την ομάδα Nefelopetra αποτελούν οι… Πέτρος Πολίτης, Νεφέλη Μαρκάκη, Στέλλα Τσικουρά, Εύα Γαλάνη και η Madeleine Harcourt!

Σημειώστε ότι η σύνθεση, οι διασκευές και η επιμέλεια, δημιουργούνται από τον Πέτρο Πολίτη με ηχολήπτη τον Κώστα Χατζηβασιλείου ,τα όσα δε αφορούν τις χορογραφίες από την Νεφέλη Μαρκάκη και τα κοστούμια από Dantee & Marilou Sandy, τα τραγούδια ερμηνεύει η Madeleine Ηarcourt!

Μετά από όλα αυτά θα πω… όσοι πιστοί της τέχνης και όχι μόνο προσέλθετε στο νέο φαντασμαγορικό show Arabian Nights της Nefelopetra, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει από τις 4 Νοεμβρίου, στο μαγευτικό Piree… κάθε Σαββατόβραδο στις 10.30 !

Πλανήτης Γη… μια συνάντηση με την Nefelopetra!

Athenscalling.gr: Πραγματικά και χωρίς άλλο λόγο,εκπληκτικό θα χαρακτήρισω το show σας Αrabian Nights! Αγαπητή, Nefelopetra και με άλλα λόγια… Νεφέλη Μαρκάκη και Πέτρο Πολίτη!

Αrabian Nights λοιπόν ο τίτλος του show που μας παρουσιάζεται αυτή τη σεζόν, Νεφέλη. Πως και αυτή η επιλογή της δημιουργίας τίτλου…και γενικά το όλο στήσιμο της παράστασης ?

ΝΕΦΕΛΗ: “Αrabian nights”..Πάντα μας μάγευαν οι ιστορίες που είχαν άρωμα Ανατολής..Της Σεχραζάντ,του Αλαντίν..Και επειδή η καταγωγή μου είναι και από τη Μικρασία,νομίζω οτι ψείγματα μουσικών δρόμων χτύπησαν φλέβα!Οι Ελληνες έχουμε μέσα μας θεωρώ έντονο το Ανατολίτικο στοιχείο, και από αυτό εμπνευστήκαμε την ιστορία της Μισσιρλούς και την εντάξαμε στο μουσικοακροβατικό μας performance!H Μισσιρλού μας,παρουσιάζεται σαν μια πριγκίπισσα που τα έχει όλα και τίποτα.Ζει σε ένα χρυσό κλουβί με όλα τα πλούτη του κόσμου, χωρίς όμως το πιο σημαντικό..Την ελευθερία της..Αποφασίζει λοιπόν να αποδράσει από εκεί και ο δρόμος προς την ανεξαρτησία,είναι οδυνηρός αλλά αληθινός..

‘Και εκεί ,στην έρημο ..

Χωρίς κοσμήματα,χωρίς μυρωδάτα φρούτα και ιαχες εμπόρων,χωρίς φορέματα και μεθυστικά αρώματα,θυμήθηκε..Και η ψυχή της έβγαλε φτερά ,και έλαμψε σαν το πιο αστραφτερό διαμάντι του κόσμου..’

Η ιστορία μας μιλά για τις χαμένες και θαμένες αξίες της ζωής..αυτές που δεν διδάσκονται πια στα σχολεία, που καλύπτονται από τον ψεύτικο κόσμο των social media.Ζούμε σε έναν ανάποδο κόσμο όπου όλα μας παρουσιάζονται τόσο πειστικά λάθος..Ζούμε λάθος,ονειρευόμαστε λάθος.Η Μισσιρλού μας, περνά μόνη της έρημο για να φτάσει στην πιο αληθινή της ανάμνηση..Στο τέλος του ταξιδιού της θυμάται να αγαπά,να ζει αληθινά, να αισθάνεται,να βιώνει τον κόσμο αλλιώς ..Φτάνει βαθιά μέσα στην ψυχή της και αναζητά το εσωτερικό φως που μας κάνει όλους ανθρώπους.

Athenscalling.gr: Πέτρο εσύ δημιουργείς όλη την πενταγραμμική πανδαισία του show και θα ρωτήσω ποια ήταν η χρονική διάρκεια της, στο να φθάσει στη τελική της μορφή?

ΠΕΤΡΟΣ: Η σύνθεση, η διασκευή και η επιμέλεια κομματιών σε μια παράσταση είναι μια από τις πιο σημαντικές και συνάμα διασκεδαστικές στιγμές για μένα.

Η συγκεκριμένη σύνθεση των τριών κομματιών μου που θα ακούσετε ,ήρθε πρωτόγνωρα σύντομα!Η ιδέα της περιπλανόμενης Μισσιρλούς ,γέννησε αμέσως νότες και ήχους μέσα στο κεφάλι μου,μόλις σε λίγες μέρες.Η διαδικασία που ακολούθησε,της ηχογράφησης όλων των οργάνων στο home studio μας ,με τη Νεφέλη στο βιολί και εμένα στο πιάνο, την κιθάρα και το μπάσσο,μας πήρε σίγουρα δύο μήνες.Προσθέτοντας τον προγραμματισμό VST οργάνων ,μίξη και mastering με τη βοήθεια ενός καλού φίλου, σίγουρα το καλοκαίρι μου απέκτησε άρωμα Ανατολής..

Athenscalling.gr: Όσον αφορά τη χορογραφία Νεφέλη, ήταν δύσκολη… ή μια δημιουργία ρουτίνας?

ΝΕΦΕΛΗ: Η χορογραφία του συγκεκριμένου project ήταν πραγματικά κάτι συναρπαστικό και μια μεγάλη πρόκληση για μένα.Ξεκίνησα πέρυσι το Γενάρη να ψάχνω τρόπο να δέσω το βιολί πάνω μου με ειδικό λουρί {τελικά επικράτησε το λουρί του σκύλου μου με μερικές επεμβάσεις}για να μπορώ να παίζω και ταυτόχρονα να χορεύω .Στη συνέχεια δούλεψα πάνω από 30 ώρες τη χορογραφία για να μπορώ να μην φαλτσάρω και να μη χάνω τη σταθερότητα των δακτύλων και του δοξαριού μου..Τέλος δουλέψαμε πολύ σκληρά με τα κορίτσια μου,Ναστα Κοντοπίδη,Στέλλα Τσικουρά και Εύα Γαλάνη ώστε να συγχρονιστούμε.Ηταν από τις πιο δύσκολες χορογραφικές διαδικασίες που έχω καταπιαστεί και μερικές φορές ένιωσα το μυαλό μου να δένεται κόμπος.Η ανταμοιβή μας ,ήρθε άμεσα..Το ‘Magique’ θα μας ταξιδέψει στις Μαλδίβες αυτά τα Χριστούγεννα και θα ναι η πρώτη διεθνής εμφάνιση της ομάδας μας.

Athenscalling.gr: Έχουμε το λοιπόν μιά παράσταση που περιέχει, βιολίστρια, σοπράνο, χορεύτρια/ακροβάτης αλλά και δύο εναέριους να συνυπάρχουν επί της σκηνής! Εσένα Πέτρο να κάνεις εναέρια ακροβατικά, πολύπλοκες καταστάσεις θα υποθέσω …με μεγάλο ή με μικρό βαθμό δσκολίας?

ΠΕΤΡΟΣ: Ο βαθμός δυσκολίας στα ακροβατικά είναι μεγάλος, καθώς καλούμαι

να κάνω ένα σόλο στο ακροβατικό στεφάνι υψηλής δυσκολίας ,όπως και δύο ντουέτα,σε ακροβατική σφαίρα και στεφάνι πάλι. Για αυτό τον λόγο δεν επέλεξα να παίξω ζωντανά ηλεκτρική κιθάρα και περιορίστηκα στην ηχογράφηση της μόνο.

Athenscalling.gr: Μπαλλέτο, πιάνο, βιολί, εναέρια ακροβατικά … , ένα ”βαρύ” καλλιτεχνικό βιογραφικό θα πω! Τι από όλα αυτά αγαπάς περισσότερο Νεφέλη?

ΝΕΦΕΛΗ: Αγαπώ την τέχνη σαν ολότητα, ζωγραφίζω και φτιάχνω και κοστούμια για τις παραστάσεις μας, και μου αρέσει να χρησιμοποιώ όλες τις εκφάνσεις της και τα υλικά της για να δημιουργώ…. νομίζω ότι η μεγαλύτερη αγάπη μου, είναι να λέω ιστορίες! Μαζί με το Πέτρο, είμαστε παραμυθάδες… Απλά οι ιστορίες μας,κινούνται,ακροβατούν,στροβιλίζονται και τραγουδούν αντί να μιλάνε..Και αυτό το οφείλω στον πατέρα μου!

Athenscalling: Γιά εσένα Πέτρο έχω να πω ότι με εντυπωσίασε το όλο πενταγραμμικό σου αποτέλεσμα που με οδηγεί να σε ρωτήσω από πότε χρονολογείται η επαφή σου με τη μουσική και φυσικά με την κιθάρα, όπου…με εντυπωσίασε το παίξιμό σου!

ΠΕΤΡΟΣ: Η επαφή μου με την μουσική ξεκίνησε στην ηλικία των 16, που ήταν αρκετά αργά,θα έλεγε κανείς, για να ξεκινήσει κάποιος κλασικές σπουδές στην κιθάρα (το ποτέ δεν είναι αργά προφανώς το αγνοούσα εκείνη την περίοδο).

Η αγάπη μου όμως για το όργανο , με έκανε να καταφέρω να ολοκληρώσω επιτυχώς τις σπουδές μου μέσα σε 5 χρόνια και να πάρω το δίπλωμα μου με άριστα παμψηφεί και βραβείο.Τα επόμενα χρόνια σπούδασα σύνθεση διότι η κινητήριος δύναμη μου είναι η δημιουργία .

Athenscalling.gr: Αγαπημένος σου κιθαρίστας?

ΠΕΤΡΟΣ: Ο αγαπημένος μου κιθαρίστας είναι ο Steve Vai.

Athenscalling.gr: Nefelopetra το όνομα της ομάδας σας… και αυτό το βρίσκω εντυπωσιακό, μαγικό θα έλεγα ποιος έδωσε και πως δημιουργήθηκε αυτή η ονομασία?

ΝΕΦΕΛΗ και ΠΕΤΡΟΣ: Nefelopetra…Νεφέλη και Πέτρος……. Σύννεφο και γη…. Ο αιθέρας συναντά την πέτρα και οι αντίθετες δυνάμεις δημιουργούν μαζί..

Το όνομα μας ήρθε ξαφνικά πριν από χρόνια, μέσα από μια ανάγκη εμείς να συνδέσουμε αυτό που αισθανόμασταν ο ένας για τον άλλον, μαζί για το τι είναι ο κόσμος, και πώς μπορείς να δημιουργήσεις κόσμους δικούς σου, μαγικούς,μέσα σε αυτόν..

Athenscalling.gr: Αλήθεια ποια ήταν η καλύτερη, αλλά και η χειρότερη στιγμή στη μέχρι σήμερα πορεία σας στο χώρο της δημιουργικής τέχνης… Νεφέλη?

ΝΕΦΕΛΗ : Η χειρότερη μας στιγμή ,ήταν στην πρώτη μας συναυλία… Έμοιαζε με ανάσα νεογέννητου μωρού που του καίγονται οι πνεύμονες ,από το απότομο οξυγόνο…Και η καλύτερη,όταν περπατήσαμε για πρώτη φορά μαζί με τον Πέτρο το μονοπάτι της μοναχικής δημιουργίας, απομονωνοντας τον εαυτό μας, από κριτικές και προβλέψεις των γύρω μας και αφοσιωθήκαμε στην αγαπημένη μας παραγωγή που μόλις γεννιούνταν..Το “Circus Explosiva”!

Athenscalling.gr: Και πάμε τώρα στα Μ.Μ.Ε… πως σας αντιμετωπίζουν…. και πιο συγκεκριμένα τα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν τη δουλειά σας?

ΝΕΦΕΛΗ: Είμαστε εντελώς αόρατοι σε αυτόν τον κόσμο των καναλιών και ότι κάνουμε περνάει αποκλειστικά από το χέρι μας και των συνεργατών μας.Σίγουρα μας έχουν βοηθήσει οι χώροι που συνεργαζόμαστε ,αλλά ομάδες σαν και εμάς θα έπρεπε να έχουν βοήθεια και ως προς την προβολή αλλά και την οικονομική ενίσχυση..Δυστυχώς στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες που τολμούν το διαφορετικό τις περισσότερες φορές χάνονται…….

Athenscalling.gr: Ο λόγος αποκλειστικά τώρα σε εσάς και χωρίς κάποια δική μου ερώτηση, θα ήθελα να αναφερθείτε σε κάτι που θα θέλατε να πείτε και που δεν το είπαμε μέχρι τώρα…. παρακαλώ Νεφέλη … Πέτρο ο λόγος σε εσάς!

ΝΕΦΕΛΗ: Ονειρευτείτε γιατί χανόμαστε!

Ας γίνουμε πάλι πάλι μηχανές ονείρων και ευχών..Ας γίνουμε η μαγεία, η σπίθα της ζωής που χάνεται ολοένα από το σύγχρονο κόσμο.Ας γίνουμε ένα με τα παραμύθια που μας έλεγαν άλλοτε οι γιαγιάδες μας.Γατί τα όνειρα μας κάνουν αισιόδοξους και θαρραλέους..Μας κάνουν να αγαπάμε δυνατά και να ανοίγουμε φτερά..Χρειάζεται φτερά και θάρρος αυτός ο κόσμος..’If You Are a DreamEr,A Wisher,A LiEr..Come in!’

ΠΕΤΡΟΣ: Όνειρο μου είναι να αγγίζω και να συνομιλώ με τις ψυχές των ανθρώπων που έρχονται στις παραστάσεις μου.Θα επιθυμούσα να μιλώ την ‘γλώσσα’ τους ώστε να μπορώ να μοιράζομαι τα όνειρα και τις ανησυχίες μου μαζί τους. Γιατί στην τέχνη, βασική προϋπόθεση είναι ο ‘διάλογος’…

Είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό και η τέχνη μπορεί να μας το αποδείξει και ίσως κάποια μέρα να μας ενώσει…

ΝΕΦΕΛΗ: Α και κάτι ακόμη… Μπορεί η ψυχή της Nefelopetra να είμαστε εμείς , αλλά τίποτα δεν θα ήταν δυνατό, χωρίς τη στήριξη και αφοσίωση των ταλαντούχων μελών της ομάδας..Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαντλέν ,τη Στελλα και την Εύα ,που επι πέντε χρονια είναι μαζί μας στα όμορφα και στα δύσκολα ,δίνοντας όλο τους τον εαυτό και το ταλέντο τους…

Σας αγαπάμε και σας ευχαριστούμε από καρδιάς!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back