June 18, 2024

MELENAS!… Από την Pamplona της Ισπανίας, με Αγάπη!

Οι MELENAS είναι 4 νέες κοπέλες που κινούνται στους μουσικούς ήχους της Indie Pop και προέρχονται από την Pamplona της Ισπανίας, μια γραφική περιοχή που βρίσκεται ακριβώς νότια των Πυρηναίων!  

Αυτή η ομορφιά του τοπίου της Pamplona δεν ήταν δυνατόν να μην εμπνεύσει και να επηρεάσει, το κουαρτέτο των MELENAS, έτσι ώστε με τη μουσική τους να μας χαρίσουν ήχους που σίγουρα θα αγαπήσεις!

Τα keyboards ΄΄ κεντάνε΄΄, η solo κιθάρα και το μπάσο σε πλήρη αρμονία και οι κοφτοί ήχοι των drums, συμπληρώνουν το πάζλ των συνθέσεων τους, σε μια απόλυτη και μοναδική συμφωνία με τα φωνητικά!

Τα τραγούδια τους, γραμμένα όλα στην Ισπανική γλώσσα, περιέχουν στίχους με προσωπικά τους βιώματα, αναμνήσεις, όνειρα, απογοητεύσεις και ότι άλλο είναι δυνατόν να ζει, ο άνθρωπος της διπλανής μας πόρτας!

Οι MELENAS ξεκίνησαν τη καριέρα τους το καλοκαίρι του 2016, από την πόλη τους τη Pamplona, παίζοντας αρχικά στο μικρό μπαρ El Nebula, όταν η Oihana έγραψε τραγούδια στο σπίτι της και τα ΄΄μοιράστηκε΄΄, με τη Maria, τη Leire και τη Laura παρουσιάζοντάς τα εκεί στους θαμώνες του μπαρ!

Από τότε μέχρι σήμερα τα 4 κορίτσια συνέχισαν να χαρίζουν τα τραγούδια τους με ζωντανές εμφανίσεις σε τοπικό επίπεδο και έγιναν γνωστές στο ευρύ κοινό με τη συμμετοχή τους, στο Primavera Sound της Βαρκελώνης και στο Euro Sonic!

Σήμερα οι MELENAS δισκογραφικά έχουν στο ενεργητικό τους 2 albums, το ΄΄MELENAS΄΄(2017), το εμβληματικό ΄΄ DIAS RAROS΄΄(2020) και 2 Singles/EPs.

Φλεβάρης 2021, αν και έχει καταντήσει κουραστικό, θα το πω για μια ακόμη φορά, ότι δηλαδή λόγω της Πανδημίας του COVID-19, το σερφάρισμα  στο You Tube έχει πάρει φωτιά και οι πενταγραμμικές πληροφορίες που μας έρχονται από όλο τον κόσμο, είναι πάρα πολλές και διαφορετικές και από όλες αυτές λοιπόν εκείνη την ημέρα είχαμε σταματήσει στις MELENAS, τα 4 κορίτσια από την Pamplona της Ισπανίας, που πραγματικά ο ήχος τους μας είχε εντυπωσιάσει!

Με το διαδίκτυο οδηγό, όπως συμβαίνει πάντα αυτή την εποχή, της συναντήσαμε έχοντας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους, με την ελπίδα να τις δούμε live  φέτος το Καλοκαίρι, στο VIDA FESTIVAL 2021 στη Βαρκελώνη!

Athenscalling.gr: Καλημέρα Παμπλόνα! Είμαι πολύ χαρούμενος για τη συνάντηση  αυτή, με ένα νέο λαμπρό αστέρι της μουσικής το κουαρτέτο MELENAS! Καλώς σας ήλθατε κορίτσια, στο Athenscalling.gr!

MELENAS: Χαιρετίζουμε με τη σειρά μας το Athenscalling.gr! Πραγματικά και εμείς  χαιρόμαστε  ιδιαίτερα για τη συνάντησή μας. Ξέρετε είναι η πρώτη μας φορά, που θα συνομιλήσουμε με ένα Ελληνικό webzine. Αυτό θα σας πούμε ότι μας δίνει την αφορμή, της σκέψης να ταξιδέψουμε για να παίξουμε και στη χώρα σας!

Athenscalling.gr: Αρχικά θα σας ρωτήσω, για το όνομά σας, MELENAS, αλήθεια τι ακριβώς εννοείτε και ποιος σας βάφτισε έτσι?

MELENAS: Το Melenas σημαίνει κυριολεκτικά μακρυμάλλης και χρησιμοποιήθηκε πριν από μερικές δεκαετίες (με λίγη περιφρόνηση), για να ονομάσουν ένα είδος άγριου νεαρού ατόμου, συνήθως με μακριά και βρώμικα μαλλιά, που αυτά δεν ταίριαζαν ακριβώς στα πρότυπα της εποχής εκείνης της δεκαετίας, όχι μόνο λόγω εμφάνισης αλλά και λόγω του τρόπου ζωής! Σήμερα, η χρήση του “Melenas” με αυτόν τον τρόπο φαίνεται κάπως αστεία και ντεμοντέ. Όταν όμως φτιάξαμε το κουαρτέτο αρχίσαμε να δοκιμάζουμε πολλά ονόματα (μερικά από αυτά ήταν πραγματικά απαράδεκτα), μόλις όμως εμφανίστηκε το “Melenas”, ξέραμε ότι ήταν το όνομα για εμάς!

Athenscalling.gr: ΄΄ Dias Raros΄΄ είναι ο τίτλος του 2ου album σας, στα Αγγλικά, αυτό μεταφράζεται ως… Σπάνιες ημέρες, το πιστεύετε?

MELENAS: Λοιπόν, ζούμε πραγματικά περίεργες μέρες, έτσι δεν είναι? Το θέμα είναι ότι ονομάσαμε έτσι το album τουλάχιστον μήνες πριν από την πανδημία, θα πρέπει να πούμε ότι αυτό ήτανε ήδη έτοιμο προς κυκλοφορία. Τον τίτλο αυτόν  “Das Raros” τον επιλέξαμε για άλλους λόγους. Παράξενες ημέρες, τουλάχιστον για εμάς, μπορεί να είναι μια μέρα που ζεις πιο συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και όχι με τον εξωτερικό κόσμο, πλημμυρισμένος με συναισθήματα, αναμνήσεις, όνειρα, ελπίδες! Αυτά είναι τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα τραγούδια, η ουσία της μουσικής και οι στίχοι. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι και οι τέσσερις μας ζούμε με αυτόν τον τρόπο, τουλάχιστον το 50% του έτους! Όταν μετά ξεκίνησε  η πανδημία ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι ΄΄Οι Παράξενες ημέρες΄΄ είχαν ένα άλλο νόημα, το οποίο πλέον ήταν παγκόσμιο και σχετίζονταν με τον έξω κόσμο. Πραγματικά ήταν μια έκπληξη για εμάς!

Athenscalling.gr: Θα συμφωνήσω μαζί σας, ο τίτλος ήταν μία έκπληξη, έτσι ήρθε και έδεσε, όπως λέμε στην Ελλάδα. Παράξενες ημέρες λοιπόν, με αρκετούς περιορισμούς και με το lock down να σπάει τα νεύρα! Οι κάτοικοι του Πλανήτη ΓΗ σε απόγνωση και ζεις το τώρα χωρίς να ξέρεις τι θα σου ξημερώσει! Αλήθεια εσείς πως βιώνετε όλη αυτή την περίοδο των ημερών της πανδημίας του COVID-19?

MELENAS: Όταν ξεκίνησε η πανδημία, έπρεπε να δουλέψουμε πολύ σκληρά για την προώθηση της κυκλοφορίας του album, κάνοντας συνεντεύξεις παντού στα Μ.Μ.Ε , στο instagram, γράφοντας κείμενα και ακόμη και γυρίζοντας βίντεο clip για τα τραγούδια! Αυτό μας κράτησε πολύ απασχολημένες και έδωσε κάποιες  ευχάριστες στιγμές κατά τη διάρκεια του lock down! Πραγματικά όλο αυτό είχε μια δυσάρεστη ΄΄γεύση΄΄ για εμάς, καθώς δεν ξέραμε αν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε παίζοντας live τα τραγούδια του album, όμως ευτυχώς και αυτό το καταφέραμε αυτό το καλοκαίρι, σε περίεργες συνθήκες βέβαια, αλλά μας έδωσε κάτι, μια ανανέωση θα λέγαμε και ενέργεια για να συνεχίσουμε. Λάβαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους, από όλο τον κόσμο που μας έλεγαν ότι το album τους έδινε χαρά και αυτό μας έκανε ευτυχισμένες, πραγματικά να δώσουμε από το Athenscalling.gr το μήνυμα  μας… ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ! 

Athenscalling.gr: Πείτε μας για τη μουσική σας, σε ποιο είδος θα μπορούσαμε να την εντάξουμε?

MELENAS: Εμείς φτιάχνουμε Reverb Core Pop τραγούδια. Αυτά τα τραγούδια θα λέγαμε ότι μοιράζονται αρμονικά, η μελωδία με τους δυνατούς ρυθμούς των drums, τα μπάσα, τις jangly κιθάρες και τα softpsych πληκτρα ! Σε αυτή τη βάση θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε, το σημαντικό ρόλο που έχουν, ανάλογα με το τραγούδι και άλλα χαρακτηριστικά, όπως… kraut, dreamy, shoegazy, garage και επίσης μας άρεσε και η περιγραφή που έκανε η Mariana Timony ,μέσα από τη διαδικτυακή έκδοση του Bandcamps, που μας ανέφερε στο “Record of the day”  Pastel Post Punk.Ορίστε λοιπόν, a big mix there!

Athenscalling.gr: Με τους στίχους? Πηγή έμπνευσης και αφορμή για το γράψιμο τους?

MELENAS: Οι στίχοι στα τραγούδια μας μιλούν για τη ζωή μας, πράγματα που μας έχουν συμβεί ή έχουμε νιώσει κάποια στιγμή, αναμνήσεις, όνειρα, απογοητεύσεις  αγάπη, φιλία… what pop is made of!

Athenscalling.gr: Εδώ για τους στίχους θα ρωτήσω επίσης, γιατί είναι μόνο στα Ισπανικά και όχι στα Αγγλικά?

MELENAS: Επειδή αυτή είναι η γλώσσα μας! Να σε ρωτήσουμε εμείς… χε χε χε χε Γιατί στα Αγγλικά και όχι Ισπανικά?  Έλα αστειευόμαστε! Το λοιπόν στα σοβαρά θα σου πούμε ότι στα Ισπανικά είναι ο ευκολότερος τρόπος για να μεταδώσουμε  με ακρίβεια αυτό που θέλουμε να εξηγήσουμε, που θέλουμε να πούμε!

Athenscalling.gr: Οι MELENAS είναι μια female band , πείτε μας 4 άλλες γυναικείες μπάντες από όλο τον κόσμο που εσείς θαυμάζεται.

MELENAS: Marine girls, Vivian Girls, Automatic, Antenna, Elia y Elizabeth, La Luz, Mint Field, Cariño, Adiós Amores! Να ξέρετε όμως ότι 4 δεν αρκούν, υπάρχουν πολλά που αγαπάμε και θαυμάζουμε και όλοι πρέπει να τα ακούσετε!

Athenscalling.gr: Τώρα ας παίξουμε ένα παιχνίδι με τα αρχικά του ονόματος σας, να συμπληρώστε τα κενά με όσες λέξεις θέλετε, εάν είσαστε έτοιμες ας παίξουμε το παιχνίδι των λέξεων, (Μ)… , (Ε)… , (L)… , (Ε)… , (Ν)… , (Α)… , (S)… !

MELENAS: Ok! Ξεκινάμε, στο (M) Mushroom / Music / Moco / Mandarina/Moon, στο (Ε) Eco / Ethereal/ Excuse moi, στο (L)Lazy / Liliput/Leotardo/ Lamp και πάμε παρακάτω, στο (Ε) Email/ Evil/ Espejo/Espacio, στο (Ν)Nada / Nun / Negativo και συνεχίζουμε με το (Α) Alien / AntenaAmiga / Asteroide και ολοκληρώνουμε το παιχνίδι των λέξεων με το (S) Sparks / Sad / Sexy / Song!

 Athenscalling.gr: Ω! για να μην το ξεχάσω ας μιλήσουμε τώρα για τις επιρροές σας.

MELENAS: Υπήρξαν διαφορετικά τραγούδια ή συγκροτήματα, αν προτιμάς τα όποια μας ενέπνευσαν, στη μέχρι σήμερα καριέρα μας. Στο ξεκίνημα μας ήταν οι  ΄΄Marine girls΄΄, οι οποίες μας επηρέασαν αρκετά και κάπως αισθανθήκαμε ότι βρισκόμαστε κοντά στον τρόπο που παίζουν και εκτελούν τα τραγούδια τους. Αγαπήσαμε επίσης τις κιθάρες και τις μελωδίες των TV personalities and the Modern Lovers. Στη συνέχεια καθώς κάναμε κάποια βήματα παίζοντας και καταγράφοντας το πρώτο μας άλμπουμ, αισθανθήκαμε πολύ επηρεασμένες από συγκροτήματα όπως οι Broadcast και οι Stereolab, τις όμορφες αρμονίες των φωνών τους, τη διάθεση των τραγουδιών, τον ήχο και τα εφέ. Εκτός από αυτήν την πολύ μικρή λίστα υπάρχουν τόσα πολλά άλλα που μας εμπνέουν, από κλασικούς, όπως η Carole King, οι Beatles ή αν θες και αυτά που έφτιαχναν τα παιδιά της γειτονιάς μας, παίζοντας ανέμελα! Η έμπνευση μπορεί να προέλθει από μια μελωδία που μας αρέσει, την παραγωγή ενός τραγουδιού, την αρμονία, την εξέλιξη των χορδών, μια δροσερή εικόνα, βίντεο ή στάση!.

Athenscalling.gr: Τόση ώρα μιλάμε και δεν ρώτησα τι ξέρετε για την  Ελλάδα!

MELENAS: Δεν έχουμε έρθει στην Ελλάδα και στα αλήθεια κάνουμε το σταυρό μας για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όνειρό μας! Ξέρουμε όμως την Ελλάδα ως την αρχή όλων! Είναι η βάση του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπου γεννήθηκαν όλες οι σκέψεις και οι φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, τα διάφορα πολιτικά μοντέλα και πολλές καινοτομίες που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους αιώνες που έρχονται ! Εδώ θα σας πούμε ότι μία από εμάς έχει ένα στούντιο που ονομάζεται Apotheke, που είναι Ελληνική λέξη! Μοιραζόμαστε, δε τις ηχογραφήσεις μας, με έναν Έλληνα που ζει στη Βαρκελώνη και το project του έχει το όνομα ΄΄ Evripidis αnd His Tragedies και σας προτείνουμε να τους ακούσετε!

Athenscalling.gr: Πριν από το τέλος της συνάντησης μας θα πρέπει να σας πω ότι μου αρέσει πάρα πολύ το τραγούδι σας΄΄No puedo pensar΄΄, με εντυπωσίασε σε ήχο και στίχο, αλήθεια ποια είναι η ιστορία του?

MELENAS: Αυτό το τραγούδι μιλάει για το ότι βρίσκεσαι σε ένα λαβύρινθο από σκέψεις, όπου δεν μπορείς να αποδράσεις και όμως προσπαθείς να ξεφύγεις! Μας αρέσει επειδή το θέμα του αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας με τόση μεγαλοπρέπεια , φυλακίζοντας την απόδρασή μας… χα χα πολύ ποιητικό έτσι? Συγγνώμη, δεν θα το ξανακάνουμε! Μας αρέσει πολύ το βίντεο του τραγουδιού! Θέλαμε να αναλογιστούμε από τη μία πλευρά τη μελαγχολία των στίχων του καταγράφοντας την στο super8 και σε μια τοποθεσία που αγαπάμε, ένα παλιό και όμορφο  funfair(Λούνα Πάρκ) στο Σαν Σεμπαστιάν που ονομάζεται Lgeldo.  Από την άλλη πλευρά, μας άρεσε πολύ να ταιριάξουμε αυτό το σενάριο με την κίνηση της βόλτας στον εκθεσιακό του χώρο, όπου ταιριάζει με το παίξιμο της κιθάρας και συμβολίζει… το βρόγχο των σκέψεων, μα πάλι θα μας πείτε ότι το ρίξαμε στα φιλοσοφικά νοήματα.. έτσι? χα χα χα χα!

Athenscalling.gr: Ε! δεν βλάπτει και λίγη φιλοσοφία! Σας ευχαριστούμε MELENAS με τις ευχές μας για ότι το καλύτερο μπορεί να συμβεί στους μουσικούς δρόμους που επιλέξατε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back