June 18, 2024

MALA RODRIGUEZ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ RAP ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η María Rodríguez Garrido, γνωστή και ως La Mala, La Mala María, ή και ως Mala Rodríguez, είναι η Ισπανίδα τραγουδίστρια, πρωτοπόρος στο είδος της latin rap!

Γεννήθηκε στο Jerez de la Frontera, (Cádiz), 13 /02/1979 και μετακόμισε στη πόλη της Σεβίλλης, όταν ήταν 4 ετών και αργότερα στα 19 στη Μαδρίτη.

Τα τραγούδια της επηρεάζονται πολύ από τη μουσική φλαμένκο. Μερικοί από τους στίχους της μιλούν για τον φεμινισμό και τα προβλήματα των εκδιωγμένων της κοινωνίας!

Έγινε πολύ γνωστή στην Ισπανική μουσική σκηνή γύρω στο 1998/1999 όταν και συνεργάστηκε με άλλες ομάδες της Σεβίλλης όπως η SFDK ( Rap/Hip Hop Ισπανικό σχήμα) . Ωστόσο, το στυλ της ήταν πολύ πιο τραχύ και σκληρό. Αργότερα, πέρασε στο mainstream κοινό με τα σόλο άλμπουμ της και ο ήχος της έγινε πιο χαλαρός.

Έχει κυκλοφορήσει 6 αξιόλογα solo albums από το 2000 μέχρι σήμερα με τους τίτλους…  LUJO IBERICO (2000), ALEVOSIA (2003), MALAMARISMO (2007), DIRTY BAILARINA (2010), BRUJA (2013), MALA (2020) και 18 Singles και EPs!

Η La Mala απoφεύγει συστηματικά την παγίδα του να ακούγεται στα τραγούδια της, ως μία εμπορική τραγουδοποιός και οι δεξιότητές της στο ραπ ήταν και είναι ασύγκριτες και πάντα διατηρεί έναν μοναδικό, ωμό και αυθεντικό ήχο!

 Έτσι, έχοντας όλα αυτά τα σχετικά στοιχεία γύρω από την καριέρα της και φυσικά παρακολουθώντας την πορεία της από το ξεκίνημα της, ένα καλοκαιρινό πρωινό του 2021 συναντήσαμε στο διαδίκτυο, τη βασίλισσα της Ισπανικής Rap,τη La Mala     Maria

Athenscalling.gr: Περίπου 21 χρόνια από το πρώτο σας άλμπουμ Lujo Iberico, είμαστε στη ευχάριστη θέση να μιλήσουμε μαζί σας… Αγαπητή Mala Rodriguez καλωσορίσατε στο Athenscalling.gr!

MALA RODRIGUEZ: Ευχαριστώ, είναι χαρά μου να μιλάω μαζί σας!

Athenscalling.gr: Κλασική ερώτηση της εποχής… Πού βρίσκεστε τώρα και πώς περνούν για εσάς,  όλες οι ημέρες της πανδημίας COVID-19;

MALA RODRIGUEZ: Ασχολήθηκα με την προώθηση του βιβλίου μου το οποίο βγήκε στις 30 Ιουνίου στην Ισπανία και ταξιδεύω σε όλη τη χώρα προωθώντας το. Κάνω επίσης unplugged shows, για την επέτειο του “Lujo Ibérico”. Τώρα κατά τη η διάρκεια της πανδημίας όλα ήταν καλά στην αρχή, αλλά καθώς περνούσε όλο και περισσότερος χρόνος, έγινε λίγο τρελό το να δουλεύω στο σπίτι μου και αυτό να το συνδυάζω με την προσωπική μου ζωή.

Athenscalling.gr: Οκ! Mala σημαίνει στα Αγγλικά … Κακό! Το ίδιο σημαίνει στη γλώσσα μου στα ελληνικά… Κακό! Ποιος ήταν ο Νονός του ονόματος Mala;

MALA RODRIGUEZ: Η θεία μου με έλεγε Mala όταν ήμουν μικρή, μου έλεγε ότι “era muy mala” (“ήμουν πολύ κακή”) και το όνομα είχε κολλήσει…έτσι έμεινε!

Athenscalling.gr: Mala λοιπόν και παίζοντας κρυπτόλεξο σε παρακαλώ αν θέλεις συμπληρώστε τα κενά με όποιες λέξεις σας αρέσουν (M)…., (A)…., (L)…, (A)… 

MALA RODRIGUEZ: (M)etacrilato, (A)lpinismo (Mountaineering),( L )ucha (Fight), (A)manecer) (Sunrise)!

Athenscalling.gr: Από το βιογραφικό σου σημείωμα στην Wikipedia  αναφέρονται αρκετά μουσικά σας είδη στο πενταγραμμικό σου ταξίδι όπως … Εναλλακτικό hip hop, Λατινικό rap, Reggae ton και Flamenco… και θα σας ρωτήσω τι από όλα;

MALA RODRIGUEZ: Λατινική Ραπ. … LATIN RAP!

Athenscalling.gr: Με ποια αφορμή δημιουργείτε τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών σας;

MALA RODRIGUEZ: Αυτό συμβαίνει σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μου και η  έμπνευση έρχεται όταν δεν το περιμένεις. Έτσι διαλέγω τη μοναξιά είναι καλύτερο να είσαι μόνος, για να σου έρθει η έμπνευση, να γράψεις κάποιο τραγούδι.

Athenscalling.gr: Και από τα τραγούδια σου το αγαπημένο σου ;

MALA RODRIGUEZ:…Είναι το  lluvia!

Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας νοερά στο παρελθόν Θυμάστε τον πρώτο σας δάσκαλο στη μουσική;

MALA RODRIGUEZ: Ο θείος μου ήταν ο πρώτος μου δάσκαλος μουσικής.

Athenscalling.gr: Παρελθόντος συνέχεια και στα αλήθεια θυμάστε τα πρώτα σας albums που αγοράσατε;

MALA RODRIGUEZ:  Βεβαίως ήταν τα albums…της Madonna!

Athenscalling.gr: Μιλήστε μας για τις επιρροές σας;

MALA RODRIGUEZ: Steve Wonder, James Brown, Betty Carter, Mariah Carey επίσης Ella Fitzgerald, Concha Buika, Toto la Momposina, La India, La Lupe!

 Athenscalling.gr: …. Όμορφα μέχρι εδώ στα της μουσικής και με τον ελεύθερο χρόνο σας; Έχεις κάποιο χόμπι;

MALA RODRIGUEZ: Βέβαια είναι η αναρρίχηση, ο χορός και πεζοπορία στο δάσος!

Athenscalling.gr: Πείτε μας τα μελλοντικά σας σχέδια… Κάποιο ίσως νέο album, ή κάποιο νέο single;

MALA RODRIGUEZ: Έρχεται ένας υπέροχος δίσκος, με απίστευτες συνεργασίες!

Athenscalling.gr: Να είσαι σίγουρη ότι θα περιμένουμε το σχετικό link για να τον ακούσουμε. Και για τη χώρα μου … Ξέρετε κάτι για τη χώρα μου, για την Ελλάδα;

MALA RODRIGUEZ: Θα σου πω ότι… ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

Athenscalling.gr: Πριν από το τέλος της κουβέντας μας… Στείλτε το μήνυμά σας στους ανθρώπους, σε όλο τον κόσμο…

MALA RODRIGUEZ: Κάνε ό, τι θέλεις και μην κοιτάς πίσω, και χωρίς να νοιάζεσαι για το τι λέει κάποιος άλλος!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back