July 14, 2024

KALANDRA… Ο Μαγικός ήχος από τη Νορβηγία!

Οι KALANDRA είναι ένα Νορβηγικό συγκρότημα, που θα έρθει στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο στις 02.03.2023 στο GAGARIN LIVE MUSIC SPACE 205!

Ένα ονειρεμένο Τριπλό live σκληρού ήχου περιμένει όλους εμάς εκείνο το βράδυ με συμμετέχοντες επίσης τους Monuments από την Αγγλία και Head Liners την εκπληκτική μπάντα των Νορβηγών Leprous!

Οι KALANDRA που θα ανοίξουν τη συναυλία είναι από τα Νορβηγικά group που εντυπωσιάζουν με τον τρόπο που εκτελούν τις μουσικές τους δημιουργίες, τόσο στον ήχο όσο και στο στίχο!

Ο Μαγικός ήχος τους και η εξωτική φωνή της Katrine Stenbekk σε ταξιδεύει στο κόσμο των Βίκινγκς… να συμμετέχεις σε κάποιες από τις περιπέτειες κόμικ του ήρωα και πρωταγωνιστή του παγωμένου βορρά Thorgal !
Οι 4 KALANDRA είναι, η Katrine Stenbekk λοιπόν στο τραγούδι και μαζί της ο ήχος από τη κιθάρα του Jogeir Daae Mæland , τον Florian Bernhard Döderlein Winter και τον Oskar Johnsen Rydh να χειρίζεται τα ντραμς.

Το συγκρότημα παίζει ένα στοιχειωμένο και αιθέριο στυλ alternative pop, με τον καθαρά δικό τρόπο και στυλ που δύσκολα μπορείς να τους βάλεις μια ετικέτα στο μουσικό είδος που δημιουργούν!

Τα τραγούδια τους περιέχουν αέρινα, υπέροχα φωνητικά και προσφέρουν ακόμη και pop ευαισθησίες. Ωστόσο, μερικά από τα τραγούδια τους έχουν λίγο περισσότερο πλεονέκτημα με άφθονες κιθάρες, κορυφαίες δομές και ειλικρινή λεπτομέρεια, για να μην αναφέρουμε τους χρόνους εκτέλεσης που είναι αρκετοί και βρίσκονται εκτός της pop σφαίρας!

Μέχρι σήμερα η μπάντα των KALANDRA έχουν κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ το ”The Line ” (2020) και το ”Kingdom Two Crowns: Norse Lands Soundtrack” το 2022, επίσης 3 Singles και EPs!

Πέρασαν περίπου 2 ή 3 χρόνια, από τότε που είχαμε ακούσει για πρώτη φορά επί σκηνής σε κάποιο από τα ταξίδια μας τους KALANDRA στο εκπληκτικό τους τραγούδι το «Brave new world», εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα του Aldous Huxley και το ποίημα «Du må ikke sove» του Arnulf Øverland!

Ήταν η στιγμή που τότε φώναξα … ” Αυτό το συγκρότημα, είναι όλα τα λεφτά!”

” Έτσι το λέμε στην Ελλάδα, για κάτι εκπληκτικό και αυτό το τραγούδι είναι ένα μουσικό διαμάντι”, εξήγησα στο παρευρισκόμενο στη συναυλία φίλο μου Mots, μπασίστα της Αυστριακής μπάντας, Zsa Zsa Gabors από το St. Pölten!

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ… Την KATRINE & Τον JOGEIR των KALANDRA!

Ήταν κάποια από τις ηλιόλουστες ημέρες του Νοέμβρη, όταν και συναντηθήκαμε στο διαδίκτυο κάνοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την Katrine και τον Jogeir από το Νορβηγικό συγκρότημα KALANDRA!

Τους KALANDRA που θα τους απολαύσουμε στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο στις 02.03.2023 στο GAGARIN LIVE MUSIC SPACE 205 με τους Monuments και τους Leprous, σε ένα τριπλό live!

Athenscalling.gr: Καλώς ήρθατε… Katrine και Jogeir, στην ιστοσελίδα του πολιτισμού Athenscalling.gr! H μπάντα σας, θα πω … είναι όλα τα λεφτά! Έτσι το λέμε εμείς στην Ελλάδα, για κάτι εκπληκτικό, κάτι σπουδαίο και παρακαλώ το πιστεύω αυτό!

Katrine and Jogeir ( KALANDRA ) : Ευχαριστούμε και εμείς για τη πρόσκληση.

Athenscalling.gr: Ήταν πριν από περίπου 2 χρόνια όταν άκουσα για πρώτη φορά τη μπάντα σας και το τραγούδι “Brave new world”. Ήταν μια υπέροχη στιγμή για μένα, αυτό το τραγούδι μου αρέσει ιδιαίτερα και αν θέλετε πείτε μας την ιστορία του.

Katrine ( KALANDRA ) : Λοιπόν, τώρα πρέπει να αναπολήσω το 2016 όταν το τζαμάραμε στον χώρο των προβών μας στο Όσλο. Ήταν μια από αυτές τις σπάνιες μαγικές στιγμές που κάναμε τη διασκευή, τη μελωδία και τους περισσότερους στίχους μέσα σε δύο ώρες. Όλοι νιώσαμε πραγματικά ότι βρήκαμε κάτι που μας άρεσε σε όλους εκείνη τη στιγμή. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από αυτό το συναίσθημα και να το βιώνουμε μαζί. Περάσαμε αρκετό χρόνο για να γίνουμε ευχαριστημένοι με τους στίχους… Όμως εμπνευστήκαμε εν μέρει από το ομώνυμο βιβλίο του Aldous Huxley καθώς και από ένα Νορβηγικό ποίημα του Arnulf Øverland «Du Må Ikke Sove».

Χρειαζόμουν κάποια βοήθεια από τον Jogeir και τον Florian για να τελειώσω τους στίχους στο τέλος. Ήπιαμε λίγο κόκκινο κρασί ενώ καθόμουν στο τραπέζι της κουζίνας ξύνοντας το κεφάλι μου και τα παιδιά περπατούσαν πέρα ​​δώθε πετώντας μου προτάσεις και ιδέες. Πιστεύω ότι το τελειώσαμε μαζί εκείνο το βράδυ.

Jogeir: Οι στίχοι ήταν σίγουρα εμπνευσμένοι από τα πολιτικά γεγονότα της εποχής, και φαίνεται ακόμα πολύ επίκαιρο σήμερα!

Athenscalling.gr: KALANDRA είναι το όνομα της μπάντας σας, και επίσης … Καλάνδρα είναι ένα παραδοσιακό χωριό στην Ελλάδα στο νομό Χαλκιδικής. Ποιος ήταν ο νονός του ονόματος… έχει σχέση με την Ελλάδα;

Jogeir ( KALANDRA ) : Λοιπόν, είναι πιθανώς μια έμμεση πηγή έμπνευσης, καθώς το όνομα μπορεί στην πραγματικότητα να αναχθεί στην Ελληνική προέλευση. Ωστόσο, η άμεση επιρροή μας για το όνομα προέρχεται από το Lark Calandra (ή το κοινό Ευρωπαϊκό Lark). Υπήρχε κάτι σχετικά με τις εικόνες του μεταναστευτικού ωδικού πτηνού που αντηχούσαν σε εμάς εκείνη την εποχή, όταν βρεθήκαμε να σπουδάζουμε μουσική στην Αγγλία, τραγουδώντας τα εγγενή μας τραγούδια. Ωστόσο, το μέρος του ονόματος Calandra προέρχεται τελικά από το kalandros, το αρχαιοελληνικό όνομα του πουλιού, έτσι όπως και πολλά άλλα ονόματα του δυτικού πολιτισμού, όλα μπορούν να αναχθούν… στο μέρος του κόσμου σας!

Katrine ( KALANDRA ) : Λίγοι άνθρωποι μας έχουν ρωτήσει όλα αυτά τα χρόνια για το από πού προήλθε το όνομα και πως… Ίσως ήρθε η ώρα να κάνω ένα ενημερωτικό βίντεο στο Tik Tok, σχετικά με αυτό.

Athenscalling.gr: Ελλάδα λοιπόν και η μπάντα σας θα έρθει στην Αθήνα τον επόμενο χρόνο στις 02.03.2023 στο GAGARIN LIVE MUSIC SPACE 205, για ένα τριπλό live, με τους Monuments και head liners the Great Norwegians Leprous! Μεγάλη έκπληξη για εμένα, πως και σας προέκυψε αυτό;

Katrine ( KALANDRA ) : Ναι, ήρθε η ώρα ε;! Μετά την Πανδημία τα πράγματα άρχισαν να ανοίγουν ξανά και συναντήσαμε έναν διεθνή πράκτορα κρατήσεων που συνεργάζεται επίσης με τους Leprous, οπότε έτσι προέκυψε. Είμαι βέβαια δε,ότι είπε έναν καλό λόγο για εμάς, στους Leprous. Μας ρώτησαν αν θέλαμε να συμμετάσχουμε και είπαμε ναι, σε αυτό το έντονο roller coaster μιας περιοδείας.

Jogeir ( KALANDRA ) : Σίγουρα, θα είναι μια συναρπαστική σύνθεση και μάλλον θα τονίσουμε περισσότερο τα prog στοιχεία μας στη σκηνή και είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι που θα έρθουμε να παίξουμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά!

Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι, πολλές φορές …σε ποιο είδος μουσικής ανήκετε;

Jogeir ( KALANDRA ) : Διακινδυνεύοντας να φανούμε πολύ επιτηδευμένοι, πρέπει να πω ότι δεν είχαμε πραγματικά στόχο να ταιριάξουμε σε ένα είδος μουσικής, ούτε και εμείς να δημιουργήσουμε ένα νέο, οπότε δυσκολευόμαστε λίγο να περιγράψουμε τους εαυτούς μας, μέσα σε αυτά όρια . Τις περισσότερες φορές καταλήγουμε να δηλώνουμε ένα μείγμα μέσα από τα είδη από τα οποία εμπνεόμαστε, αλλά τελικά αυτό αλλάζει. Ωστόσο, είναι πιθανώς ασφαλές να πούμε ότι είμαστε ένα εναλλακτικό Σκανδιναβικό folk/rock συγκρότημα που φλερτάρει περιστασιακά με το prog και το pop. Ή κάτι τέτοιο… Είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα το ορίσει καλύτερα για εμάς στο μέλλον.

Athenscalling.gr: Και για τους στίχους των τραγουδιών, πώς δημιουργούνται;

Katrine ( KALANDRA ) : Θα έλεγα ότι αυτό διαφέρει κατά καιρούς. Μερικές φορές γράφω μόνη μου στο πιάνο, ηχογραφώ το demo του και το δείχνω στα αγόρια, εκείνα μετά θα συνεχίσουν να το δουλεύουν στο λογισμικό. Άλλες φορές τζαμάρουμε μαζί στην αίθουσα που κάνουμε πρόβες, όπως κάναμε με το Brave New World και ακριβώς εκεί θα βγάλω τους στίχους. Πρόσφατα βρέθηκα να γράφω ποιήματα χωρίς μελωδία ή διασκευή και μετά να τα προσθέτω!

Αυτό είναι αρκετά σπάνιο καθώς η μουσική και οι στίχοι τείνουν να πάνε χέρι-χέρι για μένα, αλλά ανακάλυψα πρόσφατα ένα ποίημα σε έναν φάκελο που είχα γράψει και το είχα ξεχάσει και πραγματικά πιστεύω ότι θα είναι κάτι δυνατό αν το κανονίσουμε σωστά!

Athenscalling.gr: Jogeir είσαι ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, έχεις κάποιες επιρροές σε αυτό;

Jogeir ( KALANDRA ) : Ναι, εγώ και ο Florian και οι δύο μας. Προσωπικά είμαι πολύ επηρεασμένος από τον David Gilmour και τον Jonny Greenwood και φυσικά τον Jimi Hendrix. Ωστόσο, ήμουν επίσης επηρεασμένος από πολλά metal συγκροτήματα στα νιάτα μου, οπότε θα πρέπει να αναφέρω τους Peter Lindgren και Mikael Åkerfeldt από τους Opeth σε αυτό το μείγμα. Ο Florian δεν είναι εδώ για να μας πει, αλλά μάλλον θα προσθέσει τους κιθαρίστες στους Lamb of God και στους Mastodon.

Athenscalling.gr: Kat, εσύ με την εξωτική εκπληκτική φωνή, θα σε ρωτήσω για τις επιρροές σου, κάποια από αυτές;

Katrine ( KALANDRA ) : Λοιπόν, αν δεν τον ξέρετε ήδη, πρέπει να ακούσετε τον Eivør. Εκτός από αυτό, εμπνέομαι πολύ από την κινηματογραφική μουσική και τα soundtrack.

Ειλικρινά ακούω τα πάντα, αρκεί να είναι έξυπνα τακτοποιημένα και καλογραμμένα. Κάτι που είναι προφανώς υποκειμενικό, αλλά ναι, εγώ έχω επίσης πολλές ίδιες επιρροές με τα παιδιά.

Μεγάλωσα με τους Pink Floyd στο σπίτι μέσω των γονιών μου. Αλλά ως κορίτσι των 90’s που είμαι, μεγάλωσα με τα Spice Girls, καθώς και ακούγοντας Christina Aguilera και Avril Lavigne. Αντέγραψα ότι άκουσα. Αργότερα έλαβα κλασική εκπαίδευση της φωνής μου στο Λύκειο που πραγματικά ενίσχυσε πολύ τις φωνητικές μου χορδές. Μετά πήγαινα σπίτι και άκουγα πολύ metal μουσική και folk/rock. Οι επιρροές μου έχουν αλλάξει πολύ από τότε, αλλά ο Eivør έμεινε μαζί μου!

Athenscalling.gr: Ταξιδεύοντας τώρα στο παρελθόν παρακαλώ θυμηθείτε τη καλύτερη σας στιγμή!

Jogeir (ΚΑΛΑΝΔΡΑ) : Προσπαθώ να μην ζω πάρα πολύ στο παρελθόν, καθώς θεωρώ ότι η παραμονή σε αυτό που έχει συμβεί, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, δεν θα κάνει πολύ καλό για το παρόν. Νομίζω ότι το καλύτερο μέρος της ζωής μας είναι αυτό που μπορούμε πραγματικά να επηρεάσουμε, και αυτό είναι εδώ και τώρα. Αλλά σίγουρα, υπήρξαν πολλά highlights και η περιοδεία του καλοκαιριού με τους Wardruna και η κυκλοφορία του ντεμπούτου άλμπουμ μας ήταν σίγουρα μερικά από αυτά.

Athenscalling.gr: Η ίδια ερώτηση και για εσάς κυρία μου… τι ;

Katrine ( KALANDRA ) : Η καλύτερη στιγμή στη ζωή μου μέχρι τώρα… χμμ. Θα έλεγα ότι μου αρέσει πολύ η ζωή μου αυτή τη στιγμή, παρά όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, νιώθω πολύ χαρούμενη με τους ανθρώπους γύρω μου. Οι σχέσεις που κρατάω και η μουσική που κάνουμε μαζί.

Αλλά εσύ με ρώτησες για το παρελθόν μου. Το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ήταν πιθανών να αποφασίσω να σπουδάσω μουσική στο εξωτερικό στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή ήταν πραγματικά η στιγμή που ένιωσα ότι τελικά και πλήρως επέλεγα το δικό μου μονοπάτι και πραγματικά εκπλήρωσα τον σκοπό μου και τολμούσα να οραματιστώ το μέλλον μου παρά τις αποτυχίες που θα μπορούσαν να βρεθούν στο δρόμο μου!

Αυτό δεν έχει αλλάξει. Και υποθέτω ότι αυτός είναι ο λόγος που εξακολουθεί να είναι το καλύτερο πράγμα από το παρελθόν μου, επειδή το όραμα δεν έχει αλλάξει ακόμα, αλλά όλα ξεκίνησαν εκεί στο Πανεπιστήμιο. Η “φωτιά” εκεί άναψε!

Athenscalling.gr: Οικονομική κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία του COVID-19, μετανάστευση, αλήθεια πείτε μας αν είναι πραγματικά δυνατό να αλλάξει ο κόσμος και αν … με ποιον τρόπο;

Katrine ( KALANDRA ) : Ο κόσμος αλλάζει συνεχώς, άλλοτε καλά άλλοτε άσχημα, αλλάζει συνεχώς. Δεν μπορώ να σας πω αν είναι δυνατό ή όχι. Είμαστε απλώς ένα προϊόν της εποχής μας και γράφω για την αντίληψή μου γι’ αυτό. Το μόνο πράγμα που κάνω είναι να φροντίζω να γεμίζω τη ζωή μου με πράγματα που έχουν νόημα, όπως αξιόπιστους ανθρώπους, μουσική, δημιουργικές διεξόδους. Με γεμίζει με σκοπό και με κάνει να νιώθω ότι υπάρχει λόγος να ξυπνάω το πρωί. Είμαστε όλοι εδώ, ξέρετε. Τίποτα δεν έχει νόημα, ωστόσο όλα έχουν σημασία… Και συνιστώ να αναλάβετε την ευθύνη για τη δική σας ψυχική υγεία, preferably on the government’s bill if needed.

Jogeir ( KALANDRA ) : Ζούμε σε ενδιαφέρουσες εποχές. Αυτό είναι σίγουρο. Είμαστε κατά κάποιον τρόπο βομβαρδισμένοι με όλο τον πιο πρόσφατο τρόμο στον κόσμο με ρυθμό που καμία γενιά πριν από εμάς δεν είχε ποτέ, επομένως υπάρχει πολλή απόγνωση σε εξέλιξη.

Ωστόσο, παραδόξως, αν κοιτάξετε τόσους πολλούς παράγοντες του τρόπου ζωής μας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη χρονική περίοδος για να ζήσουμε, σε όλη την παγκόσμια ιστορία.

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να αμφιβάλλουν,ότι είναι δυνατό να αλλάξει ο κόσμος, ότι χάνουν το σκοπό τους, αυτό από μόνο του είναι το πιο τρομακτικό για μένα.

Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι ως κοινωνία κινούμαστε προς ένα πραγματικά σκοτεινό μέρος, μόνο με βάση αυτή την απελπισία. Έτσι σαν να πρέπει να συντρίψουμε και να καταστρέψουμε ότι πήραμε, για να μπορέσουμε να πάρουμε κάτι για να παλέψουμε.

Εάν αρκετοί άνθρωποι χάσουν την ελπίδα και τον σκοπό τους, μεταφερόμαστε πραγματικά σε ένα επικίνδυνο μέρος τόσο για εμάς ως άτομα όσο και για τις κοινωνίες γενικότερα. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να καταπολεμήσετε την ενεργή αναζήτηση για το πού μπορείτε να αξιοποιήσετε καλύτερα τον χρόνο σας.

Φυσικά είναι δυνατό να αλλάξει ο κόσμος, το κάνουμε κάθε μέρα. Στα καλά και στα άσχημα. Η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας για να αλλάξουμε αυτό που είναι, σε αυτό που θέλουμε να είναι. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε προς το καλύτερο με τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρέπει να είμαστε η αλλαγή που εμείς μπορούμε να γίνουμε.

Δεν προορίζονται όλοι να στέκονται στα οδοφράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι… ότι κι αν κάνετε για τη βελτίωση των άλλων δεν αξίζει τον κόπο να το κάνετε. Μερικές φορές το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τους άλλους είναι να βοηθήσετε πρώτα τον εαυτό σας. Βρείτε σκοπό να αλλάξετε αυτό… που μπορείτε να αλλάξετε!

Athenscalling.gr: Τι είναι αυτό που κάνει την καρδιά σας να αιμορραγεί, να σας πληγώνει σήμερα;

Katrine ( KALANDRA ) : Injustice. Climate.

Jogeir (KALANDRA): Οι διαμαρτυρίες στο Ιράν και ο πόλεμος στην Ουκρανία πληγώνουν περισσότερο την καρδιά μου, τον τελευταίο καιρό. Επίσης, το να γνωρίζω ότι προκαλούμε μια μαζική εξαφάνιση της βιοποικιλότητας στη γη, χειρότερη από τον μετεωρίτη που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αυτό είναι κάτι που δυσκολεύομαι να δεχτώ!

Athenscalling.gr: Α! … Και το είχα ξεχάσει, συγγνώμη για αυτό! Θέλω να σας ρωτήσω για τα άλμπουμ, το “The Line” που είναι το πρώτο σας άλμπουμ το 2020 και μετά από 2 χρόνια που έρχεται η κυκλοφορία του νέου “Kingdom Two Crowns: Norse Lands Soundtrack” νομίζω με διαφορετικό ήχο , μιλήστε μας για αυτά.

Katrine and Jogeir ( KALANDRA ) : Ναι, το δεύτερο άλμπουμ είναι αρκετά διαφορετικό γιατί γράφτηκε ως gaming soundtrack. Ήταν ένα ωραίο έργο για εμάς να ξεφύγουμε για λίγο και να επικεντρωθούμε στη δημιουργία μιας άλλης ατμόσφαιρας για μια σκηνή σε ένα παιχνίδι, αντί να χρειάζεται πάντα να υποχωρούμε προς τα μέσα και να δημιουργήσουμε μουσική για τον εαυτό μας! Και οι δύο τρόποι δημιουργίας μουσικής είναι ωραίοι, αλλά όλοι χρειάζονται αλλαγή και θα έλεγα ότι μας κάνει να το απολαμβάνουμε περισσότερο αυτό. Τώρα είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε ξανά για τον εαυτό μας,το μελλοντικό τρίτο άλμπουμ. Είμαστε ακόμα πολύ περήφανοι για το ντεμπούτο μας άλμπουμ “The Line”και όλη τη δουλειά που κάναμε σε αυτό. Δεν το έχουμε βαρεθεί ακόμα, έτσι νομίζουμε…

Athenscalling.gr: Κάποια σχέδια για το μέλλον;

Katrine and Jogeir ( KALANDRA ) : Λοιπόν, είμαστε στη διαδικασία να γράφουμε περισσότερη μουσική! Στόχος μας είναι να παίξουμε σε μερικά μεγάλα και αξιόλογα φεστιβάλ το επόμενο καλοκαίρι, αλλά πρώτα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα συμμετάσχουμε στην περιοδεία τους μήνες Φεβρουάριο/Μάρτιο του 2023 με τους Leprous. Ελάτε να μας δείτε! Ίσως έχουμε ένα νέο τραγούδι και για εσάς!

Athenscalling.gr: Ο.κ. Σας ευχαριστώ Katrine και Jogeir, Jogeir και Katrine για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε…και πριν το αποχαιρετισμό μας… Δώστε παρακαλώ το μήνυμά σας σε όλο τον κόσμο.

Katrine ( KALANDRA ) : Συγχώρεσε τον εαυτό σου. Η ζωή γίνεται καλύτερη έτσι, γιατί πάντα κάνεις μια νέα αρχή μετά, για εσένα!

Jogeir ( KALANDRA ) : Μη χάνεις την ελπίδα και την αίσθηση του σκοπού σου. Ελπίζω να δω κάποιους από εσάς στην Ελλάδα αυτό το χειμώνα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back