June 18, 2024

6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 … ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ

Πρωινό του Σαββάτου, μια ημέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2019 και όπως κάθε πρωί εκείνη με ανοικτό το lap top μελετούσε τις ειδήσεις της ημέρας όταν ξαφνικά μου μετέφερε τα όσα διάβαζε και τα οποία αφορούσαν μια δυσάρεστη είδηση … αυτή του θανάτου του Γιάννη Σπάθα !
Λόγω του ότι λοιπόν τα της βιογραφίας του Γιάννη είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους από τα copy paste των αναρτήσεων στο διαδίκτυο, ας θυμηθούμε μαζί κάποιες από τις στιγμές, του χωρίς καμιά αμφιβολία Νούμερο 1, χειριστή ηλεκτρικής κιθάρας στην Ιστορία της ετικέτας του Ελληνικού Ροκ και όχι μόνο!
1966 – THE PERSONS … Kαι ενώ ο Ηλίας Ασβεστόπουλος… λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ΄60 ,΄΄οδηγούσε΄΄ με τη φωνή του στο δισκάκι των 45΄΄στροφών την θρυλική σπορ Mustang του συγκροτήματος των PERSONS, ξαφνικά ακούγετε να λέει … ΄΄All Wright JOHN΄΄ και τότε η κιθάρα του 16χρονου Γιάννη Σπάθα ξεκινά με τον χειριστή της …το δικό της solo ταξίδι στο πεντάγραμμο.

1969- SOCRATES DRUNG THE CONIUM… δημιουργοί τους ο Γιάννης Σπάθας με τον Αντώνη Τουρκογιώργη και με τον Ηλία Μπουκουβάλα στα ντραμς, ξεκινούν μια άξια λόγου πορεία στην ετικέτα Ελληνικό ροκ, ήτανε το κάτι άλλο στα μουσικά δρώμενα στη χώρα μας!
1971- ΖΩΝΤΑΝΟΙ ΣΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ( Η Ποπ Στην Αθήνα) … Μια πραγματικά ιστορική ζωντανή ηχογράφηση στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή όλης της αφρόκρεμας του Ελληνικού ροκ! Είμαστε τότε και εμείς εκεί, έφηβοι τότε…65αρηδες σήμερα να θυμόμαστε την εμφάνιση των SOCRATES ( Σπάθας-Τουρκογιώργης-Τρανταλίδης)… και την εκτέλεση ενός εκπληκτικού ηχητικού ακούσματος με τον αξέχαστο τίτλο ΄΄Ηλεκτρικός Σωκράτης ΄΄
1975- SOCRATES DRUNG THE CONIUM-PHOS… Το 1975 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου συνεργάζεται με τους SOCRATES ,στο τρίτο τους άλμπουμ “Phos”. Το συγκρότημα αποτελείται τότε από τους Τουρκογιώργη,Σπαθά και Τραδαλίδη. Η συνεργασία τους με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου διαρκεί μόνο για αυτό το ένα άλμπουμ, πιστώνεται για την παραγωγή του άλμπουμ, παίζοντας πλήκτρα και κρουστά και επίσης για τη σύνθεση ενός από τα τραγούδια και ηχογραφείται στο studio orange του Λονδίνου

1999- SOCRATES DRUNG THE CONIUM (Στο Λυκαβηττό reunion concert)… Εκείνο το βράδυ ήταν όλοι εκεί ,ήταν ένα reunion concert των SOCRATES , όπου εκεί ο Γιάννης έχοντας συνοδοιπόρους του, τον Αντώνη στο μπάσο και τον Γιώργο στα ντραμς μας χάρισε σε διασκευή το ΄΄Voodoo Chile΄΄ του αγαπημένου του… J.Hendrix !
https://www.youtube.com/watch?v=CY8OTCg7gUc
1999- Στα μισά του δρόμου… Ένα τραγούδι του Γιάννη Σπάθα σε στίχους Ευγένιου Αρανίτση με ερμηνεύτρια τη Χάρις Αλεξίου.
https://www.youtube.com/watch?v=KCTQMBJGdGo
Έτσι λοιπόν αγαπητέ Γιάννη ,όλοι εμείς ηλικιακά οι 60αρηδες ,πάνω κάτω, εμείς που ζήσαμε το POP 11 στην οδό Σκουφά, εμείς που βρεθήκαμε στα απογευματινά στο ΚΥΤΤΑΡΟ της οδού Ηπείρου για να ακούσουμε τους ήχους των SOCRATES και των άλλων όσων επισήμων εκφραστών της κίνησης Ελληνικό ροκ, εμείς που με τη σχετική ανυπομονησία της εφηβείας μας ,διαβάζαμε τα νέα σας από την εφημερίδα του Ελληνιάδη ΄΄ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΕΝΙΑ΄΄ και που ερχόμαστε εκεί στην οδό… αν θυμάμαι καλά, εκεί στη Πλάκα, Θρασυβούλου στο ΄΄TRIP΄΄ για να ακούσουμε και εκεί τους SOCRATES, που βρεθήκαμε στις συναυλίες που δίνατε σε Αθήνα αλλά και στο Πειραιά …αλλά και τόσοι άλλοι που σε γνώρισαν αργότερα και που άκουσαν τους μαγικούς της κιθάρας σου ήχους … όλοι εμείς φίλε Γιάννη δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ ! ….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back