March 28, 2024

Η ιστορία των Video Games: Αφιέρωμα στο Sega Mega Drive!

Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 80 όταν η Sega δημιούργησε μια κονσόλα στα 16 bit, στόχος της ήταν να εκθρονίσει τη Nintendo και το NES! Το Sega Mega Drive γνωστό ως Sega Genesis στη βόρεια Αμερική, είναι κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών στα 16-bit που δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε από τη Sega στην Ιαπωνία στις 29 Οκτωβρίου του 1988, στη βόρεια Αμερική στις 14 Αυγούστου του 1989, στην Ευρώπη στις 30 Νοεμβρίου του 1990 και στη Βραζιλία την 1 Σεπτεμβρίου του 1990. Το Mega Drive είναι ο διάδοχος του 8μπιτου Master System, του βασικού μέχρι τότε ανταγωνιστή του NES! Διανεμήθηκε στην Ευρώπη από τη Virgin Mastertronic, στην Αυστραλία από την Ozisoft, στη Βραζιλία από την TecToy και στη Νότια Κορέα από τη Samsung!

Η κονσόλα είχε σχεδιαστεί από μια ομάδα ανάπτυξης της SEGA υπό την επίβλεψη των Χιντέκι Σάτο και Μασάμι Ισικάγουα, το hardware της προήλθε από την πλακέτα που χρησιμοποιούσε στα arcade μηχανήματα της η Sega, το γνωστό και ως System 16, με τον κεντρικό επεξεργαστή της Motorola τον 68000,και τον Zilog Z80 ως δευτερεύων επεξεργαστή. Η κονσόλα διαθέτει μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 900 παιχνίδια που δημιουργήθηκαν από τη Sega και τους μεγαλυτέρους third-party εκδότες. Επίσης, με την προσθήκη του Power Base Converter, η κονσόλα μπορεί να παίξει παιχνίδια του Master System ανεβάζοντας κατά πολύ τη βιβλιοθήκη του. Το Mega Drive ήταν η πρώτη κονσόλα που με τη χρήση ειδικών περιφερειακών μπορούσε να συνδεθεί με διάφορες υπηρεσίες του τότε διαδικτύου.


 Γιατί όμως στην Αμερική και το Καναδά έγινε γνωστό ως GENESIS?
Το όνομα του συστήματος ήταν Sega Mega Drive, ωστόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες τα δικαιώματα για το όνομα Mega Drive ήταν ήδη ιδιοκτησία άλλης εταιρείας, οπότε μετά από μια διαμάχη για το εμπορικό σήμα η Sega επέλεξε να χρησιμοποιήσει διαφορετικό όνομα για το σύστημα στη Βόρεια Αμερική. Το Mega Drive τελικά έγινε γνωστό ως Sega Genesis στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, καθιστώντας τη πρώτη και ίσως και μοναδική κονσόλα που είχε όνομα εμπνευσμένο από τη Βίβλο, υποδεικνύοντας ότι θα έβαζε μια νέα εποχή στα βιντεοπαιχνίδια!

Το Sega Mega Drive είναι το πρώτο σύστημα στα 16-bit παρότι το TurboGrafx-16 προηγήθηκε του Mega Drive. Το δεν ήταν TurboGrafx-16 πραγματικά ένα σύστημα των 16 bit, η κάρτα γραφικών του ήταν στα 16-bit, αλλά η CPU ήταν ακόμα στα 8-bit.
Το SEGA Mega Drive ξεκίνησε στην Ιαπωνία, τον Οκτώβριο του 1988, με πολύ χαμηλές πωλήσεις. Η ιαπωνική αγορά κυριαρχείται από το TurboGrafx-16 γνωστό και ως PC Engine, το οποίο είχε ήδη ξεκινήσει το προηγούμενο έτος και υπερισχύει του Famicom/NES της Nintendo και πήρε ένα σημαντικό μερίδιο της αγοράς που η Sega δεν μπορούσε να το πλησιάσει.

Δέκα μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 1989, η SEGA κυκλοφόρησε το Genesis στη Βόρεια Αμερική, συνοδευόμενο με το παιχνίδι Altered Beast. Την εποχή εκείνη ο διευθύνων σύμβουλος της Sega Αμερικής Μάικλ Κάτς επέλεξε την επιθετική εκστρατεία μάρκετινγκ στην αμερικανική αγορά χρησιμοποιώντας ονόματα διασημοτήτων για να προωθήσουν τα προϊόντα της, ή με φράσεις όπως το sega does what nintendon’t!

Αν και το Mega Drive δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία απέναντι στους δύο βασικούς ανταγωνιστές του, το Super Famicom της Nintendo και το PC Engine της NEC, ωστόσο κατάφερε γίνει ένα από τα κορυφαία οικιακά συστήματα σε πωλήσεις σε Καναδά, ΗΠΑ, τη Βραζιλία και Ευρώπη!
Στην επιτυχία του Mega Drive συνέβαλε και η βιβλιοθήκη των ports παιχνιδιών arcade, η δημοτικότητα της αποκλειστικότητας της μασκότ της σειράς Sonic the Hedgehog, αρκετά δημοφιλή franchises αθλητικών παιχνιδιών όπως τα Fifa, Nba live και Madden NFL! Παράλληλα με το επιθετικό μάρκετινγκ που στόχευε στη νεολαία, το οποίo καθιστούσε το σύστημα ως την cool κονσόλα για τους εφήβους. Η κυκλοφορία του Super Nintendo Entertainment System δύο χρόνια μετά το Mega Drive, οδήγησε σε μια σκληρή μάχη για το μερίδιο της αγοράς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, που έχει χαρακτηριστεί ως “πόλεμος κονσολών” από δημοσιογράφους και gamers.

Καθώς αυτός ο ανταγωνισμός έλκυε τη προσοχή των πρώτων gamer της τότε εποχής, το Mega Drive και πολλά από τα παιχνίδια του, προσέλκυσαν τους νομικούς έλεγχους σε θέματα που αφορούσαν τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Τίτλοι όπως το MORTAL KOMBAT στις κονσόλες τις SEGA ήταν αιμοσταγείς! Η διαμάχη γύρω από τα βίαια παιχνίδια όπως το Night Trap και το Mortal Kombat οδήγησε τη Sega να δημιουργήσει το Videogame Rating Council, τον προκάτοχο του Entertainment Software Rating Board. Ο οποίος είχε ως στόχο να αναγραφεί στις συσκευασίες των games τους ηλικιακούς περιορισμούς ανάλογα με το πόσο βίαιο ήταν ένα παιχνίδι.

H πορεία του Mega Drive ήταν λαμπρή και μόνο τα λάθη της ίδιας της Sega προς το τέλος της σταδιοδρομίας του στην αγορά το έριξαν χαμηλά στη συνείδηση των παικτών, λάθη όπως τα περιφερειακά Mega CD/Sega CD και Sega 32X. Με το Sega CD η κονσόλα αναβαθμιζόταν σε ένα multimedia σύστημα εκείνης της εποχής!
Η ιδέα της αναβάθμισης της κονσόλας στα 32bit με τον ειδικό αντάπτορα έδινε νέα δυναμική στη κονσόλα! Κάνοντας εισαγωγή στο κόσμο των 32bit! Μια αναβάθμιση με αυτά τα περιφερειακά, τα οποία στην ουσία κόστιζαν όσο η αρχική κονσόλα, σε συνδυασμό με τη μικρή λίστα παιχνιδιών, πράγμα που τα έκανε ασύμφορα για τους gamers.
Τελικός όμως οι αναβαθμίσεις της κονσόλας γύρισαν μπούμερανγκ στη Sega και αποδείχτηκαν η Αχίλλειος φτέρνα της! Μιας και οι κονσόλες απευθυνόντουσαν σε ένα κοινό που ήθελε απλά να παίζει εύκολα και γρήγορα χωρίς να σπαταλάει χρήματα για περιττές και δαπανηρές αναβαθμίσεις. Τελικός το μόνο που κατάφεραν εκτός από το να αυξάνουν την υπολογιστική ισχύ του συστήματος ήταν να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό. Την ώρα που η Νintendo με παιχνίδια όπως τα Donkey Kong, Killer Instict, Sta fox & Doom έφερνε αναβάθμιση στις κονσόλες τις χάρη στη πατέντα που υπήρχε στο εσωτερικό της κασέτας και στην ουσία αυτό ήταν το μεγάλο λάθος της SEGA το οποίο θα τη σημαδέψει στα επόμενα χρόνια και τις επερχόμενες κονσόλες της!

Το Mega Drive είχε πουλήσει περίπου 35 εκατομμύρια κομμάτια, παγκοσμίως. Επιπλέον, η TecToy πούλησε περίπου 3 εκατομμύρια αδειοδοτημένες παραλλαγές της κονσόλας στη Βραζιλία! Το Mega Drive (16-bit) αντικαταστάθηκε από το Sega Saturn (32-bit). Η κονσόλα και τα παιχνίδια της εξακολουθούν να είναι δημοφιλής μεταξύ των οπαδών βιντεοπαιχνιδιών, μουσικής βιντεοπαιχνιδιών, συλλέκτες και λάτρεις των emulators. Από το 2015, πωλούνται third-party αδειοδοτημένες κονσόλες από την AtGames στη Bόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Πολλά παιχνίδια του Mega Drive έχουν επανακυκλοφορήσει σε συλλογές για νεότερες κονσόλες και είναι διαθέσιμα για λήψη σε διάφορες διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως τα Virtual Console, Xbox Live Arcade, PlayStation Network και Steam. To Σεπτέμβριο του 2019 η Sega θα κυκλοφορήσει νέα κονσόλα μετά το Sega Dreamcast με την ονομασία SEGA mega drive/genesis Mini μια μικρότερη εκδοχή της αρχικής κονσόλας!

Το Sega Mega Drive Mini είναι μια official αποκλειστική κονσόλα της Sega που έχει σχεδιαστεί με βάση το πρωτο Mega Drive. Κυκλοφόρησε στη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο του 2019 και στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τον Οκτώβριο του 2019. Το Mini μιμείται το υλικό της 16-bit αρχικής κονσόλας και περιλαμβάνει 42 διαφορετικούς τίτλους. Σημαντικό η εναλλαγή του μενού της γλώσσας επιτρέπει στο κάθε παιχνίδι να τρέχει στην αντίστοιχη έκδοση του, σύμφωνα με τη χώρα κυκλοφορίας του. Για παράδειγμα, η έκδοση του Contra: Hard Corps έγινε γνωστό στην ευρωπαϊκή αγορά ως Probotector. Η αλλαγή της γλώσσας από τα αγγλικά στα ιαπωνικά μετατρέπει το Mean Bean Machine του Dr. Robotnik σε Puyo Puyo και αντίστροφα. Δεν υπάρχουν ιαπωνικές παραλλαγές των Vectorman, Earthworm Jim, και Virtua Fighter 2 καθώς αυτά τα παιχνίδια δεν κυκλοφόρησαν ποτέ στην Ιαπωνία για το Sega Mega Drive. Στη κονσόλα θα βρείτε και δύο παιχνίδια μπόνους, το Darius και το Tetris, τίτλοι που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ για την αρχική κονσόλα και μεταφέρθηκαν πρόσφατα από τις arcade κυκλοφορίες τους αποκλειστικά για αυτήν τη συλλογή. Όλα τα παιχνίδια διαθέτουν λειτουργία save και loading, ενώ μπορούν να παιχτούν είτε με την αρχική αναλογία διαστάσεων 4:3 είτε να επεκταθούν σε ευρεία οθόνη 16:9! Η σύνδεση στη τηλεόραση ή την οθόνη γίνεται μόνο μέσω hdmi ενώ ρεύμα παίρνει από καλώδιο ένα καλώδιο usb.

Και αν ακόμα θέλετε να αποκτήσετε μια κονσόλα της SEGA λίγους μήνες υπομονή επανακυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του MEGA DRIVE σε μια μίνι εκδοχή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back