May 29, 2024

Συνέντευξη με τον Eric Burdon

Eric Burdon΄΄The old habits never dies΄΄ !
 
Μερικές φορές τα όνειρα μπορούν να γίνουν αληθινά, αυτό συνέβη και σε εμάς στη διάρκεια των Καλοκαιρινών διακοπών του 2017, όπως λοιπόν θα διαπιστώσετε και εσείς σε ότι αναφέρετε πιο κάτω…. Οι παλιές συνήθειες δεν πεθαίνουν ποτέ!
Με τη βοήθεια λοιπόν του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, “συναντήσαμε ” έναν από τους ήρωες, των νεανικών μας χρόνων ,το θρυλικό Eric Burdon!

Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας, ζωγράφος και ακόμη και για λίγες στιγμές ηθοποιός , ο Eric Burdon  χωρίς καμιά αμφιβολία είναι από τις αξιολογότερες και σημαντικότερες προσωπικότητες στο χώρο της τέχνης !
 
Ακούγοντας το πρόσφατο album του Eric Burdon, με το γενικό και ευρηματικό τίτλο  “Til Your River Runs Dry”, ανακάλυψα ότι οι στίχοι των τραγουδιών αποτελούν μια  σημαντική ποιητική συλλογή και η ερμηνεία τους από τον Eric Burdon αποδεικνύει την αιώνια νεότητα του!
Με την αιτία του “Til Your River Run
s Dry” αλλά και το πλούσιο και ένδοξο παρελθόν του στη μουσική σκηνή, αποφάσισα και είναι μεγάλη τιμή για μένα να μιλήσω μαζί του.
Μιλώντας με το θρυλικό  Eric Burdon !
 
ATHENS CALLING: Αγαπητέ Eric, καλωσορίσατε στην ιστοσελίδα του Athens Calling.gr  και εδώ θα πρέπει να πω ότι αισθάνομαι εξαιρετικά χαρούμενος, μιλώντας σε έναν  από τους πιο σπουδαίους ήρωες των νεανικών μου χρόνων ,ένας ήρωας που παραμένει ακόμα στη πρώτη θέση των πενταγραμμικών μου προτιμήσεων,μια που μέχρι και σήμερα μας χαρίζει αξέχαστες μουσικές στιγμές ,όπως το εκπληκτικό πρόσφατο album  “Til Your River Runs Dry”  !

ERIC BURDON: Γεια σου  Αθήνα! Σου αποστέλλω τους χαιρετισμούς μου από την Καλιφόρνια και σας ευχαριστώ για τα όσα αναφέρατε στην εισαγωγή σας.

ATHENS CALLING: Πριν αρχίσουμε τη συζήτησή μας θα πρέπει να σας πώ ότι μελέτησα  πολλές φορές το πρόσφατο άλμπουμ σας “Til Your River Runs Dry” ακούγοντας το και συνειδητοποίησα ότι είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό μουσικό έργο ! Ειλικρινά, πόσο καιρό το προετοιμάσατε πριν να μας το παρουσιάσατε;

ERIC BURDON: Αυτό είναι το πιο προσωπικό μου άλμπουμ μέχρι σήμερα. Ήρθε κατευθείαν από τα σημειωματάρια μου. Δεν μπορώ να εντοπίσω μια αρχή ή ένα τέλος, αλλά άρχισα να γράφω σημειώσεις και να γράφω τραγούδια για το “Til Your River Run Dry” το 2005, πριν ολοκληρώσω το “Soul of a Man” το 2006.
Απλώς εκφράζω τα συναισθήματα και τις εμπειρίες που είχα συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θα έλεγα αγγίζει πολλά θέματα ,όπως η αγάπη, ο θάνατος, ο αγώνας ανάμεσα στη σάρκα και το πνεύμα.
Αλλά  και τα γεωπολιτικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος και το νερό. Δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Ήταν πολύ καθαρτικό. Έπρεπε να περάσω από πάρα πολλά συναισθήματα. Υπήρχαν πολλά συναισθήματα που αιωρούνται στο μυαλό μου και τελικά βρήκα έναν τρόπο να τα εκφράσω. Ο πραγματικός χρόνος που πέρασε στο στούντιο δεν ήταν τόσο μακρύς. Σε γενικές γραμμές, μου αρέσει να καταγράφω τα πάντα ‘ζωντανά’ και να συλλάβω το vibe της μπάντας παίζοντας πάντα μαζί στο ίδιο δωμάτιο.

ATHENS CALLING: Μην το βρείτε περίεργο, αλλά περπατώντας πολλές φορές στους δρόμους της Αθήνας, σιγοψιθυρίζω σφυρίζοντας το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ σας “Water” και εδώ, επιτρέψτε μου  να γνωρίζω πραγματικά, ποια ήταν η αφορμή της δημιουργίας του;

ERIC BURDON: Έχοντας περάσει πολλά χρόνια στη ξηρασία της Καλιφόρνιας, όπου το νερό είναι πάντα μια επιτακτική ανάγκη, γνώριζα πολύ καλά το πόσο πολύτιμο είναι  το νερό ! Η  Καλιφόρνια είχε χτυπήθει σκληρά από την ξηρασία, ενώ παράλληλα «ο ποταμός ανέβαινε» στη Νέα Ορλεάνη και ο τυφώνας Κατρίνα έφερε μεγάλη καταστροφή και σχεδόν εξαφάνισε ολόκληρη την πόλη. Εκείνη την εποχή είχα τη χαρά να παρακολουθήσω δείπνο με τον Mikhail Gorbachev . Κάποια στιγμή   λοιπόν , τον ρώτησα ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του για το μέλλον αυτού του κόσμου και η απάντησή του, χωρίς κανένα δισταγμό, ήταν το «Νερό». Από εκείνο το βράδυ λοιπόν έμεινε στο μυαλό μου – «Νερό, Νερό, Νερό» και αυτή ήταν η αρχή για την έμπνευση.
΄Ετσι  άρχισα να παρατηρώ ότι παντού , υπάρχει είτε πάρα πολύ – είτε όχι – το  νερό. Το καθαρό νερό λοιπόν είναι η πηγή της ύπαρξής μας, επομένως, χωρίς νερό,είμαστε  χωρίς ζωή. Τόσο απλό! Στη συνέχεια , αμέσως μετά τη κυκλοφορία του άλμπουμ  είχαμε τις πλημμύρες στην Ευρώπη, κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Όλα αυτά τα γεγονότα σταθεροποίησαν το γεγονός ότι το νερό ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το κυρίαρχο θέμα της εποχής μας.

https://www.youtube.com/watch?v=0sB3Fjw3Uvc


ATHENS CALLING: Η αλήθεια είναι ότι όλα τα τραγούδια του άλμπουμ σας , μας οδηγούν σε μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση ,με βαρύ σκηνικό, φώτα, προβολείς και Εσείς  ο πρωταγωνιστής στη μέση της σκηνής, να ερμηνεύετε το ρόλο σας σε ένα    θεατρικό έργο αφιερωμένο στη ζωή! Τι έχετε να πείτε, αν όλα αυτά, που μας παρουσιάζεται στο album σας παρουσιάζονταν σε μια θεατρική παράσταση ή ακόμη ως σκηνές κάποιας ταινίας , το έχετε σκεφτεί;

ERIC BURDON: Εκτιμώ το όραμά σας. Ξέρετε είμαι ένας μεγάλος οπαδός του κινηματογράφου και τείνω να σκέφτομαι οπτικά, οπότε αν και ποτέ δεν σκέφτηκα το άλμπουμ ως θεατρικό γεγονός, υποθέτω ότι πολλά τραγούδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με αυτόν τον τρόπο. Χαίρομαι όμως που ακούω ότι η μουσική μου διεγείρει τη φαντασία σας.

ATHENS CALLING: Το “Old Habits Die Hard” είναι επίσης ένα τραγούδι θα πω εκπληκτικό σε μουσική και στίχους, απίστευτο τραγούδι! Περιγράφεις προσωπικές στιγμές ή γενικά το αφιερώνεις σε παλιές συνήθειες καθενός από εμάς;

ERIC BURDON:
Όλοι έχουμε συνήθειες που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν και καθώς κάποιος γερνάει οι προσωπικές συνήθειες είναι ακόμη πιο δύσκολο να αλλάξουν! Το τραγούδι αυτό γράφτηκε κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, αλλά θα μπορούσε να ήταν Standing Rock. Πρόκειται για τον συνεχιζόμενο αγώνα για την ελευθερία  σε όλο τον κόσμο!

ATHENS CALLING: Θα ήθελα τώρα, αν θέλετε φυσικά και εσείς και λόγω του ότι  μιλάμε για προηγούμενες συνήθειες, να γυρίσουμε από το σήμερα στο χθές και να φέρετε στη μνήμη σας ,τη χειρότερη αλλά και τη καλύτερη στιγμή της καριέρας σας!

ERIC BURDON: Έχω ζήσει μια πολύ μεγάλη ζωή. Κάποιοι μπορεί να πουν, ότι  έζησα πολλές ζωές ταυτόχρονα. Έχω αγαπήσει και μου άρεσε! Σε μια καριέρα που εκτείνεται πάνω από 50 χρόνια, υπήρξαν πολλές καλές και χειρότερες στιγμές και πολλά σκαμπανεβάσματα. Συνολικά, είχα την μεγάλη τύχη να ανακαλύψω το πάθος μου σε νεαρή ηλικία και να το επιδιώξω. Ταξίδευα στον κόσμο, συνάντησα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και μοιράστηκα με μερικούς από τους ήρωές μου,όπως ο Sonny Boy Williamson, ο Otis Redding, ο Jimmy Witherspoon, για να αναφέρουμε μερικούς !
Κτυπώντας τους  Beatles από την κορυφή των charts και λαμβάνοντας το Νο
one  αυτό είναι κάτι pretty cool. Τότε συνειδητοποιείς ότι όλα είναι μόνο μια φούσκα και σε κάποιο σημείο πρέπει να ξυπνήσεις στην πραγματικότητα. Αφού οι οπαδοί έχουν πάει στο σπίτι και ο προβολέας πέφτει κάτω, μπορεί να είναι και είναι ,ένα μοναχικό συναίσθημα. Τότε αισθάνεστε τον πόνο, τις προδοσίες, την απώλεια εμπιστοσύνης. Είναι σημαντικό να έχετε ισχυρούς ανθρώπους γύρω σας που πιστεύουν σε σας και σας αγαπούν, πραγματικά!

https://www.youtube.com/watch?v=o8Uj28XVxWQ

ATHENS CALLING: Επιστρέφοντας στο παρόν και με αφορμή-αιτία το τραγούδι σας  πρόσκληση , “Invitation To White The House”, θα ήθελα να σας ρωτήσω εαν είχατε σήμερα μια πρόσκληση από τον σημερινό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ποια  θα ήταν η αντίδρασή σας;

ERIC BURDON: Θα ήμουν σοκαρισμένος, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου. Δεν έχω ιδέα τι ,ο σημερινός Πρόεδρος, ακούει, εκτός από το Fox News, αν όχι τίποτα. Είχα πραγματικά αυτό το όνειρο και έγραψα αυτό το τραγούδι όταν εξελέγη πρόεδρος , ο Ομπάμα. Θα μπορούσαμε να ξοδέψουμε ώρες και  να μιλάμε για το Μπλουζ και τη τζαζ μουσική με τον Ομπάμα . Βλέπετε, ο Ομπάμα είναι ένας εραστής της μουσικής που έρχεται από το Σικάγο και το Σικάγο γνωρίζει τα πράγματα του, από τον Miles Davis και τον Coltrane έως την Aretha Franklin. Ήταν πιο πιθανό να  λάβω μια πρόσκληση από αυτόν αλλά ποτέ δεν συνέβη πραγματικά. Ήταν απλά ένα όνειρο.

ATHENS CALLING:  Σήμερα, εμφανίζεστε με μια νέα μπάντα, υπάρχουν σχέδια  για το μέλλον, για συναυλίες, για ένα νέο άλμπουμ ή ίσως για ένα ταξίδι στην Ελλάδα για μια συναυλία;

ERIC BURDON: Η νέα μπάντα βρίσκεται μαζί μου εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Έβγαλαν ξεχασμένο υλικό από τον κατάλογό μου και μου επέτρεψαν να δοκιμάσω πράγματα που πάντα ήθελα να κάνω. Είναι μια νέα, ενεργητική μπάντα και θα ήθελα πολύ να την παρουσιάσω σε ένα Ελληνικό ακροατήριο (Εσείς θα τους αγαπήσετε) αλλά δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για περιοδεία. Θα περάσω κάποιες Καλοκαιρινές διακοπές σε ένα Ελληνικό νησί λίγο πριν την εμφάνισή μου στην Ελβετία τον Σεπτέμβριο. Ανυπομονώ να απολαύσω τη θάλασσα και την εξαιρετική κουζίνα σας.


ATHENS CALLING: Αναφερόμενος στην Ελλάδα θα αναφερθώ στο γάμο σας επειδή είστε παντρεμένος με Ελληνίδα! Ποια είναι η γνώμη σας για την Ελληνίδα σύζυγο;

ERIC BURDON: Η γνώμη μου είναι ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να παντρευτεί μια Ελληνίδα!

ATHENS CALLING: Παραμένοντας στην Ελλάδα ,θα ήθελα τη γνώμη σας γύρω από την οικονομική κρίση, ποιος τελικά πιστεύετε ότι είναι υπεύθυνος ,για αυτήν τη κατάσταση στη χώρα μας;

ERIC BURDON: Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω αρκετά για όλα αυτά τα οικονομικά θέματα , για να αναθέσω ευθύνες. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Οι Έλληνες θέλουν να έχουν καλές στιγμές και ξέρουν πώς να διασκεδάζουν ,αλλά ταυτόχρονα είναι και σκληρά εργαζόμενοι! Οι μηχανικοί του ήχου μου προέρχονται από την Ελλάδα και είναι οι καλύτεροι, που είχα έως σήμερα!Οι Έλληνες είναι γρήγοροι στο τομέα επίλυσης προβλημάτων, γι ‘αυτό είμαι βέβαιος ότι θα βρουν τη λύση, εάν φυσικά το θέσουν πραγματικά στο μυαλό τους!

ATHENS CALLING: Επιστρέφοντας ξανά στη μουσική σας ,και στο τραγούδι “Devil and Jesus”, από το album“Til Your River Runs Dry”, δημιουργούμε σκηνικό Παραδείσου και Κόλασης και ενώ εσείς τραγουδάτε επί της  σκηνής, εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σας ,από τον Παράδεισο ο Ιησούς  και από τη Κόλαση ο Διάβολος Αλήθεια τι θα τους λέγατε;

ERIC BURDON: Θα έπρεπε να ρωτήσω τον Ιησού γιατί επιτρέπει στον Διάβολο να κυβερνά τον κόσμο!

 ATHENS CALLING:  Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα όσα  μας είπατε και να σας μεταφέρουμε την αγάπη όλων των Ελλήνων, που ανυπομονούν  να σας ξαναδούμε πάλι επί σκηνής !

ERIC BURDON: Όπως προανέφερα, θα είμαι στην Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι αλλά   όχι επί σκηνής !Πιθανότατα, θα επιστρέψουμε για να παίξουμε για εσάς το 2018, με κάτι νέο. Αποστέλλω αγάπη και ειρήνη στους Έλληνες οπαδούς μου και στους φίλους   Σας  αγαπώ όλους! …….

Eric Burdon΄΄The old habits never dies΄΄ !
 
Sometimes dreams can become true and that happens to me, in my Summer Holidays in the year 2017, as you can see. The old habits never dies!
By the assistance of the e-mail, I met with one of the heroes, of my youthful years the legendary Eric Burdon!
Singer, composer, versifier, writer, painter and even for a few moments actor, the human phenomenon Eric Burdon is one of the most significant figure in Arts area!
When I was listening ,the album of  Eric ,Til Your River Runs Dry I found out that his songs verses makes up a significant poetic collection and their interpretation from Eric proves his eternal youth!
By the cause of the Til Your River Runs Dry and his rich and glorious past in the music scene, I decided and its great honor for me, to make a talk with him.

 

 

Talking to a legend of the Worlds Music Scene!
 
ATHENS CALLING: Dear Eric, welcome to Athens Calling.gr website and I have to say that I feel extremely happy, talking to a significant hero of my youthful years!
 
ERIC BURDON: Hello Athens. Sending my greetings from California. Thanks for having me and for your kind introduction.
 
ATHENS CALLING: Before start talking to each other, I was study listening your  album Til Your River Runs Dry for many times and I realized that is in did amazing piece! Honestly, after how long did you prepare that and presented to us ?
 
ERIC BURDON: This is my most personal album to date. It came straight out of my notebooks. I cant really pinpoint a beginning or end but I started taking notes and writing songs for Til Your River Runs Dry in 2005, before completing Soul of a Man in 2006.
I was simply expressing feelings and experiences that I had collected over the years. It
touches upon many different subjects including love, death, the struggle between the flesh and the spirit.As well as geopolitical issues,such as war and water.It was not an easy process. It was very cathartic. I had to go through lots of emotions. There were lots of feelings hovering in my mind and I finally found a way to express them. The actual time spent in the studio was not that long. In general, I like to record everything live and capture the vibe of the band playing together in the same room.
 
ATHENS CALLING: Dont find it strange, but I was walking down in the streets of Athens, singing the first song of your album Water.What was the reason of making this song ?
 
ERIC BURDON: Having spent many years living in the California desert, where water is always a pressing concern, I was acutely aware of how precious water is. California had been hit hard by drought while, at the same time, the river was rising  in New Orleans and Hurricane Katrina brought great devastation and almost wiped out the entire city. Around that time, I had the pleasure of attending a dinner with Mikhail Gorbachev. When I asked him what his greatest concern was for the future of this world his answer, without any hesitation, was Water.  Since that evening, it stuck in my mind – Water, Water, Water and that was the beginning of the inspiration.
I started to notice that everywhere I looked, theres either too much – or not enough – water. Clean water is our source of existence so therefore, no water, no life. Simple as that. Then, right after the album came out, we had the floods in Europe, along the River Danube. All of these events solidified the fact that water was, is, and will continue to be, the prevailing issue of our time.

ATHENS CALLING: The truth is that all the songs of the album, leads you to a special theatrical performance,with heavy scenery,lights,searchlights and You leading actor  in the middle of the scene, in a theatrical play dedicated to life ! What would you say so, if all of these, presented to us theatrically or even more cinematically, have you think about it ?
 
ERIC BURDON: I appreciate your vision. I am a great fan of cinema and I tend to think visually, so although I never thought of the album as a theatrical event, I suppose a lot of  the songs could be treated that way. Im glad to hear that my music stimulates your imagination.
 
ATHENS CALLING: The Old Habits Die Hard is also an incredible song ! Do you describe personal moments or do you generally dedicate to old habits of each one of us ?
 
ERIC BURDON: We all have habits that are difficult to overcome. As one gets older,
personal habits are harder to change, but the old habits I was referring to were those of
tyrannical leaders and their abuse of power. It was written during the Arab Spring, but it could have been Standing Rock. Its about the continuing struggle for freedom around
the world.
 
ATHENS CALLING : I would like now, if you want to of course, because we are talking about past habits, to remain to the past and brings to your memory the worst and the best moment of your career !
 
ERIC BURDON: Ive lived a very full life. Some might say, Ive lived many lives at once. I have loved and Ive been loved. In a career that spans over 50 years, there have been many best and worst moments and many ups and downs. Overall, I had the great fortune to discover my passion at an early age and pursue it. I traveled the world, met many interesting people and shared stages with some of my heroes, such as Sonny Boy
Williamson, Otis Redding, Jimmy Witherspoon, to name a few.
Knocking the Beatles off the top of the charts and taking the number one spot was pretty cool. Then you realize that all of it is just a bubble and at some point you have to wake up to reality. After the fans have gone home and the spotlight goes down, it can be a lonely feeling. Thats when you feel the pain, the betrayals, the loss of trust. Its important to have strong people around who believe in you and love you, for real.

ATHENS CALLING : Back to the present and by the cause of the invitation song Invitation To White The House , I would asking you, if did you have also an invitation from todays President of the United States, what would will be your reaction ?
 
ERIC BURDON: I would be shocked, to be honest with you. I have no idea what the
current President listens to, except Fox News, if anything. I actually had that dream and
wrote that song when Obama was elected. We could have spent hours talking about
blues and jazz music. You see, Obama is a music lover who comes from Chicago and
knows his stuff, from Miles Davis and Coltrane to Aretha Franklin. I was more likely to
receive an invitation from him but it never really happened. It was just a dream.

ATHENS CALLING : In the present time now, you are showing up with a new band, what is your plans for the future, for concerts, for a new album, or maybe making a trip to Greece for a concert ?
 
ERIC BURDON: The new band has been on the road with me for over a year now. They dug out material from my catalogue that Id almost forgotten about and allowed me to try things that I had always wanted to do. Its a young, energetic band and I would love to introduce them to a Greek audience (You guys will love them) but there are no immediate plans to tour there. I will be spending some summer holidays on a Greek island just before my appearance in Switzerland in September. Im looking forward to enjoying the sea and the excellent cuisine.
 
ATHENS CALLING : Mentioning Greece I would like to talk about this country because you are married with a Greek and if you wish you are answering this question; how is your life with a Greek woman ? What that is your opinion about your Greek wife ?
 
ERIC BURDON: My opinion is that every man should marry a Greek.
 
ATHENS CALLING : Eric, I would like to stay a little more in Greece, what is really your opinion about all of these that are happening in our country, who is finally the responsible for the financial crisis in our country ?
 
ERIC BURDON: I cant really say I know enough about all the economic issues to assign responsibility. There are many factors. Greeks like to have a good time and they know how to have fun but at the same time, they are hard working people. My sound engineers are from Greece and theyre the best Ive ever had.
Greeks are quick thinking problem-solvers, so I am sure they will find the solution, if they really put their minds to it.
 
ATHENS CALLING : Lets get back again in music, Devil and Jesus , is one more song from the album Til Your River Runs Dry , who inspires me to create a scenery between Paradise and Hell and suddenly in the middle of the scene, while you are singing, they appearing, from Paradise Jesus and from Hell Devil, what are you going to ask them ?
 
ERIC BURDON: I would have to ask Jesus why he allows the Devil to rule the world.

ATHENS CALLING : At this point, I would like to thank you for all the things you said to us and to give you the Love of all your Greek fans, who are looking forward to see you again on the stage of one of the festivals, this Summer in Greece !
 
ERIC BURDON: As I mentioned, I will be there, although not on stage this summer. Most likely, we will be back to play for you in 2018, with a new record. Sending love and peace to my Greek fans, friends and family. I love you all.

https://www.youtube.com/watch?v=MTak8Y-FXsY

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back