July 14, 2024

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΟΪ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΡΙΓΚΟΡΟΒΙΤΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΩΝ ΜΠΑΛΕΤΩΝ! H ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΩΝ ΜΠΟΛΣΟΪ ΓΙΟΥΡΙ ΓΚΡΙΓΚΟΡΟΒΙΤΣ 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΩΝ ΜΠΑΛΕΤΩΝ!H ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ

GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA
με κορυφαίους σολίστ των ΜΠΟΛΣΟΪ

12 ΕΩΣ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ 
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ

Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τέσσερις σκηνές

Μουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι 
Λιμπρέτο: Γιούρι Γκριγκορόβιτς 
Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά-Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι (όπου συνεχίζει να χορογραφεί μέχρι και σήμερα),  έρχεται και πάλι στην Ελλάδα με τους 100 συντελεστές του Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και κορυφαίους σολίστ των Μπολσόι, για να παρουσιάσει την τρυφερή διασκευή του για το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι Η Λίμνη των Κύκνων
Το φετινό φθινόπωρο, ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς, διάσημοι πρώτοι σολίστ του Μπολσόι και το Γκριγκορόβιτς Μπαλέ θα μας παρουσιάσουν «το μπαλέτο των μπαλέτων», τη Λίμνη των Κύκνων, που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί το καμάρι του διάσημου θεάτρου της Μόσχας.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ
GRIGOROVICH BALLET THEATRE OF RUSSIA

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Γκριγκορόβιτς για την Ελλάδα: 
«Ο κλασικός χορός είναι η δική μας γλώσσα έκφρασης. Και πηγή έμπνευσης είναι πάντα η μαγεία της τέχνης που μας έμαθαν οι Αρχαίοι Έλληνες. Ο ιδανικός χορευτής, η μπαλαρίνα πρέπει να προσέχει τη σιλουέτα της, δεν πρέπει να έχει τίποτε περιττό. Είναι το απόλυτα συγκροτημένο ανθρώπινο σώμα, με βάση τα κλασικά αγάλματα της αρχαιότητας. Εμείς σε αυτό δίνουμε ζωή, προσπαθώντας να μην παραβιάζουμε την ισορροπία και την αρμονία του. Πρέπει να είμαστε σε απόλυτη συμφωνία με τους αρχαίους δημιουργούς. Η Ελλάδα –και για την τέχνη του χορού– σημαίνει πολύ περισσότερα απ’ όσα μπορείτε να φανταστείτε…»Η Γκαλίνα Ουλάνοβα, από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα, λέει για τη χορογραφία του Γκριγκορόβιτς:
 «Είχα χορέψει σε τρεις εκδοχές της Λίμνης των Κύκνωνστη ζωή μου, μέχρι που σταμάτησα τον χορό. Όταν μετά από αυτό είδα τη Λίμνη των Κύκνωντου Γκριγκορόβιτς, κατάλαβα ότι τη δική μου Λίμνηδεν κατάφερα να τη χορέψω…»
Το έχουν πει «το μπαλέτο των μπαλέτων» και έχουν δίκιο. Η Λίμνη των Κύκνων είναι μια συγκινητική ιστορία που ο Τσαϊκόφσκι έκανε αθάνατη, σε χορογραφία Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ.

Τη μουσική της παράστασης έγραψε ο ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι τη διετία 1875- 1876, ενώ η ιστορία της βασίζεται σε ρωσικάλαϊκά παραμύθια καθώς και σε έναν αρχαίο γερμανικό μύθο. Η πρωτότυπη χορογραφία ανήκει στον Τσέχο Γιούλιους Ράισινγκερ. Η πρεμιέρα δόθηκε στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας, στις 20 Φεβρουαρίου 1877 και ήταν αποτυχία. Αρκετά χρόνια αργότερα όμως, και συγκεκριμένα στις 15 Ιανουαρίου1895 (ένα χρόνο μετά το θάνατο του Τσαϊκόφσκι), στην Αγία Πετρούπολη, με νέα χορογραφία, αυτή τη φορά από τους Μαριούς Πετιπά και Λεβ Ιβάνοφ, η παράσταση έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής.

Στις 25 Δεκεμβρίου 1969 ο μεγάλος ρώσος χορογράφος Γιούρι Γκριγκορόβιτς διασκευάζει και παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Λίμνη των Κύκνων, με τα μπαλέτα Μπολσόι, χορογραφία που έμεινε στην ιστορία του θεάτρου και γνώρισε την αποθέωση για πάνω από 40 χρόνια. Πρωταγωνίστρια σε αυτή την ιστορική πρεμιέρα ήταν η γυναίκα του Γκριγκορόβιτς και αξέχαστη πρίμα μπαλαρίνα των Μπολσόι, Ναταλία Μπεσμέρτνοβα, σε μια τολμηρή για την εποχή εκδοχή, μια εκδοχή που ο Γιούρι Νικολάεβιτς δούλευε επί μια πενταετία, από την ημέρα δηλαδή που έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής στο διάσημο μπαλέτο.

Η Λίμνη των Κύκνων του Γιούρι Γκριγκορόβιτς έμεινε στην ιστορία αφού σε αυτήν το τέλος ήταν αίσιο, δηλαδή ο Πρίγκιπας και η Οντέτ (ο Λευκός Κύκνος) πετάνε μακριά, ερωτευμένοι και ευτυχισμένοι. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν σχεδιασμένα από τον διάσημο ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο των Μπολσόι Σιμόν Βιρσαλάντζε.

Εδώ και σχεδόν 50 χρόνια (με μια μικρή διακοπή τεσσάρων χρόνων, από το 1997 που δεν συμμετείχε τα Μπολσόι μέχρι το 2001 που επανήλθε) η Λίμνη των Κύκνων του Γκριγκορόβιτς έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ παραστάσεων μπαλέτου σε όλο τον κόσμο, με 400 σχεδόν παραστάσεις στο διάσημο θέατρο της Μόσχας και σχεδόν 500 παραστάσεις στις παγκόσμιες περιοδείες των Μπολσόι διεθνώς!
Όπως λένε πολλοί για την εκδοχή του Γκριγκορόβιτς, όσα θεωρήθηκαν τολμηρά το 1969, μετά από 30-40 χρόνια, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και σημείο αναφοράς για τις περισσότερες από τις διεθνείς παραστάσεις της Λίμνης των Κύκνων.Το 1997 με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια του Σιμόν Βιρσαλάτζε, ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγκορόβιτς χορογραφεί την παράσταση για το Γκριγκορόβιτς Μπαλέ και ακολουθούν μεγάλες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, όπου γνωρίζει νέα αποθέωση.

Το 2001 ξαναχορογραφεί τη Λίμνη των Κύκνων για τα Μπολσόι και επαναφέρει το τραγικό τέλος. Αυτή η χορογραφία του, πάντα με τα ίδια σκηνικά και κοστούμια Βιρσαλάτζε, παρουσιάζεται στο διάσημο μπαλέτο μέχρι και σήμερα.

Η Λίμνη των Κύκνων θεωρείται από τα καλύτερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί αποδίδει όλη την γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση. Το παραμύθι παρουσιάζει τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης πριγκίπισσας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος έχει μεταμορφώσει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου, από τότε που τις μάγεψε ο μάγος. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο μάγος  αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, τον μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί στον ουρανό.

Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ
12-17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ
Μπαλέτο σε δύο πράξεις και τέσσερις σκηνέςΜουσική: Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι 
Λιμπρέτο: Γιούρι Γκριγκορόβιτς βασισμένο σε εκδοχές σεναρίου των Βλαντιμίρ Μπεκίσεφ και Βασίλι Γκέλτσερ
Παραγωγή – Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς
Σκηνικά – Κοστούμια: Σιμόν Βιρσαλάτζε 

Διάρκεια: 2 ώρες μαζί με το διάλειμμα

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 20.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 16.00 ΚΑΙ ΣΤΙΣ 20.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 20.00
ΤΡΙΤΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 20.00
ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018 ΣΤΙΣ 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΤΗΡΙΩΝ:
Ε ΖΩΝΗ: 
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 28 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ, 65+: 14 ΕΥΡΩ
Δ ΖΩΝΗ: 
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 34 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 17 ΕΥΡΩ
Γ ΖΩΝΗ: 
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 40 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 20 ΕΥΡΩ
Β ΖΩΝΗ: 
KANONIKOΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 46 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 23 ΕΥΡΩ
Α ΖΩΝΗ: 
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 52 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 26 ΕΥΡΩ
ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ : 
ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 64 ΕΥΡΩ, ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 32 ΕΥΡΩ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες: 2107282333

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-7282333, www.megaron.gr, PUBLIC

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: WE PRODUCTION

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back