Ο Αρης Σφακιανάκης και…’’η σκιά του Κυβερνήτη’’ (Συνέντευξη)
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ είναι ο τίτλος του βιβλίου του Άρη Σφακιανάκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος, ένα βιβλίο που χωρίς αμφιβολία έχει όλα τα φόντα έτσι ώστε να κατέχει μια σημαντική θέση, στο είδος του Ιστορικού Μυθιστορήματος.
Το 15ο ολοκληρωμένο συγγραφικό έργο του Άρη Σφακιανάκη είναι γραμμένο κατά τέτοιο τρόπο που σε ΄΄αναγκάζει΄΄ να το διαβάσεις … μονορούφι!
Βέβαια ίσως κάποια στιγμή διαβάζοντας το να αναρωτηθείς κατά πόσο ο συγγραφέας είναι αμερόληπτος προς το πρόσωπο του Κυβερνήτη … Ιωάννη Καποδίστρια, αυτό όμως είναι μια άλλη υπόθεση για συζήτηση, που έχει ως αφετηρία την αμάθειά μας για την Ελληνική Ιστορία, αυτήν την Ιστορία που δυστυχώς… ελάχιστα γνωρίζουμε!
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής…
΄΄Τέλη του 1827. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σχεδόν καταπνιγεί. Η χώρα αγωνίζεται ακόμα για την ανεξαρτησία της. Οι δύο εμφύλιοι, η πτώση του Μεσολογγίου, οι καταστροφές του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο έχουν οδηγήσει τους Έλληνες στην απόγνωση. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σωθούν καλούν τον Καποδίστρια να κυβερνήσει την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφωνούν. Οι ελπίδες αναπτερώνονται.
Ο Καποδίστριας φτάνει στη χώρα και ρίχνεται αμέσως στη δουλειά. Στην αρχή γίνεται δεκτός με ανακούφιση και ενθουσιασμό. Ωστόσο δεν αργεί να συναντήσει τα πρώτα εμπόδια. Οι κοτζαμπάσηδες αντιδρούν, οι οπλαρχηγοί δυσανασχετούν, η αντιπολίτευση μηχανορραφεί. Και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας εγκαταλείπεται σιγά σιγά απ’ όλους. Ή σχεδόν απ’ όλους. Πλάι του στέκει ως το τέλος ο σωματοφύλακάς του.
Μέσα από τη δική του αφήγηση ζούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα του τόπου αλλά και τις προσωπικές στιγμές του Καποδίστρια μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 που πέφτει νεκρός από τους Μαυρομιχάληδες στην είσοδο μιας εκκλησίας του Ναυπλίου΄΄
΄΄Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα.
Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε.΄΄
Διαβάζοντας λοιπόν αυτό το βιβλίο, του Άρη Σφακιανάκη, μας δημιουργήθηκε η επιθυμία να μάθουμε περισσότερα για τη … ΄΄ Σκιά του Κυβερνήτη ΄΄ ερχόμενοι σε επικοινωνία μαζί του ! Έτσι λίγο πριν μας αποχαιρετήσει το 2019 συναντήσαμε μέσω διαδικτύου τον Άρη Σφακιανάκη και είχαμε μαζί του μια ενδιαφέρουσα συνομιλία… κάτω από το βλέμμα …της Σκιάς του Κυβερνήτη!
ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ … ΑΡΗ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ
ATHENS CALLING: Η συγκεκριμένη διαδικτυακή μας συνομιλία κρίνεται αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί ο συνομιλητής μας είναι ο συγγραφέας ενός Ιστορικού Μυθιστορήματος και αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα όπως έχουν … δυστυχώς είμαστε ένας λαός αμαθείς, για την ιστορία μας! Εδώ λοιπόν καλωσορίζουμε τον συγγραφέα Άρη Σφακιανάκη … Καλώς μας ήρθες στο Athens Calling G.R Άρη!
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Εντάξει, μου αρέσει το Athens Calling αφού η κόρη μου προσπαθεί να φτιάξει την ζωή της στο London Calling. Οπότε, καλώς σας βρίσκω.
ATHENS CALLING: Να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο παρελθόν, έτος 2016 και εσύ μας παρουσιάζεις το 14ο βιβλίο σου με τίτλο ‘’ Έξοδος ‘’ και τρία χρόνια μετά ένα ακόμη , πραγματικά εκπληκτικό Ιστορικό Μυθιστόρημα ‘’ Η σκιά του Κυβερνήτη’’ και τα δύο από τις Εκδόσεις Κέδρος . Να υποθέσουμε ότι επιχειρείς πλέον μια ολική στροφή προς το Ιστορικό Μυθιστόρημα ?
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Η αλήθεια είναι πως σκόπευα να επιχειρήσω μια ιστορική τριλογία, ξεκινώντας από το Μεσολόγγι (αυτό το έκανα, διάβαζε «Έξοδος»), περνώντας στην συνέχεια στον Καποδίστρια( αυτό μόλις κυκλοφόρησε «Η σκιά του Κυβερνήτη»), για να καταλήξω στα χρόνια του Όθωνα –που δεν ήταν και λίγα, σχεδόν τριάντα. Βέβαια, δεν ξέρω αν έχω πια το σθένος που απαιτείται για να ολοκληρώσω αυτό το εγχείρημα. Θα δείξει. Το μέλλον άδηλο.
ATHENS CALLING: Ιστορικό Μυθιστόρημα και εδώ ο αναγνώστης αναρωτιέται κατά πόσο μπορεί ο συγγραφέας να είναι αμερόληπτος στα όσα γράφει, τι λες συμφωνείς ή διαφωνείς?
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ούτε οι θεοί του Ολύμπου δεν ήταν αμερόληπτοι. Συνεπώς, ναι, θα ήθελα να είχε ολοκληρώσει το τιτάνιο έργο του ο Καποδίστριας, θα ήθελα να μην είχαμε χρειαστεί ξένους βασιλείς στην χώρα, θα ήθελα να μην τον είχε σκοτώσει χέρι ελληνικό.
ATHENS CALLING: Και οι αναγνώστες του συγκεκριμένου βιβλίου? Είναι δυνατόν να οριοθετηθούν ηλικιακά ή αυτό περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο κοινό που αγαπά το βιβλίο.
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Μακάρι να αγαπούσαν όλοι οι Έλληνες το διάβασμα. Αγαπούν το smartphone. Επομένως δεν τρέφω μεγάλες προσδοκίες.
ATHENS CALLING: … Και το εμπορικό του αποτέλεσμα ? Δίνεις βάση σε αυτό ή το προσπερνάς … σφυρίζοντας αδιάφορα?
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ναι, σφυρίζω αδιάφορα ενώ τηλεφωνώ κάθε πέντε λεπτά στον εκδότη ρωτώντας τον πώς πάνε οι πωλήσεις. Ωστόσο, και πέρα από την πλάκα, εγώ το βιβλίο το έγραψα γιατί το θεώρησα χρέος μου απέναντι σε έναν άνθρωπο που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα. Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω ήταν να αφιερώσω τρία χρόνια από τη δική μου ζωή προς τιμήν του.
ATHENS CALLING: Διαβάζοντας το Βιβλίο σου, το οποίο έχει μια πλοκή που σου δίνει αρκετές εικόνες δράσης, αναρωτηθήκαμε για το πώς θα αντιδρούσες, εάν σου έκανε μια πρόταση κάποιος σκηνοθέτης, για τη μεταφορά του, στη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Θα άνοιγα σαμπάνιες, θα αγκάλιαζα τον πρώτο περαστικό –χωρίς απαραίτητα να του έκανα πρόταση γάμου- και θα έκλεινα μια κρουαζιέρα για τον γύρο του κόσμου σε 800 ημέρες.
ATHENS CALLING: Καποδίστριας ο πρώτος Κυβερνήτης στην Ελλάδα και αν θέλεις δώσε μας κάποιες λέξεις που εσύ τον χαρακτηρίζεις.
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Ένας Έλληνας που αγάπησε τους συμπατριώτες του χωρίς να τους έχει γνωρίσει –και εξακολούθησε να τους αγαπά και αφού τους γνώρισε.
ATHENS CALLING: Μήτσου Ευθυμιάδη ΄΄Οι προστάτες΄΄1975 Θέατρο Τέχνης του Κ.Κούν και σε μουσική Χ.Λεοντή ερμηνεία του Μ.Μητσιά .
΄΄ Μια φορά κι έναν καιρό στον τόπο τούτο το μικρό
Ζούσαν κάτι φουκαράδες, οι ραγιάδες
Κοτζαμπάσηδες, πασάδες και σεβάσμιοι δεσποτάδες
κυβερνούσανε τη χώρα, καλή ώρα!΄΄ … Εσύ τι έχεις να μας πεις ,αγαπητέ Άρη ?
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι κάτι έχει αλλάξει; Ομιλώ διαπλανητικώς.
ATHENS CALLING: Θα θέλαμε να δούμε τώρα το θέμα λίγο εικαστικά … γιατί όπως και να το κάνουμε ένα εξώφυλλο… πουλάει και ΄΄η σκιά του Κυβερνήτη΄΄ έχει ένα αρκετά ελκυστικό εξώφυλλο!
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Το εξώφυλλο το δημιούργησε η Ξένια Τρύφων –με το μαγικό της άγγιγμα. Πάντως πρέπει να πούμε ότι ο εκδότης του Κέδρου, γνωστός και ως Ευάγγελος Παπαθανασόπουλος, επέμενε να υπάρχει η μορφή του Καποδίστρια και εγώ μίλησα για μια ποπ αρτ πινελιά. Η Τρύφων τα έκανε έργο όλα αυτά.
ATHENS CALLING: Πάμε πάλι στην προσωπικότητα Καποδίστριας! Άραγε υπάρχει σήμερα κάποιος Έλληνας πολιτικός που θα μπορούσε να είναι ο συνεχιστής των όσων είχε οραματισθεί ο Καποδίστριας
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Υπήρξε ο Τρικούπης, υπήρξε ο Βενιζέλος –δεν θα επεκταθώ στη νεότερη ιστορία επειδή δεν έχει ακόμα κατακαθίσει η σκόνη. Πάντως αυτήν τη στιγμή νομίζω ότι περισσότερο απ’ όλα χρειαζόμαστε συλλογική προσπάθεια, να αποφασίσουμε ότι αγαπάμε αυτόν τον τόπο όχι ως αρμεχτές αλλά σαν φροντιστές. Και βέβαια να ομονοήσουμε σε κάποια απλά πράγματα –αλλά γνωρίζω δυστυχώς ότι αυτό περνάει στην σφαίρα του φανταστικού πλέον μυθιστορήματος.
ATHENS CALLING: … Και πριν σε αποχαιρετήσουμε θα θέλαμε να σταθούμε στον επίλογο του οπισθόφυλλου, του βιβλίου σου που αναφέρει… ΄΄Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε ένα όραμα για την Ελλάδα. Θα μείνει στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία που χάθηκε΄΄ … και εδώ ο κάθε ένας θα αναρωτηθεί ,σχετικά με το πόσο είμαστε, εάν είμαστε αχάριστοι εμείς οι Έλληνες!
ΑΡΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Αχάριστοι, μα πώς, τι είναι αυτά που λέτε; Επειδή δηλαδή μας έφερε ο Καποδίστριας την πατάτα απωλέσαμε και το δικαίωμά μας στην δολοφονία του; Παρελθέτω απ’ εμού…