September 8, 2024

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ…Ένα βιβλίο του Ευάγγελου Κοτατή!

Πέρασαν κάποιες μέρες από τότε που είδαμε σε επανάληψη από το ΚΑΝΑΛΙ της ΒΟΥΛΗΣ,την εκπομπή του Νίκου Ζάπα ”Γωνιές της Χίου”.

Το πραγματικά εντυπωσιακό οδοιπορικό της εκπομπής έγινε ακόμη πιο ελκυστικό με την παρουσία του Αρχιτέκτονα/Συγγραφέα Ευάγγελου Κοτατή και τη συνέντευξη του, με αφορμή το βιβλίο του, με τον τίτλο… ”Oι θησαυροί του Κάμπου” και θέμα τον Κάμπο της Χίου και την αρχιτεκτονική του!

Οι εντυπωσιακές εικόνες που πέρασαν από μπροστά μας με τα όσα ανέφερε ο Ευάγγελος Κοτατής για τους Θησαυρούς του Κάμπου ήταν η αιτία … να τον συναντήσουμε και να έχουμε μαζί του μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΚΟΤΑΤΗ…

Athenscalling.gr: Πραγματικά στη περίπτωσή σου θα πούμε ότι προηγείται ο θαυμασμός μας για το δημιούργημά σου, δηλαδή το βιβλίο με τον τίτλο ”Oι θησαυροί του Κάμπου” και μετά το τυπικό και ουσιαστικό καλώς όρισμα μας … Ευάγγελε Κοτατή χαιρόμαστε που είσαι κοντά μας!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με την σειρά μου.
Το βιβλίο, «Οι Θησαυροί του Κάμπου» αποτελεί πρωτότυπη μελέτη, καθώς το θέμα του εξετάζει την αρχιτεκτονική της περιοχής του Κάμπου Χίου, τα κτήματα και την ιστορία τους μέσα από την οπτική γωνία και τις προσωπικές μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων του.
Πρόκειται για μια πλούσια δίγλωσση έκδοση (Ελληνικά – Αγγλικά) γραμμένη σε απλή, ανεπιτήδευτη γλώσσα, από την οποία σκοπίμως απουσιάζει η ψυχρή, τεχνική ορολογία.
Ως εκ τούτου, η αφήγηση γίνεται ελκυστική από τον μη ειδικευμένο αναγνώστη, στον οποίο πρωτίστως το βιβλίο απευθύνεται.
Το βιβλίο επιχειρεί για πρώτη φορά μια τεκμηρίωση των εναπομεινάντων αρχιτεκτονικών συνόλων του Κάμπου, με τη μέθοδο της ψηφιακής αποτυπώσεως.
Βοηθώντας έτσι, στην διατήρηση και την ανάδειξη αυτών των μοναδικών μνημείων καθιστώντας κάθε κτίριο ξεχωριστό, μοναδικό και ανεπανάληπτο, «κτήμα ες αεί» για την Χίο.
Στην παρούσα έκδοση ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ επιλέχθηκαν και παρουσιάστηκαν 32 κτήματα με 4 εκκλησίες.

Athenscalling.gr: Ένα βιβλίο λοιπόν 216 σελίδων με άπειρες φωτογραφίες, κείμενα γραμμένα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και εσύ ένας Αρχιτέκτονας ο Συγγραφέας του … με ποια αφορμή?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Το πάθος μου για τα ιστορικά κτίρια και η έμφυτη ικανότητά μου από παιδί να εντοπίζω τις λεπτομέρειες και να οραματίζομαι έναν καλύτερο τρόπο ζωής για τους ανθρώπους αποτέλεσαν τη βασική αιτία ενασχόλησής μου με την αρχιτεκτονική αλλά και τη συντήρηση και διάσωση των παλιών κτιρίων και ειδικότερα των αγαπημένων μου κτιρίων του Κάμπου.
Όπως έχω αναφέρει και στο βιβλίο μου, οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ με την Καταγραφή των Κτιρίων του Κάμπου και τη συγγραφή του βιβλίου ”Οι Θησαυροί του Κάμπου”, είναι η καταγωγή και το οικογενειακό μου περιβάλλον.

Athenscalling.gr: Οικογενειακό περιβάλλον λοιπόν … τι θυμάσαι από τότε?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να τριγυρίζει ανάμεσα στα παλαιά κτίρια του Κάμπου.
Είχα την τύχη να μεγαλώσω πολύ κοντά στον Κάμπο, στο χωριό των Θημιανών και από εκεί να φοιτήσω στα σχολεία του Κάμπου.
Έτσι, περνούσα καθημερινά από όλα αυτά τα κατοικημένα ή και ακατοίκητα παλαιά κτίρια.
Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι γονείς μου.
Ο πατέρας μου Νικόλαος Ε. Κοτατής, εργολάβος οικοδομών στο επάγγελμα, με πολυετή πείρα πάνω στην κατασκευή και ανακατασκευή τέτοιων κτισμάτων, καταγόταν από το χωριό των Θημιανών, γνωστό για την περίφημη θημιανούσικη πέτρα που χρησιμοποιείτε εδώ και αιώνες για την κατασκευή των κτιρίων του Κάμπου.
Η μητέρα μου, Κατερίνα Α. Αθανασάκη – Κοτατή και ολόκληρη η οικογένεια της , κατάγονται από το Κοντάρι, περιοχή συνοριακά με τον Κάμπο και μάλιστα πολλοί από την οικογένεια της βρίσκονται έως και σήμερα διασκορπισμένοι στην περιοχή του Κάμπου και κάποιοι από αυτούς στο παρελθόν υπήρξαν επιστάτες παλαιών αρχοντικών, τους οποίους, από μικρό παιδί επισκεπτόμασταν με τους γονείς μου, στα κτήματα όπου διέμεναν.
Αυτοί είναι οι λόγοι που με οδήγησαν στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσω σχεδιαστής δομικών έργων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών και από εκεί να συνεχίσω με σπουδές στην Αρχιτεκτονική, στο πανεπιστήμιο De Montfort της πόλης Leicester της Μεγάλης Βρετανίας το 2000-07.
Στο ίδιο πανεπιστήμιο, το 2004-05 παρέδωσα πτυχιακή εργασία με θέμα ”Η αρχιτεκτονική του Κάμπου”.

Athenscalling.gr: Και ο χρόνος της δημιουργίας του βιβλίου?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Tο βιβλίο, όπως ανέφερα παραπάνω, ξεκίνησε σαν μια πτυχιακή εργασία στο πανεπιστήμιο που σπούδασα το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2005.
Από το 2009, όπου επέστρεψα πια στη Χίο ,άρχισα να ασχολούμαι συστηματικά με την καταγραφή των κτιρίων, με επιτόπιες επισκέψεις. Το 2017 ολοκληρώθηκε η συγγραφή του και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου έγινε η παρουσίαση του στο ίδρυμα Μαρία Τσάκος στη Χίο.
Από την εθελοντική μου έρευνα, έχω καταγράψει έως και σήμερα, σε ψηφιακή μορφή περίπου 150 κτήματα και 20 εκκλησίες.

Athenscalling.gr: Πραγματικά είναι ένα βιβλίο που σου δημιουργεί να δηλώσεις το παρόν σου, όταν το διαβάσεις και να ταξιδέψεις νοερά στον Κάμπο της Χίου! Αυτό τουλάχιστον μου έχουν πει όσοι περιπλανήθηκαν διαβάζοντάς το, μαζί με αυτούς και εμείς!…
Αλήθεια πες μας… εσύ Ευάγγελε τι μηνύματα λαμβάνεις από τους αναγνώστες σου?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Γενικότερα μπορώ να πω ότι λαμβάνω θετικές κριτικές τόσο από τους συναδέλφους αρχιτέκτονες όσο και από τον κόσμο που το έχει διαβάσει.
Πολλοί είναι αυτοί που έχουν επικοινωνήσει μαζί μου (από Ελλάδα αλλά και από Αμερική, Αυστραλία και άλλες χώρες)για να με συγχαρούν, συγκινημένοι πολλές φορές, διότι αναφέρομαι σε ανθρώπους και κτίσματα οικεία σε αυτούς.
Οι αναγνώστες του βιβλίου αρχικά υπογραμμίζουν ότι έλειπε ένα τέτοιο βιβλίο για τον Κάμπο της Χίου και υπερτονίζουν τον σημαντικό του ρόλο στην παλιά και πρόσφατη σχετική βιβλιογραφία, ενώ αναφέρουν ότι μέσα από τη μελέτη του, καλλιεργήθηκε ακόμα περισσότερο ο θαυμασμός τους για τον ιστορικό αυτό οικισμό, απέκτησαν βαθύτερη γνώση αλλά και προβληματισμό για την τύχη πολλών κτιρίων, με ευθύνη είτε των Αρχών του νησιού είτε των ιδιοκτητών

Athenscalling.gr: Σχετικά με την αφήγηση σου, τον τρόπο δηλαδή που τα παρουσιάζεις όλα αυτά, με την πέννα σου, αλλά και για την εμπορική αξία του βιβλίου…τι έχουν να πουν?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Μου αναφέρουν τη σαφήνεια και την απλότητα της αφήγησης και την πλούσια εικονογράφηση, στοιχεία που κάνουν το βιβλίο προσιτό στον οποιοδήποτε, ειδικό και μη, χωρίς να του στερεί ίχνος της επιστημονικής του αξίας.
Η γλώσσα είναι ανεπιτήδευτη, και παρότι είναι γραμμένη από ειδικό επιστήμονα όχι μόνο δεν κουράζει, αντιθέτως σε τέρπει.
Ενώ θα πρέπει να τονιστεί για μια ακόμη φορά, ότι το βιβλίο είναι δίγλωσσο (Ελληνικά-Αγγλικά), γεγονός που το καθιστά εύκολα προσβάσιμο από πολίτες όλου του κόσμου.
Τέλος μου έχουν αναφέρει ότι η τιμή του βιβλίου είναι πολύ προσιτή και κατά τη γνώμη τους χαμηλή, σε σχέση με την πραγματική, υλική και πνευματική αξία του βιβλίου.

Athenscalling.gr: Και από το κράτος, τους αρμόδιους φορείς, υπήρξε ή υπάρχει κάποια βοήθεια?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς δεν με βοήθησαν καθόλου. Η έκδοση του βιβλίου έγινε χάρη στην ευγενική χορηγία του καλού μου φίλου και Έλληνα ομογενή της Αυστραλίας, Παναγιώτη Γκαμπράνη – Peter Gambranis.
Οι λόγοι που τον οδήγησαν στη χορηγία αυτού του βιβλίου είναι η Ελληνική καταγωγή του, αλλά και η αγάπη του για την πατρίδα και τη γη των προγόνων του. Ο ίδιος θεώρησε χρέος του να συνδράμει σε μια τέτοια δραστηριότητα τιμώντας τους Έλληνες γονείς του, οι οποίοι υπήρξαν σπουδαίο παράδειγμα για τη σωστή εκπαίδευση και ανατροφή του, ακολουθώντας Ελληνικές συνήθειες και παραδόσεις σε ξένο τόπο.
Ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή που αντίκρισε τον Κάμπο της Χίου, είχε τη βαθιά επιθυμία της ανάδειξης της περιοχής και των ιστορικών κτιρίων της, για να διαδοθεί αυτή η γνώση της ιστορίας τόσο μέσα στην χιώτικη κοινωνία αλλά και στον ευρύτερο κόσμο του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη κυκλοφορία του βιβλίου ο κ. Κάρματζης, πρώην δήμαρχος Χίου αγόρασε κάποια βιβλία για να τα προσφέρει ο Δήμος για εθιμοτυπικούς σκοπούς.

Athenscalling.gr: Σύμφωνα με την EUROPA NOSTRA… και εάν κάνω λάθος να με διορθώσεις, αναφέρεται ότι ο Κάμπος της Χίου, είναι μία από τις 7 Ευρωπαϊκές περιοχές που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση…
Τι ακριβώς συμβαίνει και για ποιους ”Κτυπά η Καμπάνα”?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Κατά τη διάρκεια της ενασχόλησής μου με τη μελέτη αυτή, γύρισα σχεδόν όλο τον Κάμπο, επισκέφθηκα πολλά κτήματα και είδα πολλά κτίρια, παρατήρησα όλους τους χώρους τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Μίλησα με πολλούς ιδιοκτήτες όχι μόνο για την ιστορία των κτημάτων τους, συζητήσαμε και διάφορα θέματα που αφορούν γενικότερα την περιοχή ως όλον και τη σημερινή κατάσταση.
Όλοι οι ιδιοκτήτες μηδενός εξαιρουμένου δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το πώς θα καταλήξει μελλοντικά αυτή η μοναδική περιοχή, αφού δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία και μέριμνα από το κράτος.
Το αντίθετο, μάλιστα, εφόσον η Ελληνική νομοθεσία είναι μάλλον δύσκαμπτη και αρνητική ως προς τη διατήρηση της μοναδικής αυτής περιοχής.
Η τραγική ειρωνεία είναι αυτή, ότι ο Κάμπος μόλις προσφάτως (2016) ψηφίσθηκε από την Europa Nostra ως μία από τις επτά ευρωπαϊκές πολιτιστικές περιοχές, που κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση.

Athenscalling.gr: Πως είναι ο Κάμπος σήμερα?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Σήμερα ο Κάμπος παραμένει όμορφος, παρά τις αναπόφευκτες αλλαγές που υπέστη στο συγκοινωνιακό δίκτυο και στην οικοδομική δραστηριότητα με την συνεχή παρουσία καινούριων οικοδομών και την αλλαγή χρήσης των πορτοκαλεώνων.
Ωστόσο, τα περισσότερα από τα παλιά σπίτια και ιστορικά κτίρια παραμένουν ένα λυπηρό θέαμα.

Athenscalling.gr: Θα θέλαμε αν δεν σε κουράζει να δούμε για λίγο το όλο θέμα ιστορικά…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Τα κτίρια κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων υπέστησαν τεράστιες βλάβες, με μεγαλύτερες τις συμφορές του 19ου αιώνα.
Μέσα σε εξήντα χρόνια ο Κάμπος καταστράφηκε δύο φορές, το 1822 με την σφαγή του πληθυσμού και την δήωση από τους Οθωμανούς και κατόπιν το 1881, με τον καταστρεπτικό σεισμό που αφάνισε ότι είχε απομείνει και που εξανάγκασε τους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν για πάντα τα πατρογονικά τους.
Προσθέτουμε σε όλα αυτά και τις λεηλασίες που εξαφάνισαν σιγά σιγά και τα τελευταία ίχνη των φορέων ενός μοναδικού πολιτισμού, των Χιωτών αρχόντων.

Athenscalling.gr: Και με τα σπίτια και τα κτήματα … ποια είναι η ”τύχη” τους ?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Λίγα σπίτια ξανακτίστηκαν ή επισκευάστηκαν μερικώς πολύ αργότερα.
Αρκετά – αν όχι τα περισσότερα – είναι ακόμα ερείπια, κάποια άλλα έχουν κατεδαφισθεί, άλλα έχουν πλήρως αλλοιωθεί και άλλα έχουν σχεδόν ολοσχερώς εξαφανισθεί.
Μεγάλα κτήματα έχουν υποδιαιρεθεί ή καταπατηθεί από άλλους.
Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, πολλά όμορφα σπίτια έχουν πέσει θύματα λεηλασίας, καθώς έχουν απογυμνωθεί από βασικά συστατικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τις αυθεντικές μαρμάρινες γούρνες τους, τις στήλες, τα διακοσμητικά τους στοιχεία, τα οικόσημα και τα λιθανάγλυφα από την κεντρική είσοδο.
Άλλα σπίτια έχουν εξαφανιστεί τελείως λόγω λιθολογίας, οι πέτρες των κτιρίων δηλαδή οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως έτοιμο οικοδομικό υλικό για τις νεότερες οικοδομές.
Τα περισσότερα κτήματα του Κάμπου έχουν αφεθεί στην μοίρα τους και λίγοι είναι αυτοί πλέον που ασχολούνται ακόμη με την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών – προϊόντα που εισήγαγαν στο νησί οι Γενουάτες τον 14ο αιώνα! – εφόσον η καλλιέργεια αυτή θεωρείται από τους παραγωγούς οικονομικά ασύμφορη.

Athenscalling.gr: Μάλιστα τι να πω, όλα αυτά που μου λες είναι δυσάρεστα … συνέχισε όμως εσύ, πιστεύω ότι αξίζει να ακούσουμε και άλλα, από έναν ”αυτόπτη μάρτυρα”!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ:Πολλοί από τους εύπορους Καμπούσους κληροδότησαν στο Δήμο Χίου και κυρίως στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» τα κτήματα τους.
Παρά το γεγονός ότι υποχρεούνται να μεριμνούν για την προστασία και την αποκατάσταση τους δεν κάνουν καμία απολύτως ενέργεια για αυτά τα ιστορικά κτίσματα που έχουν αφεθεί τελείως στην τύχη τους.
Σήμερα, επιπλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δείχνουν πια ενδιαφέρον γι’ αυτά τα κτίρια, όσο δείχνουν για μικρότερα και πιο μοντέρνα σπίτια, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολα στην κατασκευή και πιο οικονομικά στην συντήρησή τους.
Γι΄αυτό είναι λυπηρό για την Χίο, τους Χιώτες και για τους λάτρεις της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού να βλέπουν την φθορά και την λεηλασία αυτών των οικοδομημάτων, που υπήρξαν προϊόντα ενός εκλεκτού και μοναδικού πολιτισμού και που αποτελούν σημείο ενδιαφέροντος παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς UNESCO.

Athenscalling.gr: Και με τις τοπικές αρχές?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ:Δυστυχώς, οι τοπικές αρχές δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δυναμικές, για ν’ αποτρέψουν αυτήν την σταθερή διάβρωση της ιστορικής κληρονομιάς μας κι έτσι την βλέπουμε να παρακμάζει και να καταστρέφεται χρόνο με τον χρόνο.

Athenscalling.gr: Τελικά πως νιώθεις, με την όλη αυτή εθελοντική σου εργασία?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Κατάφερα να πραγματώσω το μεγάλο μου όνειρο και με την έκδοσή του να πιάσω στα χέρια μου το δημιούργημά μου. Επίσης, με βοήθησε να αντιμετωπίζω κάποιες δύσκολες καταστάσεις με λιγότερο άγχος.
Άλλωστε, άμα δουλεύεις εθελοντικά για κάτι που σε ενδιαφέρει και σου δίνει πάθος, τότε νιώθεις εσωτερική πληρότητα Η εθελοντική εργασία διεύρυνε το δίκτυο γνωριμιών μου προσφέροντας νέες ευκαιρίες, προοπτικές και συμβουλές.
Ακόμη, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω άτομα από τελείως διαφορετικά υπόβαθρα τα οποία δεν θα γνώριζα διαφορετικά.
Το να προσφέρεις για τον τόπο σου και τους ανθρώπους του είναι ότι πιο όμορφο υπάρχει. Αναμφισβήτητα ήταν ένα ταξίδι που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου για όσα χρόνια και αν περάσουν.

Athenscalling.gr: Ένας νέος λοιπόν Χιώτης με Βρετανικές σπουδές επιστρέφει στην Ελλάδα, δημιουργεί το βιβλίο με τον τίτλο ”Οι θησαυροί του Κάμπου” και ρωτάω, εάν έχεις σκεφτεί όλα αυτά που περιγράφεις στο χαρτί, να τα περάσεις στη Μεγάλη ή τη Μικρή Οθόνη σε μορφή ντοκιμαντέρ…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Σαφώς είναι κάτι που έχω σκεφτεί, πολλές φορές έχω φανταστεί πως θα ήταν να γυριστεί μια ταινία η οποία να σε μεταφέρει πίσω στον χρόνο.
Έτσι όπως ήταν η κοινωνία του Κάμπου τότε στο παρελθόν με τους άρχοντες, τους ανθρώπους που δούλευαν μέσα στα κτήματα, την καθημερινότητα τους κτλ θα μας έφερνε πιο κοντά με την τότε κοινωνία και θα μας έκανε μάρτυρες αυτού του μοναδικού τόπου που άκμασε για αιώνες.
Έτσι θα αποκτούσαμε περισσότερη γνώση και θα βοηθούσε στην διατήρηση του και τον σεβασμό που του αξίζει.
Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχω μαζέψει πολύ υλικό, από συνεντεύξεις με τους κατοίκους, φωτογραφίες, παλιές και καινούριες. Μάλιστα εγώ ο ίδιος κάποιες φορές δημιούργησα βίντεο μικρής διάρκειας, ορισμένα από αυτά υπάρχουν και στο διαδίκτυο.

Athenscalling.gr: Μάλιστα! Λίγο πριν το τέλος της συνάντησής μας θα σε ρωτήσω…μετά λοιπόν από τη Χίο, σκοπεύεις στο μέλλον κάποιο παρόμοιο συγγραφικό ταξίδι στην υπόλοιπη Ελλάδα?

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΤΑΤΗΣ: Θα το ήθελα πολύ αυτό μάλιστα ο λόγος που έγραψα και το βιβλίο είναι να δώσω κίνητρο σε όλους τους ιδιοκτήτες και στο κράτος να κάνει κάτι για αυτά τα μοναδικά ιστορικά κτίσματα που χάνονται μέρα με τη μέρα.
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδος μια χώρα τόσο πλούσια σε ιστορία.
Γενικότερα στην Ελλάδα πάσχουμε στο κομμάτι της συντήρησης και ανακατασκευής παλαιών κτισμάτων και είναι πολύ λυπηρό αυτό.
Γιατί τα ιστορικά μας κτίσματα είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε και θα έπρεπε να τα διαφυλάττουμε και να τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο!
Με την γνώση του χτες κατανοούμε το σήμερα και δημιουργούμε το αύριο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back