April 25, 2024

Οι Εκδόσεις ΄΄ΑΓΡΑ΄΄… Ο Συγγραφέας Ζώρζ Σιμενόν και ο inspector Μαιγκρέ

TELEVISION Rowan Atkinson en la serie de Filmin Maigret

Ο Επιθεωρητής Μαιγκρέ … Ζυλ  Μαιγκρέ, είναι ένα φανταστικό πρόσωπο εντελώς ξεχωριστό, ανθρώπινο θα λέγαμε, από τους άλλους ντετέκτιβ όλων των εποχών!

Ο Μαιγκρέ  ζει ανάμεσα μας περίπου 90 χρόνια ,κυρίως διαβάζοντας τον μέσα από τις σελίδες των βιβλίων  του συγγραφέα Ζώρζ Σιμενόν, αλλά και από τις εμφανίσεις του, στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη.

Το δημιούργημα της φαντασίας του μοναδικού Ζώρζ Σιμενόν στη χώρα μας από το 2002 και μέχρι σήμερα διαβάζεται μέσα από τις εκδόσεις Άγρα ,που έχουν εκδώσει  και επανεκδώσει με νέες μεταφράσεις,11 αστυνομικές του νουβέλες.

Χωρίς να αγνοούμε την συγγραφική αξία των προηγούμενων εννέα περιπετειών του Επιθεωρητή Μαιγκρέ που εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Άγρα ,εμείς θα σταθούμε σε δύο που κυκλοφόρησαν , σχετικά πρόσφατα .

Ο λόγος λοιπόν για τις αστυνομικές νουβέλες , ‘’Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΣΤΟΥΣ ΦΛΑΜΑΝΔΟΥΣ’’ και ‘’Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ’’

 

https://www.youtube.com/watch?v=4JRMgjVzGKU

GEORGES SIMENON – Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΣΤΟΥΣ ΦΛΑΜΑΝΔΟΥΣ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ- Νοέμβριος 2016- Ξενόγλωσσος τίτλος ‘’Maigret chez les Flamands’’

Σε αυτήν την αστυνομική νουβέλα του Σιμενόν  μια παράξενη γυναίκα καλεί τον Μαιγκρέ στο Ζιβέ, μια πόλη στα σύνορα Γαλλίας-Βελγίου, για να βοηθήσει μια οικογένεια Φλαμανδών στην υπόθεση εξαφάνισης μιας νεαρής κοπέλας.

Ο Μαιγκρέ δέχεται το κάλεσμα και φτάνει σε μια πόλη όπου υπάρχει μια έντονη αντιπαλότητα μεταξύ Βαλλόνων και Φλαμανδών όπου συχνάζουν σε ξεχωριστά καφενεία έχοντας η κάθε πλευρά, διαφορετικές νοοτροπίες.

Η κακοκαιρία εκεί είναι έντονη και το κακό συνδυάζεται με αυτήν. Ο ποταμός Μεύσης έχει υπερχειλίσει, τα φράγματα στις γέφυρες έχουν κατέβει, ο απόπλους σκαφών και ποταμόπλοιων έχει απαγορευτεί. Η τοπική κοινωνία ακινητοποιημένη ‘’ζει’’ μέσα στα καφενεία πίνοντας ζενιέβρ (τοπικό ποτό), υποπτεύεται και φυσικά κατηγορεί, με το δικό της τρόπο, καταδεικνύοντας τους πιθανούς υπόπτους.

Έτσι με όλη αυτή τη κατάσταση, ο Μαιγκρέ προσπαθεί να μπει στο κλίμα της πόλης και των ανθρώπων της, για να βρει μια λύση, στην υπόθεση η οποία αφορά την εξαφάνιση μίας νεαρής κοπέλας .

GEORGES SIMENON  – Ο ΜΑΙΓΚΡΕ ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥ

Εκδόσεις ΑΓΡΑ- Απρίλιος 2018 – Ξενόγλωσσος τίτλος ‘’Maigret et son mort’’

Τον  Απρίλη του 2018 από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ, κυκλοφόρησε το 29ο συγγραφικό έργο του Ζώρζ  Σιμενόν, όπου είναι η 11η αστυνομική νουβέλα ,με ήρωα τον Επιθεωρητή  Ζυλ Μαιγκρέ.

Εδώ θα λέγαμε, χωρίς ουδεμία κριτική διάθεση, ότι η πλοκή αυτή της ιστορίας είναι ίσως από τις πιο αξιόλογες στο είδος της.

Ένας άγνωστος άνδρας,πανικόβλητος και κυνηγημένος από δολοφόνους τηλεφωνεί εβρισκόμενος από καφέ σε καφέ στη Δικαστική Αστυνομία ζητώντας τη βοήθεια του Επιθεωρητή  Μαιγκρέ. Ο άγνωστος άνδρας θα βρεθεί, αλλά δυστυχώς θα βρεθεί    δολοφονημένος.

Η υπόθεση αυτή στοιχειώνει τον Μαιγκρέ και ακολουθούν ατελείωτα ξενύχτια όπου ο  Επιθεωρητής και οι συνεργάτες του προσπαθούν να βρουν τους ενόχους.

Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν οι έρευνες οδηγούν τον Μαιγκρέ σε μια σπείρα Τσέχων και Πολωνών κακοποιών που αποδεικνύονται ότι είναι σήριαλ κίλλερ της Γαλλικής επαρχίας.

Η συγκεκριμένη αστυνομική νουβέλα αποδεικνύει μέσα από τις σελίδες της ,αυτό που κάνει πάντα τον Μαιγκρέ να ξεχωρίζει από τους άλλους φανταστικούς ντετέκτιβ… δηλαδή το ανθρώπινο του στοιχείο .

Αξίζει να σημειωθεί επίσης , ότι αυτή η αστυνομική νουβέλα μεταφέρθηκε το 2016  στη μικρή οθόνη και έγινε τηλεταινία Αγγλικής παραγωγής , με πρωταγωνιστή στο ρόλο του Επιθεωρητή Μαιγκρέ, έναν εκπληκτικό … Rowan Atkinson!

https://www.youtube.com/watch?v=CpViacF-a0k

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back