ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ! Ένας Θρυλικός Χάρτινος Ήρωας!
Ο Μικρός Ήρως ήταν, είναι και θα είναι, ο θρυλικός και ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΗΡΩΑΣ , με το όνομα Γιώργος Θαλάσσης, τον οποίο δημιούργησε την 10ετία του ΄50 στην Ελλάδα, ο αείμνηστος συγγραφέας, δημοσιογράφος, ποιητής αλλά και εκδότης ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ!
Υπογράφοντας με το ψευδώνυμο ΘΑΝΟΣ ΑΣΤΡΙΤΗΣ, ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ συνεργάστηκε για την δημιουργία του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, κυρίως με τον σκιτσογράφο ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ, ενώ σε κάποια τεύχη του περιοδικού, συνεργάστηκε και με τον εικονογράφο- ζωγράφο ΘΕΜΟ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος ήταν αργότερα ένας εκ των εκδοτών και δημιουργών του περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ.
Η έκδοση του δημοφιλέστερου στην Ελλάδα περιοδικού σε σχήμα pocket με την ονομασία Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, κυκλοφόρησε στις 24 Φλεβάρη του 1953!
Απευθυνότανε στους πιτσιρικοέφηβους της εποχής και όχι μόνο, μια και που στα κλεφτά το περιοδικό το διάβαζαν ακόμη και οι γονείς τους!
Ο τίτλος του πρώτου τεύχους ΄΄Ο Ελεύθερος Σκλάβος΄΄, από τη πρώτη στιγμή έβαλε σε υποψία τους αναγνώστες, ότι διαβάζοντας αυτό το περιοδικό, θα ζούσαν σίγουρα ξεχωριστές στιγμές, οι οποίες και κράτησαν για 15 ολόκληρα χρόνια!
Κεντρικός ήρωας των ιστοριών, που διαδραματιζόντουσαν την εποχή που στην Ελλάδα υπήρχε η Γερμανική Κατοχή, ήταν ο Γιώργος Θαλάσσης ένα Ελληνόπουλο με ξεχωριστές ικανότητες από τους συνομήλικους του, μαζί του η Κατερίνα μια όμορφη και γενναία Ελληνοπούλα και φυσικά ο Σπίθας, ως η αναγκαία κωμική φιγούρα των ιστοριών, ένα παιδί που πάντα πεινούσε και που ήταν ίσως, ο πιο αγαπητός στους αναγνώστες των περιπετειών της θρυλικής τριάδας!
Μαζί τους είχαν παρελάσει και κάποια άλλα μικρότερα σε ηλικία Ελληνόπουλα τα οποία με τη συμμετοχή τους και τις ιδιαίτερες ικανότητες τους, ανανέωναν τις ιστορίες που έγραφε ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ και συνεπώς το ενδιαφέρον όλων των αναγνωστών, του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ!
Έτσι με μεγάλη ή και μικρότερη συμμετοχή , ο συγγραφέας και ο σκιτσογράφος, των περιπετειών, μας παρουσίασαν στο πλευρό του Γιώργου Θαλάσση, το Γάτο, τον Διαβολάκο, το Ζουζούνι, την Κύπρο, την Σουσουράδα, τον Γαβριά, το Σαΐτα, τον Μπόμπιρα, τον Πιτσιρίκο, τη Μιμόζα και τόσους άλλους!
Το περιοδικό κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του είχε μια αγοραστική κίνηση πρωτόγνωρη, για εκείνα τα χρόνια, μια που τότε δύσκολα θα έβρισκες κάποιο Ελληνόπουλο που να μην είχε αγοράσει ή δανειστή από κάποιο φίλο του, τεύχη του περιοδικού! Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ ήταν το must της εποχής!
Τα χρόνια της κυκλοφορίας του, ήτανε η απαραίτητη συντροφιά για τα αγόρια αλλά και για τα περισσότερα κορίτσια, όπου δεν ήταν και λίγες οι φορές που τα παιδιά τότε ταυτιζόντουσαν, με κάποιους από τους μικρούς ήρωες εκείνων των περιπετειών!
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, ότι στην Α΄ τάξη στο Γυμνάσιο Φιλοθέης, το συμμαθητή μου το Μιχάλη, να ανταλλάσει με κάποια συμμαθήτρια του, τεύχη του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, την εποχή που στην ομάδα του Γιώργου Θαλάσση συμμετείχε και η Κύπρος, εκείνο με τις ξανθές μπούκλες κοριτσάκι! Αυτή λοιπόν η μεταξύ τους ανταλλαγή των τευχών, ήταν η αφορμή για το πρώτο τους αθώο φλέρτ, μεταξύ του Μιχάλη και της Ιωάννας, εκείνος που την αποκαλούσε τότε Κύπρο και εκείνη τον έλεγε Μπόμπιρα!
Θυμάμαι αργότερα στη περιοχή του Γκύζη, το Σπίθα, έτσι τον φωνάζαμε το Νίκο εκείνο το παλληκάρι που έμενε , Μομφεράτου και Μπουκουβάλα γωνία και που έμοιαζε καταπληκτικά του Σπίθα και που το γούσταρε να τον φωνάζουν έτσι!
Πολλές και αξέχαστες αναμνήσεις, έρχονται στη μνήμη μου, με αφορμή το ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, μέσα σε αυτές ήτανε και εκείνες, που ζούσαμε στα στέκια των ανταλλαγών ή των αγορών του περιοδικού! Εκεί στα περίπτερα , στα ψιλικατζίδικα αλλά και στις αλάνες, των περιοχών που μέναμε και που γινότανε το πολύ σκληρό deal των συναλλαγών, με το περιπτερά ή το ψιλικατζή, ή και μεταξύ μας ακόμη!
Όλες οι ανταλλαγές αλλά και οι αγορές των μεταχειρισμένων τευχών ήτανε εις βάρος μας, στα μεταχειρισμένα δίναμε δύο τεύχη για να μας δώσουν ένα πιο καινούργιο, αυτός ήταν ο κανόνας! Όσο για τις αγορές των μεταχειρισμένων τευχών οι περιπτεράδες και οι ψιλικατζήδες τα πουλούσαν 1 δραχμή και ενώ από εμάς τα αγόραζαν για ένα πενηνταράκι!
Στη περιοχή των Εξαρχείων όπου μεγάλωσα, ένα από τα δημοφιλέστερα στέκια ανταλλαγής, πώλησης αλλά και δανεισμού, εκεί στη πλατεία Εξαρχείων, ήταν το περίπτερο του κυρ Γιώργου, μεταξύ των οδών Θεμιστοκλέους και Σολωμού, όαση ανταλλαγής και τόπος συνάντησης της πιτσιρικαρίας της περιοχής, με κεντρικό ήρωα τον Γιώργο Θαλάσση και με εμάς να κάνουμε το πάγκο του περιπτερά άνω κάτω για να βρούμε το τεύχος του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ , που δεν είχαμε διαβάσει, αλλά και για να βουτήξουμε στη ζούλα και κανένα άλλο!
Ένα ακόμη στέκι ανταλλαγών και πωλήσεων υπήρχε, λίγο πιο πάνω Ιπποκράτους και Βουλγαροκτόνου, το κατάστημα του Ζαχαρία του τσαγκάρη, όπου ήτανε τα πάντα όλα, ψιλικατζίδικο, τσαγκάρικο, γραφείο ευρέσεως οικιακών βοηθών και φυσικά στέκι ανταλλαγών και αγορών των παλαιών περιοδικών! Από εκεί ο φίλος μου ο Βαγγέλης, από ότι μου εξομολογήθηκε, είχε βουτήξει κάποτε ένα παλαιό περιοδικό, μαζί με τα άλλα που είχε αγοράσει από το Ζαχαρία και από τότε μέχρι και σήμερα το φέρει βαρέως! Ας είναι όμως Βαγγέλη μου, γιατί αυτές οι παιδικές αμαρτίες βαραίνουν τους περισσότερους από εμάς, να ξέρεις τόσο ο κυρ Γιώργος όσο και ο Ζαχαρίας αλλά και τόσοι άλλοι, εκείνη την εποχή στην Αθήνα και στις γειτονιές της, που έκαναν αυτήν την δουλειά των ανταλλαγών και πωλήσεων του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ αλλά και των άλλων περιοδικών, μας εκμεταλλευόντουσαν φίλε!
Στέκια ανταλλαγών και αγορών των μεταχειρισμένων περιοδικών και κυρίως του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, υπήρχαν τότε σε κάθε περιοχή της Αθήνας όπως και στη δική σας! Σίγουρα λοιπόν θα θυμάστε και εσείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, εκείνα τα στέκια, στο Αιγάλεω, στη Ν.Ιωνία , στη Νίκαια , στο Χαλάνδρι, στη Καισαριανή και όπου άλλου ζήσατε τότε εκείνο το σκληρό deal των μεταχειρισμένων περιοδικών και ειδικά του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ!
Ήταν πραγματικά αξέχαστες εποχές και εσύ τις ζούσες με τα λίγα, απουσία των πολλών και το γούσταρες, γιατί περίπου όλοι έτσι είμαστε τότε και έτσι όπως τα περιγράφω θυμάμαι και εκείνη την σημαδιακή ημέρα για την κυκλοφορία του αγαπημένου μας περιοδικού του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, σημαδιακή για το περιοδικό αλλά και για εμάς τους αναγνώστες, ήτανε η 25η Απριλίου του 1967, όπου μετά από 739 εβδομάδες συνεχούς κυκλοφορίας το περιοδικό δεν θα κυκλοφορούσε.
Η επιβολή της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου είχε τότε αναστείλει την κυκλοφορία όλων των περιοδικών, έτσι η μπάλα πήρε και τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, που δεν κυκλοφόρησε για να επανέλθει στα περίπτερα και πάλι στις 9 Μάη του 1967 με το τεύχος 740 και την μικρή ηρωίδα από τη Κρήτη την Μιμόζα να παίρνει μέρος στις περιπέτειες της παρέας του Γιώργου Θαλάσση και να αντικαθιστά τον μικρό ήρωα με το όνομα Σαΐτας!
Την Τρίτη 18 Ιουνίου του 1968 το περιοδικό ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ θα σταματήσει εντελώς ξαφνικά να κυκλοφορεί, το γεγονός αυτό μας γέμισε με απογοήτευση και θλίψη, πραγματικά μας ήτανε αδύνατον να φανταστούμε πως θα ζούσαμε χωρίς αυτές τις περιπέτειες του αγαπημένου μας, Γιώργου Θαλάσση και τις παρέας του, ήταν εκείνη η ημέρα που κρατούσαμε στα χέρια μας το τεύχος 798 με τον εμβληματικό τίτλο ΄΄Ενας Μικρός, Μικρός, Μικρός Ήρως΄΄!
Όμως δεν πέρασε αρκετός καιρός από τότε, όταν μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους αναγνώστες του περιοδικού Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, την 1η Ιουλίου της ίδιας χρονιάς!
Στο περίπτερο λοιπόν της γειτονιάς, την 1η Ιουλίου του 1968 είδαμε να κρέμεται με μανταλάκια ένα νέο περιοδικό αρκετά εντυπωσιακό και σε σχήμα pocket, ήταν το 1ο τεύχος της Β΄Περιόδου του ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, όπου εδώ πλέον όλα ήταν εντελώς διαφορετικά μια που ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας θα μας εντυπωσίαζαν σε πλήρη εικονογράφηση σε μορφή κόμικς, με επιλεγμένες περιπέτειες της Α΄ Περιόδου γραμμένες από τον ΘΑΝΟ ΑΣΤΡΙΤΗ, σε σκίτσα του ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ, μέσα από τις 68 σελίδες του περιοδικού υπήρχαν και οι εικονογραφημένες περιπέτειες, του μικρού Ραϊντζερ Κάπταιν ΜΙΚΙ, αλλά και άλλες ιστορίες, όπως αυτή με την ονομασία ΤΑΡΓΚΑ, ιστορία ενός 12χρονου Ελληνόπουλου του Γιώργου Γεράκι , του κυρίαρχου της ζούγκλας, όπου τον είχαμε γνωρίσει στο βραχύβιας κυκλοφορίας περιοδικό ΤΑΡΓΚΑ!
Αυτή η έκδοση του ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, κυκλοφορούσε κάθε 1η και 16η του μήνα και ολοκληρώθηκε μετά από τη κυκλοφορία των 64 τευχών!
Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, χωρίς όμως την επιτυχία των προηγουμένων, μέχρι την μεγάλη έκπληξη να έρχεται, από το χώρο ενός πολιτικού περιοδικού,στις 5 του Μάη το 1995, στο 577ο τεύχος του περιοδικού ΄αντί΄ όπου στο αφιερωμά του Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, προσφέρει στους αγοραστές- αναγνώστες του, δύο ανέκδοτα τεύχη του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, το 799 και το 800, πάντα σε σχήμα pocket!
Το τεύχος Νο 799 του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ με το τίτλο ΄΄Θανάσιμη Υποψία΄΄, γραμμένο από τους Σωτήρη Δημητρίου, Ξεν.Μπροντζάκη, Αλέξη Πανσέλληνο και Ηλία Λάγιο σε σχέδια Δ.Χαντζόπουλου και Β.Χερουβείμ, ήταν εκείνο που ξύπνησε μέσα μας τις αναμνήσεις μίας αξέχαστης εποχής !
Στο τεύχος Νο 800,διαβάσαμε την περιπέτεια ΄΄ Ένα Φάντασμα από το παρελθόν΄΄ γραμμένη από τη πέννα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ σε σχέδια των Β.Χερουβείμ και Δ.Χαντζόπουλου, σε αυτό το τεύχος ήτανε και πάλι κοντά μας ο αγαπημένος συγγραφέας ΘΑΝΟΣ ΑΣΤΡΙΤΗΣ… ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑΣ!
Ουσιαστικά και τυπικά θα λέγαμε ότι αυτά τα 2 τεύχη, ολοκλήρωσαν τη σειρά με τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας, του Σπίθα και όσων άλλων μικρών ηρώων αλλά και εχθρών που είχαν παρελάσει,από τις σελίδες των τευχών του περιοδικού και που μαζί τους ζήσαμε αλησμόνητες στιγμές, γιατί Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ ήταν ίσως, η σημαντικότερη σελίδα των καλυτέρων μας χρόνων!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ από την κυκλοφορία του μέχρι και σήμερα αριθμεί αρκετές επανεκδόσεις, τις περισσότερες από άλλα αντίστοιχα περιοδικά του είδους, που κυκλοφόρησαν στο παρελθόν στη χώρα μας, αλλά και νέες ιστορίες του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, από νεώτερους συγγραφείς και εικονογράφους, οι οποίοι ακολουθούν την παλαιά συνταγή των περιπετειών!
Σήμερα λοιπόν κυκλοφορούν συλλεκτικοί τόμοι, μεμονωμένα τεύχη αλλά και οι κάποιες νέες περιπέτειες του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, όπως προαναφέραμε, όλα αυτά από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, όπου στο τιμόνι των εκδόσεων βρίσκεται ο εγγονός του Στέλιου Ανεμοδουρά, Λαοκράτης Ανεμοδουράς!
Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ανάμεσα σε όλες τις εκδόσεις ή ανατυπώσεις του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, που κυκλοφόρησαν κατά καιρούς, ξεχωριστή αίσθηση αποτελεί αυτή που δημιουργήθηκε με την πλήρη εικονογράφηση επιλεγμένων ιστοριών σε μορφή κόμικς, αποτελούμενη από 64 τεύχη, πάνω σε κείμενα του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ και με εικονογράφο τον ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ και στα επεισόδια 22 – 27 καθώς και στο τελευταίο με εικονογράφο τον Δημήτρη Αντωνόπουλο. Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα κόσμημα στο χώρο των Ελληνικών κόμικς!
Χωρίς καμιά αμφιβολία Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ, είναι ίσως το μοναδικό περιοδικό στον Ελληνικό εκδοτικό χώρο, που μέχρι σήμερα, έχει διαβαστεί, στη χώρα μας, αλλά και από τους Έλληνες του εξωτερικού, περισσότερο από κάθε άλλο ανάγνωσμα, μια που κυκλοφορεί ακόμη και τώρα το 2021, σε επανεκδόσεις- ανατυπώσεις!
Όλα τα προαναφερόμενα από εμάς, για τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, αιτιολογούν την αξία του περιοδικού του ΣΤΕΛΙΟΥ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ, μια που οι περιπέτειες των τριών ηρωικών Ελληνόπουλων του Γιώργου, της Κατερίνας και του Σπίθα, ανέβηκαν σε διασκευή στο θέατρο από επαγγελματικούς αλλά και ερασιτεχνικούς θιάσους!
Έτσι για πρώτη φορά το 1976, ακούσαμε στο Άλσος Παγκρατίου από το Ελεύθερο Θέατρο το τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη ΄΄Ο μικρός Ήρωας΄΄, ανάμεσα στα άλλα τραγούδια της επιθεώρησης ΄΄Το τραμ το τελευταίο΄΄, ενώ αργότερα είδαμε τις περιπέτειες του Παιδιού Φάντασμα και της παρέας του στη σκηνή, με το θίασο του Δημήτρη Πιατά , αλλά και με τις παραστάσεις στο ΚΘΒΕ!
Όσον αφορά τους κάποιους νέους συνεχιστές με νέα γραφή των περιπετειών του Θρυλικού ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ, θα αναφέρουμε ότι, πραγματικά έχουν γίνει αρκετές και φιλότιμες προσπάθειες, σε συγγραφή κειμένων και σε εικονογράφηση και εδώ τους αξίζουν τα εύσημα μια που συνεχίζουν την παράδοση!
Όμως θα μας επιτρέψουν να έχουμε την άποψη, ότι όσο φιλότιμα και εάν έχουν γραφτεί και εικονογραφηθεί, αυτές οι περιπέτειες, είναι αδύνατον να συγκριθούν με τις πρωτότυπες και αρχικές που δημιουργήθηκαν τότε, από τον συγγραφέα ΣΤΕΛΙΟ ΑΝΕΜΟΔΟΥΡΑ και την πέννα του εικονογράφου, του ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ του ΒΥΡΩΝΑ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ, που πλέον και οι δύο παρακολουθούν χαμογελώντας, τα όσα και λέγονται και γράφονται για τον ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ, από την γειτονιά των Αγγέλων όπου κατοικούν… εδώ και κάμποσα χρόνια!