May 28, 2024

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ … “Φράχτες & Σύνορα” .

“Φράχτες & Σύνορα” είναι ο τίτλος του Digital Album, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από την Plus Rec, o τραγουδοποιός ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ.

Πρόκειται για ένα album που ακούγοντας το, διαπιστώνεις ότι πάει κόντρα σε ότι εμπορικό και μίας χρήσεως ακούγεται,με μοναδικό σκοπό και στόχο την ποιότητα στον στίχο και τον ήχο!

Τα 10 τραγούδια που περιέχει το album, περιγράφουν 10 μικρές ιστορίες με εντυπωσιακούς στίχους, ντυμένα με τη διαχρονική μουσική του ΜΑΝΟΥ ΤΡΥΠΙΑ.

Ο ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ λοιπόν με το παρθενικό του album “Φράχτες & Σύνορα” και σίγουρα σε δύσκολες εποχές για την δισκογραφία στη χώρα μας, τολμά και μας παρουσιάζει μέσα από τα τραγούδια του, αυτό που σήμερα είναι δυνατόν και μπορεί να συναντήσει το χθες αλλά και να κοιτάξει το αύριο με ένα και μοναδικό σκοπό… το ραντεβού του με την αλήθεια!

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΝΟ ΤΡΥΠΙΑ!

AthensCalling.gr: Μετά λοιπόν από όσα είπαμε πριν λίγες ημέρες τηλεφωνικά, για το αξιόλογο πραγματικά album σου,μια που εσύ Μάνο είσαι στα Χανιά και εμείς στην Αθήνα, ξανασμίγομε και πάλι μέσω διαδικτύου… και σε καλώς ορίζω στο AthensCalling.gr!

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Καλώς σας βρίσκω, ευχαριστώ πολύ για τα όμορφα και τιμητικά λόγια σας και το ενδιαφέρον σας. Αισθάνομαι έντονη οικειότητα μαζί σας και πάλι ευχαριστώ!

AthensCalling.gr: Και από την ανάρτησή σου στο instagram, διαβάζω κάποια χαρακτηρίστηκα σου,αυτά που περιγράφεις τον εαυτό σου και θα ξεκινήσω να ρωτάω με αυτά! Γιατί αυτοχαρακτηρίζεσαι με την ετικέτα Παλαιοροκάς?
ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Αυτός ο χαρακτηρισμός προέκυψε όταν πάνω στις αναζητήσεις μου για την καλύτερη απόδοση και χειρισμό των social media και ειδικά του Ιnstagram ο artist manager και φίλος Χρήστος Λάγνης Πανοηλίας με την Action Esti μου τον απέδωσε βλέποντας τη συνολική μου εικόνα, και αποτυπώνοντας μια ταυτότητα ως προς το καλλιτεχνικό μου προφίλ. Nα τονίσω βέβαια ότι δεν αποκλείω άλλα είδη μουσικής, δεν είμαι ταγμένος 100/100 στο Ροκ, ούτε Υπουργός του…

AthensCalling.gr: Συνεχίζω… Ιδιοκτήτης και Πιλότος χρονομηχανής … Εσύ το λοιπόν ο ιδιοκτήτης και ο Πιλότος! Εάν αυτή τη στιγμή εμφανιστεί κάποιος και εκφράσει την επιθυμία να είναι αυτός ο πιλότος, θα το επιτρέψεις και εάν ναι,υπάρχει κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στο πιλότο?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Φυσικά και θα το επιτρέψω, ποιος είμαι εγώ που θα έχω την αποκλειστικότητα να οδηγήσω ,κι αποκλειστικότητα δεν έχει κανείς .Ανάλογα λοιπόν τη διάθεση και φυσικά όποιος μπορεί, άρα προτίμηση δεν υπάρχει. Αυτό βέβαια θα το καταλάβουν οι επιβάτες αν είναι καλός ο πιλότος ,δεν μπορεί να το κρίνει ο ίδιος.

AthensCalling.gr: Και κλείνω με τα του αυτοπροσδιορισμού σου, για να περάσουμε και στις μουσικές σου δημιουργίες. Σημειώνεις το λοιπόν στο instagram… ΄΄Ταξιδεύει με ασφάλεια σε άλλα μέρη και εποχές΄΄. Αλήθεια σε ποια μέρη και σε ποιες εποχές?
ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Αυτή η ταχύτητα που εξελίσσονται τα πράγματα καμιά φορά σε καθιστά οπαδό κι υποστηρικτή παλαιότερων καταστάσεων. Αρκεί να μην ταξιδεύουμε με φόρα. Μπορούμε λοιπόν να ταξιδέψουμε σε όποια εποχή επιθυμούμε μέσα από τη φαντασία μας αλλά κι από εικόνες που δημιουργεί η μουσική γενικότερα. Κάπως έτσι φαντάζομαι τα ταξίδια των ακροατών μέσα και από τις δικές μου συνθέσεις

AthensCalling.gr: Πάμε τώρα στο album σου ΄΄Φράχτες και Σύνορα΄΄, καταρχήν γιατί αυτή η επιλογή, δηλαδή να κυκλοφορήσει σε μορφή digital?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Λόγω της εποχής ,κυρίως και της γρήγορης εξέλιξης των πραγμάτων σε συνεργασία με την εταιρεία ,η πιο ωφέλιμη απόφαση στην φάση που βρισκόμαστε ήταν αυτή, χωρίς να αποκλείω να διατεθεί στο άμεσο μέλλον το album και με άλλους τρόπους.

AthensCalling.gr: Και ο τίτλος επηρεασμένος από την επικαιρότητα υπέθεσα πριν ακούσω το τραγούδι και δω και το αντίστοιχο video clip! Έπεσα όμως έξω και αν δεν κάνω λάθος εδώ έχουμε μια μικρή, αλλά τόσο αληθινή ιστορία για το πώς είναι δυνατόν να εξελίχθη η σχέση μεταξύ εκείνου και εκείνης. Ποιός τελικά είναι κερδισμένος σε αυτήν την ανθρώπινη σχέση?… και ο Ιούδας ?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Δεν υπάρχει νικητής η χαμένος για εμένα σε αυτήν την ιστορία, υπάρχουν άνθρωποι ,συναισθήματα, αποφάσεις ,και στο τέλος προδοσία. Ο καθένας από τη μεριά του πανηγυρίζει ή θρηνεί ανάλογα τον εγωκεντρισμό του . Ο Ιούδας συνήθως είναι αυτός που δεν τον υπολογίζεις ότι θα το κάνει, κι όμως σε πουλάει στεγνά , αλλά φωνάζει ότι το έκανε για το καλό σου. Κι όσο για τον Ιούδα «φιλούσε υπέροχα»… οι στίχοι είναι του Βαγγέλη Φραγκιαδάκη κι η μουσική δική μου.
AthensCalling.gr: 10 τραγούδια στο ΄΄Φράχτες και Σύνορα΄΄, όπου οι στίχοι του σήμερα, συναντάνε τη μουσική του χθες, χωρίς τις ιδιαίτερες λούπες και άλλα ηχητικά τεχνάσματα. Καθαρά πράγματα θα έλεγα, που προσωπικά θα σου δώσω το χαρακτηρισμό Classic Rock με σταθερές πενταγραμμικές αξίες! Πως και έτσι?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Είμαι υπέρ του κλασσικού σε όλα τα είδη ,αυτή ήταν η αισθητική για αυτό το album κι έτσι αποτυπώθηκε σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Βασικά είμαι ανοιχτός και σε καινοτομίες και καινούριες δημιουργίες. Αλλά το album αυτό είναι όπως το διατυπώσατε στην ερώτηση σας,όσον αφορά τη μουσική προσέγγιση του.

AthensCalling.gr: 10 τραγούδια αρκετά ψαγμένα θα πω και θα ρωτήσω ποια ήταν η χρονική διάρκεια της συλλογής τους, μέχρι την ολοκλήρωση?
ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Αν εξαιρέσω ένα κομμάτι το…Μόνοι, που είναι 8 χρονών και το συνέλεξα στο album όλα τα υπόλοιπα έγιναν σε μια διετία περίπου. Είναι πολλά τα ερεθίσματα γύρω μας, και αυτό μου δίνει την επιθυμία να γράφω συνεχώς.

AthensCalling.gr: Από τις επί της σκηνής εμφανίσεις σου και μετά την κυκλοφορία του ολοκληρωμένου σου album, ποια είναι τα μηνύματα που παίρνεις από το κοινό?
ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Παίρνω ενθαρρυντικά μηνύματα για τα τραγούδια μου στα live ,έχω πάρει κι εγώ τα ρίσκα μου ,κι ο κόσμος τα επιβραβεύει. Αυτό μου δίνει δύναμη να συνεχίζω να δημιουργώ.

AthensCalling.gr: 10 τραγούδια και η ΄΄ φανέλα ΄΄ με το νούμερο 10, ένα τραγούδι που πιστεύω ότι αποδεικνύει το μέγεθος του ταλέντου σου,΄΄Παιδια στη Πλατεία΄΄ ντουέτο με το Γιώργη Στρατάκη, ένα εκπληκτικό μουσικό έργο, πως προέκυψε η δημιουργία του κι αυτή η συνεργασία ?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Το τραγούδι αυτό είναι μια συνολική προσπάθεια καταρχήν.Οι στίχοι κι η μουσική είναι του Σάκη Σακελλαρίδη ενός υπέροχου ανθρώπου και τραγουδοποιού. Ένα βράδυ μου το έστειλε με μια κιθάρα σε μήνυμα, μου άρεσε τρομερά ,και μόλις είχαμε γνωριστεί με τον Γιώργη τον Στρατάκη ,του το έστειλα ,του άρεσε κι εκείνου πολύ, και τελικά το είπαμε παρέα ,μάλιστα προσθέσαμε και το παιδικό τμήμα του φωνητικού συνόλου Φωνωδία, η ενορχήστρωση είναι του Νεκτάριου Βασιλείου. Θεωρώ τιμή μου να κουβαλάω αυτό το τραγούδι στην πορεία μου ,καθώς και την συνεργασία μου με το Γιώργο Στρατάκη. Η φανέλα λοιπόν με το 10 ανήκει στον Σάκη Σακελλαρίδη ο οποίος την φόρεσε και μοίρασε καταπληκτικές ασίστ σε εμένα και τον Γιώργο.

AthensCalling.gr: Πάμε τώρα αρκετά χρόνια πίσω…. Εσύ πιτσιρικάς στη Ν. Ιωνία, που μεγάλωσες, έχεις κάποια χρήματα στα χέρια σου και όλοι οι δρόμοι σου σε οδηγούν σε κάποιο κατάστημα δίσκων …. Θυμάσαι το πρώτο δίσκο που αγόρασες ?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Πιτσιρικάς ναι, παίρνω ηλεκτρικό κατεβαίνω Ομόνοια πάω σε γνωστό δισκάδικο κι αγοράζω τα «Χαιρετίσματα» True Story.

AthensCalling.gr: Και τα πρώτα ακούσματα που σε έβαλαν στο τρυπάκη των μουσικών σου αναζητήσεων?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Nικόλας Ασιμός, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Αφοί Κατσιμίχα, Γιώργος Νταλάρας ,Bob Dylan, Neil Young, Beatles ,Παύλος Σιδηρόπουλος.

AthensCalling.gr: Από τη Ν.Ιωνία , εδώ και 15 χρόνια αν δεν κάνω λάθος μένεις στη Κρήτη και μόνιμα στα Χανιά, πως προέκυψε αυτή η επιλογή?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Η σύζυγος μου κατάγεται από τα Χανιά, ενώ ζούσαμε στην Αθήνα, ένα πρωί κουρασμένοι από την μεγαλούπολη και τους ρυθμούς της, πήραμε τα δύο μας κορίτσια μωρά τότε ,βάλαμε το σπίτι μας σε ένα φορτηγό στο Καράβι, και ήρθαμε. Από τις πιο όμορφες αποφάσεις ζωής που έχουμε πάρει.

AthensCalling.gr: Στα Χανιά λοιπόν ζεις και υπάρχεις και η μουσική της Κρήτης χωρίς αμφιβολία ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο… Αλήθεια ποια σχέδια υπάρχουν για το δικό σου μελλοντικό μουσικό ταξίδι?

ΜΑΝΟΣ ΤΡΥΠΙΑΣ: Η μουσική της Κρήτης είναι οικουμενική όντως, υπάρχουν τεράστιες μορφές και προσωπικότητες που την ταξιδεύουν.Σίγουρα να πειραματιστώ και να εμπλουτίσω τις μελωδίες μου και με άλλα είδη, περισσότερες συνεργασίες, και φυσικά να επικοινωνήσω τη μουσική μου όσο γίνεται περισσότερο κυρίως μέσα από τις ζωντανές μου εμφανίσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back