March 29, 2024

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ Ο θεριστής της Κυψέλης!

 ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…
Πολλές φορές μια εικόνα είναι αυτό που λέμε… χίλιες λέξεις και στην περίπτωσή μας ένα εξώφυλλο σε προδιαθέτει για το τι ακριβώς θα σου συμβεί όταν διαβάσεις το βιβλίο. Κάποιες φορές, πάλι, μπορεί να πέφτεις έξω στις σκέψεις σου και να σε παραπλανήσει η σύνθεση της εικόνας στο εξώφυλλο, εδώ όμως όχι!

Ο θεριστής της Κυψέλης, λοιπόν, και εν αρχή ο λόγος για την εικόνα του εξωφύλλου, που προσωπικά με εντυπωσίασε ο χρωματισμός του, το «παιχνίδι» μεταξύ των χρωμάτων σε κόκκινο φόντο, η μαύρη σκιά, αλλά και τα γράμματα του τίτλου σε λευκό χρώμα! Όταν το διάβασα, ενθουσιάστηκα με την πλοκή του, η οποία μάλιστα δεν πρόδωσε την αρχική μου πρόβλεψη, ότι δηλαδή κάτι καλό συμβαίνει εδώ…!

Ο θεριστής της Κυψέλης είναι το δεύτερο βιβλίο, τρία χρόνια μετά τον Κλοιό, που μας παρουσιάζει η συγγραφέας Έλενα Κορδέλλα, αυτή τη φορά από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΝΩΑΣ και κυκλοφορεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Είναι ένα μυθιστόρημα με τη δράση και την πλοκή μιας ολοκληρωμένης αστυνομικής ιστορίας, όπου ο αναγνώστης διακρίνει την ιδιαίτερη συγγραφική μαεστρία στις εικόνες που δημιουργεί η συγγραφέας.

Από τις πρώτες του σελίδες το βιβλίο, σε βάζει στο «τρυπάκι» της αναζήτησης του δολοφόνου και σου υπενθυμίζει, όσο κι αν δεν θέλεις να το πιστέψεις, ότι πλέον ζούμε και εμείς σε αυτή τη σκληρή εποχή, στη σύγχρονη Ελλάδα, που σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με το χθες, όταν δηλαδή το έγκλημα τότε, δεν είχε τον ρόλο του πρωταγωνιστή στις ειδήσεις των ΜΜΕ. Ενώ σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία μέρα που να μη διαβάσεις, να μην ακούσεις, να μη δεις στην τηλεόραση… ως είδηση, κάποιο έγκλημα !

Οι ήρωες της συγγραφέως Έλενας Κορδέλλα σίγουρα κυκλοφορούν ανάμεσά μας και, αν δεν το έχουμε πάρει είδηση, ας ψάξουμε να τους βρούμε, είναι δίπλα μας, υπάρχουν, γιατί πλέον η κοινωνία μας δεν είναι και τόσο αγγελικά πλασμένη, όσο κάποιοι εξ’ υμών… θέλουν να πιστεύουν!

Το έγκλημα εξάλλου «πουλάει» είτε ως ρεπορτάζ, είτε ως βιβλίο, είτε ως ταινία! Ο θεριστής της Κυψέλης, λοιπόν, είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που θα σε οδηγήσει να πεις ότι αξίζει να διαβαστεί!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… από το οπισθόφυλλο του βιβλίου!

Το θύμα στο βίντεο ήταν δεμένο σε όρθια θέση πάνω σε έναν σομιέ κρεβατιού. Χέρια και πόδια ήταν ακινητοποιημένα σε σχήμα Χ. Το κεφάλι κρεμόταν μπροστά, αλλά, όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα γαντοφορεμένα χέρια του δράστη, όλα άλλαξαν…

Ο Δημήτρης επέστρεψε στο σπίτι στις τέσσερις. Τέσσερις κι εκείνη δεν ήταν εκεί. Το σημείωμά του άθικτο εκεί όπου της το είχε αφήσει, το τριαντάφυλλο πάνω στο μαξιλάρι της… Μαργαρίτα…

Και στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο μια φωτογραφία της. Ήταν χτυπημένη. Τα χέρια της δεμένα στους καρπούς. Κι ανάμεσα στους δείκτες της κρατούσε ένα χαρτί.

Οι λέξεις που ήταν γραμμένες εκεί τα άλλαζαν όλα. Αυτές οι συγκεκριμένες… Τις είχε ξαναδιαβάσει άλλη μία φορά και στοίχειωναν τον ύπνο του τα τελευταία τρία χρόνια…

Οι πράξεις έχουν και συνέπειες…

«Καλύτερα να καλέσετε τον Δημήτρη Χατζηλαδά. Είμαι σίγουρος πως αυτό το έγκλημα δεν θα είναι το μοναδικό».
Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ…ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ.

Η Έλενα Κορδέλλα γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε μια μικρή γειτονιά της Κυψέλης. Κατέχει πτυχίο Νομικής και μεταπτυχια­κό στην Ποινική Δικαιοσύνη και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Τα τελευταία 14 χρόνια είναι μάχιμη δικηγόρος και ασκεί το επάγγελμά της στη Ρόδο, όπου διαμένει πλέον μόνιμα με τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της.

Από πολύ μικρή τη συνάρπαζε το παιχνίδι με τις λέξεις. Της άρεσε να δημιουργεί φανταστικούς κόσμους και ήρωες στους οποίους έδινε πνοή και διέξοδο στο χαρτί αφήνοντάς τους να ζήσουν τις περιπέτειές τους στο έπακρο. Το βιβλίο της με τον τίτλο Ο θεριστής της Κυψέλης είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της, ενώ ασχολείται ενεργά και με τη σεναριογραφία.

ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ!.

Athenscalling.gr: Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να σας πω ότι με εντυπωσίασε η σύνθεση του εξωφύλλου στο βιβλίο σας και ότι στη συνέχεια διαβάζοντάς το αισθάνθηκα ως επιθεωρητής Μεγκρέ, ερχόμενος από τη Γαλλία επειγόντως στην Ελλάδα, για να συνεργαστώ με τους Έλληνες συναδέλφους μου στην υπόθεση… του Θεριστή της Κυψέλης! Αγαπητή Έλενα Κορδέλλα, καλώς ορίσατε στο Athenscalling.gr!

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Καλώς σας βρήκα και χαίρομαι που σας άρεσε το βιβλίο!

Athenscalling.gr: Πώς να ξεκινήσω… προσπαθώ να το αποφύγω, αλλά δεν μπορώ! Όπου σταθώ, όπου βρεθώ, με ρωτάνε τα ίδια πράγματα…. έτσι κι εγώ θα πάρω τη σκυτάλη και θα σας ρωτήσω… Αλήθεια πώς τα πάτε με την πανδημία στη Ρόδο,  πώς περάσατε όλες αυτές τις ημέρες του εγκλεισμού, της μάσκας, των εμβολίων, των ειδήσεων και όλων όσων συνθέτουν το παζλ των τρελών ημερών που ζούμε σήμερα;

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Κοιτάξτε, στη Ρόδο τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολα όσο σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η πανδημία δεν μας πλήγωσε… Σαν νησί που ζει από τον τουρισμό, οι περιορισμοί και οι καραντίνες άλλαξαν πολύ την εικόνα που όλοι είχαμε συνηθίσει. Προσωπικά, τη μεγαλύτερη δυσκολία την πέρασα στην πρώτη καραντίνα. Ο φόβος του άγνωστου ιού που απειλούσε κόσμο, ο συνεχής βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ, η γενική ανασφάλεια… είχα τρομάξει! Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι για μεγάλο διάστημα απέφευγα να ανοίγω την τηλεόραση και τα social media, γιατί δεν ήθελα να ακούω τις συνεχείς προειδοποιήσεις, τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα άσχημα νέα. Θυμάμαι, επίσης, τον τρόπο που ξεροκατάπιαμε οικογενειακώς, όταν ακούστηκε το πρώτο κρούσμα στη Ρόδο… Γενικά, είχαμε κλειστεί στο καβούκι μας και δεν γνωρίζαμε τι θα μας ξημερώσει. Μετά, βέβαια, όταν πέρασε καιρός, τα πράγματα έγιναν ευκολότερα… συνηθίσαμε, μάθαμε να ζούμε με αυτό και προσαρμοστήκαμε στα νέα δεδομένα, οπότε οι επόμενες καραντίνες ήταν πιο εύκολες… Ξέραμε πια τι να περιμένουμε! Όσο για το πανδαιμόνιο με τα εμβόλια, δεν το συμμερίζομαι! Κυρίως αυτόν τον διαχωρισμό σε δύο στρατόπεδα μεταξύ εμβολιαστών και αντι-εμβολιαστών. Για μένα ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει τι θα κάνει με το σώμα και την υγεία του, αρκεί αυτή η επιλογή να είναι το αποτέλεσμα μιας άρτιας πληροφόρησης. Το μόνο που εύχομαι είναι να τελειώσει γρήγορα όλος αυτός ο πανζουρλισμός και, αφού πάρουμε τα μαθήματα που μας αφήνει, να γυρίσουμε επιτέλους σε μια καθημερινότητα άνευ περιορισμών.

Athenscalling.gr: Κλασική, αλλά «εικονογραφημένη», η επόμενη ερώτησή μου, σχετικά με το πότε και γιατί αρχίσατε να γράφετε.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Άρχισα να γράφω από πολύ μικρή. Το να βάζω λέξεις στο χαρτί και να δημιουργώ ιστορίες, κόσμους και χαρακτήρες ήταν για μένα πάντα μια διέξοδος. Έγραφα για τα πάντα… σκέψεις, συναισθήματα, καθημερινούς προβληματισμούς, εντυπώσεις… τίποτα δεν ξέφευγε… Μέχρι και οι εκθέσεις μου στο σχολείο θα μπορούσαν να είναι λογοτεχνικά κείμενα, από ό,τι έλεγαν οι καθηγητές μου! Αργότερα, όταν έφυγα για σπουδές, άρχισα να πειραματίζομαι γράφοντας αρχικά μικρές ιστορίες. Έχω γράψει αρκετές στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά. Διάβαζα συνάμα τόσο πολλά λογοτεχνικά βιβλία, που κάποια στιγμή ήταν για μένα μονόδρομος να γράψω κάτι δικό μου. Η συγγραφή είναι για μένα ένας όμορφος δρόμος που με γεμίζει να τον περπατώ…

Athenscalling.gr: Και με το επάγγελμα του δικηγόρου που ασκείτε τι γίνεται; Υπάρχει σύγκρουση με τη συγγραφέα ή βαδίζουν στον ίδιο δρόμο ακολουθώντας, ξεχωριστά, τις δικές τους επιλογές;

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Θα έλεγα το δεύτερο. Η δουλειά που κάνω είναι ένα καλό εφαλτήριο ιδεών, άλλα όχι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγγραφή. Ευτυχώς ο Θεός μου έδωσε αρκετή φαντασία, ενώ η καθημερινότητα, όπως έχω άλλωστε πει και στο παρελθόν, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης.

Athenscalling.gr: Ο θεριστής της Κυψέλης, ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με ιδιαίτερη πλοκή! Τι είναι εκείνο που σας ωθεί στο να γράψετε το συγκεκριμένο είδος; Μια εσωτερική ανάγκη; Ή να το πω απλά, η σκέψη… ότι εφόσον αυτό το είδος πουλάει, γιατί να μην γράψω κι εγώ ένα, μια που το ’χω;  

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Τίποτα από τα παραπάνω και εξηγώ: Κάθε συγγραφέας για να μπορεί να γράψει, πρέπει πρώτα να διαβάζει… πολύ! Έτσι βρίσκει τα πατήματά του, αν θέλετε… Εμένα λοιπόν πάντα μου άρεσαν οι ιστορίες που με κρατούσαν σε εγρήγορση, που μου δημιουργούσαν αγωνία και με έκαναν να μη θέλω να αφήσω το βιβλίο από τα χέρια μου. Γι’ αυτό και οι δικές μου ιστορίες επιλέγω να έχουν δράση, σασπένς, ανατροπές και μη προβλέψιμο τέλος. Μου ταιριάζει, μου αρέσει, το προτιμώ και γράφω αυτό που θα μου άρεσε να διαβάσω! Απλώς είμαι διπλά τυχερή, διότι το έγκλημα συγκεντρώνει εκ φύσεως όλα τα παραπάνω στοιχεία για τη δημιουργία ενός καλού βιβλίου.

Athenscalling.gr: H πρώτη εικόνα σε κάτι που πρόκειται να διαβάσεις παίζει ρόλο και το εξώφυλλο του βιβλίου σας τα «σπάει» όπως λέμε.

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Τα εύσημα για τη σύνθεση και τον σχεδιασμό του εξωφύλλου ανήκουν όλα στον Ιάκωβο Ψαρίδη, ο οποίος είναι απίστευτος στη δουλειά του! Θέλαμε το εξώφυλλο να δημιουργεί στον αναγνώστη την αίσθηση του μυστηρίου και, απ’ ό,τι βλέπω από τα καλά σου λόγια, το καταφέραμε!

Athenscalling.gr: Ο θεριστής της Κυψέλης, λοιπόν! Στα αλήθεια πόσο σας λείπει η Κυψέλη τώρα που ζείτε στη Ρόδο;

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Στην Κυψέλη έζησα και μεγάλωσα μέχρι τα 15 μου χρόνια. Τελείωσα το 15ο γυμνάσιο Κυψέλης και στη συνέχεια μετακομίσαμε με την οικογένειά μου στη Ρόδο. Αν πω ότι δεν μου λείπει, θα πω ψέματα, γιατί απλούστατα αυτή η περιοχή είναι συνδεδεμένη με τα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, τις πρώτες μου εξόδους, τις φιλίες, τα πρώτα μου σκιρτήματα… Δεν είναι τυχαίο που, όποτε έρχομαι στην Αθήνα, περνάω πάντα μια βόλτα από τα μέρη όπου έζησα.

Athenscalling.gr: Αναρωτήθηκα πραγματικά, διαβάζοντας το βιβλίο σας, κατά πόσο στα όνειρά σας θα θέλατε να είστε… μια αστυνομικός επικεφαλής στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών! Μιλάω εντελώς ειλικρινά!

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Όχι, ποτέ! Με τραβάει περισσότερο η συλλογή και η ανάλυση στοιχείων από εργαστηριακή πλευρά. Μάλιστα, κάποια στιγμή στη διάρκεια των σπουδών μου, σκεφτόμουν σοβαρά να ακολουθήσω αυτόν τον τομέα της εγκληματολογίας, ίσως ακόμα και την ιατροδικαστική! Ωστόσο, για διάφορους λόγους τότε, δεν το έπραξα και παρέμεινα στη νομική. Αν μπορούσα να γυρίσω πίσω τον χρόνο, ίσως και να το έκανα!

Athenscalling.gr: Υπάρχει κάποιο από τα πρόσωπα του βιβλίου που θα θέλατε να συναντήσετε;

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Μμμμ… κάθε χαρακτήρας στο βιβλίο είναι ξεχωριστός για τους δικούς του λόγους. Όμως έχω μια αδυναμία στη Βερονίκη. Η γυναίκα υπήρξε μια ανοιχτή πληγή και έχει γίνει ανοιχτή αγκαλιά. Οπότε ναι, με εκείνη άνετα θα έπινα τα καφεδάκια μου!

Athenscalling.gr: Από τους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών ποιος ή ποια είναι το νούμερο ένα στην προτίμησή σας;

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Υπάρχουν τόσοι αξιόλογοι συγγραφείς του είδους, ξένοι και εγχώριοι, που είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξω. Δεν είμαι και τύπος που έχει αγαπημένα! Μου αρέσουν διάφορα για διαφορετικούς λόγους το καθένα… Για να απαντήσω όμως, θα πω Stieg Larsson.

Athenscalling.gr: Πολυτάλαντη η κυρία που βρίσκεται απέναντί μου και την παρακαλώ να βαθμολογήσει, με το χέρι στην καρδιά, τις ιδιότητές της με άριστα το 10 και ξεκινάω… Ως δικηγόρος, ως συγγραφέας, ως σεναριογράφος, και επίσης ως σύζυγος και ως μητέρα!

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Τώρα μάλιστα! Δεν νομίζω πως μπορώ να απαντήσω αντικειμενικά σε αυτή την ερώτηση… Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι σε όλους τους τομείς προσπαθώ πάντα για το καλύτερο και άλλοτε το πετυχαίνω, ενώ άλλοτε καταλαβαίνω ότι χρειάζομαι ακόμη δουλειά. Για να πάρετε λοιπόν απάντηση, θα πρέπει να ρωτήσετε τους πελάτες μου, τους αναγνώστες μου, τους συνεργάτες μου, τον σύζυγό μου και τα παιδιά μου αντίστοιχα!

Athenscalling.gr: Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ουσιαστικά και όχι τυπικά για όσα μας είπατε και να σας ευχηθώ τα καλύτερα! Και για να κλείσουμε μουσικά αυτή την κουβέντα μας, σας καλώ να διαλέξετε ένα από τα αγαπημένα σας τραγούδια, που θα σας ταξιδέψει στα εφηβικά σας χρόνια. Και εδώ να σας αποκαλύψω ότι κάποιοι λένε πως με αυτήν την επιλογή, δηλώνεις τον χαρακτήρα σου!

ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΔΕΛΛΑ: Στο τέλος μου βάλατε δύσκολα! Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις μπαλάντες του George Michael που χορεύαμε στα πάρτι; Τα τραγούδια των Scorpions και των Guns n’ Roses που βάζαμε στη διαπασών; Ή αυτά των Πυξ Λαξ και των Ξύλινων Σπαθιών που μας συνόδευαν σε κάθε μάζωξη; Είναι τόσα πολλά… Θα διαλέξω όμως ένα του αγαπημένου Αλκίνοου Ιωαννίδη που λάτρευα και λατρεύω… το Θα ’μαι κοντά σου, όταν με θες… Διδακτικό κομμάτι! Ευχαριστώ κι εγώ για τη φιλοξενία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back