July 14, 2024

ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΑΠΡΙΛΗ 1967… Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ ROLLING STONES ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Άκουγα και λάτρευα και ακόμη λατρεύω και ακούω, τους ROLLING STONES και δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα, εκεί στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στις 17 Απρίλη του 1967, τέσσερεις ημέρες πριν μπει η Ελλάδα στο γύψο από τους Απριλιανούς Πραξικοπηματίες.

Αρκετές ημέρες πριν με το φίλο μου το Βασίλη τον Γιεγιέ και μαζεύοντας με αιματηρές οικονομίες, από το χαρτζιλίκι μας, αγοράσαμε με 120 δρχ. εκείνα τα ΄΄μαγικά χαρτάκια΄΄, δηλαδή τα εισιτήρια εξέδρας, που θα μας εξασφάλιζαν την είσοδο μας για τη συναυλία των αγαπημένων μας ROLLING STONES!

Έλεγα το λοιπόν για τις 120 δρχ. του εισιτηρίου για τη συναυλία, μεγάλο το ποσό για εκείνη την εποχή και από ότι θυμάμαι με τα αυτά τα χρήματα τότε, θα μπορούσα να αγοράσω ένα L.P βινύλιο από τη Στοά Φέξη, ή πέντε 45αρια και εναλλακτικά μερικά από τα τεύχη περιοδικών, όπως 24 τεύχη ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ή 40 τεύχη ΓΕΛΙΟ & ΧΑΡΑ, μπορεί και 60 τεύχη του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ με εκείνες τις περιπέτειες του ΤΖΙΜ ΑΝΤΑΜΣ και της παρέας του… στο Άγριο Φαρ Ουέστ και φυσικά το περιοδικό ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ, όπου από εκεί μαθαίναμε όλα τα νέα γύρω από όσα συνέβαιναν στην Ελληνική και Διεθνή Μουσική Σκηνή γύρω από την POP και ROCK πενταγραμμική έκφραση!

https://www.youtube.com/watch?v=g4SlcBFbiJI

Δευτέρα 17 Απρίλη του 1967 τότε και σήμερα που γράφονται αυτές οι αράδες το ίδιο είναι ίδια μέρα αλλά 56 χρόνια μετά, μια που βρισκόμαστε στον Απρίλη του 2023 και πως πέρασαν αυτά τα χρόνια, ούτε που το κατάλαβα!

Ταξιδεύοντας λοιπόν με τις γλυκές μου αναμνήσεις θυμάμαι τότε τη παραμονή της συναυλίας των ROLLING STONES και εφόσον έλειπαν στις δουλειές τους οι γονείς μου, να τα έχω φορτώσει όλα στον κόκορα, όπως λέει και ο λαός! Κλειστά τετράδια και βιβλία και που μυαλό για διάβασμα, εξάλλου το Σάββατο του Λαζάρου θα έκλειναν και τα σχολεία για τις διακοπές του Πάσχα!

Έτσι παρέα με το φίλο μου, το Βασίλη τον Γιεγιέ, ξαπλωμένοι στα χαλιά όπως είμαστε, απολαμβάναμε στο δωμάτιο μου ακούγοντας από το μονοφωνικό ρεύματος και μπαταρίας Garrard… τους ROLLING STONES, μέσα από τα βινύλια των 45 στροφών , προετοιμάζοντας έτσι … το έδαφος για την συναυλία τους, όπου θα είμαστε παρόντες!

Στις 22 Μάρτη του ΄67, στο 77ο τεύχος των ΜΟΝΤΕΡΝΩΝ ΡΥΘΜΩΝ, υπήρχε η προαναγγελία της συναυλίας των STONES στην Αθήνα, με τις 4 φωτογραφίες του MICK JAGGER στο εξώφυλλο του περιοδικού, ακόμη εσωτερικά στο δισέλιδο με τον τίτλο… ΄΄ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΣΤ ΜΕ ΑΓΑΠΗ΄΄, που έγραφε ο Νίκος Μαστοράκης υπήρχαν τυπωμένα τα δύο τηλεγραφήματα, που πιστοποιούσαν την διεξαγωγή της συναυλίας και στην 31η σελίδα του περιοδικού την αφίσα των ROLLING STONES, με όλες τις οδηγίες προς τους ΄΄ ναυτηλομένους΄΄…

Πάμε πάλι στα όσα είχαν συμβεί τότε, η Ελλάδα όπως ίσως γνωρίζετε βρισκότανε σε προεκλογική περίοδο με προγραμματισμό διεξαγωγής των εκλογών στις 28 Μαΐου, όμως εμείς και εδώ που τα λέμε και όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι στην ηλικία μας … στο χαβά μας, με τα μυαλά στα κάγκελα, περιμέναμε τους STONES!

Τελικά για να μην σας τα πολυλογώ το βραδάκι της διεξαγωγής της συναυλίας κατά τις 8 φτάσαμε στη Λεωφόρο ο Βασίλης και εγώ καταϊδρωμένοι, κανονικά έπρεπε να είμαστε νωρίτερα γύρω στις 6.30 με 7 δηλαδή για να μπούμε μέσα άνετα… αλλά δεν είμαστε, λόγω του Βασίλη του Γιεγιέ, που με τα όχι της γιαγιάς του Σοφίας, σχετικά με το να πάει ή να μην πάει στη συναυλία, του κλείδωσε τη πόρτα …και κλάμα ο Βασίλης από μέσα ,τελικά όμως η δεσμοφύλακας Σοφία, στο παρά πέντε τον άφησε ελεύθερο!

Όμως, τι να το κάνω… το πουλάκι είχε ήδη πετάξει και φτάνοντας στο γήπεδο κατά τις 8 όπως προανέφερα, καταϊδρωμένοι διαπιστώσαμε ότι ήτανε αδύνατον να μπούμε μέσα … η συναυλία είχε ξεκινήσει με τους support Έλληνες τραγουδιστές και group! Με τα εισιτήρια στα χέρια λοιπόν περάσαμε στην απέναντι πλευρά καθόδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί στα προσφυγικά και αράξαμε στο περίπτερο καφενείο που υπήρχε τότε και που σήμερα υπάρχει έρημο και μόνο, με χίλιες δύο αναμνήσεις!

56 χρόνια από τότε και στη πρόσφατη συνέντευξη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ στο AthensCalling.gr, για την ιστορία των LOUBOGG και όχι μόνο, απομονώνω το συγκεκριμένο σημείο της συνέντευξης, που αναφέρεται στη συναυλία των ROLLING STONES …

AthensCalling.gr: Πάμε παρακάτω, ένα ακόμη σημαντικό γεγονός στη πορεία σου με τους LOUBOGG, ήταν τότε που ανοίξατε με τους MGC, ΤΑΣΟ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗ, ΔΑΚΗ, IDOLS και τους WE FIVE … την μετά διακοπής συναυλία των ROLLING STONES στην Αθήνα στις 17 Απριλίου του 1967, ακριβώς 4 ημέρες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου… τι θυμάσαι από τότε?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΚΤΣΟΓΛΟΥ: Θυμάμαι τους αστυνομικούς που μόλις είδαν τον Mick Jagger να κρατάει κόκκινο γαρύφαλλο, κάνοντας υπόκλιση και προσφέροντας το, όταν τραγούδησε το Lady Jane, σκέφτηκαν “αυτός είναι κομμούνι, πιάστε τον”. Παρόλο που ήταν 4 ημέρες πριν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, το κλίμα ήταν ήδη “Ελλάς Ελλήνων Χριστιάνων”…

Θα έλεγα τώρα με τη σειρά μου, ότι τα όσα συνέβησαν τότε με την διακοπή της συναυλίας των ROLLING STONES, ότι ήταν το Pre Game στο τι θα επακολουθούσε, με το Απριλιανό Πραξικόπημα των Συνταγματαρχών!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back