April 26, 2024

Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης. «Σχολή Νυφών» Ξύπνημα Μνήμης!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…΄΄ΣΧΟΛΗ ΝΥΦΩΝ΄΄.

΄΄Σχολή Νυφών΄΄, είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος που μας παρουσιάζει από τις Εκδόσεις Πατάκη, ο Μυτιληνιός Συγγραφέας, συγκλονιστικών ιστοριών Γιάννης Γιαννέλης- Θεοδοσιάδης!

Τον Γιάννη Γιαννέλη- Θεοδοσιάδη, αν και τον ήξερα με την ιδιότητα του Πολιτικού και Βουλευτή, τον γνώρισα καλύτερα και τον εκτίμησα ακόμη περισσότερο, με την ιδιότητα του συγγραφέα, όταν για πρώτη φορά διάβασα το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του για τη Σμύρνη … ΄΄Ισμαήλ & Ρόζα΄΄ , το οποίο και απολαύσαμε με τη   μεταφορά του, στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο ΄΄ Η Ρόζα της Σμύρνης΄΄!

Το νέο του συγγραφικό έργο, ΄΄Σχολή Νυφών΄΄, γραμμένο με σωστά Ελληνικά και με αρκετές ιστορικές αναφορές, μέσα από τις 500 σελίδες του, είναι ίσως από τα λίγα μυθιστορήματα που παντρεύουν τα ιστορικά γεγονότα, με την πλοκή μιας ιστορίας και αυτό γίνεται αριστοτεχνικά, έτσι ώστε να μην κουράζει έναν δύσκολο και ψαγμένο αναγνώστη.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο ο συγγραφέας μας οδηγεί σε ένα ταξίδι στο παρελθόν σε μια εποχή όπου, όλοι όσοι την είχαν ζήσει και υπάρχουν ανάμεσα μας, σίγουρα θα έχουν να θυμηθούν πολλά … από την πιο μαύρη σελίδα της ιστορίας μας, με λίγα λόγια, από την Γερμανική Κατοχή. Όσο για τις επόμενες γενιές το βιβλίο αυτό είναι μια πηγή μάθησης, στα όσα θλιβερά και απάνθρωπα έζησαν οι Έλληνες στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής!

Η Ροζάνα … ηρωίδα της ιστορίας , μαζί της ο Λεωνίδας και ο Γιόχαν Κλάους αυτά είναι τα πρόσωπα της ιστορίας, που σε οδηγούν να ζήσεις μαζί τους, σε όλα αυτά τα όσα ζουν, αλλά και να αναρωτηθείς… εάν ο Συγγραφέας Γιάννης Γιαννέλης- Θεοδοσιάδης , θα ήθελε να απολαύσει ένα ακόμη δημιούργημα του, από τις  χάρτινες σελίδες ενός βιβλίου, να μεταφέρεται στο πανί, της μεγάλης οθόνης!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ…  

O Γιάννης Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικηγόρος στη Μυτιλήνη. Το 2007 εξελέγη για 4η φορά βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το 2015 ανέλαβε τη θέση του Γεν.Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τιμηθεί από την Ολλανδική Κυβέρνηση με το Ανώτατο Παράσημο του Τάγματος των Ιπποτών της Οράγγης-Νάσσαου. Το μυθιστόρημά του «Ισμαήλ και Ρόζα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2016) έχει μεταφραστεί στα τουρκικά και έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο «Η Ρόζα της Σμύρνης». Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν επίσης κυκλοφορήσει τα βιβλία του «Το βλέμμα της Ήρας» (2008), «Η λίστα του Χόρχε» (2011), «Έρωτας στις φλόγες της Σμύρνης» (2017), «Σάρλιτζα Πάλλας» (2019), «Σχολή Νυφών» (2021). Είχε προηγηθεί το μυθιστόρημά του «Η διαπλοκή της εξουσίας» (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2002) και τα ιστορικά λευκώματα «Η λαϊκή πολιτική σάτιρα στο τέλος του 19ου αιώνα» (εκδ. Έφεσος, 2001) και «Ο λαός εικονογραφεί την ιστορία του» (εκδ. Ι. Σιδέρης, 2003). Το 2013 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του “Cafe Napolitano” (εκδ. Αιολίδα) και το 2015 το «Δέκα δευτερόλεπτα» (εκδ. Α. Α. Λιβάνη). Έχει γράψει, επίσης, μελέτες για τον λαϊκό πολιτισμό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗ

Athenscalling.gr: Με ιδιαίτερη χαρά, θα πω ότι σήμερα, μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε και που τα είπαμε εφ΄ όλης της ύλης, φιλοξενούμε με την ιδιότητα του Συγγραφέα, τον Γιάννη Γιαννέλη- Θεοδοσιάδη, τον άνθρωπο από τη Μυτιλήνη… και με τον ενικό της ευγενείας … Αγαπητέ Γιάννη καλώς όρισες στο Athenscalling.gr!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Χαίρομαι κι εγώ ιδιαίτερα για τη συνομιλία μας, αλλά και γιατί μου δίνεται η ευκαιρία, μέσω του Athenscalling.gr, να επικοινωνήσω με το κοινό σας, μιλώντας για ένα βιβλίο διανθισμένο με αγάπη, έρωτα και ιστορικές μνήμες.

Athenscalling.gr: Αφορμή λοιπόν της συνάντησής μας, το νέο σας δημιούργημα, ένα βιβλίο με τον τίτλο ΄΄Σχολή Νυφών΄΄ και ρωτώ γιατί επιλέξατε τη συγγραφή   στο συγκεκριμένο θέμα?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Με το βιβλίο μου αυτό, θέλησα να δώσω μια συνοπτική εικόνα των τραγικών γεγονότων της κατοχικής περιόδου και της ναζιστικής θηριωδίας. Γι’ αυτόν τον μύθο που έπλεξα, τοποθέτησα μέσα στα πραγματικά γεγονότα της εποχής. Γιατί η αγριότητα, η απανθρωπιά και οι γενοκτονίες της ναζιστικής Γερμανίας πρέπει να παραμείνουν χαραγμένες παντοτινά στην ιστορική μας μνήμη.

Athenscalling.gr: Στο δελτίο τύπου για το βιβλίο σας, μεταφέρω τη με νόημα σημείωση σας…  «Το μυθιστόρημα αυτό γράφτηκε για “να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι” τα δεινά των Ελλήνων στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής»… και εδώ θα μας επιτρέψετε να σας ρωτήσω, σχετικά με αυτή την υπενθύμιση, δηλαδή ο Έλληνας ξεχνά κάποια ιστορικά γεγονότα και πρέπει κάποιοι, με τον όποιο τρόπο… να του τα θυμίζουμε?Αυτό πραγματικά πάντα το αναρωτιέμαι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης, έλεγαν οι πρόγονοί μας. Κάποια ιστορικά γεγονότα οφείλουμε να τα επαναλαμβάνουμε για να μην ξεχνιούνται. Να παραμένουν εσαεί, ως εθνική μας παρακαταθήκη. Πολλές φορές η ιστορική μας μνήμη είναι ασθενική. Η επανάληψη την ενδυναμώνει. Βοηθά τους γηραιότερους να τ’ ανακαλέσουν στη μνήμη τους και τους νεότερους να τα πληροφορηθούν.

Athenscalling.gr: Στο βιβλίο αναφέρονται πολλά ιστορικά γεγονότα, τα οποία και βαδίζουν παράλληλα με την ιστορία, θα έλεγα λοιπόν ότι αυτό, σε παρόμοια είδη μυθιστορημάτων δεν το συναντάμε, ή μάλλον πολύ σπάνια, εσείς όμως εδώ το δημιουργείται και το παρουσιάζετε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας! … Αλήθεια, σχετικά με αυτές τις αναφορές τι μηνύματα στέλνετε στους αναγνώστες της ΄΄Σχολής των Νυφών? ΄΄

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Ο μύθος μου κινείται μέσα στην πραγματικότητα της τριπλής κατοχής, Γερμανικής, Ιταλικής, Βουλγαρικής. Να μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν, τι ήταν η περίφημη «ΣΧΟΛΗ ΝΥΦΩΝ» και η προώθηση της ιδέας της Άριας φυλής, οι Έλληνες «ΚΛΟΥΒΙΤΕΣ», οι «ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ» και οι «ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ», αλλά και πως με τη δύναμη του έρωτα και της αγάπης ξεπερνιούνται κάποιες δυσκολίες. Ο έρωτας, στην πλοκή του έργου, παίζει καθοριστικό ρόλο. Είναι ένα δυνατό στοιχείο, που διατρέχει ολόκληρο το περιεχόμενό του.

Athenscalling.gr: … Και η επιλογή του τίτλου?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Επέλεξα ως τίτλο του βιβλίου μου… το «ΣΧΟΛΗ ΝΥΦΩΝ», γιατί τον θεώρησα πρωτότυπο. Η περιέργεια του φιλομαθούς αναγνώστη, να μάθει σε τι αφορά ο περίεργος αυτός τίτλος, τον οδηγεί στο κείμενό του. Απ’ εκεί και πέρα είναι εύκολο να μπει στην πλοκή του μυθιστορήματος και να μάθει όσα εκτυλίσσονται.

Athenscalling.gr: Επειδή μπορεί να είναι μεν ένα μυθιστόρημα, αλλά θα μας επιτρέψετε να πούμε, ότι είναι ένα μυθιστόρημα, που τα λέει έξω από τα δόντια… και τώρα λέω εγώ… εάν αυτό μπορεί να ενοχλήσει κάποιους?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Αυτούς που σίγουρα ενοχλεί είναι οι φιλοναζιστές και όσοι αποδέχονται την τότε συμπεριφορά των τριών κατακτητών της χώρας μας (Γερμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας), με τα συνεπακόλουθα της θηριωδίας τους. Αλλά και όσους αρνούνται τους εναντίον τους αγώνες, των Ελλήνων πατριωτών και αντιστασιακών. Οπότε, ας τους ενοχλεί. Δεν έχουν παρά να απορρίψουν το βιβλίο μου.

Athenscalling.gr: Συνεχίζοντας θα πω ότι από το χαρτί, αυτή η πραγματικά και χωρίς υπερβολές συγκλονιστική ιστορία, δεν θα ήτανε μια πρόταση, μια ιδέα στο να μεταφερθεί και στο πανί… στη μεγάλη οθόνη, καλή ώρα όπως η Ρόζα! Πως το βλέπετε αυτό?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Είναι μια θαυμάσια ιδέα να ζωντανέψει στον κινηματογράφο η περίοδος αυτή της ιστορίας μας. Να την ξαναθυμηθούν οι παλαιότεροι και να την μάθουν οι νεότεροι. Ήδη είχα μια πρόταση, που την επεξεργάζομαι.

Athenscalling.gr: Μάλιστα! Θέλω τώρα κάτι να ρωτήσω και με το χέρι στη καρδιά να μου απαντήσετε! Γιάννης Γιαννέλλης Δικηγόρος, Πολιτικός άνδρας, Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας, Συγγραφέας και πάνω από όλα Άνθρωπος. Θα ήθελα λοιπόν   εφόσον δεν έχετε αντίρρηση, να βαθμολογήσετε αυτές τις ιδιότητες σας, από το 1 έως και το 10… χωρίς φόβο και πάθος! Μπορείτε να έχετε αν το θέλετε… και την βοήθεια του κοινού?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Δύσκολο το ερώτημά σας. Ως πολιτικός είχα τη λαϊκή αποδοχή αφού πάντα, σε κάθε εκλογή, ερχόμουν πρώτος. Όπως και με τη συγγραφική ιδιότητά μου, εφόσον κάποια από τα βιβλία μου έγιναν Best seller  Επιπροσθέτως, το βιβλίο μου ΙΣΜΑΛ ΚΑΙ ΡΟΖΑ μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο, με τον τίτλο Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ. Όμως, αν ζητάτε τη δική μου βαθμολόγηση, δηλώνω πλήρη αδυναμία. Μάλλον το ερώτημα πρέπει ν’ απευθύνεται στους τρίτους. Λένε για την πολιτική πως είναι χούι που φεύγει από τον άνθρωπο, αφού βγει η ψυχή του. Ευτυχώς, για μένα, δεν ισχύει. Το ξερίζωσα έγκαιρα, γιατί με κέρδισε η συγγραφή!

Athenscalling.gr: Με την Πολιτική τι γίνεται… συνεχίζετε ή έχετε βάλει ένα τέρμα στη συγκεκριμένη επιτυχημένη σας καριέρα, ως πολιτικός?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Κάποτε, για όλα, υπάρχει ένα τέλος. Έτσι και για την πολιτική. Πρέπει να ξέρουμε πότε αποχωρούμε.

Athenscalling.gr: Κάτι ακόμα για την πολιτική και θα ρωτήσω γιατί πάνω στο θέμα αυτό έχετε και πείρα και επιτυχημένη θητεία! Μιλάω λοιπόν με πολλούς νέους, τα όσα ακούω στο σύνολο τους και κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι αρνητικά σχόλια… ή μια λευκή ψήφος, μάλιστα στο σύνολο, όταν τους ρωτάς για τους πολιτικούς τι γνώμη έχουν… η απάντηση που παίρνω είναι … ΄΄ Ξέρετε δεν μας  πείθουν, παρακαλώ αν θέλετε, άλληερώτηση!΄΄ …  Έχετε κάτι να πείτε, για αυτό?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Νομίζω πως πρέπει να μιμηθώ την ευφυή τους απάντηση! « Παρακαλώ …, άλλη ερώτηση».

Athenscalling.gr: Επιστρέφοντας στη ιδιότητά σας, ως Συγγραφέας θα ρωτήσω τι ακριβώς θα πρέπει να περιμένουμε από τον ΄΄ποιητή΄΄, όσον αφορά κάποιο νέο βιβλίο του, … τι ακριβώς?

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Ήδη έχω τελειώσει ένα βιβλίο. Ερωτικό, με πολλά κοινωνικά ερωτήματα. Ετοιμάζω, επίσης, μια συλλογή διηγημάτων.

Athenscalling.gr: Να είστε πάντα καλά, και χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά, όπως στο ξεκίνημα της συζήτησης μας θα πω με όλη μου την αγάπη και σεβασμό στο Συγγραφέα… Αγαπητέ Γιάννη, ευχόμαστε για το βιβλίο σου ΄΄Σχολή Νυφών΄΄, να είναι καλοτάξιδο, χωρίς   μπουνάτσες και μποφόρια!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ- ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Σε ευχαριστώ προσωπικά, καθώς και όλους τους φίλους του Athenscalling.gr, για τη φιλοξενία! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back