March 29, 2024

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ της Margaret Atwood

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ… Ένα βιβλίο από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Από τότε μέχρι σήμερα ίσως να έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια, ήταν η εποχή  που συνήθιζα να κάνω βόλτες στο κέντρο της Αθήνας και να χαζεύω τις βιτρίνες των μαγαζιών, κυρίως των βιβλιοπωλείων και των δισκάδικων με σκοπό την αγορά κάποιου βιβλίου ή βινυλίου 33 στροφών της αρεσκείας μου!

Έτσι εκείνη την ημέρα κατηφορίζοντας την οδό Σόλωνος και λίγο πριν φθάσω στη Νομική, όπως το συνήθιζα πάντα μπήκα μέσα στο βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ και άρχισα να ψάχνω μήπως και βρω κάποιο βιβλίο του ενδιαφέροντος μου. Θυμάμαι τότε ότι κυκλοφορούσε εδώ και κάποιους μήνες, μεταξύ των άλλων τόσων βιβλίων, από τις εκδόσεις Εστίας ένα βιβλίο που μου είχε προξενήσει εντύπωση, όχι το λιτό εξώφυλλο του, αλλά εκείνος ο τίτλος του! Συγγραφέας του η μέχρι τότε, άγνωστη σε εμένα Margaret Atwood από τον Καναδά και ο τίτλος του βιβλίου “ Η Πορφυρή Δούλη “!…

Αρκετά χρόνια μετά το Μάρτη του 2018, κυκλοφόρησε και πάλι στα Ελληνικά από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, εκείνο το βιβλίο της Margaret Atwood με τον πρωτότυπο τίτλο “The Handmaids Tale”… ήταν εντελώς ανανεωμένο και στην εμφάνιση αλλά και στη μετάφραση και με διαφορετικό τίτλο “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ”!

“Κάλιο αργά παρά ποτέ”, λέει ο σοφός λαός, έτσι και εμείς στο Athenscalling.gr δύο χρόνια και κάτι μήνες, μετά από τη κυκλοφορία του βιβλίου από τις εκδόσεις   ΨΥΧΟΓΙΟΣ και μετά το τέλος του 3ου κύκλου της τηλεοπτικής του μετάδοσης από την ΕΡΤ1, θα αναφερθούμε σε αυτό το συγγραφικό αριστούργημα της Margaret Atwood!

Σεπτέμβρης του 2020 και το βιβλίο της Margaret Atwood, με τον πρωτότυπο τίτλο “The Handmaids Tale” και στα δικά μας,” Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ”, αυτήν την εποχή, βρίσκεται στη 5η ανατύπωση(10η χιλιάδα)… τυχαίο?

Σερφάροντας στο διαδίκτυο θα διαβάσεις ουκ ολίγες κριτικές για το συγκεκριμένο βιβλίο, σημασία όμως έχει πάντα για ένα βιβλίο, η άποψη του αναγνώστη και όχι των βιβλιοκριτικών που είναι υποκειμενική… και ίσως να κρύβει κάτι!

Εσείς τώρα που θα επιλέξετε την αγορά που οδηγεί στην ανάγνωση του βιβλίου “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ”, ούτως ή άλλως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το ότι η συγγραφέας Margaret Atwood εκπέμπει πολλαπλά S.O.S σε βάθος χρόνου. S.O.S τα οποία αφορούν κυρίως την συνεχή καταπίεση της γυναίκας, αλλά και την ανησυχητική και επικίνδυνη εξάπλωση των συντηρητικών, ομοφοβικών και φασιστικών ιδεών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, του πλανήτη Γη!

Βρισκόμαστε  λοιπόν στη Δημοκρατία του Γαλαάδ, κατά όνομα μόνο ή σχήμα λόγου, γιατί κάθε άλλο από Δημοκρατικό μπορεί να θεωρηθεί το πολίτευμα του Γαλαάδ, μια που στραγγαλίζει κάθε έννοια της ελευθερίας!

Αυτό το καθεστώς, ίσως κάτι μας θυμίζει κάποια χώρα …ή και κάποιον ηγέτη!… Τυχαίο?

Η κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, η Τουφρέντ (κατά Γαλαάδ), δηλαδή η Τζούν ζει και κινείται σε αυτό το Θεοκρατικό- Δικτατορικό καθεστώς με την  ονομασία… Δημοκρατία της Γαλαάδ! Εδώ κάνουν κουμάντο οι  Κυβερνήτες (Ταξιάρχες), με τις απάνθρωπες Συζύγους τους και οι Θείες (εκπαιδεύτριες) . Προστάτες τους οι Φρουροί του καθεστώτος οπλισμένοι ως αστακοί … κάτι σαν ανθρωποειδή ρομπότ!

Στη κοινωνία του Γαλαάδ, συνυπάρχουν επίσης, χωρίς να έχουν το δικαίωμα λόγου παρά μόνο με το ρόλο των υπηρετριών, οι Μάρθες (οικιακές βοηθοί) και οι μηχανές της αναπαραγωγής ανθρώπων, οι Θεραπαινίδες.

Οι Θεραπαινίδες είναι λοιπόν μία κοινωνική ομάδα γυναικών, που απήχθηκαν από τις οικογένειες τους, με γνώμονα το γεγονός πως είναι ακόμη σε θέση να τεκνοποιήσουν. Είναι γυναίκες οι οποίες εκπαιδεύτηκαν από τις Θείες, ώστε να καταφέρουν να προσαρμοστούν στις επιταγές που τους επιβάλει ο νέος τους κοινωνικός ρόλος, στο Φασιστικό καθεστώς της Γαλαάδ.

Εδώ αναρωτιέσαι, αν οι Θεραπαινίδες αποτελούν μία σύγχρονη και γιατί όχι ίσως μια μελλοντική, μορφή δούλων, αφού η κοινωνία στην οποία ζουν και κινούνται χωρίς δικαιώματα, της βλέπει αποκλειστικά και μόνο ως μηχανές αναπαραγωγής προς εξυπηρέτηση του δημογραφικού προβλήματος! Είναι αυτές όπου ανήκουν μόνο στο Κυβερνήτη τους και που η φύση τους, καθώς και η ανθρώπινη ύπαρξη υπόσταση τους, δεν υπάρχει… λόγω του κατακερματισμού τους!

Σε αυτή τη τρομακτική και φασιστική κοινωνία το παραμικρό λάθος τιμωρείται χωρίς οίκτο, με απαγχονισμούς και εξορίες και όλα αυτά προς παραδειγματισμό …διότι δεν συνεμορφώθειν  προς τας υποδείξεις!

Η Τουφρέντ και οι άλλες Θεραπαινίδες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνες τους αλλά πάντα σε δυάδες και με “φύλακα άγγελο” τις Θείες, στη περίπτωση της   Τουφρέντ  ο “φύλακας άγγελος” της, είναι η Θεια Λίντα! Οι γυναίκες με τα μακριά κόκκινα φορέματα (Θεραπαινίδες), απαγορεύεται να γράφουν και να διαβάζουν να κοιτάνε τους ανθρώπους κατάματα και να διατηρούν κοινωνικές σχέσεις!

Ενδυματολογικά αυτές είναι υποχρεωμένες πάντα να φορούν αυτά τα μακριά κόκκινα φορέματα και το κεφάλι τους να καλύπτεται από ένα λευκό καπέλο σε ημικύκλιο σχήμα , κάτι σαν κολάρο, το οποίο εμποδίζει την περιφερειακή όραση και που τις αναγκάζει να κοιτούν… μόνο μπροστά!

Έτσι η Τουφρέντ η ηρωίδα της ιστορίας καλείται να αντιμετωπίσει όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της, προσπαθώντας να βρει τους τρόπους για το πως τελικά θα πρέπει να αντιδράσει, σε αυτό το καθεστώς παραφροσύνης της Γαλαάδ!

Ο εσωτερικός κόσμος της Τουφρέντ είναι γεμάτος ερωτηματικά, έτσι αναρωτιέται αυτοεξομολογούμενη τι πρέπει να κάνει… να παραμείνει ως μία παθητικός παρατηρητής ή ως μία επαναστάτης… με αιτία?

Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και για τα όσα άλλα συμβαίνουν στο Γαλαάδ οι απαντήσεις δίνονται μέσα από τις άριστα μεταφρασμένες στα Ελληνικά, σελίδες  του “The Handmaids Tale” της Margaret Atwood, από τον Αύγουστο Κορτώ!

Χωρίς επιφυλάξεις θα πούμε ότι πρέπει να διαβάσετε αυτό το προφητικό βιβλίο γιατί πρόκειται για μια ιστορία που… ίσως προβλέπει τα όσα δεν έχουμε σκεφτεί και τα οποία μπορεί να συμβούν στο μέλλον, όπου κάποιοι άλλοι θα είναι δυνατόν να διαλέγουν το τρόπο ζωής μας … πριν από εμάς για εμάς!

THE HANDMAIDS TALE… Στη Μεγάλη Οθόνη!

Το βιβλίο της M. Atwood ,“The Handmaids Tale” είχε μεγάλη αποδοχή από τις πρώτες μέρες της κυκλοφορίας του στο εξωτερικό, γεγονός που έγινε αφορμή και  μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη το 1990, από το γνωστό Γερμανό Σκηνοθέτη Volker Schlöndorff, με ένα αξιόλογο cast ηθοποιών όπως τη Natasha Richardson τη Faye Dunaway, τον Aidan Quinn, το Robert Duvall και άλλους.

Το φιλμ όμως εισπρακτικά δεν πήγε τόσο καλά και δεν προξένησε το αντίστοιχο ενδιαφέρον όπως εκείνο του βιβλίου της Atwood, με αποτέλεσμα η ταινία αυτή  να ξεχαστεί γρήγορα!

THE HANDMAID’S TALE… Στη Μικρή Οθόνη!

Το 2016 ήταν το έτος αφετηρία για να μεταφερθεί το αριστούργημα της Καναδής συγγραφέως Margaret Atwood ,“The Handmaids Tale”, αυτή τη φορά στη μικρή οθόνη, με δημιουργό του, τον Αμερικάνο τηλεοπτικό παραγωγό και συγγραφέα Bruce Miller, ήταν η εποχή όπου το Hulu streaming service του παρήγγειλε τα 10 πρώτα επεισόδια.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα στη μικρή οθόνη στις 26 Απριλίου 2017 με 10 επεισόδια και πήγε αρκετά καλά κερδίζοντας βραβεία και φυσικά το τηλεοπτικό κοινό!

Αξίζει να  σημειώσουμε την εκπληκτική ερμηνεία της Elisabeth Moss (Τουφρέντ ) η οποία βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα για την Καλύτερη Ηθοποιό αλλά και το  αξιόλογο cast των ηθοποιών που την πλαισιώνουν, την Ann Dowd (θεία Λίντια) και τους  Joseph Fiennes ( Κυβερνήτης Waterford), Yvonne Strzechowski ( Serena) Bradley Whitfords(Κυβερνήτης Lawrence ),Kimberly Alexis Bledel(Dr.Emily Malek)  Olatunde Olateju Olaolorun ( Luke ) και άλλοι.

Τις τρείς σαιζόν(κύκλους) της σειράς απολαύσαμε και στην ΕΡΤ1 από τον Ιούλιο μέχρι και τα μέσα του Σεπτέμβρη, όπου το κρατικό κανάλι πρόβαλε το 13ο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς.

Τηλεοπτικά να πούμε, ότι το Hulu ανακοίνωσε στο τελευταίο του τρέιλερ ότι η 4η σαιζόν του The Handmaid’s Tale, θα προβληθεί μέσα στο 2021. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί μια ακριβής ημερομηνία και η Express.co.uk θα ενημερώσει το τηλεοπτικό κοινό με άρθρο της, σχετικά με την ημερομηνία κυκλοφορίας της.

Η Συγγραφέας MARGARET ATWOOD

Η Margaret EleanorPeggyAtwood γεννήθηκε το 1939 στην Οττάβα του Οντάριο Είναι Συγγραφέας, Ποιήτρια, Κριτικός Λογοτεχνίας και μία από τις πρωτοπόρες γυναίκες Συγγραφείς του Καναδά.

Στο βιογραφικό της σημείωμα αναφέρονται, το Κολέγιο Βικτώρια στο Τορόντο από όπου και πήρε το πτυχίο της και αργότερα οι μεταπτυχιακές της εργασίες στο  Κολέγιο Ράντκλιφ και στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.

Πολυταξιδεμένη, με επισκέψεις – διαμονές σε πολλά μέρη της Β. Αμερικής αλλά  και του υπόλοιπου κόσμου, μέχρι την επιστροφή της στο Τορόντο όπου και ζει σήμερα.

Είναι παντρεμένη με τον μυθιστοριογράφο Thomas Graeme Cameron Gibson, ενώ το 1976 γίνεται μητέρα, αποκτώντας μία κόρη, την Eleanor Jess Atwood Gibson!

Τα γραπτά της εστιάζουν συχνά σε Φεμινιστικά θέματα και ενδιαφέροντα, τα οποία εξετάζει πάντα κάνοντας χρήση διαφόρων καλλιτεχνικών υφών.

Μερικοί κριτικοί πιστεύουν πως το πρώτο της μυθιστόρημα που έγραψε το 1969 The Edible Woman , που εξέταζε τη γυναικεία δυσαρέσκεια, προμήνυε  τα θέματα του Φεμινισμού 2ου Κύματος ( Το οποίο τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και το οποίο βασικά  ασχολήθηκε με την ανεξαρτησία αλλά και τη μεγαλύτερη πολιτική δράση, για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών.!

Η Margret Atwood είναι ένα  άτομο με μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα της και τη Καναδική μυθοπλασία που διακρίνεται ξεκάθαρα στο μυθοπλαστικό, αλλά και στο μη-μυθοπλαστικού έργο της.

Στην Ελλάδα έχουμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε διαβάζοντας τα έργα της τα οποία κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός από το 2010 μέχρι σήμερα και είναι τα εξής: Η χρονιά της πλημμύρας,Ο Τυφλός δολοφόνος,Το τέλος του κόσμου ΄Ορυξ και Κρέικ, Η καρδιά πεθαίνει τελευταία, Η ιστορία της Θεραπαινίδας (στο οποίο αναφερθήκαμε), Η άλλη Γκρέις και το Μάρτη του 2020 η αριστουργηματική συνέχεια  της “Ιστορίας της Θεραπαινίδας” με τον τίτλο… Οι Διαθήκες!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ( THE HANDMAIDS TALE )

Συγγραφέας:MARGARET ATWOOD – Μεταφραστής : ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΚΟΡΤΩ

ISBN: 978-618-01-2384-5

Χρονολογία  Έκδοσης: ΜΑΡΤΗΣ 2018

Εκδότης: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ Α.Ε

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back