March 28, 2024

Η επιστροφή ενός χάρτινου ήρωα! ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

KODAK Digital Still Camera

ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΧΘΕΣ … !

Φλεβάρης του 2021 και εν μέσω εμβολιασμών, Lock Down, Take Away, Click Away και λοιπών παρελκόμενων, λόγω της Πανδημίας του COVID-19, σε όλους δόθηκε μια ευκαιρία, όπως είμαστε κλεισμένοι μέσα στα σπίτια μας, να κάνουμε διάφορες δουλειές, που σε άλλες περιπτώσεις, ούτε που θα το σκεπτόμαστε!

Εκείνη την ημέρα λοιπόν ο προγραμματισμός μου έλεγε , πλήρη τακτοποίηση και καταγραφή του αρχείου, όλων των περιοδικών που είχα στοιβαγμένα μέσα σε μια μεταλλική ντουλάπα! Οι χάρτινοι ήρωες, σε κείμενα με εικόνες ή και σε κόμικς κατοικούσαν εκεί, εδώ και αρκετά χρόνια!

Από πού να αρχίσω και που να τελειώσω σκέφτηκα και ανοίγοντας τις πόρτες της ντουλάπας ο αέρας πλημμύρησε με εκείνη τη μαγευτική μυρωδιά του παλιού χαρτιού, φέρνοντας στο νου μου εικόνες και σκέψεις από εκείνα τα χρόνια της αθωότητας, από Τα Καλύτερα μας Χρόνια, όπως τιτλοφορείται και το σήριαλ της ΕΡΤ!

Εισπνέοντας τη μυρωδιά του παλιού χαρτιού και έχοντας αυτές τις σκέψεις, είχα μία και μοναδική επιθυμία, να ταξιδέψω με τη φαντασία μου σε εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του΄60, τα με το όνομα Χρόνια της Αθωότητας, βλέπετε η φαντασία μου, ήξερε πολύ καλά αυτή τη διαδρομή, ειδικά τώρα που όλα πήγαιναν κατά διαόλου και τα ταξίδια  στο χθες, ήταν για μένα,ένα βάλσαμο!

Είχα φθάσει στο τέρμα του προορισμού μου όταν και διέκρινα στον ορίζοντα, μια φωτεινή χρονοταμπέλα, με τα χρωματιστά της γράμματα, να με πληροφορεί

Εξάρχεια, Δεκαετία του ΄60, Καλώς ήλθατε στα χρόνια της αθωότητας!

Στον αέρα ακουγότανε ήδη το τραγούδι του Elvis Presley ΄΄Kiss Me Quick΄΄, που μπερδευότανε με ένα τσούρμο από παιδικές φωνές!

Τα είχα χάσει, και μόνο όταν κατέβηκα από το όχημα της φαντασίας μου, τότε μονάχα συνειδητοποίησα ότι είχα προσγειωθεί στο προαύλιο ενός σχολείου και ότι βρισκόμουνα στο χώρο που στέγαζε το 37ο Δημοτικό Σχολείο εκεί στην οδό Κωλέττη και Σουλτάνη γωνία, στα Εξάρχεια!

Στον αέρα συνέχιζαν να ακούγονται οι χαρούμενες παιδικές φωνές και εκείνο το τραγούδι του Elvis!

Ήταν Νοέμβρης του 1962, το κουδούνι για το σχόλασμα είχε ήδη χτυπήσει και το ρολόι έδειχνε 2 το μεσημέρι , βγαίνοντας από τη καγκελόπορτα του σχολείου της οδού Κωλέττη, έτρεξα προς τη Θεμιστοκλέους, στο μυαλό μου δεν υπήρχε τίποτα άλλο, καμία άλλη σκέψη παρά μόνο εκείνη που θα με οδηγούσε όσο πιο γρήγορα στη Πλατεία Εξαρχείων και στο περίπτερο του κυρ Γιώργου, για να είμαι ο πρώτος από τους συμμαθητές μου, όπου θα αγόραζα με ένα 2φραγκο το Νο 1 τεύχος του περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, που κυκλοφορούσε εκείνη την ημέρα Τρίτη και 13η !

Τώρα εσάς μπορεί να σας φαίνεται παράξενο και κάπως υπερβολικό και να πείτε τέτοια λαχτάρα, για ένα περιοδικό ρε φίλε? Ναι, για ένα περιοδικό, έτσι είχαν τότε τα πράγματα, εκείνα τα αξέχαστα χρόνια, γιατί οι χαρές και οι απολαύσεις των πιτσιρικάδων και των εφήβων, ήταν πολύ περιορισμένες!

Το πολύ πολύ, άντε και κάποιο σινεμά, μιά στις 15 και εκεί από το κιλικίο του κινηματογράφου, η αγορά ενός σιροπιαστού σάμαλι ή κάποιο κωκ με επικάλυψη σοκολάτας! Το πάζλ της διασκέδασης μας, συμπλήρωναν τα Λούνα Πάρκ και οπωσδήποτε εκείνα τα περιοδικάκια, με τις περιπέτειες των χάρτινων ηρώων της εποχής, με τις 2 τις 3 ή τις 5 δραχμές!

Ένας από αυτούς τους Χάρτινους Ήρωες ήτανε και ο Τζιμ Άνταμς, ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, ή αν προτιμάτε ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ και για να είμαστε εντός του θέματος και περί των γραφομένων, ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ !

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ – Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ- Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ

΄΄Εν Ονόματι του Νόμου΄΄ήταν ο τίτλος του Νο1 τεύχους του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ το εξώφυλλο του περιοδικού, ένα έργο τέχνης και από τις 20 μεγάλες του σελίδες η πρώτη εκπληκτική περιπέτεια του Τζιμ Άνταμς!

Ο Τζιμ Άνταμς λοιπόν και οι τρεις φίλοι του, η Ντιάνα Μόρισον , ο Μεξικάνος Πεπίτο Γκονζάλες, ο μικρός Κομάντσι Τσιπιρίπο και ο τετράποδος Μπίκ (με την παρουσία του σε μερικά μόνο τεύχη), ήταν η θρυλική 4αδα που υπεράσπιζε το νόμο, στο άγριο Φαρ Ουέστ και που μαζί τους ζήσαμε αξέχαστες στιγμές όταν διαβάζαμε τις περιπέτειες τους, μέσα από το εκείνο το περιοδικό!

Δημιουργοί των περιπετειών του Τζιμ Άνταμς (Δημήτρης Αδαμόπουλος λόγω Ελληνικής καταγωγής, παιδί του Τζωρτζ Άνταμς, ενός μετανάστη Έλληνα από τη Σπάρτη, Σερίφη στο χωριό Έλτζιν του Τέξας), ήταν ο Πότης Στρατίκης που έγραφε τις ιστορίες με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός, σε συνεργασία με τους εικονογράφους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή!

Το ορμητήριο της δημιουργίας των περιπετειών του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του, στο Άγριο Φαρ, βρισκόταν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πραξιτέλους 1, στο 5ο όροφο, εκεί λοιπόν ήταν τα Γραφεία του περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ.

Το περιοδικό αυτό είχε μεγάλη απήχηση και αυτός ήταν ένας λόγος που οδήγησε τους δημιουργούς του, ένα χρόνο μετά, σε μια ακόμη έκδοση μικρού σχήματος με το τίτλο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ με πρωταγωνιστές και πάλι τη θρυλική τετράδα και ιστορίες που στην αρχή έγραφε ο Πότης Στρατίκης και αργότερα ο Γιώργος Μαρμαρίδης.

Ενώ λοιπόν, όλα πήγαιναν μια χαρά, όσον δηλαδή αφορούσε τη κυκλοφορία των δύο περιοδικών … κάποια στιγμή έπεται διαφωνία και έτσι χωρίζουν οι δρόμοι των δημιουργών του Τζιμ Άνταμς, με τον Πότη Στρατίκη να συνεχίζει την έκδοση και συγγραφή του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ, ενώ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ- ΜΠΟΫ περνάει στα χέρια του ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου, με συνεργάτες τον συνάδελφό του Κωνσταντίνο Ραμπατζή και το συγγραφέα Γιώργο Μαρμαρίδη.

Αργότερα την εκδοτική επιτυχία του περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ αλλά και του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ, οδήγησαν τους δημιουργούς των περιπετειών του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του στην έκδοση του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ και σε άλλες εκδόσεις με βάση τη θρυλική τετράδα!

ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ… Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΧΑΡΤΙΝΟΥ ΗΡΩΑ!

Μετά από την παύση της κυκλοφορίας των περιοδικών ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ και ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, κυκλοφόρησαν κάποιες ιστορίες του Τζιμ Άνταμς, γραμμένες από διάφορους άλλους συγγραφείς και εικονογράφους, δεν λέω φιλότιμες οι προσπάθειες, αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, οι Χάρτινες Ήρωες ζουν μονάχα μια φορά, εκτός εάν συμβεί κάτι, που προσωπικά δεν το περίμενα και που έχει κάθε λόγο ύπαρξης της επιστροφής του Τζιμ Ανταμς και αυτό ήδη είχε γίνει με την βιβλιοδετημένη έκδοση του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, που είχε κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2020, από τις εκδόσεις OASIS!

Ήταν λοιπόν η ευχάριστη έκπληξη και τούτο γιατί στην έκδοση αυτή τη φορά συμμετείχε με τις διαχρονικές του εικονογραφήσεις, ο θρυλικός εικονογράφος Κωνσταντίνος Ραμπατζής , σε κείμενα του ταλαντούχου συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη. Το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς για τους fans του είδους και όχι μόνο ήρθε η συνέχεια, με τη κυκλοφορία του 2ου τεύχους του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ και με τους ίδιους συντελεστές, στην εικονογράφηση και στη γραφή!

Εδώ θα σημειώσω ότι αυτά τα 2 τεύχη με εντυπωσίασαν, λόγω εικονογράφησης αλλά και γραφής και τούτο γιατί διαβάζοντας αυτές τις ιστορίες διέκρινα μια σύνδεση από το χθές στο σήμερα και το θαυμαστό δέσιμο που υπήρχε μεταξύ του 85χρονου εικονογράφου Κωνσταντίνου Ραμπατζή και του κατά πολύ νεώτερου του συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη!

Σημειώστε επίσης ότι και στα 2 τεύχη του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ υπάρχει και το ασπρόμαυρο κόμικς του σκιτσογράφου Βαγγέλη Σαΐτη , ΄ Όλε ΠΕΠΙΤΟ΄΄, με τη φρεσκάδα και την αθωότητα του χθές!

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

Κωνσταντίνος Ραμπατζής – Ένας θρυλικός Εικονογράφος!

Ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής είναι Έλληνας ζωγράφος και σκιτσογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Πήρε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής από τη ζωγράφο Δέσποινα Λεούση. Σε ηλικία 16 χρονών ξεκίνησε να εργάζεται στο ατελιέ του σπουδαίου ζωγράφου Θέμου Ανδρεόπουλου και πολύ γρήγορα εξελίχθηκε σε αναντικατάστατο συνεργάτη του σε πάμπολλες εκδόσεις, όπως Η Διάπλασις των Παίδων, το Ελληνόπουλο, Ταμ-Ταμ, Ζωή του Παιδιού, Μικρός Σερίφης κλπ Έχει επίσης σχεδιάσει τις ιστορίες του αριστουργηματικού κόμικ «Λάκυ Μπλου» ενώ εικονογράφησε βιβλία των κυριότερων εκδοτών της εποχής (Αστέρας, Άγκυρα, Προμηθέας, Πεχλιβανίδης κ.α.). Αποκορύφωμα της συνεργασίας του με τον Θέμο Ανδρεόπουλο ήταν η έκδοση των επιτυχημένων περιοδικών Μικρός Αρχηγός και Μικρός Κάου-μπόυ, με κεντρικό ήρωα τον σερίφη του Τέξας Τζιμ Άνταμς. Τα σκίτσα του, που αντλούν πολλά στοιχεία από το χώρο του φανταστικού, χαρακτηρίζονται από την ακρίβεια των γραμμών, την εκφραστικότητα και τη λεπτομέρεια.

Βαγγέλης Γεωργάκης – Ο Συγγραφέας που σέβεται το παρελθόν!

Ο Βαγγέλης Γεωργάκης γεννήθηκε στο Αγρίνιο, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Ενηλικιώθηκε και σπούδασε στην Αθήνα και για μερικά χρόνια έζησε στον τόπο καταγωγής του, τα Ιωάννινα. Τον Νοέμβριο του 2017 επέστρεψε στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στον φαρμακευτικό χώρο και είναι αθλητής της υδατοσφαίρισης. Έχει γράψει επτά λογοτεχνικά βιβλία. Τα πιο πρόσφατα είναι «Ο Αγαπημένος Ήρωας των Παιδιών» (2014), «Σκοτεινές Αναλαμπές» (2016) και «Ετερόκλητα Γλυκά σ’ έναν Σκληρό Κόσμο» (2018) τα οποία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Oasis.

Βαγγέλης Σαΐτης – Ο Σκιτσογράφος, ένας έφηβος 60άρης!

Ο σκιτσογράφος Βαγγέλης Σαΐτης, αν και 60αρης σήμερα, είναι από τους λίγους της γενιάς του, ο οποίος ακόμη παραμένει πιστός, στα χρόνια της αθωότητας τότε που οδήγησαν τα πρώτα βήματα του οι εικονογράφοι Θέμος Ανδρεόπουλος και ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής! Είναι ο δημιουργός του ΄΄ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ΄΄, των περιπετειών του Πεπίτο Γκονζάλες σε κόμικς! Σήμερα ο Βαγγέλης διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο και παράλληλα συνεχίζει να σκιτσάρει, ως guest star σε περιοδικά (βλέπε ΜΠΛΕΚ), θα σημειώσουμε ακόμη και τις από το παρελθόν συνεργασίες του με τα περιοδικά ΣΚΑΘΑΡΙ- MAD- ΓΑΤΑ κ.άλλα

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Εκείνη την ημέρα λοιπόν ο προγραμματισμός μου έλεγε , πλήρη τακτοποίηση και καταγραφή του αρχείου, όλων των περιοδικών που ήταν στοιβαγμένα μέσα στη μεταλλική ντουλάπα! Οι χάρτινοι ήρωες, ΄΄κατοικούσαν΄΄ εκεί, εδώ και αρκετά χρόνια, ένας από αυτούς ήτανε και ο Τζίμ Άνταμς.

Από τις ανοικτές πόρτες της μεταλλικής ντουλάπας με τα στοιβαγμένα περιοδικά στα ράφια της, έβγαινε στην ατμόσφαιρα εκείνη η ιδιαίτερα μαγευτική μυρωδιά του παλιού χαρτιού, κρατώντας στα χέρια μου μερικά παλιά τεύχη της έκδοσης του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, ετοιμαζόμουν να τα τοποθετήσω στο ίδιο ράφι με εκείνα τα 2 τεύχη που πρόσφατα είχαν κυκλοφορήσει σε σχήμα βιβλίου και όπου ο Τζιμ Άνταμς είχε επιστρέψει, με νέες συναρπαστικές ιστορίες!

Αυτά τα δύο τεύχη ήταν το επιστέγασμα της συνεργασίας μεταξύ του θρυλικού εικονογράφου Κωνσταντίνου Ραμπατζή, με τον ταλαντούχο συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη.

Προς το παρόν αυτά, γιατί για το ΜΙΚΡΟ ΑΡΧΗΓΟ υπάρχει και συνέχεια, γύρω από τις περιπέτειες του, τόσο από τους δημιουργούς του όσο και από εμάς, όπου το Athenscalling.gr θα συναντήσει τον εικονογράφο Κωνσταντίνο Ραμπατζή, το συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη και τον guest star των εκδόσεων σκιτσογράφο Βαγγέλη Σαΐτη , με το ΄΄Ολε Πεπίτο΄΄!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back