March 29, 2024

ΤΟ ΙΔΡΥΜA του Mats Strandberg. Μια Ιστορία Μοναδικής Αλήθειας.

Μάρτης του 2020, η ανθρωπότητα περνάει δύσκολες ημέρες, έχοντας απέναντί της, να αντιμετωπίσει … έναν αόρατο εχθρό μια πρωτόγνωρη πανδημία!

Αυτές τις δύσκολες ημέρες, λόγω της πανδημίας του COVID – 19, μένουμε σπίτι αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πως ακριβώς θα περάσει ο χρόνος μας, μακριά από κάθε τι που μπορεί να μας δημιουργήσει το άγχος του εγκλεισμού!

Μένουμε σπίτι, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες των ειδικών που αφορούν τη προφύλαξη μας αλλά και την προφύλαξη των συνανθρώπων μας, σχετικά με τον αόρατο εχθρό της πανδημίας του COVID – 19 !

Χωρίς καμιά αμφιβολία οι ημέρες χρειάζονται, υπομονή, σύνεση, υπευθυνότητα  ψυχραιμία και απομάκρυνση από κάθε είδους παραπληροφόρηση!

Ένας από τους τρόπους που είναι δυνατόν να μας βοηθήσει αυτές τις ημέρες και να μας ΄΄ταξιδέψει΄΄ σε άλλους κόσμους, ξεχνώντας τον κατ΄ οίκον ΄΄περιορισμό΄΄ μας είναι και  η ανάγνωση ενός βιβλίου, του φίλου που σου κρατάει συντροφιά και που με το περιεχόμενό του… ταξιδεύεις ακίνδυνα στον πλανήτη Γη!

Σας προτείνουμε λοιπόν,  να βρείτε και εσείς το βιβλίο που ταιριάζει σε εσάς και στα παιδιά σας και να ζήσετε με τους ήρωες  του … , τη δική τους περιπέτεια μέσα από τις σελίδες τους!

Αυτές τις μέρες λοιπόν , ΄΄ταξιδέψαμε ΄΄ και εμείς μέσα από τις σελίδες κάποιων  αρκετών βιβλίων,  ακολουθώντας κατά πόδας τους ήρωες  τους!

Ένα από αυτά τα βιβλία που διαβάσαμε, τούτες  τις ημέρες  και μας εντυπωσίασε για την αμεσότητα , το σκληρό και αρκετά  σοκαριστικό  περιεχομένου του, είναι αυτό που έγραψε ο Σουηδός MATS STRANDBERG και που κυκλοφορεί στη χώρα μας, από τις – Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ –  με τον τίτλο… ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ!

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ… λοιπόν είναι το βιβλίο αναφοράς σε μια ιστορία που ζουν αρκετοί συνάνθρωποι μας σήμερα, σε ολόκληρο τον κόσμο… και θα έλεγα άφοβα ότι το θέμα του, είναι δυνατόν να βρει και κάποιους που θα το θεωρήσουν υπερβολικό ή ακόμη και βαρετό!

Με το χέρι στη καρδιά λοιπόν θα πω ότι  όσοι δεν έχουν ζήσει μια τέτοια ανάλογη κατάσταση, μια τέτοια ιστορία που περιγράφεται μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, όσοι δεν έχουν ζήσει τέτοιες παρόμοιες  καταστάσεις… αυτοί είναι πολύ πιθανόν να  μην το καταλάβουν, γιατί όπως συμβαίνει πάντα … μα πάντα!

…. Εάν το κακό δεν χτυπήσει τη πόρτα σου, δεν παίρνεις χαμπάρι με τίποτε… δεν καταλαβαίνεις … Θεό, που λέμε !

Αλήθεια έχετε ποτέ αναλογιστεί , τι μπορεί να συμβεί όταν εσείς χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας? Όταν λοιπόν εσύ χάσεις αυτόν τον έλεγχο, ζεις στο δικό σου κόσμο με κάποιες λίγες αναλαμπές που σου επιτρέπουν την επιστροφή σου στα όσα συμβαίνουν γύρω σου … !

Στον περίγυρο σου όμως , πιστέψτε με αυτό που συμβαίνει όταν έχεις απέναντι σου κάποιον με άνοια … είναι τρέλα και απαιτεί μεγάλη υπομονή και κουράγιο και ψυχραιμία για να αντιμετωπίσεις με αγάπη και όχι εγκατάλειψη, τον με άνοια πάσχοντα !

Στη περίπτωση όμως που δεν έχεις ζήσει τις περιγραφόμενες καταστάσεις των σελίδων του βιβλίου από την επιστημονική πλευρά του θέματος , πολύ πιθανόν να  δεις… ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ και ως ένα βιβλίο που απλά περιγράφει μια καλογραμμένη ιστορία θρίλερ και άλλων  υπερφυσικών καταστάσεων, με αρκετούς επιφανείς ΄΄παίκτες΄΄να  κινούνται σε ανάλογα με το θέμα… ιδανικά σκηνικά !

Αυτό μπορεί να συμβεί, το να δεις δηλαδή το βιβλίο σαν μια ιστορία θρίλερ, γιατί ο συγγραφέας MATS STRANDBERG σου το προσφέρει απλόχερα, τοποθετώντας στην ιστορία του, πρωταγωνιστές και άλλους ΄΄επισήμους΄΄ να  συμμετέχουν με μία κινηματογραφική πλοκή στα όσα περιγράφονται από τις σελίδες του βιβλίου!

Στο βιβλίο αυτό συναντάμε τρία πρόσωπα  που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο τον Γιούελ,  τη Μόνικα (μητέρα του ) και τη παιδική του φίλη Νίνα!

Αυτούς τους τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας, πλαισιώνουν οι τρόφιμοι και το προσωπικό που υπάρχει στο ίδρυμα  με το όνομα ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΤΟΥ, όπου ΄΄φιλοξενεί΄΄ την μητέρα του Γιούελ, στο βιβλίο έχουν μικρότερη συμμετοχή ο αδελφός  του Γιούελ , ο άνδρας  της Νίνας, μια μεσίτρια , ένα φιλικό ζευγάρι και η   Φρεντρίκα  με το  Σίγκε … το μωρό με τα πολύ όμορφα  μπλε  μάτια!

Έτσι ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ θα λέγαμε ότι είναι ένα βιβλίο που μπορεί μέσα από τις σελίδες του , να ικανοποιήσει διαφορετικού ενδιαφέροντος αναγνώστες, μια που όπως προείπαμε ο Συγγραφέας φαίνεται ότι έχει και αυτό το στόχο!

Το περιεχόμενό του βιβλίου δε, προσφέρεται και έχει όλα τα φόντα έτσι ώστε να  είναι δυνατόν να μεταφερθεί στη μικρή οθόνη … ως τηλεοπτική σειρά !

Θα  προσθέταμε ακόμη ότι ο συγγραφέας MATS STRANDBERG τόσο από την επιστημονική άλλο τόσο και από την πλευρά της μυθιστορηματικής πλευράς , έχει πετύχει τον σκοπό του, ειδικά επιστημονικά ο STRANDBERG  είναι πολύ καλά διαβασμένος στα θέματα άνοιας, για δε τη μυθιστορηματική πλοκή είναι φανερά    επηρεασμένος από τον S.King !

Τελικά αξίζει το κόπο να διαβάσετε αυτό το βιβλίο γιατί ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ αναφέρετε στο πιο μεγάλο, το  μεγαλύτερο όλων των φόβων… στο να χάσεις δηλαδή τον έλεγχο του εαυτού σου!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  –   STRANDBERG  MATS

Ο Mats Strandberg γεννήθηκε το 1976. Αγάπησε τα μυθιστορήματα τρόμου από την εφηβική του ηλικία, όταν άρχισε να διαβάζει τα έργα του Στίβεν Κινγκ. Μαζί με τη Σάρα Μπέργμαρκ Ελφγκρέν δημιούργησαν την τριλογία Engelsfors, που αποτελείται από τα βιβλία Cirkeln (O κύκλος), Eld (Φωτιά) και Nyckeln (Το κλειδί), η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Το Cirkeln προτάθηκε για το βραβείο Augustipriset, ενώ το 2015 μεταφέρθηκε στην κινηματογραφική οθόνη. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του Η κρουαζιέρα του τρόμου (2019) και Το ίδρυμα (2019).

ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ

ΕΤΟΣ 2019 – ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : STRANDBERG MATS –  ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back