March 29, 2024

Οι Χάρτινοι Ήρωες μίας δεκαετίας!

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ

Ήτανε ίσως, τα καλύτερα μας χρόνια, με αυτές τις λέξεις θα μπορούσε κάποιος να  χαρακτηρίσει εκείνα τα χρόνια, που δημιούργησαν το πάζλ της δεκαετίας του ΄60 και που τα έζησε μακριά από την μανία της καταναλωτικής κοινωνίας όπου όλοι μας, ζούμε  σήμερα!

Τότε αρκούσαν τα λίγα και εσύ αγνοούσες τα πολλά, πρώτη θέση στη ψυχαγωγία  είχε το μικρό τρανζιστοράκι με εκπομπές για όλα τα γούστα αλλά και όλα εκείνα τα ποικίλης και ειδικής ύλης περιοδικά, που διάβαζαν οι γονείς μας και εμείς!

Οι εφημερίδες με 1,50 δραχμή και από 3 έως και 5 δραχμές, αν το θυμάμαι καλά, τα περιοδικά ποικίλης ύλης ΡΟΜΑΝΤΣΟ, ΝΤΟΜΙΝΟ, ΘΗΣΑΥΡΟΣ, ΠΡΩΤΟ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑ, ΓΥΝΑΙΚΑ, ΠΑΝΘΕΟΝ, τα περιπετειώδη ΜΑΣΚΑ, ΜΥΣΤΗΡΙΟ, τα μουσικά ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΡΥΘΜΟΙ, ΑΣΤΡΟ και το ΡΑΔΙΟΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!

Αυτά τα καλύτερα χρόνια, που ζούσαν οι μεγάλοι, τα ζούσαμε και όλοι εμείς οι  πιτσιρικοέφηβοι της εποχής, με τις δικές μας τις χαρές, τα παιχνίδια στις αλάνες, κάποια ταινία που βλέπαμε στο συνοικιακό σινεμά της περιοχής μας και φυσικά τα όσα ζούσαμε στα πάρτι γενεθλίων των φίλων μας!  

Όμως ξεχωριστή θέση στις απολαύσεις μας ήτανε το διάβασμα των περιοδικών που τότε κυκλοφορούσαν, με τις περιπέτειες όλων εκείνων των χάρτινων ηρώων, να μονοπωλούν τα ταξίδια των ονείρων μας! Σε μεγάλο σχήμα και μορφή κόμικς τα ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ,το ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ και αργότερα τα ΔΥΝΑΜΙΚΑ  τα ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ, τα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ και τα ΠΑΡΑΞΕΝΑ των εκδόσεων Πεχλιβανίδη!

Δημοφιλέστερα όμως, όλων των νεανικών περιοδικών  της εποχής, ήταν αυτά των 2 δραχμών σε σχήμα pocket, όπου οι πρωταγωνιστές τους ήταν Έλληνες ή είχανε Ελληνικές ρίζες, όπως ο μελαμψός γίγαντας Ελληνικής καταγωγής Γκαούρ δίπλα στο Ταρζάν, με τις περιπέτειες του στην Ζούγκλα στο ΓΚΑΟΥΡ ΤΑΡΖΑΝ του Νίκου Ρούτσου, τον επιστημονικής φαντασίας ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ που έγραψε ο Στέλιος Ανεμοδουράς το 1951, με τον Ελ Γκρέκο, έναν Έλληνα super επιστήμονα, γαμπρό του Τζιμ Μπάρτον,  δηλαδή του ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ !

Ποδοσφαιρική πανδαισία με αστυνομική πλοκή μέσα από το ΓΚΡΕΚΟ Ο ΗΡΩΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ και τις περιπέτειες του Κώστα Γεωργίου ενός 17χρονου Ελληνόπουλου, ταλαντούχου ποδοσφαιριστή στα γήπεδα της Βραζιλίας, με συντροφιά με το Σιού, την Άμπυ και τον Νίνο Ζανίνο, με συγγραφέα τον Γιώργο Μαρμαρίδη και σκίτσα του Βύρωνα  Απτόσογλου.

Επίσης το περιοδικό ΤΖΩΝ ΓΚΡΗΚ, με δημιουργό του τον συγγραφέα Νίκο Ρούτσο ο οποίος τον πρωτοπαρουσίασε σε επεισόδια, στο Β΄πρόγραμμα της Ε.Ι.Ρ το 1956! Ήρωας εδώ, είναι ο  Έλληνοαμερικάνος ιδιωτικός ντεντέκτιβ Τζων Γκρήκ όπου δρά  στη Νέα Υόρκη, μαζί του ο επιθεωρητής Πήτερσον, η αστυνομική ρεπόρτερ  Έλεν και ο μικρός Τζακ Μπιλ. Τα σκίτσα και εδώ είναι του Βύρωνα Απτόσογλου.

Ανάμεσα σε αυτά τα περιοδικάκια ,που τότε είχαν το πρώτο λόγο στη διασκέδαση μας, υπήρχαν και κάποια άλλα, στο ίδιο σχήμα και με τιμή των 2 δραχμών, όμως με βραχύβια κυκλοφορία και λιγότερο γνωστά, όπως ΑΟΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΥΕΛΛΑ από τις εκδόσεις Γ.Γιανναράκος, ο ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ των εκδόσεων Φιλιππίδη και ακόμη Ο ΜΙΚΡΟΣ ΖΟΡΡΟ, ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΒΕΛΟΣ, ΤΑΡΓΚΑ, ΠΛΑΝΗΤΑΝΘΡΩΠΟΣ,ΤΖΟΕ ΝΤΙΚ, ΜΙΚΡΟΣ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ, ΖΟΡΡΟ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ, ΚΑΛ, ΔΕΚΑ ΤΡΙΑ,ΚΕΡΑΥΝΟΣ των εκδόσεων Στέλιου Ανεμοδουρά και από τις εκδόσεις Άγκυρα Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ και ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ και φυσικά τα ΄΄παιδιά΄΄ του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ, ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, ο ΓΙΓΑΣ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ και ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ!

Μέσα λοιπόν σε όλα αυτά τα περιοδικάκια, σε σχήμα pocket που κατοικούσαν οι χάρτινοι ήρωες όπου είχανε δημιουργήσει  Έλληνες Συγγραφείς και Σκιτσογράφοι  ξεχώρισαν διά βίου, τρία  περιοδικά, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ του Στέλιου Ανεμοδουρά  με εικονογράφο το Βύρωνα Απτόσογλου και με ιστορίες να εξελίσσονται την εποχή της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και τα περιοδικά ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ και ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ  με συγγραφέα τον Πότη Στρατίκη, σε εικονογράφηση από τους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή, με ιστορίες στο Άγριο Φαρ Ουέστ , που αργότερα έγραψε και ο Γιώργος Μαρμαρίδης.  

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ… ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ!  

Έτσι λοιπόν, θα έλεγα ότι δεν είναι τυχαίο, ακόμη και σήμερα, ευρισκόμενοι στο έτος 2021 συχνά πυκνά, από τα Μ.Μ.Ε, να ακούμε, να διαβάζουμε αλλά και να βλέπουμε σχετικά ρεπορτάζ, τα οποία αφορούν τη δεκαετία του ΄60 με αναφορές κυρίως στα έντυπα της εποχής και ειδικά σε όλα εκείνα που διάβαζαν τότε, οι πιτσιρικοέφηβοι! Μαγικό βέβαια, αλλά όχι και τυχαίο!

Όλα αυτά τα περιοδικάκια που προαναφέραμε και ίσως και άλλα, που τυχόν παραλείψαμε, είχαν τη δική τους μεγάλη η και μικρή ιστορία, γύρω από το πώς δημιουργήθηκαν, το πώς καθιερώθηκαν και σίγουρα το πώς είχανε επηρεάσει  αλλά και το πως τα είχαν δεχθεί, οι νεαροί αναγνώστες τους!

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομά τους, εκείνη την εποχή, όλοι αυτοί οι Χάρτινοι Ήρωες, κυνηγήθηκαν και έδωσαν μάχες και μέσα από τις σελίδες των περιπετειών τους, με τους κάθε λογής εχθρούς τους, αλλά και εκτός, με τους γονείς και δασκάλους των αναγνωστών τους!

Έτσι ο Γιώργος Θαλάσσης δεν είχε μόνο να αντιμετωπίσει τους Γερμανούς κατακτητές, αλλά βρισκόταν αντιμέτωπος με γονείς και δασκάλους, όπου λοιπόν εκείνοι, ερχόντουσαν πρόσωπο με πρόσωπο με το Παιδί Φάντασμα, γινόντουσαν μια γροθιά και συμμαχούσαν εναντίον του! Οι μάχες ήταν τιτάνιες μεταξύ τους, μέχρι τελικής πτώσεως, ώστε Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ να μη καταλήξει κλειδωμένος σε κάποιο ντουλάπι μέχρι τις διακοπές του σχολείου ή και ακόμη στη χειρότερη των περιπτώσεων, κομματιασμένος στο κάδο, των απορριμμάτων!        

Ο Τζίμ ΄Ανταμς στο Άγριο Φαρ Ουέστ, ως υπερασπιστής του νόμου, είχε και αυτός τα ίδια προβλήματα, από τη μία αντιμετώπιζε τους παράνομους της άγριας Δύσης και από την άλλη τους γονείς και τους δασκάλους!

Για να λέμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους η αιτία της συνεχούς διαμάχης των Χάρτινων Ηρώων με τους οικείους και δασκάλους μας, είμαστε εμείς γιατί ενώ διαβάζαμε τις περιπέτειες των Χάρτινων Ηρώων, αγνοούσαμε τα μαθήματα μας και τα φορτώναμε στο κόκορα, φυσικά αυτό εδώ θέλει μεγάλη συζήτηση, αλλά δεν είναι επί της ώρας και της στιγμής!

Περιοδικάκια της δεκαετίας του ΄60, περί αυτών ο λόγος και σίγουρα ήτανε πολύ δύσκολο, να προβλέψει κάποιος, τον επίλογο τους, μια που μέχρι και σήμερα όλα αυτά διατηρούνται ποικιλοτρόπως στην επικαιρότητα!

Στα αλήθεια που να το φανταζόμαστε τότε, ότι δηλαδή σήμερα αυτά τα τευχάκια θα είχαν περάσει στην αγορά της εκμετάλλευσης με δημοπρασίες στο διαδίκτυο  ή και ότι θα πωλούνται στο Μοναστηράκι, ακόμη και 300 euro το τεύχος,το είδα στο διαδίκτυο, το 1ο τεύχος του ΑΟΡΑΤΟΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΘΥΕΛΛΑ να πωλείται στα 300 euro από παλαιοβιβλιοπώλη ως συλλεκτικό, σημείο των καιρών και αυτό!

Όμως στην όλη ιστορία της εκμετάλλευσης αυτών των Χάρτινων Ηρώων, πιστεύω ότι θα πρέπει να προστεθούν και κάποιοι, αν όχι όλοι, σημερινοί συγγραφείς και εικονογράφοι, οι οποίοι εμφανίζονται στον εκδοτικό χώρο κυκλοφορόντας στην αγορά του βιβλιοπεριοδικού, νέες περιπέτειες με  τους δύο δημοφιλέστερους στην Ελλάδα Χάρτινους Ήρωες, δηλαδή τον Γιώργο Θαλάσση (ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ) και τον Τζιμ Άνταμς (ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ),με νέα γραφή αλλά και εικονογράφηση των ιστοριών, των δύο θρυλικών ηρώων, χρησιμοποιώντας πάντα σαν μπούσουλα την παλαιά συνταγή των περιπετειών τους!

Όμως όσο σεβασμό και αγάπη να δείξουν οι νέοι δημιουργοί, στους δημιουργούς του παρελθόντος, όσες καλές προσπάθειες και αν γίνουν, προσπάθειες γύρω από τη συγγραφή και εικονογράφηση των ιστοριών του Γιώργου Θαλάσση αλλά και του Τζιμ Άνταμς, άλλες εκδόσεις είχαν το όνομα και σίγουρα και τη χάρη!

Έτσι αν κρίνει κάποιος αμερόληπτα και σε βάθος, το αποτέλεσμα όλων αυτών των νέων εκδόσεων, της αναβίωσης των περιπετειών των συγκεκριμένων Χάρτινων Ηρώων, θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι οι ήρωες αυτοί, που δημιουργήθηκαν τότε… ΖΟΥΝ ΜΟΝΑΧΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, εκεί στα χρόνια που γεννήθηκαν!  

Εν ολίγοις θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα κείμενα όλων αυτών των νέων ιστοριών αλλά και οι εικονογραφήσεις τους, αν και διακρίνεις κάποιες φιλότιμες προσπάθειες, όπως προαναφέραμε, δεν θυμίζουν τίποτα από το παρελθόν, αυτό είναι επόμενο, γιατί σήμερα όλες αυτές οι νέες περιπέτειες γράφονται σε μια άλλη εποχή, με εντελώς διαφορετικές συνήθειες και χαρακτηριστικά, από εκείνα που υπήρχαν τη δεκαετία του ΄60!

Η επαναφορά των περιπετειών του Γιώργου Θαλάσση αλλά και του Τζίμ Άνταμς, με νέα συγγραφή και εικονογράφηση, δεν είναι δυνατόν να τους γυρίσουν πίσω!

Ας μείνουν λοιπόν μια γλυκιά ανάμνηση, ίσως να είναι καλύτερα έτσι!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back