March 28, 2024

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ… Η Θεατρική Γιαγιά όλων των Παιδιών!

ΕΝΑΣ  ΠΡΟΛΟΓΟΣ!

Έτσι απλά θα σας πω, ότι όταν με κοιτάω στο καθρέπτη, του εξομολογούμαι, μεταξύ των άλλων, ότι πάντα παρακολουθώντας τις Θεατρικές Παραστάσεις, που δημιουργεί η Κάρμεν Ρουγγέρη, αισθάνομαι σαν παιδί!

Πραγματικά και δεν θα ήτανε υπερβολή αν σας έλεγα ότι το ίδιο, από ότι μου έχουν πει, συμβαίνει και σε άλλους φίλους μου,… γονείς, παππούδες, θείους και θείες, όταν δηλαδή αυτοί παρακολουθούν με τα πιτσιρίκια τους, αυτό το θαυμαστό κόσμο που μας προσφέρει απλόχερα με τις παραστάσεις της,… Η Θεατρική Γιαγιά όλων των παιδιών, η Κάρμεν Ρουγγέρη!

Τα παιδιά λοιπόν, δεν είναι τόσο παιδιά όπως νομίζουμε και αυτό τουλάχιστον υποστηρίζετε πάντα, σε όποια παράσταση ανεβάζει, η Θεατρική Γιαγιά όλων των παιδιών!

Φέτος αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, όπως μας πληροφορεί το website της Κάρμεν Ρουγγέρη  https://www.karmenrouggeri.gr/, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις Θεατρικές Παραστάσεις από τη Παιδική Σκηνή της!

Στο ΙΜΚ τον Μικρό Πρίγκιπα, στο Christmas Theater τους Άθλους του Ήρακλή και στο Θέατρο Κιβωτός την Τοσοδούλα και το Ταξίδι της μέσα στις 4 Εποχές του Vivaldi. Ενώ για τα παιδιά της περιφέρειας, θα υπάρχει διαθέσιμη διαδικτυακή παράσταση!

Ακόμη στις προσεχείς προσφορές στα παιδιά, η Κάρμεν Ρουγγέρη θα κυκλοφορήσει τα βιβλία, Ο Μικρός Πρίγκιπας και  Η Τοσοδούλα και το Ταξίδι της μέσα στις 4 Εποχές του Vivaldi.         

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, κάποια μέρα τώρα κοντά, είχαμε την ευκαιρία και εμείς να συναντήσουμε μέσω διαδικτύου την Θεατρική Γιαγιά όλων των Παιδιών… την Κάρμεν Ρουγγέρη!

Athenscalling.gr: Ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων και το όνομα αυτής Κάρμεν Ρουγγέρη… Καλώς Ορίσατε λοιπόν στο Athenscalling.gr και να ρωτήσω, εκφράζοντας το θαυμασμό μου… πως και εσείς τα βγάζετε πέρα, φέτος με 3 Θεατρικές Παραστάσεις αλλά και με το προσεχή σχεδιασμό της έκδοσης των παιδικών βιβλίων, έ… δεν είναι και λίγο, τουλάχιστον έτσι πιστεύω!

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ: Τα βγάζω πέρα γιατί δεν είμαι μόνη μου. Είμαστε μια ομάδα καλλιτεχνών που αγαπάμε το θέατρο για παιδιά. Πιστεύουμε σ’ αυτό και σκύβουμε με μεγάλο σεβασμό πάνω σε κάθε έργο που ανεβάζουμε. Η ομάδα αυτή είναι εκτός από μένα, η Χριστίνα Κουλουμπή, η κόρη μου η αγαπημένη, που αναλαμβάνει τα σκηνικά και τα κοστούμια και πολλές φορές μοιράζεται και τη σκηνοθεσία με μένα. Ο Πέτρος Γάλλιας που αναλαμβάνει την κίνηση, τις χορογραφίες αλλά και τους φωτισμούς της παράστασης. Ο Αντώνης Δελαπόρτας τη μουσική και τα videos. Ο Ανδρέας Κουλουμπής που πάντα γράφει τους στίχους στα τραγούδια μας. Και η Ελένη Καρτάση, που είναι πολύτιμη βοηθός σε όλους μας. Τέλος εγώ σαν συγγραφέας των θεατρικών έργων και ακόμα σαν σκηνοθέτης ή συνσκηνοθέτης με τη Χριστίνα Κουλουμπή. Συντονίζω όλη την ομάδα, ζητώντας από τον καθένα εξηγήσεις. Τι πρέπει να κάνει ώστε το αποτέλεσμα να έχει ομοιογένεια και να μπορέσει  να κρατήσει στη θέση τους μικρούς μας θεατές.   

Athenscalling.gr: Ας πάρουμε τώρα με τη σειρά, αυτές τις τρείς Θεατρικές σας παραστάσεις που φέτος θα μας παρουσιάσετε, στέλνετε μέσα από αυτές κάποια στα παιδιά μηνύματα?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Δεν συνηθίζω να απαριθμώ τα μηνύματα των έργων που ανεβάζουμε. Απλώς θα σας πω ότι, όταν ανακοινώνουμε τα έργα που θα ανεβάσουμε, ήδη έχουμε δουλέψει ο καθένας στον τομέα του και ξεκινώντας τις πρόβες ξέρουμε απόλυτα τι θέλουμε από τους ηθοποιούς μας. Έτσι ο Ηρακλής ανέβηκε και τολμώ να πω με μεγάλη επιτυχία. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι πανέτοιμος γιατί σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της σκηνοθεσίας η Χριστίνα. Και η Τοσοδούλα θα ξεκινήσει τις πρόβες της αμέσως μετά, με σκοπό να ανέβει στα μέσα του Δεκέμβρη. Τέλος τα βιβλία μας, πάντα συνοδεύουν τις παραστάσεις μας και ετοιμάζονται από μένα, όσο αφορά το κείμενο και τη Χριστίνα όσο αφορά την εικονογράφηση.

Athenscalling.gr: Όσον αφορά τα κείμενα των παραστάσεων πηγές της έμπνευσής?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Πηγές της έμπνευσής μας είναι η Μυθολογία και τα κλασικά παραμύθια. Και ακόμα η όπερα που περιλαμβάνεται στις σπουδές μου. Όταν διαλέξω τι θα ανεβάσουμε αρχίζω να το μετατρέπω σε θεατρικό έργο. Την ώρα που γράφω το κείμενο, το σκηνοθετώ μέσα στο μυαλό μου, παίζω τους διαλόγους, προσπαθώ να το δω με τα μάτια ενός παιδιού. Βρίσκω τα μέρη που θα μπουν τα τραγούδια και αμέσως δίνω δουλειά και θέμα στον στιχουργό μας Ανδρέα Κουλουμπή, ο οποίος πάντα έχει και τον λόγο στην επιλογή της μουσικής που θα ντύσει την παράσταση. Όταν όλα τελειώσουν, το παραδίδω στη Χριστίνα, εκείνη το μελετάει, και αρχίζει η συνεργασία μας που απολαμβάνω όσο τίποτα. Καταθέτουμε τις ιδέες μας, βρίσκουμε τις λύσεις μας. Όταν τελειώσουμε φωνάζουμε τον μουσικό μας, ύστερα τον χορογράφο μας. Όταν καταλήξουμε, κάνουμε ακρόαση για να βρούμε τους ηθοποιούς που θα ζωντανέψουν το έργο μας.  Δουλειά, δουλειά, δουλειά λοιπόν, ώσπου να παραδώσουμε με μεγάλο σεβασμό το έργο μας στα παιδιά.

Athenscalling.gr: Θα μου επιτρέψετε τώρα να μεταφέρετε τον θαυμασμό μου για τα σκηνικά και τα κοστούμια,… ειδικά για τους Άθλους του Ηρακλή, στη δημιουργό τους, Χριστίνα Κουλουμπή. Πραγματικά αισθάνθηκα με όλες αυτές τις   εικόνες που δημιουργούν, ότι συμμετέχω και εγώ στη παράσταση!

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Η αλήθεια είναι ότι δίνω στην Χριστίνα Κουλουμπή το 55% της επιτυχίας των παραστάσεών μας. Κάθε φορά με μαγεύει η δουλειά της. και η αλήθεια είναι ότι μαγεύει και όλα τα παιδιά που φεύγοντας  από την παράσταση μιλούν με ενθουσιασμό για τα κοστούμια και τα σκηνικά.

Athenscalling.gr: Θέατρο λοιπόν για παιδιά από εσάς και πραγματικά είναι τυχερά τα σημερινά παιδιά, που απολαμβάνουν τέτοιες παραστάσεις! Το λέω αυτό γιατί τουλάχιστον, οι σημερινοί κυρίως παππούδες… γύρω στα 60 και βάλε κάτι ακόμα, είχαν φυσικά στην Αθήνα τουλάχιστον να παρακολουθήσουν κάποιες παραστάσεις, εντελώς αφελείς …επιτρέψτε μου να πω! Εδώ λοιπόν θα σας ρωτήσω, τι ήτανε εκείνο που σας οδήγησε αποκλειστικά, στις παραστάσεις για παιδιά.

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Έτυχε να είμαι σε μια επιτροπή του υπουργείου παιδείας και να βλέπω τις παραστάσεις προκειμένου να δοθεί άδεια ώστε να πηγαίνουν τα σχολεία. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, η μιζέρια και η έλλειψη σεβασμού με εξέπληξε. Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να ασχοληθώ και εγώ, προσπαθώντας να ανεβάσω τον πήχη.

Athenscalling.gr: Μια που μιλάμε για παιδικό θέατρο, θα σας ρωτήσω σχετικά με το πώς το αντιμετωπίζει το κοινό σήμερα τις παραστάσεις σας, στην Αθήνα τη Θεσσαλονίκη αλλά και στις άλλες μικρότερες πόλεις της Ελλάδας.

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Το κοινό μας στηρίζει, μας τιμά και σ’ αυτό και μόνο σ’ αυτό χρωστάμε την ύπαρξή μας και γι’ αυτό το χιλιοευχαριστώ.

Athenscalling.gr: Να πάμε τώρα στη ιδιότητα σας, που υπογράφετε Ηθοποιός και που πιστέψτε αυτό που θα σας πω, είναι αλήθεια μας λείπετε με την ιδιότητα του ηθοποιού! Αν δεν κάνω λάθος δεν εμφανίζεσθε κάπου. Θα σας απολαύσουμε προσεχώς κάπου?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Κι εμένα μου λείπει η παρουσία μου στην τηλεόραση, αλλά δεν έτυχε να μου γίνει κάποια πρόταση. Δεν αποκλείεται να έρθει κι αυτή. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές έχω αρνηθεί κι προτάσεις, θέλοντας να ασχοληθώ αποκλειστικά με τα παιδιά.

Athenscalling.gr: Μικρή οθόνη και από εκεί όπου δεν είχαμε Ελληνικά σήριαλ και βλέπαμε τα μεταγλωττισμένα εισαγόμενα και τα Τούρκικα, ξαφνικά η Ελληνική TV ΄΄γέμισε΄΄ από την εγχώρια αγορά των σήριαλ… θετικό ή αρνητικό για την τέχνη και τους γύρω από αυτήν?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ: Θετικότατο. Μακάρι να συνεχίσει και μακάρι να επιστρέψουν οι ποιοτικές δουλειές.   

Athenscalling.gr: Έτσι έχουμε σήριαλ ουκ ολίγα φέτος, άρα να υποθέσω ότι λύθηκε το πρόβλημα που είχε και έχει προκύψει με την πανδημία σχετικά με το επάγγελμα του ηθοποιού… και πως κρίνετε τη στάση της πολιτείας όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας… βοήθησε τον κόσμο του θεάματος?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Δεν νομίζω ότι λύθηκε για κάποιους πρωταγωνιστές, ίσως για τους μικρούς ρόλους όμως που είναι και οι περισσότεροι. Όχι, είναι τόσο λίγα τα χρήματα που παίρνουν. Η πολιτεία πιστεύω ότι έκανε ό,τι μπορούσε, βοήθησε όσο μπορούσε.

Athenscalling.gr: Περνώντας στην ιδιότητα σας ως συγγραφέας, αν δεν κάνω λάθος ξεκινήσατε το 1995, πως και έγινε αυτό?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Όταν δημιούργησα τη θεατρική ομάδα «Ρακοσυλλέκτες» έχοντας 30 παιδιά, άρχισα να γράφω για να δημιουργώ ρόλους και να είναι και τα 30 παιδιά ευτυχισμένα. Χωρίς να το καταλάβω ανακάλυψα ένα θεατρικό συγγραφέα μέσα μου.

Athenscalling.gr: Από τα βιβλία σας αν και σίγουρα είναι όλα ΄΄παιδιά΄΄ σας, υπάρχουν στη σκέψη σας αυτή τη στιγμή κάποια ως τα πιο αγαπημένα?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Ξεχωρίζω το πρώτο μου το «Έρχεσαι μαζί μου» που εξαντλήθηκε και έχω σκοπό να το επανεκδώσουμε. Και βέβαια λατρεύω την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Athenscalling.gr: Θα ήθελα τώρα αν δεν έχετε αντίρρηση, αν έχετε το αφήνουμε, χωρίς να το σχολιάσετε, να μας μιλήσετε για τους νέους ηθοποιούς, που βγαίνουν από τις σχολές… αρκετοί θα έλεγα. Πως βλέπετε να εξελίσσονται στο μέλλον τα όνειρα τους, υπάρχει μέλλον και για αυτούς?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Το μόνο που έχω να πω είναι ότι υπάρχουν εξαιρετικά παιδιά. Όμως βγαίνουν τόσοι πολλοί κάθε χρόνο από τις δραματικές σχολές, που δυστυχώς δεν μπορούν να απορροφηθούν.

Athenscalling.gr: Ας κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι με τα αρχικά γράμματα του ονόματος σας (είναι κάτι που το συνηθίζουμε, με τους καλεσμένους μας), έτσι χρησιμοποιώντας τα αρχικά γράμματα του ονόματος σας (Κ),(Α),(Ρ),(Μ),(Ε),(Ν) γεμίστε τα κενά με τις λέξεις της δικής σας προτίμησης.

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  (Κ)Καλοσύνη (Α)Αριστεία (Ρ)Ρόλοι (Μ)Μάνα (Ε)Ειρήνη (Ν)Νεολαία

Athenscalling.gr: Θέατρο και Συγγραφή βιβλίων στη πρώτη θέση ισοβαθμούν στο πίνακα των προτιμήσεων σας? Υπάρχει κάτι άλλο? Υπάρχει ελεύθερος χρόνος αποκλειστικά για εσάς?

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Το μαγείρεμα. Μαγειρεύω κάθε μέρα. Μ’ αρέσει να ζει το σπίτι .Να γεμίζει μυρωδιές.

Athenscalling.gr: Μάλιστα και λίγο πριν σας αποχαιρετήσω, παρακαλώ το δικό σας μήνυμα στα παιδιά … που δεν είναι παιδιά όσο νομίζουμε!

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ:  Το θέατρο είναι πηγή γνώσης. Πρέπει να είναι  πηγή γνώσης. Ας μη το ξεχνάμε.

Athenscalling.gr: Από τη καρδιά μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ! Κα Κάρμεν Ρουγγέρη να είστε πάντα καλά!

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ: Εγώ ευχαριστώ. Την αγάπη μου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back