March 28, 2024

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ Le Legs (1736) Pierre de Marivaux Από Μηχανής Θέατρο 31/10/2020

Στην πάνω σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου  θα παρουσιαστεί  από το Σάββατο 31 /10/2020,η κωμωδία του Pierre de Marivaux΄΄Η Κληρονομιά΄΄ σε μετάφραση  του Ανδρέα Στάικου και σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη.

Το θεατρικό έργο ΄΄Η Κληρονομιά ΄΄ του Pierre de Marivaux, σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου , το γνώρισα το 1993, τότε όπου από τις εκδόσεις ΄΄Άγρα΄΄ είχε κυκλοφορήσει  το βιβλίο με τα τέσσερα έργα του Marivaux και με τον υπέρτιτλο ΄΄ Ο Θρίαμβος του Έρωτα΄΄ και άλλα 2 έργα του,΄΄Οι Ψευδοεξομολογήσεις΄΄ και ΄΄Οι Καλόπιστοι Θεατρίνοι΄΄ , το βιβλίο περιείχε εργοβιογραφία  του συγγραφέα και φωτογραφίες από σημαντικές παραστάσεις!

Πέρασαν 15 χρόνια και ΄΄Η Κληρονομιά΄΄ του Pierre de Marivaux κυκλοφόρησε εκ νέου, αυτή τη φορά από τις εκδόσεις ΄΄Λαγουδέρα΄΄

Για το έργο του Pierre de Marivaux ο Ανδρέας Στάικος σημειώνει…

 ΄΄ Το πρώτο, θεμελιακό στοιχείο των προσώπων στα έργα του Marivaux είναι ο ηθοποιός. Δεν είναι ο παραδοσιακός ηθοποιός που καλείται να παίξει ένα ρόλο αλλά ο ηθοποιός που καλείται να παίξει τον ίδιο τον εαυτό του, ή καλύτερα ακόμα τον επιθυμητό απ’ τους άλλους εαυτό του, να παίξει τις ίδιες του τις βαθύτερες επιθυμίες. Η γλώσσα του δεν αποκαλύπτει, αλλά αποκρύπτει για να αποκαλύψει.

 Ο Marivaux μετέφερε στη γλώσσα του αιώνα του τα κεκτημένα, όσα ο ίδιος και η εποχή του αποδέχονταν, από το Μολιέρο το Ρακίνα και την Commedia dell’ Arte. Και πέραν τούτου μεταφράζει τη γλώσσα αυτή, τη γλώσσα του αιώνα του δηλαδή, σε μια νέα γλώσσα, αποκλειστικά δική του, τη γλώσσα του… … Marivaudage.

Μια νέα γλώσσα δημιουργείται μέσα στην ίδια τη γλώσσα, με τη ίδια γραμματική, το ίδιο συντακτικό, τους ίδιους απαράβατους και δεσμευτικούς κανόνες. Πόσες γλώσσες μπορεί να έχει η ίδια η γλώσσα!

Όμως μόνο ένα Marivaux. Ποια είναι όμως η γλώσσα του Maurivaudage;

Η ανάλυση των πιο απλών αισθημάτων με τους πιο περίπλοκους τρόπους.

Η ανάλυση των πιο περίπλοκων αισθημάτων με τον απλούστερο τρόπο. Ποτέ άλλοτε η φυσικότητα δεν ήταν τόσο εξεζητημένη και η εκζήτηση τόσο φυσική. Και ποτέ άλλοτε η ακριβολογία δεν ήταν τόσο αμφίσημη΄΄.

https://www.youtube.com/watch?v=wmOIksHgHd0

Έτος 2020 Οκτώβρης μήνας, εποχή πανδημίας του COVID-19 και θα έχουμε την ευκαιρία από τις 31/10/2020 να απολαύσουμε το έργο ΄΄Η Κληρονομία ΄΄ του P.Marivaux σε μετάφραση του Ανδρέα Στάικου και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Νταλιάνη στο ΄΄Από Μηχανής Θέατρο΄΄.

΄΄Η Κληρονομιά΄΄αποτελεί μια δοκιμασία ένα ισχυρό crash test του έρωτα. Σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης όπως αυτή που περνούσε η Γαλλία στα μέσα του 18ου αιώνα (που οδήγησε τελικά στην Γαλλική επανάσταση) και ενώ το τραπεζικό σύστημα είχε καταρρεύσει, δεν είναι τόσο απλό να θυσιάσει κανείς 200χιλιάδες φράγκα προκειμένου να διατηρήσει εντελώς ακηλίδωτο τον έρωτά του. Ένας έρωτας που στον κόσμο του Marivaux που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους Θεατρικούς Συγγραφείς  του 18 ου αιώνα δυσκολεύεται πάντα να εκφραστεί απερίφραστα γιατί εκτός από τα όποια εξωτερικά εμπόδια, υψώνεται μπροστά του ο εγωισμός, η δειλία, και ο φόβος να ξανοιχτούμε στον ωκεανό των συναισθημάτων.

Συντελεστές του έργου :

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος –

Σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κώστας Λώλος
Κίνηση: Μπίλιω Μαρνέλη
Φωτογραφία-βίντεο:Πάτροκλος Σκαφιδάς

Hairstyle: Κατερίνα Βασιλείου

Επιμέλεια Μακιγιάζ: Βίνα Ευστρατιάδου

Μακιγιάζ: Χρύσα Ράικου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρύσα Νταή
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Τους ρόλους ερμηνεύουν :

Κόμισα: Μαριλίτα Λαμπροπούλου

Μαρκήσιος: Νίκος Νίκας

Ιππότης: Γιάννης Σοφολόγης

Ορτάνς Παρή Τρίκα

Λιζέτ: Μπίλιω Μαρνέλη
Λεπίν: Γιώργος Πατεράκης

Παραγωγή της Art Machine Productions

ΈναρξηΣάββατο 31 Οκτωβρίου- Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 19:00

Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 – Διάρκεια 90’

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη και Πέμπτη:15€ Μειωμένο (Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ): 12€

Ατέλεια 5 €- Σάββατο και Κυριακή: 18 €- Φοιτητικό/Ανέργων/ΑμεΑ: 15 €

Ατέλεια 5 €-  Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.viva.gr/tickets/theater/apomixanis-theatro/i-klironomia/

Τηλέφωνο κρατήσεων : 210 5232097

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back