March 28, 2024

ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ – Φολκλόρ από τις Σέρρες! Συζητώντας με τη Στέλλα Τζίνα.

΄΄Γης Μαδιάμ΄΄! Αυτή είναι μιά έκφραση παρμένη από τη Παλαιά Διαθήκη και όταν την λέμε εννοούμε ότι γίνεται χαμός, ότι έρχονται τα πάνω κάτω και τα κάτω πάνω!

Στη περίπτωσή τους όμως, τη φράση αυτή χρησιμοποίησαν 5 νέα κορίτσια από τις Σέρρες, δίνοντας την ονομασία ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ, στο μουσικό τους σχήμα!

Για πρώτη φορά τις ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ εμείς τις απολαύσαμε το 2019, εκεί στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, στη ζωντανή τους εμφάνιση στο Μαθητικό Μουσικό Φεστιβάλ,  SCHOOLWAVE!

Το μουσικό αποτέλεσμα των ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ, φέρει την ετικέτα του φολκλόρ και η εκτέλεση των παραδοσιακών τραγουδιών που ερμηνεύουν χρησιμοποιώντας το  κανονάκι, το βιολί, το τσέλο, τη κιθάρα και τα κρουστά, συμπλέουν αρμονικά με τα φωνητικά, δημιουργώντας έτσι μια πανδαισία ήχου!

Πέρα από τις όσες διασκευές τις οποίες μας παρουσιάζουν στις ζωντανές τους εμφανίσεις, οι ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ δημιουργούν με στίχους και μουσική και δικές τους συνθέσεις!

Μάρτης του 2021, έστω και αν πέρασαν περίπου 2 χρόνια, από τότε που είχαμε απολαύσει live την αμιγώς γυναικεία μπάντα των ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ, εκεί στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, εκείνη τη Παρασκευή στις 5 Ιουλίου του 2019, στα πλαίσια του SCHOOLWAVE Φέστιβαλ, ποτέ δεν ξεχάσαμε την ξεχωριστή πενταγραμμική τους παρουσία!

Μάρτης του 2021 λοιπόν και επειδή ποτέ δεν είναι αργά και με νωπές ακόμη τις ηχητικές εικόνες που μας είχαν χαρίσει τότε, αυτά τα 5 κορίτσια από τις Σέρρες, ήρθαμε σε επαφή με την ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ, την δημιουργό και τραγουδίστρια των ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ, όπου μαζί της είχαμε, μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση!

Athenscalling.gr: Αγαπητή Στέλλα, καταρχήν να σε καλώς ορίσω και να εκφράσω τον θαυμασμό μου αφενός για το φωνητικό σου μέταλλο και αφετέρου για το σχήμα των ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ, όπου από εκεί σε ακούσαμε για πρώτη φορά!

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ):Να είστε καλά, σας ευχαριστώ προσωπικά αλλά και εκ μέρους των κοριτσιών για τα όμορφα λόγια σας!

Athenscalling.gr: Θα ήθελα να πούμε στην αρχή για το σχήμα που δημιούργησες και να ρωτήσω πως προήλθε η ονομασία ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Αρχικά, για να είμαστε ακριβείς, ναι μεν εγώ μάζεψα τα άτομα και κράτησα τον οργανωτικό ρόλο του σχήματος, αλλά η δημιουργία του (με τη σύσταση που γνωρίσατε), ήταν κάτι που προέκυψε από κοινή πρωτοβουλία και θέληση των μελών του! Όσον αφορά στο όνομα, ήταν ιδέα ενός πρώην μέλους. Φυσικά μας άρεσε και έτσι έμεινε, και ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την παλιά μας συνεργάτη που “Βάφτισε” το σχήμα.

Athenscalling.gr: Το συγκρότημα υπάρχει ακόμη μέχρι σήμερα ή έχετε αναστείλει τη λειτουργία του?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Υπάρχει, αλλά η λειτουργία του έχει προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα των μελών του. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ξεκινήσαμε και ήμασταν μαθήτριες , αλλά η κοινή μας αγάπη για τη μουσική και την ελληνική παράδοση, εξακολουθεί να αποτελεί συνδετικό κρίκο.

Athenscalling.gr: Μάλιστα και εσύ αυτή την εποχή με την πανδημία του COVID-19 πως αντιμετωπίζεις τη όλη κατάσταση, αυτής της τρελής εποχής, πως τα περνάς?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Όπως όλοι, εξαρτάται από τη στιγμή. Είναι μία δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση, και αυτό είναι αναμφισβήτητο. Ωστόσο, προσπαθώ να μένω δημιουργική και αισιόδοξη. Ένα καλό που μας έχει προσφέρει η νέα πραγματικότητα είναι λίγο περισσότερος χρόνος από ό,τι πριν, και προσπαθώ να τον εκμεταλλευτώ , με την ευχή και την ελπίδα να γυρίσουμε σύντομα στην ζωή που ξέραμε!

Athenscalling.gr: Για να πάμε τώρα αρκετά χρόνια πίσω και σε καλώ εσύ να επιβιβασθείς στη Μηχανή του Χρόνου και να βρεθείς στις πρώτες μέρες που αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μουσική, πως σου προέκυψε?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Το σπίτι μου ήταν ανέκαθεν φιλόμουσο, και μου άρεσε από μικρή να τραγουδάω. Ωστόσο, η προσωπική μου ανάγκη να μάθω μουσική προέκυψε πολύ απλά, όταν μία φίλη μου άρχισε μαθήματα πιάνου και ήθελα να δοκιμάσω κι εγώ.

Athenscalling.gr: Από το σπίτι είχες βοήθεια από τους γονείς σου, όσον αφορά την αγάπη σου για τη μουσική ή είχες κάποιες αντιδράσεις. Κοντολογίς οι γονείς σου το αντιμετώπισαν θετικά ή αρνητικά,… του στυλ το διάβασμα προέχει και μετά τα της μουσικής?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Θετικά φυσικά. Όπως είπα και πριν, στο σπίτι μου ήταν και εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενα όλα τα είδη μουσικής.

Athenscalling.gr: Αγάπη για τη μουσική λοιπόν το Α και το Ω στη ζωή σου σαν επάγγελμα ή σαν μία Εραστής της Μουσικής Τέχνης?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Το Α και το Ω στη ζωή μου!

Athenscalling.gr: Αν στη πορεία σου ασχοληθείς αποκλειστικά με το τραγούδι, χωρίς κάτι άλλο… μόνο τραγούδι, πιστεύεις ότι αυτός ο επαγγελματικός δρόμος θα σου εξασφαλίσει τη καταξίωση που πιστεύω ότι σου αξίζει αλλά και τα προς το ζην?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Θα απαντήσω σχετικά με τα προς το ζην γιατί η καταξίωση είναι κάτι που έρχεται με τις γνώσεις, τα χρόνια και την προσωπική φιλοσοφία. Ναι, πιστεύω ότι μπορεί κανείς να βιοποριστεί με αυτόν τον τρόπο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο αν κάποιος αγαπάει αυτό που κάνει, και όπως λένε, “όποιος ψάχνει, βρίσκει”!

Athenscalling.gr: Και τώρα κάτι γενικό και όχι ειδικά για εσένα, αλλά εν γένει για το χώρο της μουσικής. Πόσο εύκολο ή και δύσκολο, είναι σήμερα για μια νέα παρουσία στο χώρο, να επιβίωση και να καταξιωθεί?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Είναι δύσκολο από την άποψη ότι υπάρχει πληθώρα νέων ανθρώπων, νέας μουσικής και νέων ειδών μουσικής σε αντίθεση με αυτό που ίσχυε κάποια χρόνια πριν. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο περισσότερης πρωτοπορίας αλλά και ανταγωνισμού. Για τους ίδιους λόγους όμως, είναι και εύκολη η επιβίωση στο χώρο. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη μουσικής, όσα και διαφορετικά γούστα ανθρώπων. Επομένως, ό,τι και αν κάνει κάποιος νέος μουσικός στο χώρο, αποκλείεται να μην έχει ανταπόκριση έστω και σε μία μικρή μερίδα ανθρώπων!

Athenscalling.gr: Πριν κάποιες μέρες, στο γραφείο οι συνεργάτες μου, άκουγαν συνεχώς, από το you Tube, εσένα να ερμηνεύεις διασκευασμένο το τραγούδι του Μιχάλη Σουγιούλ και του Θάνου Σοφού  ΄΄Ο Καφές ΄΄! Ένα νέο κορίτσι λοιπόν μας μετέφερε στο χθες, στα χρόνια εκείνα όπου οι άνθρωποι στη πλειοψηφία τους αναζητούσαν τα λίγα αδιαφορώντας για τα πολλά! Αλήθεια πως προέκυψε αυτή η ρομαντική νότα στη ζωή σου?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησα σε συνεργασία με τον πιανίστα Αστέρη Τσαλίκη, ένα project ρετρό ελληνικής μουσικής. Γνώρισα το είδος αυτό όταν ήμουν στο Λύκειο, με συνεπήρε και ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ με αυτό. Νιώθω ότι με εκφράζει το στυλ, και η μουσική αυτής της εποχής με ταξιδεύει.  Όταν τελειώσουν οι καραντίνες και ο κίνδυνος του ιού, ελπίζω να το συνεχίσω.

https://www.youtube.com/watch?v=bVDV_TthqS8

Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι αν είσαι κολλημένη, με την καλή έννοια της λέξης το λέω, νέα κοπέλα, να ερμηνεύεις τραγούδια του χθες, ταξιδεύοντας σε μια άλλη εποχή, στα σχεδία σου υπάρχει προσεχώς, να σε ακούσουμε και σε κάτι άλλο?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Έχω μια αδυναμία στην παλιά μουσική, αυτό είναι αλήθεια. Υπάρχουν όμως κι άλλα είδη που θέλω να εξερευνήσω. Το τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον, ούτε εγώ το ξέρω. Οπότε, σας καλώ να αναμένετε και ελπίζω να μπορώ να σας προσφέρω όμορφα μουσικά ακούσματα.

Athenscalling.gr: Από τη Διεθνή μουσική σκηνή έχεις κάποιες προτιμήσεις?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Μου αρέσει η κλασική μουσική την οποία και σπουδάζω, και συγκεκριμένα η εποχή του μπαρόκ. Επίσης, μου αρέσουν οι παραδοσιακές μουσικές και άλλων χωρών, όπως τα Βαλκάνια, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ιρλανδία και η Νότια Ιταλία.

Athenscalling.gr: Και από την Ελλάδα, τι ακούς?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να γράψω όλα όσα μου αρέσουν, και σίγουρα κάτι θα ξεχάσω. Εντελώς περιληπτικά θα πω ότι μου αρέσει η μουσική εποχής 1910-1960 συνθετών όπως οι Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδης, Ραπίτης και άλλοι. Επίσης, με συγκινεί και με αγγίζει ιδιαίτερα η μουσική και τα τραγούδια του Χατζιδάκι. Δεν μπορώ βέβαια να μην κάνω μία αναφορά σε μουσικές νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών όπως ο Γιάννης Παπαγεωργίου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Νίκος Χρηστίδης, ο Βασίλης Πετρίδης, ο Αστέρης Κωνσταντίνου, η Αλεξία Χρυσομάλλη, και ακόμα πάρα πολλοί των οποίων τα τραγούδια ακούω και απολαμβάνω! Τέλος, μου αρέσει το ρεμπέτικο και τα δημοτικά τραγούδια της χώρας μας.

Athenscalling.gr: Τηλεόραση και talent shows, η άποψη σου?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Είναι σίγουρα μία ευκαιρία προβολής για τους συμμετέχοντες. Πολλές φορές όμως, ένα άσχημα σχόλιο, ή μία σκληρή κριτική που θα ασκηθεί σε κάποιον και θα προβληθεί πανελλαδικά, μπορεί να εκθέσει και να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση έναν άνθρωπο και αυτό δεν μου αρέσει.

Athenscalling.gr: Ζεις μόνιμα αν δεν κάνω λάθος στις Σέρρες και αν ναι, ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σου επαφές με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη?

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Μόνιμη κατοικία μου είναι οι Σέρρες, αλλά λόγω σπουδών μένω Θεσσαλονίκη. Στη Θεσσαλονίκη έχω κάνει τις περισσότερες συναυλίες μου είτε ως Στέλλα Τζίνα, είτε ως μέλος των Γης Μαδιάμ, είτε ως χορωδός στα φωνητικά σύνολα που συμμετέχω. Στην Αθήνα προς το παρόν, έχω κατέβει μόνο για εμφάνιση με τις Γης Μαδιάμ. Ελπίζω στο μέλλον να έχω την ευκαιρία να κατέβω και με άλλα σχήματα και είδη μουσικής.

Athenscalling.gr: Ας κάνουμε τώρα ένα παιχνίδι με τα αρχικά γράμματα του ονόματος σου. Τοποθετείς λοιπόν όποια λέξη θέλεις μετά τα αρχικά του ονόματος σου, λέξεις που αντιπροσωπεύουν εσένα. Έχουμε το λοιπόν 6 γράμματα που αυτά σχηματίζουν το όνομα σου…  (Σ)…(Τ)…( Ε)…(Λ)…(Λ)…(Α)… πάμε λοιπόν!

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Συνεπής, Τολμηρή, Ευαίσθητη, Λιτή, Λυρική , Αισιόδοξη

Athenscalling.gr: Αν και παραπάνω μας ανέφερες χαρακτηριστικά τα εξής, γύρω από το μέλλον σου, λέγοντας μας… ΄΄ Το τι ακριβώς επιφυλάσσει το μέλλον ούτε εγώ το ξέρω΄΄. Θα επιμείνω και θα σε ρωτήσω για τα μελλοντικά σου σχέδια.

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Η τελευταία χρονιά μου έμαθε να σχεδιάζω λιγότερα και να κάνω περισσότερα, στο εδώ και τώρα. Πολλά σχεδιάζω και ονειρεύομαι μέσα στο μυαλό μου, αλλά θα τα μάθετε εν καιρώ! Σας προσκαλώ να με βρείτε και να με ακολουθήσετε στα social media και στο youtube για να τα μαθαίνετε όλα αμέσως!

Athenscalling.gr: Στέλλα να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που αγαπάς. Καλό ταξίδι να έχεις  στα όνειρα σου και φυσικά στους Μουσικούς σου Δρόμους!

ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΙΝΑ(ΓΗΣ ΜΑΔΙΑΜ): Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back