March 28, 2024

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ … Ένας Μουσικός Αυτοκράτορας από τα Χανιά!

Κάποτε πριν από αρκετά χρόνια, εκεί στο Πάνω Κουμ Καπί στα Χανιά, όταν ακούγαμε από ένα μικρό τρανζιστοράκι Κρητικά τραγούδια, με τους μαγικούς ήχους του Βιολιού παρέα με εκείνους της Λύρας, του Λαγούτου και της Φωνής του Ερμηνευτή, θυμάμαι το θείο Στέλιο να μου τονίζει πάντα την μεγάλη σημασία που έχει Μουσικά στο πεντάγραμμο, ο ήχος που βγαίνει από το Βιολί!
Εκεί, μου έλεγε, βασίζονται τα πάντα! Το βιολί είναι ο αρχηγός! Αυτά άκουγα από το στόμα του και φανταστείτε ότι εκείνος, ήτανε Λυράρης!
Η Μουσική λοιπόν από τη Κρήτη, σαν γλώσσα ποιητική, έχει μια ειλικρινή αλλά και άμεση επαφή με τα βιώματα των ανθρώπων, αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος όπου την καθιστά τη δημοφιλέστερη στην Ελλάδα αλλά και γνωστή σε ολόκληρο το κόσμο!
Τα όργανα που συνοδεύουν τα Κρητικά τραγούδια είναι εκείνα που με τους ήχους τους μαγεύουν τους πάντες, ακόμη και τον πιο δύσκολο ακροατή, όλα έχουν τη δική τους αξία, μα το Βιολί έχει έναν ξεχωριστό ήχο πενταγραμμικής ελευθερίας και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη φωνή του ερμηνευτή!
Περί Βιολιού λοιπόν ο λόγος και πιο συγκεκριμένα τα όσα ακολουθούν αφορούν τη συζήτηση μας με τον ΒΙΟΛΑΤΟΡΑ τον ΑΝΤΏΝΗ ΜΑΡΤΣΑΚΗ, που τον άκουσα για πρώτη φορά, στις αρχές του 2008, από το album ΄΄ Και Του Καιρού Και Πάντα΄΄!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά τους. Ημέρες εγκλεισμού στα σπίτια μας, λόγω της πανδημίας του COV-19, καθισμένος στο γραφείο με τον υπολογιστή ανοικτό ΄΄ ταξίδευα΄΄ ώρες ατελείωτες στο You Tube, ακούγοντας τα τραγούδια που ερμήνευαν τραγουδοποιοί από όλο τον κόσμο, αφιερωμένα στη πανδημία του COV-19! Τραγούδια των Stones,του Neil Diamond,του Jon Bon Jovi κ.άλλων


Ένα από αυτά τα τραγούδια που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τον ήχο, το στίχο και την όλη παρουσία του, ήτανε το ΄΄Ποιος είδε Άνοιξη Καιρό΄΄ μια συλλογική δουλειά Κρητών Καλλιτεχνών σε Μουσική – Ιδέα, του Αντώνη Μαρτσάκη και σε στίχους, του Θεόφιλου Χριστουλάκη!
Αυτό λοιπόν το τραγούδι ήτανε η αφορμή ώστε να πραγματοποιήσω τη πρώτη μου συνάντηση διά μέσω διαδικτύου, με τον Βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη, μια συνάντηση που ήθελα να γίνει από το 2008 και που από αμέλεια δική μου, δεν είχε γίνει μέχρι τότε! (Σχετική ανάρτηση στο http://athenscalling.gr/ )

Μετά από αυτή την συνομιλία μας, που αφορούσε αποκλειστικά τη δημιουργία και εκτέλεση του τραγουδιού ΄΄Ποιός είδε Άνοιξη Καιρό΄΄ τηλεφώνησα στα Χανιά και στον Αντώνη, προετοιμάζοντας τον για μια νέα συνάντηση μας στο διαδίκτυο Αυτή τη φορά με θέμα τη δική του Καλλιτεχνική πορεία η οποία αφορά το χθες το σήμερα και το αύριο του πολλά υποσχόμενου Βιολάτορα Αντώνη Μαρτσάκη από τα ένδοξα και πανέμορφα Χανιά ! Όπερ και εγένετο!
ATHENS CALLING G.R: Να λοιπόν Αντώνη που βρισκόμαστε για δεύτερη φορά διά μέσω διαδικτύου. Την προηγούμενη φορά μιλήσαμε για τη συλλογική δημιουργία αλλά και την όλη εκτέλεση του τραγουδιού ΄΄Ποιος είδε Άνοιξη Καιρό΄΄. Σήμερα θα σε καλωσορίσω και θα σε προετοιμάσω για την προσωπική σου εξομολόγηση γύρω από το χθές το σήμερα και το αύριο της καλλιτεχνικής σου πορεία και όχι μόνο!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Και δική μου η χαρά που για μια ακόμη φορά έχουμε ευκαιρία να τα πούμε έστω και διαδικτυακά.
ATHENS CALLING G.R: Όταν επανέλθουμε στην ολική κανονικότητα της ζωής μας να είσαι σίγουρος Αντώνη, ότι θα βρεθούμε και θα τα πούμε και από κοντά, σε κάποιο Χανιώτικο Γλέντι! Τελικά και εν αρχή θα αναρωτηθώ, ζητώντας μια απάντηση από εσένα… Άραγε τι είναι αυτό που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στη περίπτωση σου ρε φίλε, ώστε να είσαι τόσο δημοφιλής. Τι είναι τελικά αυτό? Είναι ο Βιολάτορας? Η γνησιότητα στα όσα τραγούδια Ερμηνεύεις? Η Ευγένεια που σε διακρίνει ή τελικά ένας Γοητευτικός Ντελικανής από τα Χανιά που τον θωρούνε οι κοπελιές και λιώνουν!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Από τη πρώτη μου επαφή με τη μουσική αισθανόμουν ένα ρίγος το ίδιο αισθάνομαι πάντα όταν πιάνω στα χέρια μου το βιολί όπου και εάν βρίσκομαι έχω πάντα την ίδια όρεξη και αγάπη.
ATHENS CALLING G.R: Άρα η όρεξη, η αγάπη που έχεις για αυτό που κάνεις οδηγεί στο να είσαι δημοφιλής και πόσο εύκολο ή και δύσκολο είναι να το διαχειριστείς?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Προσωπικά δεν έχω αισθανθεί να αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα μου με όλους τους φίλους η και αγνώστους που έρχονται στα γλέντια αισθάνομαι οικεία.
ATHENS CALLING G.R: Γεννήθηκες στην Αθήνα μεγάλωσες στην Αθήνα δούλεψες και στη Τράπεζα και το 2005 έφυγες και επέστρεψες στα Χανιά… στο χωριό, πως και πήρες μια τέτοια γενναία θα έλεγα απόφαση?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Τα τελευταία επτά χρόνια πρίν μετακομίσω στη Κρήτη ανεβωκατέβαινα κάθε Σαββατοκύριακο εδώ! Έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να κατέβω μόνιμα, καθώς είχαν ανοίξει και τα πρώτα Κρητικά μαγαζιά και η Κρητική μουσική είχε ξαναμπεί στα σπίθια των Κρητικών με άλλη ματιά.

ATHENS CALLING G.R: Από την Αθήνα στα Χαρχαλιανά και πως είναι η ζωή εδώ?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Τα Χαρχαλιανά είναι ένα μικρό χωριό με λιγοστούς κατοίκους που εδώ ζω μόνιμα στους σιγανούς και ήρεμους ρυθμούς της επαρχίας να πω ότι είναι το ησυχαστήριο μου και ο τόπος που με εμπνέει.
ATHENS CALLING G.R: Και μια που μιλάμε για την Κρήτη και μια που φθάνει το Καλοκαίρι, που κατά γενική ομολογία θα είναι εντελώς διαφορετικό από όσα τόσα Καλοκαίρια, ζήσαμε μέχρι τώρα, λόγω της πανδημίας, πως τα βλέπεις τα πράγματα, ο κόσμος εδώ διψά για γλέντι και ξεφάντωμα στα πανηγύρια, ήντα βλέπεις να γίνεται… θα γίνεται πράμα στη Κρήτη?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Η θέληση και η ανάγκη όλων μας είναι να ξεκινήσουν τα γλέντια οι κοινωνικές εκδηλώσεις εδώ στο νησί μας όμως παρόλα αυτά θα πρέπει να αφουγκραστούμε στους ειδικούς, για να μπορέσουμε έτσι να γλεντήσουμε με ασφάλεια, ελπίζουμε να βρεθεί και η κατάλληλη φόρμουλα και για εμάς!
ATHENS CALLING G.R: Γλέντια και studio και από τη μια ο καλλιτέχνης ζει ανάμεσα στο κοινό και από την άλλη ζει τη δημιουργία της εκτέλεσης των τραγουδιών μαζί με τους συνεργάτες του! Τι αγαπάς περισσότερο, τα live ή το studio ηχογράφησης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Επειδή ξεκίνησα από τα γλεντάκια του χωριού σαν παιδί στα δεκαπέντε μου χρόνια έχω μάθει και έχω βιώσει αυτό που λέγεται γλέντι και αυτό είναι το ζωντανό γλέντι που δεν υπάρχει πρόγραμμα αλλά μόνο καλή διάθεση.
ATHENS CALLING G.R: Περί ερμηνείας ο λόγος συνέχεια και πες μας αλήθεια, ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν ερμηνεύεις, αθάνατα ριζίτικα τραγούδια?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Κάθε φορά που θα αποφασίσω να πω ένα Ριζίτικο τραγούδι πραγματικά ταξιδεύω στα πανέμορφα και μαγευτικά Λευκά Όρη εκεί που τελειοποιήθηκαν τα Ριζίτικα και πέρασαν την κνισάρα των παλαιών τραγουδιστών.
ATHENS CALLING G.R: Για να πάμε τώρα στο χώρο του Marketing! Εσύ Αντώνη που δίνεις περισσότερο βάση όσον αφορά τη προώθηση της Μουσικής σου και εδώ οφείλω να ομολογήσω και να πω ότι προσωπικά εντυπωσιάστηκα από την επίσημη προσωπική σου σελίδα στο διαδίκτυο, https://www.martsakis.gr/ Eκπληκτικός ο σχεδιασμός της, ανάλογος με αντίστοιχους προβολής καλλιτεχνών από τη Διεθνή Μουσική Σκηνή… συν το επίσημο σου κανάλι στο You tube !
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Θα έλεγα ότι προσωπικά δεν είμαι ένας άνθρωπος που ασχολούμαι με τα μέσα δικτύωσης άλλα έχω καλούς διαχειριστές, την οικογένεια μου, τους φίλους και τους συνεργάτες μου και την δισκογραφική εταιρία που είμαι ΣΕΙΣΤΡΟΝ ΑΕΡΑΚΗΣ, ακολουθούν και πράττουν με τα δικά μου πιστεύω και συναισθήματα.

ATHENS CALLING G.R: Θα ήθελα τώρα να πάρεις τη λέξη ΒΙΟΛΙ χρησιμοποιώντας τα 5 αρχικά γράμματα από τη λέξη αυτή και να δημιουργήσεις 5 άλλες λέξεις που θα έλεγα ότι αυτές για σένα, χαρακτηρίζουν το ΒΙΟΛΙ!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: (Β)ΒΙΟΛΑΤΟΡΑΣ (Ι)ΣΤΟΡΙΑ (Ο)ΟΡΗ (Λ)ΛΑΤΡΕΙΑ(Ι)ΙΝΑΤΙ!
ATHENS CALLING G.R: Πάμε τώρα μια ΄΄βόλτα΄΄, αν το θέλεις και εσύ, να μας αναφέρεις κάποιες από τις δικές σου επιλογές ή ασχολίες ή ακόμα και συνήθειες που σε συνοδεύουν όταν έχεις ελεύθερο χρόνο!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Μου αρέσει πάντα να βρίσκομαι στη φύση θα έλεγα περισσότερο στα ορεινά με γαληνεύει με ξεκουράζει ωστόσο ασχολούμαι και με διάφορες δουλειές του χωριού.
ATHENS CALLING G.R: Εδώ τώρα, εσύ έχεις την απόλυτη επιλογή και δικαίωμα αν το θέλεις να προσπεράσεις την ερώτηση και να μην δώσεις απάντηση και ερωτώ λοιπόν, Κοινωνία και Πολιτική… Πολιτική και Κοινωνία, στην Ελλάδα! Ποιο είναι εκείνο το σύστημα που εσύ θαυμάζεις και ποιόν πολιτικό του σήμερα ή και του χθες?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Θα απαντήσω ότι αγαπώ και θαυμάζω αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα, πιο πάνω από τον εαυτό τους!
ATHENS CALLING G.R: Κοινωνία λοιπόν και οικογένεια και εσύ καλλιτέχνης και οικογενειάρχης άνθρωπος, παντρεμένος και δίπλα σου, στα βήματα σου, μια γυναίκα και ρωτώ ποια κατά την άποψη σου είναι η θέση της γυναίκας ?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Σίγουρα και στη δική μας δουλειά ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεσαι τα πάντα στη ζωή σου είναι το στήριγμα σου σε όλα, γενικά θα έλεγα ο ρόλος της γυναίκας είναι σημαντικός είναι ό πρώτος ακροατής σε όλα είναι το πρώτο κοινό και οφείλω και εγώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γυναίκα μου.
ATHENS CALLING G.R: Επτά αν δεν κάνω λάθος, είναι τα album που μέχρι σήμερα έχεις κυκλοφορήσει και τα πιο πρόσφατα το ΄΄Μικρή μου Λεμονιά μου¨ και τα “¨Μουσικά Πατήματα της Κρήτης “ποιο είναι το αγαπημένο σου και ποια είναι η απήχηση που έχουν στο κοινό?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Κάθε άλμπουμ που κυκλοφορεί έχει τα συναισθήματα της κάθε περιόδου όλα είναι αγαπημένα είναι κάτι που γεννιέται από μέσα μου.


ATHENS CALLING G.R: Μελλοντικά σχέδια περί συναυλιών ή ηχογραφήσεων?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Προς το παρόν μόνο ηχογραφήσεις και καταγραφές και καινούργιων κομματιών, Ριζίτικων και διαφόρων πραγμάτων μιας και υπάρχει χρόνος για όλα.
ATHENS CALLING G.R: Κάπου εδώ αποχαιρετώντας και ευχαριστώντας σε, ακόμη μια ερώτηση… Αντώνη τελικά ΄΄Τίνος είναι η Κούπα΄΄?
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Η κούπα είναι ένα έθιμο παλιό, τότε που οι γλεντιστές ήξεραν να πίνουν το κρασί και χωρίς τον κίνδυνο ατυχήματος μιας και δεν υπήρχαν τα αυτοκίνητα! Στη σημερινή εποχή απλά χρησιμοποιούμε την έκφραση εθιμοτυπικά!
ATHENS CALLING G.R: Αντώνη να είσαι καλά και εσύ και η οικογένεια σου! Πάντα γερός και σιδερένιος και δημιουργικός! Όμορφα τα είπαμε και σε ευχαριστούμε!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΡΤΣΑΚΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και με το καλό να στίξουμε στην όμορφη Κρήτη μας .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back