March 28, 2024

Έτος 2016…η καταραμένη χρονιά για την Παγκόσμια Μουσική Σκηνή!

Ήταν 28 Δεκέμβρη του 2015 και λίγο πριν περάσουμε στη νέα χρονιά, λίγες ημέρες πριν την 1η Γενάρη του 2016, ο Ian Fraser Kilmister, γνωστός σε όλους με το όνομα Lemmy άφησε τον πλανήτη Γη ταξιδεύοντας προς την αιωνιότητα, το συγκρότημα των Motörhead είχε πλέον μείνει ορφανό, χωρίς το μπάσο και τη φωνή του Lemmy! Έτος 2016 ένας χρόνος από τότε και το official website του γκρουπ σημειώνει … ¨Ηappy Birthday Lemmy¨, είχε γεννηθεί στις 24 Δεκέμβρη του 1945!

https://www.youtube.com/watch?v=GlecTBevmzc

Αφήνοντας το έτος 2015 και περνώντας στην επόμενη νέα χρονιά, μια καθόλα κοινή διαπίστωση, μια δυσάρεστη έκπληξη θα λέγαμε καλύτερα και τούτο γιατί το 2016 είναι η χρονιά εκείνη, η οποία στη κυριολεξία και χωρίς καμία υπερβολή ξεκλήρισε τη Παγκόσμια Μουσική Σκηνή ,με τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους της να μας αποχαιρετούν πραγματοποιώντας το μακρινό ταξίδι προς την αιωνιότητα!
Στις 8 του Γενάρη ο David Bowie μας παρουσιάζει το album Blackstar γιορτάζοντας την ίδια ημέρα τα 69α γενέθλια του! Δύο ημέρες μετά και ενώ το Blackstar έχει ήδη κερδίσει την αγάπη των φίλων της μουσικής, ο David Robert Jones αποχαιρετά τον πλανήτη Γη, έχοντας στις αποσκευές του μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά έργα της Παγκόσμιας Δισκογραφίας!

Δεύτερο 15πενθήμερο του Γενάρη και στις 18 του μήνα, ανακοινώνεται ο θάνατος του Glenn Frey κιθαρίστα και τραγουδιστή των Eagles, αφορμή οι επιπλοκές που του δημιούργησε η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Έτσι ο 67χρονος αετός έβλεπε πλέον από ψηλά όλους εκείνους που αγάπησαν τις δημιουργίες του!

΄Ετος 2016 και η ζωή συνεχίζεται, όταν ξαφνικά στις 28 του Γενάρη τα μαντάτα για τον Paul Kantner γεμίζουν θλίψη τους μεγαλύτερους σε ηλικία μουσικόφιλους όταν πληροφορούνται το θανάτο του. Ο θρυλικός αυτός κιθαρίστας μας αποχαιρετά στα 74 χρόνια του, αφήνοντας στη μνήμη μας τις εμφανίσεις του από το 1964 έως το 2016 με τους Jefferson Airplane,Jefferson Starship και τους KBC Band.

Ήταν 12 Μαρτίου του 2016 όταν η είδηση για τον Keith Emerson επιβεβαιώθηκε από το συγκρότημα των Emerson Lake and Palmer , μετά την ανάρτηση της, στο Facebook… ¨Με λύπη σας ανακοινώνουμε ότι ο Keith Emerson,πέθανε χθες το βράδυ στο σπίτι του , στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. Ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή και το πόνο της οικογένειας¨, αυτά ακριβώς έγραφε το μήνυμα… Αργότερα η τοπική Αστυνομία ανέφερε πως ο θάνατος του πιθανόν να οφείλετε σε αυτοκτονία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι βρέθηκε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι! Ο ¨Μάγος¨ των πλήκτρων Keith Emerson έφυγε σε ηλικία 71 ετών και χωρίς αμφιβολία θεωρείται από τους κορυφαίους στην ιστορία της υπόθεσης του progressive rock!

Ο Prince Rogers Nelson ,(Prince) στα 57 του χρόνια βρέθηκε νεκρός στις 21 Απρίλη στην έπαυλη του, στη Μινεσότα ενώ πριν λίγες ημέρες είχε νοσηλευτεί με κάποια συμπτώματα γρίπης (vid) .Aξίζει να σημειωθεί ότι ο δημιουργός και ερμηνευτής του ¨PURPLE RAIN ¨ είχε εμφανιστεί στο Fox Theatre της Ατλάντα μια εβδομάδα πριν έχοντας μια σειρά από sold out συναυλίες!

https://www.youtube.com/watch?v=IAVQGtOxOhI

Ποιητής, στιχουργός, συνθέτης, μουσικός, τραγουδιστής, αλλά και συγγραφέας και σεναριογράφος και ηθοποιός και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους που να έχει άμεση σχέση με τις τέχνες και τα γράμματα, αυτά όλα σχημάτιζαν το πάζλ της μεγάλης προσωπικότητας, που άκουγε στο όνομα Leonard Norman Cohen και που έφυγε από κοντά μας στα 82 του χρόνια, στις 7 του Νοέμβρη λίγο μετά την έκδοση της τελευταίας μουσικής του δημιουργίας ¨You want it Darker¨ .

Ο Gregory Stuart ¨Greg¨ Lake,ήταν ένας μουσικός, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και παραγωγός ο οποίος απέκτησε εξέχουσα θέση ως ιδρυτικό μέλος παίζοντας με τις progressive rock μπάντες King Crimson και Emerson Lake and Palmer (ELP ). Πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου του 2016 στο Λονδίνο, σε ηλικία 69.

https://www.youtube.com/watch?v=RXCEdrnaFlY

Η Διεθνής Μουσική Σκηνή λοιπόν, αποχαιρέτησε μέσα στις ημέρες του 2016 ,εκτός από τους προαναφερόμενους και φυσικά πιο γνωστούς στο ευρύ κοινό και άλλους, ένα μεγάλο αριθμό από καλλιτέχνες όπου είχαν σημαντικότατη συμμετοχή σ΄αυτήν! Το 2016 ήταν σίγουρα… η καταραμένη χρονιά για την Παγκόσμια Μουσική σκηνή!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back