March 29, 2024

Συνέντευξη με τον … BOMBINO Plisskën Festival 18:45/ 27 Ιουνίου 2019

Ο μουσικός δημιουργός που ακούει στο επί της σκηνής όνομα Bombino , γεννήθηκε το 1980 στο Τidene της Νιγηρίας και θεωρείται σήμερα, ως ένας από τους πιο σημαντικούς living blues, κιθαρίστες.
Στο ενεργητικό του έχει από το 2009 μέχρι σήμερα, επτά άλμπουμ και συμμετοχές support σε live με τους, Robert Plant, Amadou & Mariam , Gogol Bordello , καθώς και άλλες αξιόλογες live εμφανίσεις όπως στο Austin Psych Fest στη Νέα Ορλεάνη στο KEXP, στο Les Musicaves Fest , το εξαιρετικό κονσέρτο που είχε δώσει με την μπάντα του στην περιοχή Mosque του Agadez στη Νιγηρία.
Ο Bombino μεταξύ των άλλων έχει αναλάβει την αποστολή, με σκοπό να βοηθήσει την κοινότητα των Tuareg και να επιτύχει ίσα δικαιώματα, ειρήνη ,διατήρηση της πολιτιστικής της κληρονομιάς και φυσικά να προωθήσει την εκπαίδευση.
Είναι υποστηρικτής για τη διδασκαλία των παιδιών της γλώσσας των Tuareg του Tamasheq, της τοπικής γλώσσας Haoussa, καθώς και της Γαλλικής και της Αραβικής γλώσσας, την οποία μιλούν άπταιστα.
‘’ Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας ,αλλά είδαμε ότι τα όπλα δεν είναι η λύση. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημά μας. Τα παιδιά μας πρέπει να πάνε στο σχολείο και να μάθουν για την ταυτότητά τους’’. Υποστηρίζει ο Bobino !
Εμείς λοιπόν φέτος το καλοκαίρι στα πλαίσια της διοργάνωσης του Plisskën Festival θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε αυτόν τον πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο και μουσικό που ακούει στο όνομα ΒΟΜΒΙΝΟ στις 27 Ιουνίου 2019, στη καρδιά της Αθήνας … και πιο συγκεκριμένα στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Σημειώστε ότι αυτήν την εποχή ο Bombino βρίσκεται σε μια μεγάλη περιοδεία, με αφετηρία την Minneapolis των Η.Π.Α και τελικό σταθμό στις 14 του Νοεμβρίου στη Γαλλία.
Κάποιες ημέρες λοιπόν, πριν την εμφάνιση του στην Ελλάδα στο Plisskën Festival, εμείς αναγνωρίζοντας την αξία του , ως άνθρωπο αλλά και ως μουσικό δημιουργό συνομιλήσαμε με τον Omara “Bombino” Moctar μέσω του διαδικτύου .

ATHENS CALLING: Hello Bombino… Είναι μεγάλη στιγμή για εμάς αυτή η διαδικτυακή μας συνομιλία με ένα σπουδαίο άνθρωπο αλλά και μεγάλο living blues κιθαρίστα. Καλώς όρισες στο AthensCalling G.R αγαπητέ φίλε!
BOMBINO: Σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ! Είναι ευχαρίστηση μου!
ATHENS CALLING: Αρχικά θα θέλαμε να μας πεις … Γιατί BOMBINO? Ποια ήτανε η αφορμή για να υιοθετήσεις αυτό το όνομα ? Αλήθεια ποιος είναι, ο επί της σκηνής νονός σου ?
BOMBINO: Αυτό είναι ένα όνομα που είχα ως καλλιτέχνης από τότε που ήμουν έφηβος. Το πρώτο γκρουπ με το οποίο έπαιξα τότε ήταν εκείνο του σπουδαίου Νιγηριανού bandleader Haja Bebe, ενός υπέροχου μέντορα για μένα στη καριέρα μου. Ήμουν τότε ο βασικός σολίστας του γκρουπ σε ηλικία περίπου 15 χρονών και εκείνη την εποχή ήμουν στη μισή ηλικία των υπόλοιπων μελών της μπάντας. Έτσι, όλοι άρχισαν να με αποκαλούν «Bambino» που σημαίνει «μωρό» στα Ιταλικά. Αυτό αργότερα … έγινε κάπως «Bombino» και έμεινε μαζί μου στην επαγγελματική μου ζωή.
ATHENS CALLING: Ας μιλήσουμε τώρα για τις αιτίες- αφορμές, που σου δίνονται για τη δημιουργία στίχων και μουσικής στα τραγούδια σου.

BOMBINO: Είναι η αγάπη που εμπνέει το τραγούδι μου. Τραγουδώ για την αγάπη που έχω για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου, τον φίλο μου, την κουλτούρα μου και τους ανθρώπους του Τουαρέγκ και τη μεγάλη έρημο «Tenere» (Σαχάρα) που είναι το σπίτι μου. Τραγουδώ για τα προβλήματα που επηρεάζουν όλα αυτά τα πράγματα που αγαπώ και τραγουδώ για τη χαρά που μου φέρνουν σε εμένα.
ATHENS CALLING: …‘’Deran’’ είναι ο τίτλος του 7ου studio album σου και θα θέλαμε να γνωρίζεις ότι εμείς αγαπάμε πολύ αυτό το album και η άποψη μας είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικότατης αξίας album… ένα πράγματι μεγάλο μουσικό δημιούργημα! Αυτό φυσικά ισχύει για εμάς και φυσικά θα θέλαμε να μας πεις και τη δική σου γνώμη για το …‘’Deran’’ αλλά και για το πιο θεωρείς εσύ, ως το δικό σου… αγαπημένο σου τραγούδι, από αυτό το album.
BOMBINO: Φυσικά μου αρέσει το άλμπουμ …‘’Deran’’ , όπως αγαπώ όλα τα άλμπουμ που έχουμε κάνει. Θεωρώ κάθε ένα, ότι είναι ένα από τα παιδιά μου. Νομίζω ότι το πιο δημοφιλές τραγούδι από το άλμπουμ Deran είναι το «Tehigren» το οποίο έγινε πολύ δημοφιλές στη Νιγηρία και είναι το αγαπημένο μας για να το παίξουμε σε όλο τον κόσμο. Για μένα, προσωπικά, αγαπώ και το Midiwan. Είναι ένα μαλακό κομμάτι που αγγίζει την ψυχή μου, έτσι θεωρώ ότι είναι αγαπημένο μου.
ATHENS CALLING: Κάτι τώρα, σχετικά με την παγκόσμια οικονομική και κοινωνική κρίση, τι έχετε να πείτε για όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο? Που συμβαίνουν γύρω μας ? Αλήθεια βλέπεις- διακρίνεις, κάποιο «φως» στο τούνελ της παγκόσμιας κρίσης?
BOMBINO: Ναι, είμαι αισιόδοξος για τον κόσμο. Βλέπω την κατάσταση μας στη Νιγηρία, την κατάσταση των ανθρώπων των Τουαρέγκ, και αυτό μου δίνει ελπίδα. Ξέρετε το πρώτο μισό της ζωής μου έχει περάσει πολλές και μεγάλες δυσκολίες, σε πόλεμο, σε εξορία, και δεν είχα αυτή την ελπίδα. Αλλά από τότε μέχρι σήμερα τα πράγματα έχουν γίνει πολύ καλύτερα για τον λαό μου στην χώρα μου τη Νιγηρία και φυσικά και για εμένα προσωπικά. Έτσι, μπορώ να δω την απόδειξη ότι είναι δυνατόν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, ακόμη και σε μια κατάσταση τόσο απελπιστική όπως αυτή που αντιμετώπισα νωρίτερα στη ζωή μου και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα σε όλες τις περιπτώσεις για όλους τους ανθρώπους!
ATHENS CALLING: Λίγο πριν σε αποχαιρετήσουμε θα θέλαμε να μας πεις κάτι για το ATHENS PLISSKEN FESTIVAL, που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις δικές σου δημιουργίες … στις 27 Ιουνίου στη Τεχνόπολη ,στο Γκάζι . Δώσε μας λοιπόν το μήνυμα σου για το show σου στην Αθήνα
BOMBINO: Χαιρετώ όλους, τους ανθρώπους της Αθήνας με ανοιχτή καρδιά. Είμαι ενθουσιασμένος να επιστρέψω στην Ελλάδα και να μοιραστώ μαζί σας τη μουσική μου και την όμορφη κουλτούρα των Tuareg και ο στόχος μου είναι να σας κάνω όλους να χορέψετε και να αισθανθείτε τη χαρά που αισθάνομαι και εγώ με αυτή τη μουσική.
ATHENS CALLING: Πραγματικά φίλε, σε ευχαριστούμε από καρδιάς για τα όσα μας είπες και σου ευχόμαστε… τα καλύτερα στην καριέρα σου και στην εκπληκτική μουσική σου!
BOMBINO: ….Thank you so much!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back