April 16, 2024

Ο Μικρός Αρχηγός Από το παρελθόν στο παρόν!

KODAK Digital Still Camera

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Νοέμβρης μήνας του 1962, ημέρα Τρίτη και 13η  και για τους περισσότερους αυτή η μέρα μπορεί και θεωρείται γρουσούζικη, όμως για κάποιους άλλους συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Ο λόγος λοιπόν για τους τρείς δημιουργούς του περιοδικού ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, τον Πότη Στρατίκη που έγραφε τις ιστορίες με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός, με συνεργάτες τους εικονογράφους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κωνσταντίνο Ραμπατζή, μαζί με αυτούς και οι πιτσιρικοέφηβοι της εποχής που είχαν αποκτήσει έναν νέο φίλο, έναν χάρτινο ήρωα τον Τζιμ Άνταμς και την παρέα του!

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, κυκλοφόρησε σε μια εποχή που διαβάζαμε τα περιοδικά, σε σχήμα pocket, ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ και ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ του Στέλιου Ανεμοδουρά σε σκίτσα του Βύρωνα Απτόσογλου και τον ΓΚΑΟΥΡ- ΤΑΡΖΑΝ, ιστορίες της ζούγκλας  γραμμένες από τον Νίκο Ρούτσο και σε εικονογράφηση Νείρου,από τις εκδόσεις Άγκυρας!

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ, είχε τη καινοτομία της εμφάνισης, κυκλοφορόντας τότε σε μεγάλο μέγεθος, σε αντίθεση με τα άλλα περιοδικά του είδους και με περιπέτειες να εξελίσσονται στο Άγριο Φαρ Ουέστ, με τον Τζιμ Άνταμς, τη Ντιάνα, τον Πεπίτο και τον μικρό Ινδιάνο Τσιπιρίπο να υπερασπίζονται το νόμο!

ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ με ένα 2φραγκο και ο εκδοτικός του θρίαμβος οδήγησε τότε τους δημιουργούς του να προχωρήσουν, αργότερα στην έκδοση pocket, με το ΜΙΚΡΟ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ και τη δεκαετία του΄70 με το ΜΙΚΡΟ ΑΡΧΗΓΟ πάντα όμως με τη θρυλική τετράδα, πρωταγωνιστές των περιπετειών στο Άγριο Φαρ Ουέστ!

Κάποια στιγμή και ενώ όλα πήγαιναν μια χαρά, με την εμπορική επιτυχία των περιοδικών, έρχονται μαύρα σύννεφα της διαφωνίας και έτσι χωρίζουν οι δρόμοι των δημιουργών του Τζιμ Άνταμς, με τον Πότη Στρατίκη να συνεχίζει, γράφοντας και εκδίδοντας τον ΜΙΚΡΟ ΣΕΡΙΦΗ, ενώ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥ- ΜΠΟΫ περνάει στα χέρια των δύο βιρτουόζων εικονογράφων, του Θέμου Ανδρεόπουλου και του Κωνσταντίνου Ραμπατζή, με συγγραφέα  των ιστοριών τον Γιώργο Μαρμαρίδη.

https://www.youtube.com/watch?v=82LLTSHD6sg

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

Δεν θα ήτανε υπερβολή εάν λέγαμε ότι το περιοδικό  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ, που κυκλοφόρησε το 1973, είναι νόμιμο ΄΄παιδί ΄΄ του ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ και ΄΄αδελφός΄΄ του ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥ-ΜΠΟΫ!

ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ λοιπόν και το έτος 2020 από τις εκδόσεις OASIS κυκλοφορούν σε σχήμα βιβλίου, 2 τεύχη του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, ήταν πραγματικά η ευχάριστη  έκπληξη για τους παλαιούς αλλά και τους νέους αναγνώστες του περιοδικού και τούτο γιατί και στις δύο αυτές εκδόσεις δηλώνει το παρόν με τις εικονογραφήσεις του ο θρυλικός Κωνσταντίνος Ραμπατζής, πάνω σε καλοδουλεμένες περιπέτειες σε γραφή και προσαρμογή από τον ταλαντούχου συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη. Σε αυτά τα 2 τεύχη – βιβλία συμμετέχει και ο 60αρης΄΄έφηβος΄΄ Βαγγέλης Σαΐτης, δημιουργός των κόμικς με τις ιστορίες ΄΄ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ΄΄!

Ο  ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ

Athenscalling: Αναρωτιέμαι πώς να αρχίσω, αυτή τη συζήτηση, όταν συνομιλητής  μου είναι ένας από τους δημιουργούς, των Ελλήνων Χάρτινων Ηρώων που παρέα τους μεγάλωσα, διαβάζοντας τις ιστορίες τους! Με μεγάλη συγκίνηση και φυσικά υποκλινόμενος στο διαχρονικό καλλιτεχνικό σου μεγαλείο Κωνσταντίνε Ραμπατζή θα πω το Καλώς Όρισες στο webzine Αthenscalling.gr!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Καλώς σας βρήκα.

Athenscalling.gr: Να ξεκινήσω με μια αλήθεια, ότι πραγματικά δεν περίμενα να επιστρέψετε, όχι λόγω ηλικίας, αλλά λόγω τεχνολογίας! Γιατί όλοι έχουν πέσει με τα μούτρα αυτή την εποχή στο ιντερνέτ και στα παρελκόμενα του! Αλήθεια πως και πήρατε αυτήν την απόφαση, της επιστροφής σας?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Δεν είχα σκοπό να επιστρέψω, κυριολεκτικά με φέρανε πίσω. Τα τελευταία ειδικά χρόνια είχα γίνει αποδέκτης πάρα πολλών παροτρύνσεων να επανακυκλοφορήσει κάτι που να αφορά την Θρυλική Τετράδα.

Athenscalling.gr: Σε πρόσφατη συνέντευξη σας στην εφημερίδα Documento, εσείς δηλώνετε,΄΄Ποτέ δεν ένοιωσα ότι είμαι Θρύλος΄΄! Εδώ εάν μου το επιτρέπετε, θα ρωτήσω ποια μπορεί να είναι η ερμηνεία της λέξης Θρύλος, αν δεν είστε εσείς!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Αυτό είναι κάτι που το είπαν άλλοι για μένα. Προτιμώ να απαντήσω με κάποια στοιχεία που με χαρακτηρίζουν και ίσως αυτό έτσι δώσει και τη δική μου εκδοχή για αυτόν τον χαρακτηρισμό. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω για τη δημιουργία. Επιδιώκω στη ζωή μου, και ειδικά στην Τέχνη, το καλύτερο, και πάντα το καλύτερο. Θέλω να χρησιμοποιώ τη λογική και τη σκέψη, με τον τρόπο που όρισαν οι πρόγονοι μας, κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που με χαρακτηρίζει μια βαθιά αγάπη για την πατρίδα και το έθνος μας!

Athenscalling.gr: Ένας καινούργιος ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ  λοιπόν βγαίνει στην αγορά του βιβλίου, σε μια εποχή που το ιντερνέτ κυριαρχεί στις προτιμήσεις όλων των ηλικιών και όλοι διαβάζουν από εκεί και που το βιβλίο δυστυχώς δεν πάει και τόσο καλά σε πωλήσεις. Άραγε να υποθέσω ότι είναι ένα ρίσκο η έκδοση του?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Είναι κάτι που το ζητούσε ο κόσμος, το κέρδος δεν είναι το πρωταρχικό μέλημα.

Athenscalling.gr: Για τους Φαν του είδους και μεγαλύτερους σε ηλικία, χαράς Ευαγγέλια η έκδοση του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, με τους άλλους τους νεώτερους σε ηλικία, οι ιστορίες είναι ικανές να τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ:  Φυσικά. Ας υποθέσουμε ότι ο Μικρός Αρχηγός είναι κάτι που δεν είχε ξαναεκδοθεί στο παρελθόν, δεν πάει να είναι κάτι καμωμένο με την καλύτερη και πιο ποιοτική συνταγή του bestseller.

Athenscalling.gr: Πίσω στο παρελθόν και να ρωτήσω περί της έμπνευσης του σχεδιασμού στο χαρτί, της θρυλικής τετράδας, πως έγινε η δημιουργία τους?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Η αποτύπωση τους στο χαρτί και η εξέλιξη τους έγινε από εμένα και τον Θέμο Ανδρεόπουλο.

Athenscalling.gr: Και η μεγαλύτερη ευτυχισμένη ανάμνηση από τότε, από την οδό Πραξιτέλους 1, ποια είναι για εσάς?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Ήταν η περίοδος που εκδόθηκε ο Μικρός Αρχηγός, το επιστέγασμα της ανοδικής πορείας των περιοδικών, που ξεκίνησε από όταν αναλάβαμε με το Θέμο Ανδρεόπουλο εξ’ ολοκλήρου την εκδοτική «Μονόκερως». Ήταν μια απίστευτη πορεία και μια αποδοχή από το κοινό που έπρεπε να την πιστέψουμε. Εκείνη την περίοδο θυμάμαι είχε έρθει μαζί με τους γονείς του ένα μικρός στα γραφεία ντυμένος καου-μπόυ και μας είχε πει ότι ήταν ντυμένος  Μικρός Αρχηγός! Βέβαια στη συζήτηση που είχαμε μετά αποδείχτηκε ότι ο πατέρας και η μητέρα του ήταν ακόμη πιο φανατικοί αναγνώστες από εκείνον!

Athenscalling.gr:  Αλήθεια τι μηνύματα σας έρχονται, μετά από την έκδοση του καινούργιου ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Τα καλύτερα. Και τα πιο συγκινητικά. Μηνύματα, όπως: «όνειρο ζω μη με ξυπνάτε», «ο Μικρός Αρχηγός ήταν τα μόνα καλά νέα μιας δύσκολης χρονιάς», «το νέο βιβλίο του Μικρού Αρχηγού είναι ένα αριστούργημα» κλπ.

Athenscalling.gr: Πριν σας αποχαιρετήσω και σας ευχαριστήσω για τα όσα μας είπατε, θα σας πω ότι εκεί, από ψηλά, στη Συνοικία των Αγγέλων όπου πλέον κατοικούν, μας βλέπουν οι συνεργάτες σας, συνδημιουργοί των περιπετειών του Τζιμ Άνταμς και της παρέας του, ο Πότης Στρατίκης, ο Θέμος Ανδρεόπουλος και ο Γιώργος Μαρμαρίδης! Παρακαλώ αν το επιθυμείτε, στείλτε τους ένα μήνυμα!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Ο Θέμος Ανδρεόπουλος, ο Γιώργος Μαρμαρίδης και ο Πότης Στρατίκης όσο ζούσαν ήταν φίλοι μου. Αυτό το μήνυμα θέλω να τους στείλω και τώρα… ότι συνεχίζω να νιώθω γι’ αυτούς αυτή την ίδια φιλία και την εκτίμηση που ένιωθα και τότε!

https://www.youtube.com/watch?v=McnuHyclrPE

ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Athenscalling.gr: Αφού σε καλώς ορίσω, θα σου πω ότι αφορμή στο να πούμε κάποια πράγματα, για την έκδοση του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, ήταν το νεαρό της ηλικίας σου. Σε μια εποχή λοιπόν της τεχνολογίας, εμφανίζεσαι εσύ ένας νέος άνθρωπος και συγγραφέας, δημιουργώντας ιστορίες, ενός χάρτινου ήρωα από το παρελθόν, του Τζιμ Άνταμς, πως έγινε αυτό?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Ο Τζιμ Άνταμς δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι ένας ήρωας με δύναμη, χαμένος σε μια στιγμή του χρόνου, το αέναο παρόν. Συμβολίζει την ελπίδα, τη θέληση, τον ηρωισμό, την αξεπέραστη νιότη. Επίσης, δεν είναι περίεργο ένας νέος άνθρωπος να ασχολείται με ήρωες ή να διαβάζει. Το περίεργο είναι ένας νέος άνθρωπος να μην διαβάζει ή να μην τον ενδιαφέρουν οι ήρωες. Τώρα, αν οι περισσότεροι δεν έχουν τέτοια ενδιαφέροντα, γι’ αυτό δεν φταίνε οι ήρωες ή τα βιβλία. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η κοινωνία, με ραγδαίους ρυθμούς πάει όλο και πιο πολύ προς τα κάτω, σε μιαν άβυσσο χωρίς βυθό. Τα πρότυπα που σερβίρονται είναι σάπια, οι μηχανές, κομπιούτερ και κινητά, όταν χρησιμοποιούνται πέραν της συμβατικής χρήσης τους εκφυλίζουν το νευρικό σύστημα. Η σκέψη έχει αλλοιωθεί, κατατροπωθεί. Τα social media δημιούργησαν στους ανθρώπους την ψευδαίσθηση ότι έχουν χιλιάδες επιλογές, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία. Νομίζουμε ότι είμαστε ψαγμένοι, ενώ έχουμε χαθεί και πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τον εαυτό μας, αλλά και το διπλανό μας. Έχει δημιουργηθεί ένας ναρκισσισμός άνευ προηγουμένου, όπου στο τέρμα του δρόμου αυτού βρίσκεται η κατάθλιψη, η παράνοια και το έγκλημα. Η διάλυση της κοινωνίας, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν κάποιες δυνάμεις που αντιστέκονται, γι’ αυτό οι ήρωες και τα βιβλία είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ!

Athenscalling.gr: Σήμερα δεν είναι και λίγοι που ασχολούνται με τις περιπέτειές του Τζιμ Άνταμς όπου ηλικιακά δεν έζησαν τα πρώτα χρόνια της συγγραφής των ιστοριών! Πως και συμβαίνει αυτό, υπάρχει εξήγηση?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Η μόνη εξήγηση είναι ότι οι ιστορίες αυτές είναι διαχρονικές.

Athenscalling.gr: Στους μεγαλύτερους λοιπόν στην ηλικία, αρέσει να διαβάζουν τις ιστορίες του Τζιμ ΄Ανταμς. Με τους νεώτερους όμως τι γίνεται?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Το 3014μ.Χ. θα υπάρχει ένας τελευταίος αναγνώστης, που, πριν του κάνουν το Τελειωτικό εμβόλιο, για μια «πιο ποιοτική μετάβαση στον θάνατο», στον θάλαμο αποστείρωσης όπου θα παράγει και θα αναπαράγεται, μαζί με τα υπόλοιπα Υποκείμενα, που θα έχει κρυμμένο κάτω από το στρώμα του ένα βιβλίο με ιστορίες της Θρυλικής Τετράδας. Η ανακάλυψη αυτού του άγνωστου αντικειμένου, θα προκαλέσει τόση μουρμούρα, αναταραχή και εντύπωση στο Καθεστώς, που μπορεί αυτό το ασήμαντο γεγονός να είναι εκείνο που θα αλλάξει τον αποστεωμένο, αποστειρωμένο από συναισθήματα, ηλεκτρονικό κόσμο.

Athenscalling.gr: Στα χέρια μου, το 2ο τεύχος του ΜΙΚΡΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ, αλήθεια πως γεννήθηκε αυτή η συνεργασία μεταξύ συγγραφέα και εικονογράφου?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Δεν είναι συνεργασία, αλλά πάνω απ’ όλα φιλία. Μετά σχέση μαθητή και δασκάλου. Στο τέλος, για τις ανάγκες του βιβλίου, είναι και συνεργασία. 

Athenscalling.gr: Έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή τη δημιουργία των ιστοριών του Τζιμ ΄Ανταμς και της παρέας του, σε μορφή κόμικς?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Όχι, γιατί είναι σαν να λέμε ότι θα βγει ο Σπάιντερμαν σε μυθιστόρημα. Ύστερα, οι τρεις τέσσερις εικόνες που έμπαιναν σε κάθε ιστορία ήταν τόσο ποιοτικές, που απογείωναν τον λόγο, έχοντας έτσι οι ιστορίες και μια αύρα κόμικ. Μιας και ανέφερα τον Πίτερ Πάρκερ, αν υποθετικά ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής τον σχεδίαζε θα τον έκανε τρισδιάστο, τον καλύτερο Spiderman που έγινε ποτέ!  Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή ορισμένες φορές ότι κάποιο ποιοτικό έργο  του λόγου θα πρέπει να γίνει σώνει και καλά εικόνα, είτε κόμικ είτε ταινία, που στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα το κάνει πιο αδύναμο. Ένας σχεδιαστής κάνει κόμικ και ένας συγγραφέας γράφει κείμενο. Εξαρτάται σε ποια μήτρα να γεννηθεί ο κάθε ήρωας. Η κυοφορία της Θρυλικής Τετράδας έγινε μέσα στη γοητευτική από τις ατέλειες της πένα του Πότη Στρατίκη και τις εξαιρετικές εικονογραφήσεις των Θέμου Ανδρεόπουλου-Κωνσταντίνου Ραμπατζή, αλλά η γέννηση της πραγματοποιήθηκε από τη στιβαρή πένα του Γιώργου Μαρμαρίδη και τα μυστηριακά σκίτσα του Κωνσταντίνου Ραμπατζή, του «Ντα Βίντσι» του σκίτσου, όπως τον αποκάλεσε ο Παναγιώτης Φρούντζος σε μια συζήτηση που είχα πρόσφατα μαζί του.

Athenscalling.gr: Αδιαμφισβήτητα αγαπάς τον Τζιμ Άνταμς και την παρέα του όμως στα αλήθεια υπάρχει κάποιος από την 4αδα που θα ήθελες να συναντήσεις πιο πολύ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Τον Τζιμ Άνταμς, εκείνον που ποτέ δεν λύγισε!

Athenscalling.gr: Ένας Φαρμακοποιός, όπως εσύ και συγγραφέας παράλληλα! Τι από τα δύο αγαπάς περισσότερο?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Η συγγραφή είναι αυτό που με εκφράζει, η φαρμακευτική αυτό που με χαρακτηρίζει.

Athenscalling.gr: Αναρωτιέμαι, εάν ο Τζιμ Άνταμς, θα μπορούσε να βάλει τάξη σε όσα συμβαίνουν γύρω μας και ιδιαίτερα με τα όσα είχαν γίνει στις Η.Π.Α ?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Υπάρχουν ήδη πολλοί ήρωες που βάζουν αυτόν τον κόσμο αρκετά σε τάξη, αλλιώς θα είχε διαλυθεί προ πολλού. Ήρωες που δεν τους βγάζει η τηλεόραση, γιατί δεν πουλάνε, καθώς μας θυμίζουν την οκνηρία και την ανεπάρκεια μας, ενώ τα νούμερα και οι κάθε λογής ΄β συμπεριφορές, το πόσο καλύτεροι εμείς είμαστε από τους τελευταίους.

Athenscalling.gr: Θα ήθελες να συμμετέχεις ενεργά σε κάποια από τις θρυλικές περιπέτειες της 4αδας?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Η καθημερινότητα είναι, τουλάχιστον, μια περιήγηση στο επικίνδυνο και γοητευτικό Φαρ Ουέστ

Athenscalling.gr: Βαγγέλη Γεωργάκη να είσαι καλά και να συνεχίσεις αυτό που ήδη κάνεις, ΄΄Τα νιάτα σου μας δίνουν ελπίδα για το μέλλον΄΄, αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα που έλαβα, πριν λίγο από το Ώστιν και τον Κάπταιν Κούπερ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Η υγεία είναι προϋπόθεση, αλλά και η ελευθερία. Βέβαια σήμερα, στο όνομα της υγείας, η ελευθερία όλο και πιο πολύ καταργείται. Είναι περίεργη κατάσταση. Τώρα που έχει καταλυθεί η εξωτερική, νιώθω όλο και πιο πολύ εσωτερικά ελεύθερος. Τελικά η φράση «Εκείνος που δεν λύγισε» και η μορφή του Τζιμ Άνταμς θα με συντροφεύει. Για πάντα.

 ΄΄ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ΄΄ ΕΝΑ ΚΟΜΙΚΣ ΤΟΥ ΣΚΙΤΣΟΓΡΑΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΪΤΗ

Athenscalling.gr: Θα πω, ότι αισθάνομαι κάπως παράξενα, όπου ίσως για πρώτη φορά θα έχω μια συζήτηση, με ένα παλιό καλό φίλο και συνοδοιπόρο στο χώρο των κομικς! Βαγγέλη Σαϊτη, καλώς όρισες στο Athenscalling webzine!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Χαίρομαι πολύ που σε συναντώ μετά από τόσα χρόνια. Γνωριστήκαμε το 1980 όταν κάναμε κόμικς  στο ελληνικό ‘’MAD’’ και στο ‘’Σκαθάρι’’.   Δημιουργικά χρόνια και πολλά και ωραία περιοδικά.

Athenscalling.gr: Ξεκινήσαμε μαζί, εγώ τα παράτησα και εσύ ακόμη συνεχίζεις,με το λεπτό σου χιούμορ και με τις λεπτές και καθαρές γραμμές στα σκίτσα σου! Άντεξες και αντέχεις στο χρόνο, παράλληλα με το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι και εγώ σταμάτησα την ίδια εποχή με σένα να κάνω κόμικς. Δραστηριοποιήθηκα σαν γελοιογράφος, σκιτσογράφος μόνο για 10 χρόνια από το 1974 ως το 1984.Στην συνέχεια πήγα στην Αμερική για μεταπτυχιακά και επιστρέφοντας εργάστηκα σαν αρχιτέκτονας. Τα τελευταία χρόνια έκανα περιστασιακά μερικά κόμικς του Πεπίτο ύστερα από παρότρυνση παλαιών αναγνωστών του Μικρού Καουμπόυ οι οποίοι είχαν ένα club φίλων  και εξέδιδαν ένα fanzine.Βεβαίως και υπάρχει μυστική συνταγή ,εκτός φυσικά από τον μαγικό ζωμό του γαλατικού χωριού. Εξακολουθώ και διαβάζω μέχρι σήμερα κόμικς. Είναι το καλύτερο ελιξίριο.

Athenscalling.gr:΄΄ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ΄΄, αλήθεια γιατί επέλεξες τον Πεπίτο?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Το 1973,όταν ήμουν 14 χρονών έστειλα στον Μικρό Καουμπόυ μερικές γελοιογραφίες του Πεπίτο όπως άλλωστε έκαναν και άλλοι αναγνώστες. Ενθουσιάστηκα όταν τις είδα να δημοσιεύονται και επισκέφτηκα τα γραφεία του περιοδικού όπου γνώρισα τους εκδότες και ζωγράφους Θέμο Ανδρεόπουλο και Κώστα Ραμπατζή. Μου έδωσαν τεχνικές συμβουλές και με την καθοδήγηση τους σε σύντομο διάστημα έγινα συνεργάτης του περιοδικού. Σχεδίαζα τις γελοιογραφίες στην περίφημη στήλη ‘’Ολέ Πεπίτο’’ καθώς και κόμικς του Πεπίτο στον Μικρό Αρχηγό. Ο Πεπίτο Γκονζάλες ήταν πολύ δημοφιλής, γκαφατζής αλλά και πολύ τυχερός, έβγαζε γέλιο.

Athenscalling.gr: Βαγγέλη πόσο στα αλήθεια αγαπάς τον Πεπίτο Γκονζάλες και εάν τον συναντούσες σήμερα, ποια αποστολή θα το έδινες να αναλάβει?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Μ’ αρέσει πολύ ο Πεπίτο. Έχει μια απλοϊκή αθωότητα, ένα ανιδιοτελή ηρωισμό και μια εμμονή να γίνει σερίφης. Έχει όλο το πακέτο να χαρίζει γέλιο. Αν τον συναντούσα σήμερα θα τον έστελνα στο Voice και πιστεύω ότι οι coaches θα μονομαχούσαν στον κόκκινο ήλιο για να τον πάρουν. Φαντάζομαι ότι ξέρεις το ταλέντο του στο τραγούδι.

Athenscalling.gr: Θα ήθελα τη γνώμη σου σχετικά με το κατά πόσο πιστεύεις εσύ ότι μπορεί να εντυπωσιάσει σήμερα τους αναγνώστες, ένας χάρτινος ήρωας του χθές!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Οι χάρτινοι ήρωες του χθες είναι συχνά καταπληκτικοί. Θα ήταν ευχάριστο αν τους ανακάλυπτε η νέα γενιά ξεκινώντας να διαβάζει. Ο Μικρός Αρχηγός είναι μια προσεγμένη έκδοση πιστή στο πνεύμα των αυθεντικών ιστοριών και χαρακτήρων.

Athenscalling.gr: Εάν αυτή τη στιγμή εμφανιζότανε μπροστά σου ο Πεπίτο, μαζί με τον Πελεγκρίνο, σε ποια περιοχή της Αθήνας θα του πρότεινες, ένα περίπατο?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Οπωσδήποτε στην οδό Πραξιτέλους 1 στον 5ο όροφο στα παλιά γραφεία του περιοδικού ,εκεί όπου γεννήθηκε. Το πρόβλημα είναι ότι ο Πελεγκρίνο θα ήταν λίγο στριμωγμένος στο ασανσέρ.  Βεβαίως εννοείται με κωδικό 6 για τη μετακίνηση με κατοικίδιο.

Athenscalling.gr: ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ και ξερό ψωμί και το μέλλον αυτού, έχεις σχεδιάσει κάποιες νέες ιστορίες, με θεματολογίες της εποχής?

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Φυσικά, στην Άγρια Δύση. Το σενάριο μπορούμε να το αντιγράψουμε από τις ειδήσεις .Ο Πεπίτο έχοντας στα χέρια του ένα σημείωμα ενός κομματάρχη πηγαίνει στην Ουάσιγκτον να ζητήσει από τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ένα ρουσφέτι, να του δώσουν το αστέρι του σερίφη. Μπαίνει ανενόχλητος στο Καπιτώλιο καθώς από μια απίθανη, σουρεαλιστική συγκυρία στασιαστές έχουν καταλάβει το κτίριο. Χωρίς να έχει αντιληφθεί  το παραμικρό ο Πεπίτο πάει στο γραφείο του αντιπροέδρου όπου ο αρχηγός των στασιαστών κάθεται με τα πόδια πάνω στο τραπέζι. Ο Πεπίτο έχει τρακ, κάνει διάφορα σαρδάμ και δίνει το σημείωμα στον υποτιθέμενο αντιπρόεδρο ζητώντας του το αστέρι. Αυτός με την σειρά του ξαφνιάζεται σκάει στα γέλια , αναποδογυρίζει η καρέκλα του, κτυπάει το κεφάλι και παθαίνει αμνησία. Ο Πεπίτο τον πιάνει από τον ώμο και τον οδηγεί στους άλλους χώρους του κτιρίου ψάχνοντας γιατρό. Οι στασιαστές τα χάνουν νομίζοντας ότι ο αρχηγός τους είναι όμηρος. Εκείνος λέει διάφορα ασυνάρτητα ,λόγω της αμνησίας, όπως… ‘’πάμε παιδιά στον κήπο να κόψουμε λουλούδια’’ .Ο Πεπίτο για άλλη μια φορά γίνεται ήρωας και ο πραγματικός αντιπρόεδρος του απευθύνει εγκωμιαστικό λογύδριο στο κοινοβούλιο .Στο τελευταίο καρέ της ιστορίας ο Πεπίτο φεύγει με τον Πελεγκρίνο και ξαφνικά θυμάται πως δεν ζήτησε το αστέρι.΄΄ Δεν πειράζει΄΄… λέει, ΄΄Δεν χρειάζομαι ρουσφέτια. Θα το πάρω την άλλη φορά με την αξία μου΄΄!

Athenscalling.gr: Πριν σε αποχαιρετήσω, θα ήθελα να μας χαρακτηρίσεις τον Εικονογράφο Κωνσταντίνο Ραμπατζή και τον Συγγραφέα Βαγγέλη Γεωργάκη.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Ο Βαγγέλης Γεωργάκης είναι ένας ταλαντούχος συγγραφέας που προσεγγίζει τον μύθο της θρυλικής τετράδας με λογοτεχνική ευαισθησία και σεβασμό στους δημιουργούς των ηρώων. Ο Κωνσταντίνος Ραμπατζής δημιούργησε ατμοσφαιρικές συνθέσεις που γοήτευσαν πολλές γενιές αναγνωστών. Είναι επίσης εξαιρετικός ζωγράφος και πιστεύω ότι τόσο οι εικονογραφήσεις του όσο και οι πίνακες του θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο μελέτης σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.

Athenscalling.gr: Βαγγέλη να είσαι πάντα καλά με τις ιστορίες σου… ΟΛΕ ΠΕΠΙΤΟ!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΪΤΗΣ: Αμίγκο  σ’ ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι καλή χρονιά με υγεία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back