March 28, 2024

Οι ταινίες της εβδομάδας 26.1.2017

Jackie / Τζάκι (2017)

Κοινωνική (2016)

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαρέν
Πρωταγωνιστούν: Νάταλι Πόρτμαν, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Γκρέτα Γκέργουικ, Μπίλι Γκρούντουπ, Τζον Χαρτ, Μαξ Κασέλα

Στις 22 Νοεμβρίου του 1963, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στο Ντάλας, ο John F. Kennedy δολοφονείται και το ροζ ταγέρ της Jackie (Natalie Portman) ποτίζεται από το αίμα του συζύγου της.
Ο κόσμος της και η πίστη της θρυμματίζονται. Παρά το τραύμα της, μια εβδομάδα μετά καλείται να αντιμετωπίσει το αδιανόητο: να παρηγορήσει τα δυο της μικρά παιδιά, να αδειάσει το σπίτι που ανακαίνισε με πολύ κόπο και να οργανώσει την κηδεία του άντρα της.
Η Jackie συνειδητοποιεί γρήγορα ότι οι επόμενες εφτά μέρες θα καθορίσουν πώς η ιστορία θα καταχωρίσει την κληρονομία του συζύγου της, αλλά και το πώς θα μείνει η ίδια στην ιστορία.

RESIDENT EVIL: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

Φαντασίας (2017)

Σκηνοθεσία: Πολ Γ. Σ. Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Μίλα Γιόβοβιτς

Η νέα ταινία πιάνει την αφήγηση από το τέλος του Resident Evil: Retribution, όπου η Άλις (Milla Jovovich) είναι η μοναδική που έχει επιβιώσει μετά την τελική μάχη της ανθρωπότητας έναντι στο απόλυτο Κακό. Τώρα θα χρειαστεί να επιστρέψει εκεί όπου ξεκίνησε ο εφιάλτης – στο The Hice στη Raccoon City, όπου η Umbrella Corporation συγκεντρώνει τις δυνάμεις της για μια τελική αναμέτρηση απέναντι στους επιζώντες της Αποκαλυψης.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΣ (SPLIT)

Θρίλερ (2017)

Σκηνοθεσία: Μ. Νάιτ Σιάμαλαν
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Μακαβόι, Άνια-Τέιλορ Τζόι, Χέιλι Λου Ρίτσαρντσον, Μπραντ Γουίλιαμ Χένκ

Ο σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός Μ. Νάιτ Σιάμαλαν επιστρέφει στον παλιό, καλό του εαυτό (Η Έκτη Αίσθηση, Άφθαρτος) με ένα θρίλερ για γερά νεύρα που η εφημερίδα The Guardian ήδη χαρακτήρισε ως «υποδειγματική μίξη Χίτσκοκ και τρόμου».
Ο Τζέιμς Μακ Αβόι στο ρόλο του Κέβιν, ενός νεαρού που πάσχει από διασχιστική διαταραχή προσωπικότητας με αποτέλεσμα να έχει 23 διαφορετικές και τελείως διακριτές μεταξύ τους προσωπικότητες. Όταν μια από τις 23 προσωπικότητές του κυριαρχεί, απάγει και φυλακίζει σε ένα σκοτεινό, υπόγειο δωμάτιο, τρία νεαρά κορίτσια και τότε, μια 24η, κρυμμένη προσωπικότητα, όμοια με τέρας, ετοιμάζεται να ξεπροβάλλει και έτσι να κλείσει τον κύκλο της απόλυτης παράνοιας.• Ο ήρωας της ταινίας πάσχει από μια σπάνια διαταραχή. Ας δούμε περί τίνος πρόκειται: Διασχιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (Διαταραχή Πολλαπλής Προσωπικότητας): Το βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής αυτής είναι η ύπαρξη μέσα στο άτομο δύο ή περισσότερων ξεχωριστών προσωπικοτήτων (ταυτοτήτων ) ή καταστάσεων προσωπικότητας. Κάθε μία από αυτές τις προσωπικότητες έχει τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο αντίληψης, συμπεριφοράς, σχέσεων με το περιβάλλον, τύπο αναμνήσεων, φυσικές αντοχές κτλ. Επίσης κάθε μια κυριαρχεί και ελέγχει τη συμπεριφορά του ατόμου σε διαφορετικές περιόδους. Η μετάβαση από τη μια προσωπικότητα στην άλλη συχνά είναι ξαφνική και απότομη και συχνά συνδέεται με κάποιο ψυχοκοινωνικό στρες. Οι προσωπικότητες συνήθως είναι ξεχωριστές η μία από την άλλη και εκφράζουν διαφορετικές μη συντεθειμένες πλευρές της ταυτότητας (αλλά και της μνήμης και της συνείδησης) του ατόμου. Π.χ. ένα άτομο μπορεί να έχει μια ντροπαλή και με αναστολές προσωπικότητα (ο πιο συνηθισμένος πρωτογενής τύπος προσωπικότητας), μια άλλη που είναι ζωηρή και ελευθεριάζουσα, μια τρίτη που είναι εχθρική και καχύποπτη κ.ο.κ. Οι προσωπικότητες δίνουν διαφορετικά ονόματα στον εαυτό τους και μπορεί να αναφέρουν διαφορετικές ηλικίες (συνήθως μικρότερες από την πραγματική), διαφορετικό φύλο ή μία από την άλλη, διαφορετική καταγωγή κτλ. Η κάθε μια προσωπικότητα μπορεί να μη γνωρίζει την ύπαρξη των άλλων προσωπικοτήτων, μπορεί, όμως, και να γνωρίζει στοιχεία ή λεπτομέρειες των άλλων προσωπικοτήτων, ν’ ακούει ή να βλέπει τι κάνουν και να έρχεται σε σύγκρουση μ’ αυτές. Άτομα με τη διαταραχή αυτή βιώνουν συχνά κενά της μνήμης που αντιστοιχούν στην κατάληψη του εαυτού από κάποια άλλη προσωπικότητα. Λέγεται ότι στη διαταραχή αυτή, δεν υπάρχει η έννοια της συνείδησης, με βάση την οποία αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας. Ένα άλλο σύμπτωμα της διαταραχής είναι η σοβαρή αμνησία, η οποία δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως κοινή αφηρημάδα.

Moonlight

Κοινωνική (2016)

Σκηνοθεσία: Μπάρι Τζέκινς
Πρωταγωνιστούν: Μαχερσάλα Άλι, Ναόμι Χάρις, Σαρίφ Ερπ, Τζανέλ Μονέ, Ντουάν Σάντερσον, Τρέβαντ Ρόουντς, Άστον Σάντερς

6 Υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα:

Καλύτερης Ταινίας/Δράμα, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Β’ Ανδρικού & Β’ Γυναικείου Ρόλου, Μουσικής επένδυσης.
Αυτή είναι η ιστορία μιας ολόκληρης ζωής.
Μια διαχρονική ιστορία ανθρώπινης επαφής κι αυτογνωσίας, το Moonlight εξιστορεί τη ζωή ενός νεαρού από την παιδική του ηλικία έως και την ενηλικίωση, καθώς παλεύει να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένα ζωτικό πορτρέτο της σύγχρονης ζωής ενός αφροαμερικανού κι ένας ποιητικός διαλογισμός για την ταυτότητα, την οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη πλημμυρισμένος με βαθιά συμπόνοια και καθολικές αλήθειες.
Το συγκλονιστικό όραμα του Μπάρι Τζένκινς συγκινεί με την απεικόνιση των στιγμών, των ανθρώπων και των αγνώστων δυνάμεων που πλάθουν στη ζωή μας και μας καθορίζουν.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ (A DOG’S PURPOSE)

Κωμωδία (2017)

Σκηνοθεσία: Λάσε Χάλστρομ
Πρωταγωνιστούν: Ντένις Κουέιντ, Τζος Γκαντ, Μπριτ Ρόμπερτσον, Πέγκι Λίπτον, Κ. Τ Άπα, Τζον Όρτιζ

Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Γ. Μπρους Κάμερον από το 2010, το «A Dog’s Purpose», σε σκηνοθεσία Λάσε Χάλστρομ («Chocolat», «The Hundred-Foot Journey»), επικεντρώνεται σε έναν αφοσιωμένο σκύλο, που βρίσκει νόημα στην δική του ύπαρξη μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που αγαπά. Τους μαθαίνει να γελάνε και να αγαπάνε, και αυτοί τον μαθαίνουν πώς είναι να έχεις μια οικογένεια που θα κάνει τα πάντα για σένα.

ΣΙΩΠΗΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Ντοκιμαντέρ (2016)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Μετά τον εξαιρετικό «Μανάβη» του και το «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο σπουδής», ο *Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος επιστρέφει με την νέα του ταινία «Σιωπηλός Μάρτυρας». Πρωταγωνιστής είναι η γκρεμισμένη πια Φυλακή των Τρικάλων*.
To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει ένα καίριο ερώτημα: πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back