March 29, 2024

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ Οι Αλήθειες μέσα από το Μύθο!

Η τηλεόραση ήτανε αιτία και αφορμή για κάποιους στην Ελλάδα, να γνωρίσουν μια μεγάλη συγγραφέα …την Καναδή ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ!

Βέβαια το συγγραφικό της έργο, από ότι θυμάμαι, στη χώρα μας έγινε γνωστό αρκετά χρόνια πριν, το 1984 με το βιβλίο της ¨Η Φαγώσιμη Γυναίκα¨ των εκδόσεων ΓΡΑΜΜΑΤΑ και αργότερα το 1989, όταν από τις εκδόσεις ΕΣΤΙΑ κυκλοφόρησε το βιβλίο της ΄΄Η Ιστορία της Πορφυρής Δούλης΄΄ !

Ιούλιος μήνας του 2020 και από την ΕΡΤ 1, ξεκινάει η μετάδοση της τηλεοπτικής σειράς¨ Η ιστορία της Θεραπαινίδας¨, η οποία βασίζεται στο βιβλίο της Καναδής συγγραφέως ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ… ¨The Handmaids Tale¨.

Έτσι λοιπόν και με απλά λόγια θα πούμε, ότι βλέποντας αυτήν την εκπληκτική τηλεοπτική σειρά, είναι αδύνατον οι φίλοι αλλά και μη φίλοι του βιβλίου να μην σπεύσουν στα βιβλιοπωλεία, προς αγορά του συγκεκριμένου μυθιστορήματος!

Η τηλεόραση εδώ, είναι από τις λίγες φορές, που κάνει το θαύμα της, προς το όφελος ενός αξιόλογου μυθιστορήματος, έτσι οι αναγνώστες γνωρίζουν τη συγγραφέα και έρχονται σε επαφή με το έργο της!

Σημειώστε δε, ότι το βιβλίο  ¨Η ιστορία της Θεραπαινίδας¨  των εκδόσεων Ψυχογιός από το Σεπτέμβρη του 2020 βρίσκεται στη 5η ανατύπωση του!

Έτσι στην Ελληνική αγορά του βιβλίου τα έργα της ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ όπως προείπαμε, αρχικά κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις ΓΡΑΜΜΑΤΑ, μετά από την ΕΣΤΙΑ και αργότερα από την ΩΚΕΑΝΙΔΑ και το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Από το 2010 τη μερίδα του λέοντος, στον εκδοτικό χώρο της Ελλάδας έχουν οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ όπου μέχρι σήμερα, κυκλοφορούν συγκεντρωμένα σε μια αξιοπρόσεκτη εμφάνιση και σε πολύ καλές μεταφράσεις, 8 βιβλία με εκπληκτικά  μυθιστορήματα της ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤ…

… ¨Η χρονιά της πλημμύρας¨ (2010), ¨Ο Τυφλός δολοφόνος¨ (2011) και τρία χρόνια μετά ¨Το τέλος του κόσμου¨, ¨Ορυξ και Κρέικ¨, ακολουθούν τον Οκτώβρη του 2016 ¨ Η καρδιά πεθαίνει τελευταία¨, το 2019 ¨ Η άλλη Γκρέϊς¨ ( τηλεοπτική σειρά του Netflix) και το 2020 ¨Οι Διαθήκες¨ και σε 5η ανατύπωση το Σεπτέμβρη του 2020, όπως προαναφέραμε ¨ Η ιστορία της Θεραπαινίδας¨

Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ – Μάργκαρετ Άτγουντ

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, η οικολογική καταστροφή και η εξαθλίωση της ανθρώπινης ύπαρξης αποτελούν πλέον γεγονός. Ο Αδάμ-Ένα, ο καλοσυνάτος ηγέτης των “Κηπουρών του Θεού” -μιας παραθρησκευτικής σέκτας που έχει αφιερωθεί στη συμφιλίωση της επιστήμης και της θρησκείας, καθώς και στη διατήρηση των φυτικών και ζωικών ειδών- είχε προβλέψει από καιρό μια φυσική καταστροφή, που θα άλλαζε τη μορφή της Γης. Και δυστυχώς επαληθεύεται. Μόνο δύο γυναίκες φαίνεται να έχουν επιζήσει: η Ρεν, μια νεαρή χορεύτρια που είχε βρει καταφύγιο σε στριπτιζάδικο, και η Τόμπι, μέλος της σέκτας “Κηπουροί του Θεού” που έχει απομονωθεί σ’ ένα πολυτελές σπα. Άραγε υπάρχουν άλλοι επιζήσαντες; Η κολλητή της Ρεν; Ο αγαπημένος της Τζίμι; Καθώς ο Αδάμ-Ένα και οι οπαδοί του προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα σ’ ένα μεταλλαγμένο κόσμο, η Ρεν και η Τόμπι θα πρέπει να ανακαλύψουν κι αυτές νέο νόημα στη ζωή τους.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ -΄Εκδοση: 24/09/2010-Μετάφραση:Μπελίκα Κουμπαρέλη

Ο ΤΥΦΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ- Μάργκαρετ Άτγουντ

Δύο αδελφές που συμπληρώνουν η μία την άλλη, η βαθειά, πικρή νοσταλγία της οικογένειας, οι ματαιωμένες προσδοκίες, άλλη μια οικονομική κρίση, ο θάνατος. Η Άιρις αναζητά τα προδομένα πεπρωμένα ενός ολόκληρου αιώνα μέσα σε κώδικες που μάλλον είναι ανύπαρκτοι ή φανταστικοί. Σαν λαϊκή φυλλάδα επιστημονικής φαντασίας, Ο ΤΥΦΛΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ είναι ένα μυθιστόρημα μέσα στο μυθιστόρημα, είναι η κληρονομιά και ο τρομερός οιωνός για την αφηγήτρια, μια απελπισμένη φάρσα για μυστικά και ψέματα που σφράγισαν ζωές, ελεγεία και κλαυσίγελος για μιαν ασπρόμαυρη εποχή.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ-΄Εκδοση: 22/09/2011-Μετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου

Βραβείο BOOKER 2000


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ– Μάργκαρετ Άτγουντ

Ο πληθυσμός της Γης έχει αποδεκατιστεί από κάποια εργαστηριακά κατασκευασμένη πανδημία. Έχουν επιβιώσει μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων και οι Κρεϊκάνθρωποι με τα πράσινα μάτια – καλοκάγαθα ανθρωποειδή που δημιούργησε ο Κρέικ για ν’ αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Η Τόμπι, κάποτε μέλος των Κηπουρών του Θεού και ειδική στα μανιτάρια και στις μέλισσες, είναι ερωτευμένη με τον Ζεμπ, ο οποίος έχει ενδιαφέρον παρελθόν. Μαζί με τον προφήτη των παιδιών του Κρέικ, τον Χιονάνθρωπο-τον-Τζίμι, την Αμάντα, τον Δρυοκολάπτη, την Πονηρή Αλεπού και τους υπόλοιπους Φρικόπλαστους, ιδιοφυείς βιο-επιστήμονες, παλεύουν να επιβιώσουν και να σωθούν απ’ την επίθεση των μοχθηρών Πονοσφαιριστών και των οργανόχοιρων, διαγενετικών γουρουνιών με ανθρώπινα όργανα. Με πνευματώδη διάθεση, αστείρευτη φαντασία και σκοτεινό χιούμορ, η βραβευμένη με Booker Μάργκαρετ Άτγουντ μας παραδίδει το απρόβλεπτο, τρομακτικό, αλλά ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ,το συγκινητικό και δραματικό επίλογο της τριλογίας.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ – Εκδοση 24/04/2014 – Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη

ΟΡΥΞ ΚΑΙ ΚΡΕΙΚ

Τα γουρούνια μπορεί να μην πετούν, αλλά σίγουρα έχουν υποστεί κάποια περίεργη μετάλλαξη. Το ίδιο ισχύει και για τους λύκους και τα ρακούν. Ένας άνδρας που κάποτε ονομαζόταν Τζίμι τώρα αυτοαποκαλείται Χιονάνθρωπος και ζει σ’ ένα δέντρο, τυλιγμένος με παλιά σεντόνια. Η φωνή της Όρυξ, της γυναίκας που αγάπησε, τον στοιχειώνει∙ τον περιπαίζει. Και τα Παιδιά του Κρέικ με τα πράσινα μάτια είναι, για κάποιο λόγο, δική του ευθύνη. Καλωσήρθατε στον εξωφρενικό κόσμο της Μάργκαρετ Άτγουντ.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ – ΄Εκδοσης 24/04/2014 – Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη


Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ

Ο Σταν και η Σαρμέιν προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω μιας ολοκληρωτικής οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Έχοντας χάσει τις δουλειές τους, αναγκάζονται να ζουν στο αυτοκίνητό τους, εκτεθειμένοι σε συμμορίες και κινδύνους. Πρέπει οπωσδήποτε κάτι να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση και πρέπει να γίνει γρήγορα. Το Σχέδιο Ποζιτρόνιο στην πόλη της Χρονοκράτησης φαίνεται να είναι η απάντηση στις προσευχές τους. Εκεί κανείς δεν είναι άνεργος και όλοι έχουν ένα άνετο, καθαρό σπίτι για να ζήσουν τον μισό χρόνο. Τον υπόλοιπο οι κάτοικοι της Χρονοκράτησης αφήνουν τα σπίτια τους και γίνονται τρόφιμοι της Φυλακής Ποζιτρόνιο. Στην αρχή δεν τους φαίνεται και τόσο μεγάλη θυσία, ειδικά όταν το αντάλλαγμα είναι στέγη και τροφή. Όταν, όμως, η Σαρμέιν εμπλέκεται σε σχέση με τον άνδρα που μένει στο σπίτι τους το διάστημα που εκείνη και ο Σταν είναι στη φυλακή, τα πράγματα θα πάρουν ανησυχητική τροπή, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του Σταν. Kάθε μέρα που περνά, το Ποζιτρόνιο μοιάζει περισσότερο με αυτοεκπληρούμενη προφητεία, παρά με προσευχή που εισακούστηκε. Η βραβευμένη με Booker Μάργκαρετ Άτγουντ στην καλύτερη στιγμή της!

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ- ΄Εκδοση 24/11/2016 – Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ’ τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ’ τους οποίους κρέμεται η μοίρα της. Μια μεγαλοφυής, αλλά και συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση. Διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ – ΄Εκδοση 08/03/2018 – Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

 

Η ΑΛΛΗ ΓΚΡΕΪΣ

1843. Μια νεαρή υπηρέτρια, η Γκρέις Μαρκς, καταδικάζεται για συνέργεια στη φρικιαστική δολοφονία του αφεντικού της και της οικονόμου και ερωμένης του. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι αθώα, άλλοι ότι είναι όντως φόνισσα ή παράφρων. Η Γκρέις, που εκτίει ισόβια, υποστηρίζει ότι δε θυμάται τίποτε από τους φόνους. Ένας φιλόδοξος γιατρός που ειδικεύεται στις ψυχικές νόσους επιστρατεύεται από μια ομάδα προοδευτικών ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να δοθεί χάρη στην Γκρέις. Ακούει την ιστορία της φέρνοντάς την όλο και πιο κοντά στη μέρα που δεν μπορεί να θυμηθεί. Τι θα ανακαλύψει στην προσπάθειά του να ξεκλειδώσει τη μνήμη της;

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ -΄Εκδοση 07/02/2019 – Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ


ΟΙ ΔΙΑΘΗΚΕΣ

Δεκαπέντε χρόνια μετά τα όσα περιγράφονται στην Ιστορία της Θεραπαινίδας, το θεοκρατικό καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά τα πρώτα σημάδια της παρακμής αρχίζουν να γίνονται φανερά. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι ζωές τριών ολότελα διαφορετικών γυναικών συναντιούνται, και τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκρηκτικά.
Οι δύο ανήκουν στην πρώτη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία. Στις δικές τους μαρτυρίες προστίθεται μια τρίτη: της Θείας Λίντια, το περίπλοκο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον της οποίας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις και ανατροπές.
Καθώς η Άτγουντ μάς οδηγεί στα άδυτα του καθεστώτος της Γαλαάδ, καθεμιά από τις ηρωίδες της πρέπει να αποδεχτεί ποια είναι και να αποφασίσει ως πού είναι διατεθειμένη να φτάσει γι’ αυτό που πιστεύει…
Η αριστουργηματική συνέχεια της θρυλικής Ιστορίας της Θεραπαινίδας. Ένα έργο επίκαιρο, που προορίζεται να γίνει κλασικό.

Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ – ΄Εκδοση: 05/03/2020 -Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Βραβείο BOOKER 2019

Η Συγγραφέας MARGARET ATWOOD

Η Margaret EleanorPeggyAtwood γεννήθηκε το 1939 στην Οττάβα του Οντάριο Είναι Συγγραφέας, Ποιήτρια, Κριτικός Λογοτεχνίας και μία από τις πρωτοπόρες γυναίκες Συγγραφείς του Καναδά.

Στο βιογραφικό της σημείωμα αναφέρονται, το Κολέγιο Βικτώρια στο Τορόντο από όπου και πήρε το πτυχίο της και αργότερα οι μεταπτυχιακές της εργασίες στο  Κολέγιο Ράντκλιφ και στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ.  Πολυταξιδεμένη, με επισκέψεις – διαμονές σε πολλά μέρη της Β. Αμερικής αλλά  και του υπόλοιπου κόσμου, μέχρι την επιστροφή της στο Τορόντο όπου και ζει σήμερα.

Είναι παντρεμένη με τον μυθιστοριογράφο Thomas Graeme Cameron Gibson, ενώ το 1976 γίνεται μητέρα, αποκτώντας μία κόρη, την Eleanor Jess Atwood Gibson! Τα γραπτά της εστιάζουν συχνά σε Φεμινιστικά θέματα και ενδιαφέροντα, τα οποία εξετάζει πάντα κάνοντας χρήση διαφόρων καλλιτεχνικών υφών. Μερικοί κριτικοί πιστεύουν πως το πρώτο της μυθιστόρημα που έγραψε το 1969 The Edible Woman , που εξέταζε τη γυναικεία δυσαρέσκεια, προμήνυε  τα θέματα του Φεμινισμού 2ου Κύματος ( Το οποίο τοποθετείται στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και το οποίο βασικά  ασχολήθηκε με την ανεξαρτησία αλλά και τη μεγαλύτερη πολιτική δράση, για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των γυναικών.! Η Margret Atwood είναι ένα  άτομο με μεγάλο ενδιαφέρον για τη χώρα της και τη Καναδική μυθοπλασία που διακρίνεται ξεκάθαρα στο μυθοπλαστικό, αλλά και στο μη-μυθοπλαστικού έργο της.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back