April 20, 2024

Η Γυναίκα και το Νευρόσπαστο, Μια Ερωτική Νουβέλα του Pierre Louys Εκδόσεις ΄΄ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ΄΄

Femme fatale! Είναι ο χαρακτηρισμός που συνοδεύει τη μυστηριώδη αλλά και σαγηνευτική γυναίκα. Πρόκειται για τη γυναίκα εκείνη όπου η γοητεία της είναι  ικανή να υπνωτίσει το θύμα της και να το οδηγήσει σε επικίνδυνες, καταστροφικές και θανατηφόρες καταστάσεις!

‘’Η γυναίκα και το νευρόσπαστο ‘’ (La Femme et le Pantin) του Pierre Louys , είναι  μια ερωτική νουβέλα που κυκλοφόρησε το Γενάρη, από τις εκδόσεις ‘’Μεταίχμιο’’ Μια νουβέλα η οποία επιβεβαιώνει, τον καταστροφικό ρόλο της ‘’Femme fatale ‘’!

Εδώ ο συγγραφέας Pierre Louys , μας παρουσιάζει μια όμορφη και σαγηνευτική τσιγγάνα από την Ανδαλουσία , τη γοητευτική  Conchita Pérez  μια γυναίκα  θα λέγαμε μυστηριώδη, της  οποίας  ο χαρακτήρας  είναι  ικανός  με τις πράξεις της  να γοητεύσει  τους  εραστές  της  και  να τους φθάσει  στην  καταστροφή !

Διαβάζοντας λοιπόν  αυτή τη νουβέλα του  Pierre Louys , συναντιέσαι  με τα πρόσωπα της ιστορίας ,είτε είσαι άνδρας είτε είσαι γυναίκα και αντιμετωπίζεις την ηρωίδα του βιβλίου, τη Conchita Pérez , με το δικό σου τρόπο, ενώ εσύ θα την βλέπεις μπροστά σου… να φλερτάρει  και  με άλλους άνδρες! 

Εκείνο που έχει σημασία στην νουβέλα του Louys  είναι το κατά πόσον μπορείς ,έστω και ως αναγνώστης , να καθορίσεις τα όρια της αντοχής  σου , όταν έχεις να αντιμετωπίσεις  το φαινόμενο της  Femme fatale ή αν προτιμάτε καλύτερα …της Conchita Pérez!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτή η κλασσική νουβέλα του Pierre Louys , ήταν η αφορμή για να μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη… πέντε φορές!

Το 1920 με πρωταγωνίστρια την Αμερικανίδα Geraldin Farrar και το 1929 με την  Ισπανίδα μοντέλο και ηθοποιό Conchita Montenegro!

Αργότερα το Μάρτη του 1935 στη ταινία ‘’The Devil is a Woman’’,με τη πραγματικά εκπληκτική ερμηνεία της Marlene Dietrich και με την Brigitte Bardot εικοσιτέσσερα χρόνια μετά στο ‘’La femme et le pantin’’ !

Τέλος το 1977 αυτή η νουβέλα, ήταν η αφορμή της έμπνευσης του Luis Buñuel  για τη δημιουργία της ταινίας ‘’ That Obscure Object of Desire’’ με τους Fernando Rey Angela Molina και την Carole Bouquet.

Αναζητήστε λοιπόν και εσείς τη δική σας Femme fatale ίσως αξίζει το κόπο!

Ο Συγγραφέας  PIERRE LOUYS

Ο Pierre Louÿs  ψευδώνυμο του Pierre Félix Louis , γεννήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1870 ,στη Γάνδη του Βελγίου και μετακόμισε μέχρι το υπόλοιπο της ζωής του στη Γαλλία. Σπούδασε στο École Alsacienne στο Παρίσι και εκεί ανέπτυξε φιλία με ένα μελλοντικό νικητή του βραβείου Νόμπελ τον André Gide. Από το 1890 άρχισε να γράφει το όνομά του ως “Louÿs” και να προφέρει τον τελικό S ως ένα τρόπο για να εκφράσει την αγάπη του ,γύρω από τον κλασσικό Ελληνικό πολιτισμό!

Την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έκανε στα φοιτητικά του χρόνια με την ποιητική του συλλογή ΄΄Αστάρτη΄΄το 1893, με ποιήματα εμπνευσμένα από την αρχαιότητα .

Ακολούθησε, η συλλογή του με το τίτλο ‘’Τα τραγούδια της Βιλιτώς’’ που είναι μια συλλογή ερωτικής, λεσβιακής ποίησης, με πεζά ποιήματα τα οποία εμφάνισε ως μεταφράσεις από το έργο κάποιας αρχαίας ποιήτριας με αυτό το όνομα ,ενώ στην πραγματικότητα ήταν γραμμένα από τον ίδιο!

Αργότερα το μυθιστόρημα ‘’Αφροδίτη’’μια ονειρική ανασύνθεση των τελευταίων Ελληνιστικών χρόνων, που έγινε best seller και πούλησε 350.000 αντίτυπα .

Έτσι ουσιαστικά το μυθιστόρημα ‘’Αφροδίτη’’ ήτανε  εκείνο το οποίο προετοίμασε το έδαφος για την μεγάλη υποδοχή , που του έγινε στη ερωτική του νουβέλα με τον τίτλο ‘’Η γυναίκα και το νευρόσπαστο’’ (La femme et le Pantin) !

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΟΣΠΑΣΤΟ ( La Femme et le Pantin )

Μια κλασσική ερωτική νουβέλα από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Συγγραφέας :  Pierre Louys

Μεταφραστής :  Κλαιρ Νεβέ  /  Εύη Σιουγγάρη 

Πρόλογος  :  Κατερίνα Σχινά 

Ημερομηνία Έκδοσης : 24/01/2019

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back