March 28, 2024

Ζώρζ Σιμενόν … Ο Μέτρ της Αστυνομικής Νουβέλας!

Ο Συγγραφέας του Ζυλ  Μαιγκρέ, Ζώρζ  Σιμενόν είναι εκείνος που διατηρεί το μύθο του Επιθεωρητή, ζωντανό από το παρελθόν στο παρόν και σίγουρα στο μέλλον και δεν θα ήτανε υπερβολή εάν λέγαμε επίσης ότι δεν είναι και λίγοι που στο πρόσωπο του συγγραφέα, αντικρίζουν  τον Μαιγκρέ.

Ο Σιμενόν γεννήθηκε στη Λιέγη το έτος 1903 και από τη νεαρή του ηλικία έδειξε το ταλέντο του στο γράψιμο, έτσι στα 16του χρόνια εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στη Βελγική εφημερίδα LA GAZETTE DE LIEGE.

Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1921 με τίτλο ‘’Au pont des Arches’’και ένα χρόνο μετά μετακόμισε στο Παρίσι, εκεί πλέον ξεδιπλώνετε η αγάπη του ,για τα όσα μας έχει παρουσιάσει μέσα από τα βιβλία του.

Ο Μαιγκρέ  θα ‘’γεννηθεί’ από τον Σιμενόν, επτά  χρόνια μετά και η αστυνομική του νουβέλα θα κυκλοφορήσει το 1931, με τον τίτλο ‘’ Pier le Letton ‘’.

Εκτός της συγγραφής του Μαιγκρέ η λογοτεχνική δραστηριότητα του συγγραφέα  επεκτείνεται γράφοντας και αυτά που ο ίδιος τα χαρακτήριζε με το όνομα μυθιστορήματα  και τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στους βιβλιόφιλους και αριθμούν περισσότερους από εκατό τίτλους.

Πολλά από τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε 50 περίπου γλώσσες και πώλησαν περί τα 600 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Αρκετά δε από τα έργα του απετέλεσαν τη βάση σεναρίων για τουλάχιστον 171 κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Ο  Ζώρζ  Σιμενόν παράλληλα με τη λογοτεχνική του δραστηριότητα του αρέσουν τα ταξίδια, ταξιδεύει παντού και με αυτόν τον τρόπο τοποθετεί στο κάδρο της γνώσης του, τις κατά τόπους διαφορετικές κουλτούρες, των λαών .

Από το 1972 αποφασίζει να σταματήσει το γράψιμο και με τη χρησιμοποιήση ενός μαγνητοφώνου ηχογραφεί και κατόπιν συντάσσει τα απομνημονεύματα του.

Έτος 1989 και από τη Λωζάννη σε ηλικία 86 ετών…  πραγματοποιεί το τελευταίο του ταξίδι προς … την Αιωνιότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=-J_c3poxMGo

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back