March 19, 2024

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης Κόκκινο, γράφουμε!

Περίπου εννέα χρόνια μετά τη συγγραφή του πρώτου του Βιβλίου με τον τίτλο ΄΄Πίσω από το τζάμι΄΄, ο Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης, μας παρουσίασε ένα χρονογράφημα γεμάτο αλήθειες και αγάπη για το Ελληνικό τραγούδι!

Το βιβλίο του με τον τίτλο ΄΄Κόκκινο, γράφουμε΄΄, είναι ένα χρονογράφημα που άνετα μπορείς να το τοποθετήσεις ανάμεσα στα καλύτερα του είδους!

Η γραφή του απλή και γεμάτη εικόνες, σου δημιουργεί αναμφίβολα την αίσθηση ότι ο συγγραφέας σκηνοθετεί και σου παρουσιάζει μέσα από τις 273 σελίδες του βιβλίου, ένα μουσικό ντοκιμαντέρ!

Διαβάζοντας το, ειλικρινά θα πω ότι μου είναι δύσκολο να επιλέξω κάποιο από τα περιεχόμενά του βιβλίου, αναφέροντας ότι αυτό ήταν περισσότερο ενδιαφέρον από κάποιο άλλο!

Έτσι λοιπόν με αυτές τις σκέψεις συνάντησα στο διαδίκτυο το πολυεργαλείο της τέχνης που ακούει στο όνομα … Γιάννης Παπαϊωάννου Τσαρούχης!

ATHENS CALLING G.R: Αποφεύγοντας τα όποια τυπικά καλωσορίσματα, θα πω ότι ειλικρινά αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που θα συνομιλήσω με τον άνθρωπο που η αγάπη του αλλά και η ανησυχία του για τη Μουσική τον οδήγησε στη συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου, 9 χρόνια  μετά το αποκαλυπτικό δημιούργημα του, το βιβλίο με τον τίτλο ΄΄Πίσω από το τζάμι΄΄!  Γιαννάκη καλώς όρισες στη παρέα μας, καλώς όρισες στο ATHENS CALLING G.R!

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης :  Ευχαριστώ για το καλώς όρισμα στην παρέα σας. Χαίρομαι που συναντηθήκαμε, μετά από τόσα χρόνια έστω και έτσι! Ευχαριστώ για το Γιαννάκη. Με κολακεύει το Γιαννάκη, αρκεί να μην με χρησιμοποιούν σαν Γιαννάκη…!

ATHENS CALLING G.R: Εννέα χρόνια μετά και έρχεται, από τις εκδόσεις Φίλντισι μια ακόμη κατάθεση αλήθειας, ένα βιβλίο όπου όσοι αγαπούν τη Μουσική, αλλά και όλοι οι άλλοι πρέπει να το διαβάσουν! ΚΟΚΙΝΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ λοιπόν ο τίτλος του βιβλίου σου, εννέα χρόνια μετά από το  ΄΄Πίσω από το τζάμι΄΄, αλήθεια  γιατί μετά από τόσα χρόνια?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Η ζωή μας είναι στιγμές και ο καθένας μας τις μετράει διαφορετικά. Θυμήθηκα τον φίλο, συνομήλικο, συνεργάτη για πολλά χρόνια  Αντώνη Βαρδή να μου λέει ένα βράδυ φεύγοντας μαζί από το studio.

‘’ Έχω πολλά τραγούδια στο μυαλό μου και θέλω να τα ηχογραφήσω’’.

‘’Και τι σε εμποδίζει,έχουμε χρόνο μπροστά μας;’’.

‘’Ναι,αλλά θα προλάβουμε’’.;

Εκείνος έφυγε νωρίς και πολύ νέος, δεν πρόλαβε. Εγώ όμως πρόλαβα μετά από εννέα χρόνια να γράψω το ”Κόκκινο γράφουμε”… Αρα η ζωή μας είναι στιγμές…

ATHENS CALLING G.R: Και σήμερα τι άλλο κάνεις και που σε συναντάμε?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Ακούω μουσική, διαβάζω, βλέπω τώρα πια μετά από 3 μήνες περίπου λόγω καραντίνας τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου, τους φίλους μου, κάνω μεγάλες βόλτες με το ποδήλατο και στην διαδρομή μου έρχονται σκέψεις…,αχ ξέχασα να γράψω και αυτή την συνάντηση στο βιβλίο …Δεν πειράζει. Στο επόμενο…

ATHENS CALLING G.R: Σκόρπιες σκέψεις από εμένα και ανακατεμένες ερωτήσεις συμπάθαμε αλλά οι δρόμοι της μουσικής δεν έχουν σύνορα και τα όσα γράφεις θα έλεγα ότι μου δίνουν αυτό το δικαίωμα-δικαιολογία! Μια εικόνα λοιπόν χίλιες λέξεις και απέναντι μας ένα juke box και εμείς στο ταβερνάκι της γειτονιάς έχουμε να πούμε πολλά! Είσαι ήδη μπροστά από το φωτεινό του πίνακα, στα χέρια σου κρατάς ένα κέρμα, τώρα σε βλέπω να κοιτάς τον πίνακα με τα τραγούδια του juke box … ρίχνεις το κέρμα στη σχισμή του, δύσκολο να επιλέξεις κάποιο τραγούδι και όμως εσύ επιλέγεις… ποιο?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Πριν πολλά χρόνια, όταν ήμασταν μικροί πηγαίναμε στα Φιλαδέλφεια μαζί με τον φίλο μου Τάσο στο μαγαζί του Βασίλη που είχε ένα μπιλιάρδο, ένα Juk-Box και 3 κόκκινες φλορέτες που τις νοικιάζαμε για βόλτα και για μόστρα.!Πρώτα η βόλτα, μετά το μπιλιάρδο και μετά φροντίζαμε να μείνει ένα δίφραγκο στον καθένα για το Juk-Box.Ο Τάσος που από μικρός είχε και έχει πυκνό μαλλί, αλλά γκρίζο από τότε ήθελε να ακούσει τον Πέτρο Αναγνωστάκη και την Ρούλα Καλάκη στο ”Σε μια νύχτα μού’χεις κάνει άσπρα τα μαλλιά, μαύρη την καρδιά… και εγώ τώρα όπως και τότε να ακούσω τον σολίστα στο μπουζούκι Στέλιο Μακριδάκη να παίζει την εισαγωγή στο τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη ”Ισως αύριο…και μόλις μπει η φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη να ψάχνω μήπως έχω κάπου κρυμμένο.! κανά δίφραγκο για το ”Ασπρο πουκάμισο φορώ…

ATHENS CALLING G.R: Γεννημένος στη Ριζούπολη μεταξύ δύο γηπέδων, εκείνο του Απόλλωνα και το άλλο της ΑΕΚ και σίγουρα στις προτιμήσεις σου κάποια από τις δύο ομάδες?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Με τον Απόλλωνα έχω συγγενικές σχέσεις και όχι μόνο, δίπλα του υπήρχε η χωράφα που πηγαίναμε πιτσιρικάδες να παίξουμε μπάλα και πολλές φορές μετά από ένα δυνατό σούτ τρέχαμε να την πάρουμε δίπλα από συρματόπλεγμα της Columbia.! Όλοι οι φίλοι μου είναι ΑΕΚτζήδες, έχουμε πάει μαζί στο γήπεδο αμέτρητες φορές [ Περιμένω πως και πως να ανοίξει η Αγιά Σοφιά ],αλλά είμαι Ολυμπιακός…!

ATHENS CALLING G.R: Και μια που μιλάμε για ποδόσφαιρο, πως βλέπεις την σημερινή εξέλιξη του αθλήματος?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Μια χαρά είναι.!.Ειδικά μετά τον κορονοϊό που γεμίζουν τα γήπεδα με ψηφιακό κόσμο…! Μου λείπει ο Βασίλης Χατζηπαναγής, μου λείπει ο Υβ Τριαντάφυλλος, μου λείπει ο Χρήστος Αρδίζογλου…

ATHENS CALLING G.R: Επιστροφή στο studio και εσύ ο Σκηνοθέτης στην όλη διαδικασία μιας ηχογράφησης! Κονσόλα, Μικρόφωνο και Κόκκινο φωτάκι έχουν πάρει σάρκα και οστά, σε κοιτούν και περιμένουν από εσένα τη διανομή των ρόλων τους…

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Των καλών μουσικών τον ρόλο τους τον έδινε ο συνθέτης, ο ενορχηστρωτής. Η δική μας δουλειά ήτανε να πατήσουμε το κουμπί και να τους πούμε. Κύριοι… Ησυχία παρακαλώ. ”Κόκκινο γράφουμε…”

ATHENS CALLING G.R: Σκόρπια λόγια σκόρπιες σκέψεις από εμένα και πες μου στα αλήθεια πως κρίνεις τις αποφάσεις των εκάστοτε κρατούντων, οι οποίες αφορούν το γκρέμισμα-κατεδάφιση της Ιστορίας και στη περίπτωση μας, την μη διατήρηση του ιστορικού χώρου της COLUMBIA?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Επειδή με έχει πληγώσει πάρα πολύ αυτό που κάνανε και θα ήθελα να πω μόνο ότι Πολιτισμός υπήρχε στον τόπο μας και πριν του Υπουργείου Πολιτισμού…!

ATHENS CALLING G.R: Ραδιοφωνικές εκπομπές ουκ ολίγες, στα FM αλλά και στο διαδίκτυο, τι έχεις να πεις για αυτό?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Συνεχίζω να κάνω εκπομπές στο ραδιόφωνο εντός και εκτός Ελλάδος και φανατικός ακροατής ενός τρανζίστορ  που έχω ακόμα…!

ATHENS CALLING G.R: … Και για τα play list που δίνουν στους ρ/φ παραγωγούς?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Μακριά από μένα…!

ATHENS CALLING G.R: Διαδίκτυο και τραγούδια … κυρίως μέσω You Tube, κατά πόσο βοηθάει ή ακόμα και βλάπτει ένα καλλιτέχνη, η όλη αυτή τεχνολογική θα έλεγα …ιστορία?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης :  Για να σωθεί το είδος.! θα πρέπει να γυρίσουμε στο βινύλιο [ Ευτυχώς έστω και αργά το κατάλαβαν ],γιατί χιλιάδες εκατομμύρια Likes στο You Tube στους δημιουργούς φέρνουν μόνο τάσεις αυτοκτονίας…

ATHENS CALLING G.R: Δισκογραφικές Εταιρείες του χθες μια ιστορική Μουσική Αλήθεια … Δισκογραφικές Εταιρείες του σήμερα πώς να τις χαρακτηρίσω, άραγε υπάρχουν? Αν ναι κατά πόσο βοηθάνε στη συνέχεια της Μουσικής μας Ιστορίας?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είπα ότι οι Δισκογραφικές Εταιρείες έγιναν τα Σαββατοκύριακα συστεγαζόμενα περίπτερα.!  Σου έδιναν μαζί με την εφημερίδα ένα cd και συνταγές μαγειρικής .Τώρα έμειναν μόνο οι συνταγές μαγειρικής…!

ATHENS CALLING G.R: Αναρωτιέμαι αν βρισκόσουν σήμερα στο studio, πες μου στα αλήθεια… ποιόν και ποια θα ήθελες να ηχογραφήσεις?

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Έχω ηχογραφήσει όλα τα είδη μουσικής, όλους τους μεγάλους και μικρούς.! συνθέτες, τραγουδιστές, αλλά δεν έχω χορτάσει ακόμα…!Ψάχνω το ”ποιον και ποια…για να ξαναμπώ στο studio.

ATHENS CALLING G.R: Λίγο πριν σε αποχαιρετήσω επίτρεψε μου να σε φανταστώ κωπηλάτη σε μια πιρόγα! Έτσι να διασχίζεις τα αυλάκια της Μουσικής όπως εσύ μονάχα ξέρεις και κρατώντας στα χέρια σου μια ντουντούκα να στέλνεις σε όλους εμάς το δικό σου μήνυμα …

Γιάννης Παπαϊωάννου-Τσαρούχης : Να είστε καλά, να είστε υγιείς, να διαβάζετε βιβλία, να ακούτε μουσική… Γιατί. Ησυχία παρακαλώ. ”Κόκκινο γράφουμε…΄΄!

ΚΟΚΚΙΝΟ, ΓΡΑΦΟΥΜΕ – Εκδόσεις ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Συγγραφέας: Γιάννης Παπαϊωάννου Τσαρούχης

Θεματική κατηγορία: Χρονογράφημα

ISBN: 978 618 5456-06-1 Σελίδες: 273 –   Ημερομηνία Έκδοσης: 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back