March 29, 2024

Βιβλία για το Φθινόπωρο ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ – Antonio Ferrari & CRASH – J. G. Ballard

Φθινόπωρο του 2019 και η επιστροφή στις μεγάλες πόλεις, μετά τις καλοκαιρινές μας διακοπές είναι πλέον γεγονός!

Σεπτέμβρης μήνας και στην Αθήνα στο κέντρο της πόλης και πιο συγκεκριμένα στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου από τις 30 Αυγούστου έως και τις 15 του Σεπτέμβρη, φιλοξενούνται αυτές τις μέρες οι χάρτινοι φίλοι μας, τα βιβλία!

Εδώ λοιπόν στο Ζάππειο βρίσκονται χιλιάδες τίτλοι βιβλίων αραδιασμένοι σε πάγκους, με τη μυρωδιά του χαρτιού να μεθάει ατμόσφαιρα και επισκέπτες και είναι σίγουρα ότι το καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί αυτό το Φθινόπωρο στην Αθήνα!

Το 48ο Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένα γεγονός σε εξέλιξη και ήταν αδύνατο να μην το επισκεφτούμε και φυσικά να μην μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον αρκετά βιβλία που θα μπορούσαν να γεμίσουν σίγουρα, κάποιες βιβλιοθήκες!

Χωρίς να αμφισβητήσουμε λοιπόν τα όσα βιβλία μας παρουσιάζουν οι εκδότες εκθέτες στο Φεστιβάλ Βιβλίου, θα σταθούμε προς το παρόν, σε δύο βιβλία που εμάς μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Πρόκειται για ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ του ANTONIO FERRARI και το CRASH του J.G.BALLARD δύο βιβλία που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ‘ ‘ Κέδρος’ ‘!

Να είστε όμως σίγουροι ότι θα υπάρχει και συνέχεια , σε αυτό το Φθινοπωρινό μας ταξίδι , στη Βιβλιοχώρα!

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ – Antonio Ferrari ‘’Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ’’

‘ ‘ Το Μυστικό’ ‘ – Η αληθινή ιστορία της απαγωγής του ΑΛΝΤΟ ΜΟΡΟ -είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Είναι ένα συνταρακτικό μυθιστόρημα, γραμμένο με θάρρος από τον κορυφαίο Ιταλό αρθρογράφο της εφημερίδας Corriere della Sera τον Αντόνιο Φερράρι.

Το χειρόγραφο ήταν ανέκδοτο για χρόνια. Κάποιοι μάλιστα έκαναν τα πάντα έτσι ώστε το βιβλίο να παραμείνει στην αφάνεια. Όμως ο Φερράρι τόλμησε και έτσι έγραψε αυτά που γνώριζε αλλά δεν μπορούσε να τεκμηριώσει, αφού δεν είχε αποδείξεις.

Τα γεγονότα όμως επιβεβαιώθηκαν αργότερα, τόσο από νεότερες μαρτυρίες όσο και από την επιτροπή έρευνας γύρω από την υπόθεση δολοφονίας του Άλντο Μόρο!

….Ήταν Μάρτιος 1978: Στο ξενοδοχείο Μάριοτ στην Ουάσινγκτον εξυφαίνεται μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μεταπολεμικές συνωμοσίες, όπου διακυβεύεται το πολιτικό μέλλον της Ιταλίας και οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση.

Ο σκοπός είναι ένας και μοναδικός ,να ανακοπεί δηλαδή με κάθε τρόπο η είσοδος του ΚΚΙ στην κυβέρνηση, ακόμη και αν χρειαστεί να αναμειχθούν οι Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο αδίστακτος Αμερικανός μυστικός πράκτορας Ρον Τ. Στιούαρτ θα κινηθεί ανάμεσα στην Πράγα, στο Παρίσι, στο διαιρεμένο από το Τείχος Βερολίνο στο Μιλάνο και στη Γένοβα, και σε συνεννόηση με άλλους πράκτορες ανατολής και δύσης , θα εισχωρήσει στην ομάδα των τρομοκρατών για να τους βοηθήσει στην ανατρεπτική και αποσταθεροποιητική κίνηση με στόχο τον πολιτικό αρχηγό της Ιταλίας τον Άλντο Μόρο…

Χαρακτηρίστηκα ο συγγραφέας Αντόνιο Φερράρι για το βιβλίο αυτό αναφέρει τα εξής :

«Οι νέοι που δεν έζησαν εκείνα τα χρόνια θα ανακαλύψουν τι ήταν η τότε Ιταλία με την τρομοκρατία, την οργή όποιων αισθάνονταν αποκλεισμένοι, τις σκληρές πολιτικές μάχες, τις συκοφαντίες, τον φόβο. Οι υπόλοιποι θα βρουν μερικές απαντήσεις στις τόσες ερωτήσεις που είχαμε θέσει τότε».

CRASH – J. G. Ballard ‘’Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ’’

Το βιβλίο με τον τίτλο ‘ ‘ Crash’ ‘ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘ ‘ Κέδρος’ ‘ είναι μια αναθεωρημένη μετάφραση, του έργου του συγγραφέα J.B.Ballard .

Ένα εκπληκτικά τολμηρό δημιούργημα ,που έγινε ευρύτερα γνωστό ,κυρίως στην Ελλάδα από την μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Κρονενμπέργκ

Εδώ αφηγητής της ιστορίας είναι ο αινιγματικός κύριος με το όνομα Μπάλαρντ όπου εμπλέκεται σε ένα τρομερό αυτοκινητιστικό δυστύχημα όταν το αυτοκίνητό του συγκρούεται με ένα άλλο και ο Μπάλαρντ βλέπει τον οδηγό του οχήματος να ξεψυχάει μπροστά στα μάτια του. Αντί όμως αυτή η φοβερή εμπειρία να τον σοκάρει και να τον απελπίσει, τον βυθίζει σταδιακά σ’ έναν καινούργιο, ζοφερό αλλά ιδιαίτερα θελκτικό κόσμο, τον κόσμο των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Συνοδοιπόρος του ο Ρόμπερτ Βον, επιστήμονας και πρώην τηλεοπτικός αστέρας ένας άγγελος εξολοθρευτής των αυτοκινητόδρομων.

Ο Βον έχει συγκεντρώσει γύρω του ένα πλήθος θυμάτων από τα διάφορα «πειράματά» του, ανθρώπους διαλυμένους από τις θηριωδίες στις οποίες επιδίδεται οδηγώντας ξέφρενα το αυτοκίνητό του, όμως η φιλοδοξία του δεν σταματάει εκεί. Το μεγάλο του όνειρο είναι να συμμετάσχει σ’ ένα μεγαλειώδες τρακάρισμα, που θα υπερβαίνει όλα τ’ άλλα, σε μια παράσταση χωρίς προηγούμενο…

Το Crash, που σύμφωνα με τον ίδιο τον Τζ. Γκ. Μπάλαρντ αποτελεί «μια εργαλειοθήκη απόγνωσης για χρήση σε ακραία κρίση» και θεωρείται ένα από τα κορυφαία του μυθιστορήματα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η προαναφερόμενη αναφορά μας για την μεταφορά του Crash … στη μεγάλη οθόνη από τον Κρόνενμπεργκ, είναι άκρως σοκαριστική που όμως αξίζει το κόπο να αναζητήσετε αυτή τη ταινία σε κάποιο dvd,που θα είναι ξεχασμένο σε κάποιο ράφι, ενός συνοικιακού video club!

https://www.youtube.com/watch?v=zA4IxkpXomY

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back