March 28, 2024

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ … Συνέντευξη με τον Αντισυμβατικό Τροβαδούρο

Εκείνο το απόγευμα του Φθινόπωρου ,με βρήκε βυθισμένο και σε πλήρη χαλάρωση στο καναπέ του σαλονιού μας .

Στα χέρια μου κρατούσα ένα μικρό τρανζιστοράκι ακούγοντας από κάποιο σταθμό ένα αφιέρωμα στο Ελληνικό Τραγούδι της δεκαετίας του ΄80 ,όταν ξαφνικά από το ηχείο αυτού του μικρού ραδιόφωνου , ακούστηκε ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια …

‘’ Η λεκάνη μου πετρέλαιο δεν έχει | η Μεσόγειος δεν έχει νερό | Η μπανιέρα μου θα είναι ότι  πρέπει | θα ‘μαι πλούσιος μ’ ελάχιστα, θαρρώ | Δυο, δυο, στη μπανιέρα δυο, δυο | Δυο, δυο, στη μπανιέρα δυο, δυο …. ‘’

Ήταν ο Βαγγέλης Γερμανός και η Αλίκη, η κόρη του , στο τραγούδι ‘’Η Μπανιέρα’’ μέσα από το album  ‘’Τα Μπαράκια’’  που είχαν κυκλοφορήσει το 1981 .

Αμέσως λοιπόν ,όπως και ήταν φυσικό  εξάλλου , ξύπνησαν οι αναμνήσεις μου από εκείνα τα αξέχαστα χρόνια, αναμνήσεις που με πήγαν, ακόμη πιο πίσω  όταν τότε στο ΚΥΤΑΡΟ CLUB  στην οδό Ηπείρου, ζούσαμε αξέχαστες ώρες με τους ήχους  των  SOCRATES  – ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ- ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ – Δ. ΣΑΒΟΠΟΥΛΟ αλλά και στο RODEO στη Πλατεία Βικτωρίας που για πρώτη φορά είχα ακούσει το Βαγγέλη να  συμμετέχει στους ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΥΣ  και να μας μεταφέρει κάποιες από τις μουσικές του δημιουργίες .

Στο μεταξύ από το πρωί έβλεπα από κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς , να παίζει ένα spot  αναφερόμενο στη  συναυλία στήριξης ,για ένα άλλο φίλο από τα παλιά τον Αντώνη Τουρκογιώργη ,τέως μπασίστα – τραγουδιστή των  SOCRATES DRANK THE CONIUM , μια συναυλία με τον τίτλο ‘’Οι φίλοι του Αντώνη’’ στις 10 Οκτώβρη στο  GAGARIN  , όπου μεταξύ των άλλων όσων  καλλιτεχνών, θα εμφανιζότανε εκεί και ο Βαγγέλης Γερμανός .

Όλα μαζί ήρθανε ,σκέφτηκα τότε ,όλα εκείνα που έφεραν στη μνήμη μου αξέχαστες στιγμές .

Αφενός λοιπόν το τρανζιστοράκι ,αφετέρου τα τραγούδια της δεκαετίας του ’80 και ακόμη ‘’Τα Μπαράκια’’ και ‘’Η Μπανιέρα’’ του Βαγγέλη Γερμανού και μέσα σε όλα αυτά η Συναυλία για τον Αντώνη Τουρκογιώργη .

Πως λοιπόν θα μπορούσα να έρθω στο σήμερα και πως θα μπορούσα να συνδέσω τις δεκαετίες ,με πιο τρόπο … χρειαζόταν σίγουρα ένας ‘’Από μηχανής Θεός’’.

‘’Οι νέοι φίλοι είναι σαν ασήμι ,μα χρυσάφι είναι οι παλιοί ‘’,σκέφτηκα και αμέσως θυμήθηκα ένα παλιόφιλο … πραγματικό χρυσάφι των αναμνήσεων μου έναν άνθρωπο που παραμένει αιωνίως νεανίας και που είναι ικανός να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν ,λόγω της ιδιότητας του.

Το τρανζιστοράκι λοιπόν και εκείνο το αφιέρωμα στο Ελληνικό τραγούδι του ΄80 όπου άκουσα για μια ακόμη φορά τη ‘’Μπανιέρα’’, εκείνο το αγαπημένο μου τραγούδι ,μου είχαν δείξει τον ‘’ Από μηχανής Θεό’’ και το όνομα αυτού Βαγγέλης Γερμανός . 

Έκανα λοιπόν τα πρώτα μου ‘’βήματα’’ από το χθες  στο σήμερα  και χρησιμοποίησα τη διαδικτυακή   επικοινωνία , στέλνοντας  e mail στο Βαγγέλη Γερμανό .

Αυτό που επακολούθησε, μπορεί να χαρακτηρισθεί ίσως ως…

Μια συνέντευξη με ένα Αντισυμβατικό Τροβαδούρο  !

ATHENS CALLING : Αγαπητέ φίλε Βαγγέλη ,στο email που σου έστειλα για να κάνω μια συζήτηση με εσένα ,σχετικά με το που βρίσκεσαι και τι κάνεις τώρα , εσύ μου απάντησες  αμέσως και πολύ σωστά …

…΄΄ Γεια σου Θοδωρή, χρόνια και ζαμάνια! Στείλε τις ερωτήσεις΄΄…

Πραγματικά λοιπόν έχουμε να ειδωθούμε χρόνια και ζαμάνια Βαγγέλη και ομολογώ δεν θυμάμαι  από πότε . Σημασία έχει που σε ξαναβρήκα και είναι σαν να σε βλέπω για πρώτη φορά, όπως τότε, εκεί στο Club  Rodeo στη Πλατεία Βικτωρίας  παίζοντας  με τους  τους ‘’Διόσκουρους’’… ‘’Φράγκοι Λατίνοι Νορμανδοί  ή … ‘’ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ’’ Το διαδίκτυο λοιπόν μας  ξαναβρίσκει τον ένα απέναντι από τον άλλον .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Πράγματι, το διαδίκτυο φέρνει κοντά παλιούς και νέους φίλους.

ATHENS CALLING : Και πριν ξεκινήσουμε τη συζήτηση μας, προτείνω να θυμηθούμε  ΄΄ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ’’ ,από τους ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΥΣ .

ATHENS CALLING : Αλήθεια που σε βρίσκω σήμερα και πως περνάς το χρόνο σου .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Θοδωρή μου, με βρίσκεις στη σοφίτα να σου απαντώ στο mail. Έχω πιάσει άκρη-στη Νέα Μάκρη και περνάω τον καιρό μου όπως τον περνούσα πάντα, παίζοντας κιθάρα και γράφοντας τραγούδια, αυτό με γεμίζει, αυτό κι η θάλασσα.

 

ATHENS CALLING : Οφείλω να ομολογήσω ,αν και τα περισσότερα ραδιόφωνα προβάλουν κυρίως τα νέα τραγούδια … κάποια από τα δικά σου ακούγονται πολύ συχνά και θα σε ρωτήσω για το που οφείλεται αυτή η διαχρονικότητά τους .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Για την διαχρονικότητα που λες, πρέπει να ρωτήσεις τα ίδια τα τραγούδια. Δεν υπάρχει συνταγή. Ή, μάλλον, ο καθένας έχει την δική του. Προσωπικά, τα δουλεύω πολύ τα τραγούδια μου, τους βγάζω την ψυχή και μου  αρέσει ν’ ασχολούμαι μαζί τους συνεχώς, να τα περιποιούμαι, να τα ποτίζω όπως τα λουλούδια.

ATHENS CALLING : Ανέφερα πριν λίγο για το που οφείλεται η διαχρονικότητα των τραγουδιών σου, τελικά και πιο ολοκληρωμένα ,συμπληρώνω την ερώτηση με μια απορία … πως τα καταφέρνεις να παραμένεις αιωνίως νεανίας .

 ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Ξέρω και γω ? Η αλήθεια είναι πως ο χρόνος περνάει για όλους. Απλά, άλλους τους βαραίνει κι άλλους τους ελευθερώνει.

 

ATHENS CALLING : …Και το Ελληνικό τραγούδι σήμερα ,πως το ‘’ακούς’’

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Ακούω όμορφα τραγούδια, ακούω και μισοτελειωμένα. Όταν κάτι σου φταίει σ’ ένα τραγούδι, πρέπει επειγόντως να τ’ αλλάξεις. Το τραγούδι είναι ζωντανός οργανισμός, αν δεν είναι καλά στην υγεία του αρρωσταίνει και πεθαίνει.

 

ATHENS CALLING : Το Ελληνικό τραγούδι λοιπόν, σε όλα του τα μήκη και τα πλάτη σε όλες του τις εκφράσεις και φυσικά οι αντίστοιχοι δημιουργοί και ερμηνευτές του   και ρωτάω τι γίνεται με τη δισκογραφία και  με τις δισκογραφικές εταιρείες σήμερα όσον αφορά τη προβολή του ,πραγματικά δεν το γνωρίζω.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Η μουσική βιομηχανία με αφορά λίγο έως καθόλου. Γενικότερα πάντως, κάτι φαίνεται να κινείται. Περάσαμε την περίοδο της παρακμής του cd, τώρα “παίζει” το internet. Είμαστε σε περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

 

ATHENS CALLING : Και μια που μιλάω για προβολή του Ελληνικού τραγουδιού θα ήθελα τη γνώμη σου για τα τηλεοπτικά Talent Show , όπου εκεί ακούμε κάποιες νέες φωνές .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Στα talent shows πάνε οι άνθρωποι για να δείξουν την όποια τέχνη τους, να έρθουν σ’ επαφή με άλλους, να πάρουν μια γνώμη. Βγαίνουν τραγουδιστές από τα talent shows. Αυτό συνέβαινε και στο παρελθόν. Είχα μια τέτοια εμπειρία με παιδιά-τραγουδιστές. Θυμάμαι πως πέρασα όμορφα με τα παιδιά.

ATHENS CALLING : Υπάρχει πιθανότατα να σε δούμε ‘’Κριτή’’ σε κάποια τηλεοπτική παρέα , με θέμα γύρω από τα της καλλιτεχνίας δρώμενα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Κριτής, πολύ αυστηρή λέξη. Θα προτιμούσα τη λέξη μάστορας κι ακόμη καλύτερα maitre! Αστειεύομαι, η αλήθεια είναι πως η τηλεόραση είναι συλλογική δουλειά, αν οι προϋποθέσεις είναι οκ, γιατί όχι?

 

ATHENS CALLING : Καλλιτεχνικά δρώμενα  και το Βιογραφικό σου σημείωμα μεταξύ των άλλων αναφέρει ,’’ Βαγγέλης Γερμανός – Iδιότητα: Συνθέτης-Στιχουργός Τραγουδιστής και ηθοποιός ,θα  ήθελα  λοιπόν αν δεν έχεις αντίρρηση να δώσεις αντίστοιχα μία αυτοβαθμολογία στις ιδιότητες αυτές … από το 1 έως το 5.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Σε όλα πέντε! Οικονομία θα κάνουμε? Στους βαθμούς υπήρξα πάντοτε γαλαντόμος!

 

ATHENS CALLING : … Και με την ιδιότητα του Μαθηματικού ,αυτή δεν την αναφέρει στο Βιογραφικό .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Και στα Μαθηματικά πέντε θα έβαζα! 

 

ATHENS CALLING : Πάμε πάλι πίσω στη Μουσική ,όταν δεν δημιουργείς κάποια δικά σου κομμάτια ,τι ακούς.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Το άκουσμα της όποιας μουσικής είναι σαν να συναντάς έναν άνθρωπο. Αν είναι αγαπημένος χαίρεσαι, αν είναι ενδιαφέρων άγνωστος σε προκαλεί να τον γνωρίσεις, να τον αγαπήσεις. Ακούω ότι αγαπάω κι ότι ενδιαφέρον άγνωστο θέλω ν’ αφομοιώσω. Μ’ αρέσουν τα τσιγγάνικα, τα latin και τα μπλουζ. Μ’ αρέσει ο Μπαχ, μ’ αρέσει κι ο Django, μ’ αρέσουν τα ωραία, απ’ όλα τα στυλ μουσικής.

Εξ’ άλλου, τα τραγούδια δεν πέφτουν απ’ τον ουρανό, τα γεννάνε άλλα τραγούδια, όπως οι άνθρωποι γεννάνε άλλους ανθρώπους. Παίζεις ότι ακούς και μετά ακούς ότι παίζεις και γράφεις τα δικά σου.

 

ATHENS CALLING :.. Έ το λοιπόν το επόμενο τραγούδι ,εξαιρετικά αφιερωμένο για εσένα …

ATHENS CALLING : Υπάρχουν κάποιες φωνές νέων καλλιτεχνών που σήμερα θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Βεβαίως υπάρχουν! Είχα την χαρά να γνωρίσω στο studio την Ελεονόρα και τη Σαββέρια (Ζουγανέλη, Μαργιολά). Έχω στα σκαριά μιά μουσική παράσταση με την Μάρω Μαρκέλλου και την Κατερίνα Πολέμη, νέες τραγουδοποιοί κι οι δυό τους.  Μ’ αρέσει η Κλάδη κι άλλες κι άλλοι. Υπάρχουν πολλές καλές φωνές. Σημασία έχει όμως τι τραγουδάνε. Πάντοτε πρότεινα στον τραγουδιστή-τραγουδίστρια να γράψει το δικό του-της τραγούδι.

ATHENS CALLING : Αρκετές είναι οι live  σου εμφανίσεις ,πότε solo και άλλοτε με αρκετούς συναδέλφους σου. Μια από αυτές είναι και εκείνη που φέρει τον τίτλο ‘’Οι φίλοι του Αντώνη’’ ,για τον Αντώνη Τουρκογιώργη των SOCRATES ,στις 10 του Οκτώβρη στο  GAGARIN  , όπου μεταξύ των άλλων όσων  καλλιτεχνών, συμμετέχεις και εσύ .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Ο καθένας μας θα μπορούσε να βρεθεί στην θέση του Αντώνη. Το σινάφι οφείλει να στηρίζει τους ανθρώπους του.

 

ATHENS CALLING : Λέω να μην σε κουράζω άλλο και πριν σε αποχαιρετήσω ,πες μας τι ακριβώς ετοιμάζεις για το μέλλον.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Παίρνω μέρος σε ένα αστυνομικό σήριαλ που θ’ αρχίσει να παίζεται τον Οκτώβρη, με τίτλο “Ο πρίγκηπας της φωτιάς”. Παράλληλα, θα παίξω σόλο στο μπαράκι της Διδότου, αρχές Νοέμβρη και μετά θα στήσω μια μουσική παράσταση για τρεις, με την Κατερίνα και την Μάρω (τραγουδοποιοί,κιθαρίστες και τραγουδίστριες-τρία σε ένα!).

ATHENS CALLING : Βαγγέλη ,πραγματικά σε ευχαριστώ για την διαδικτυακή μας συνομιλία και σου μεταφέρω το θαυμασμό , προς το πρόσωπό σου , όλων των συνεργατών από το Athens Calling Team… να είσαι καλά φίλε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back